lørdag 9. november 2013

Bakerrebellene logokonkurranse

Planlegging og oppbygging av Bakerrebellene er godt i gang. Bakeriet mangler fortsatt en logo, og jeg ønsker å be leserene med på å få laget en logo som passer bakeriet. Bakeriet har sin egen facebookside her https://www.facebook.com/Bakerrebellene

Jeg ønsker at alle som er interessert lager ett logoforslag og sender det til meg på post@bakerrebellene.no.

I alle konkurranser er det en premie, og intet unntak i denne. Det kan kun være en vinner av denne konkurransen (muligens 2 om vi finner 2 som kan brukes i forskjellige sammenhenger). Den som får sitt logodesign utvalgt (jeg kan ikke garantere at det blir en vinner om ingen forslag faller i smak), vil få ett gavekort på 1500,- kr som man kan velge å benytte enten hos Tidsporten, eller hos Bakerrebellene i bakeriets egen nettbutikk. Jeg ønsker at så mange som mulig deltar.

Konkurransereglene er at en logo må være lett leselig/tydelig når den er liten og ikke inneholde for mange detaljer. Nå har ikke jeg tenkt å bruke logoen i brevformat og slikt, men den må være tydelig når bildet er lite. Man kan lage logoen på pc eller man kan tegne den for hånd om man syns det er best, håndtegnet er vel det jeg kanskje mest ser for meg :)


Jeg vil ikke gi så mange fler pekepinner, jeg ønsker at inspirasjonen og oppfinnsomheten skal være fri.

Stikkord er: tradisjonskost, korn, bakeri, tradisjoner, gammelt gjort nytt, i balanse med naturen, naturlige prosesser, gammel kunnskap, 2 "rebellbakere" som står bak starten osv osv.

Fristen for å komme med logoer blir 23.desember, men jo før jo bedre iom at vinnerlogoen kan bli plukket ut tidligere om det kommer ett blinkskudd.

Lykke til, og takk for hjelpen.


243 kommentarer:

1 – 200 av 243   Nyere›   Nyest»
Anonym sa...

Hva heter egentlig firmaet? Bakerrebellene eller rebellbakerne eller hva? :-)

Nøtteliten

Anonym sa...

Synd ikke denne kan brukes; "AIDS: den enes brød, den andres død! :-)

PirkePetter

Christer sa...

Det heter Bakerrebellene som er det navnet jeg hele tiden bruker, det er navnet ikke bare noe jeg sier :)

Anonym sa...

Eller hva med: Leger er dumme som brød :-)

Nøtteliten

Anonym sa...

Hjelp!! Jeg har hatt magesmerter og diare i fem døgn! Klarer ikke holde på mat eller drikke, og sover svært dårlig. Kan du gi meg noen gode tips, PP? Jeg smører meg med magnesium og kokos, spiser melkesyregjærede grønnsaker mm., men ikke noe vil være i kroppen. Føler meg utslitt.
Desperat.

Anonym sa...

Hei. Angina/hjertekrampe? Jeg våknet i natt av sterke smerter i brystet (på hjertesiden). Smerten var knytende og strålte oppover halsen. Smerten varte noen minutter. Jeg tok salt i munnen, mener å ha lest at det skal hjelpe dersom det er noe med hjertet. Jeg sover tungt om natten og pleier sjelden å våkne, unntatt hvis jeg skal på toalettet. Har opplevd noe lignende for en god stund siden, kanskje to ganger. Jeg har tidligere tenkt at det er et angstanfall, men denne gangen ble jeg i tvil. Kan det være muskelkramper/angina? Jeg spiser stort sett bare tradisjonsmat, så dette må i såfall være noe som henger igjen fra tidligere. Jeg er 48 år. Jeg trener fysisk regelmessig. Har ikke så mye å bekymre meg for egentlig. Har du noen tanker og evt råd til meg? Hilsen bekymret. BN

Anonym sa...

Still disse spørsmålene i forrige innleggs kommentarfelter, slik at dette kommentarfeltet blir frigjort inntil konkurransen er over. Du med magesmerter, kom med mer informasjon om deg selv, kosten din, eventuell medikamentbruk, fysisk aktivitet, om du er desperat mann eller kvinne, hva som skjedde i livet ditt eller deg selv i tiden før du ble syk, samt hva du egentlig legger i magesmerter. Dvs nøyaktig hvor du har vondt, og om smerten eventuelt flytter på seg. De fleste bruker ordet mage om hele bukområdet, uten å tenke over at i dette området så finnes magesekken, lever og galleblære, tynn og tykktarm, bukspyttkjertel samt nyrer, milt og blære. Magesmerter kan derfor bety mange ting, og ha enda flere hoved og/eller delårsaker årsaker.

Christer; du kan slette disse kommentarene straks de er postet i forrige innlegg. Vel og merke om du vil frigjøre dette kommentarfeltet for innleggets tema

PP

Christer sa...

De kan stå, men det er greit at det er plass til mer kommentarer her inntil konkurransen er ferdig :) Håper på god respons, men ingen har sendt inn forslag enda.

Anonym sa...

Jeg har noen tanker, Christer - og tenker at jeg kanskje kommer til å sende deg noe. Vil så gjerne bidra i "potten" slik at det blir mer å velge fra/hente inspirasjon fra.

Nøtteliten :-)

Ida E sa...

Jeg vil gjerne være med, skal bare bli ferdig med eksamen først. Med mindre jeg får helt kreativ sperre, så kommer det et forslag fra meg etter den 12. desember =)

Anonym sa...

Hei.

Vi tenker også på logo, men det vil ta litt tid siden det er vanskelig å fokusere helt på det nå som vi ikke er hjemme. Kan hende vi presenterer to logoer. :-)

Marit

Marcus Vian Engen sa...

Hei Pirke Petter.

Jeg har lavt stoffskifte, og mange mangler på vitaminer. Jeg er også gluten intolerant, som gjør det slik at jeg ikke kan spise hva som helst.
Jeg trener også en god del, og derfor har jeg lyst til å begynne på noen slags proteinpulver om det hadde vært mulig. Jeg har sett på noe som heter "Whey Gold Standar" og lurer på om dette er noe jeg kan ta uten at det påvirker stoffskiftet, evt om du har noen proteinpulver på lager?

Mvh
Marcus

Anonym sa...

Som jeg skriver lenger oppe er kommentarfeltet i dette innlegget ment for konkurransen innlegget omtaler. Vi bruker for tiden kommentarfeltet her -
http://liveneshage.blogspot.no/2013/06/bakeriplanene-er-stoppet-inntil-videre.html

Uansett så promoterer jeg ikke kosttilskudd, kun kosthold, og i alle fall ikke proteintilskudd. Ser vi bort fra dokumentert helseskadelige substanser som bl.a kunstige søtningsmidler i produktet du oppgir, så tapper mye protein kroppen for flere viktige næringsstoffer, inkludert vitamin A, som hvis mangel fremmer redusert skjoldbruskkjertelfunksjon. Og derigjennom lavt stoffskifte.

Proteintilskudd gir deg heller ikke andre næringsstoffer enn proteiner. Om bløffen om såkalt glutenintoleranse, sjekk fakta om du gidder -
http://liveneshage.blogspot.no/2013/02/tradisjonelt-bakeri-i-oslo.html?showComment=1363273241707

Christer, som eier bloggen og butikken tilknyttet den, har ikke proteinpulvere, kun gelatinpulver. Har du mage-tarmproblemer er dette et godt tilskudd. Mer om akkurat gelatin -
http://augmentinforce.50webs.com/Gelatin.htm
http://findarticles.com/p/articles/mi_7396/is_328/ai_n56264937/
http://www.foodrenegade.com/gelatin-healthy-protein-powder/
http://raypeat.com/articles/articles/gelatin.shtml
http://www.functionalps.com/blog/2012/03/12/gelatin-glycine-and-metabolism/
http://www.thedoctorwithin.com/collagen/Collagen/
http://voices.yahoo.com/eat-gelatin-meals-better-health-2330495.html
http://www.ergo-log.com/gelatinegh.html
http://www.peptan.com/en/peptan-for-professionals/information-downloads/downloads/brochures/
http://www.crossfitsouthdelta.ca/2012/06/gelatin-broths/
http://www.naturesdose.com/gelatin-as-a-whole-food-supplement/
http://healthmad.com/nutrition/10-health-benefits-of-gelatin/
http://www.yourdoctorisaliar.com/sitebuildercontent/sitebuilderfiles/YourDoctorIsALiar.pdf (fra side 438)

http://www.westonaprice.org/mentalemotional-health/meat-organs-bones-and-skin
http://www.ergo-log.com/glycine-boosts-reaction-time-with-lack-of-sleep.html
http://www.ergo-log.com/three-grams-glycine-improves-your-sleep.html
http://www.ergo-log.com/improve-sleep-glycine-memory-will-work-better.html
http://www.judytsafrirmd.com/gelatin-for-anxiety-sleep-and-appetite-suppression/

PirkePetter

Anonym sa...

Du får flere deltakere og bidrag med en litt saftigere premie, tror jeg. 1500 er timeprisen for mange designere, og selv om dette "bare" er en liten jobb, så tar det fort noen dagers arbeidskraft, eller mye mer. Man gjør det naturligvis også for fellesskapet, det er fint å hjelpe og bidra til noe som kommer alle tilgode, men dog ...
Logoen/den visuelle profilen er viktig! Du skal leve med den lenge. Skader ikke at du viser at du verdsetter bidrag mer.

Anonym sa...

Dette var godt ment, selv om jeg nå ser at tonen virket litt skarp. :-)

Christer sa...

:) ja jeg ser poenget ditt, men jeg vil invitere med amatører også. Om jeg ville ha en designer til å lage logoen så hadde jeg engasjert en, men de er selvsagt velkommen til å få lov å delta i konkurransen. Det jeg håper på er at det er noen kreative sjeler der ute som vil være med på å sette sitt preg på Bakerrebellene. Konkurransen er mer ment for å skape begeistring og litt oppstyr og oppmerksomhet, men jeg har tro på at noen ser konseptet for det det er og dermed treffer "bulls eye" med en logo/profildesign. Jeg liker veldig godt profileringen Käserebellen har, selv om det ikke er en logo bildet de har på forsiden, og navnet Bakererebellene er inspirert av Käserebellen og det de får til med ost og smør. Navnet Bakerrebellene ble navnet selv om ikke rebell er et norskt ord (opprører), men alle vet hva ordet betyr. Vi er egentlig ikke opprørere, vi bare går i mot det som anses som vanlig og at vi dermed kan ses på som rebeller av de som ikke ser meningen bak konseptet. Jeg tolker navnet Käserebellene på samme måte, at de nettopp gjør ting slik de mener er rett selv om alle andre gjør det på sin måte som kalles den vanlige måte.

Anonym sa...

Rebell er et norsk ord :-)

http://www.nob-ordbok.uio.no/perl/ordbok.cgi?OPP=+rebell&begge=+&ordbok=begge

Synes det er fint med denne konkurransen. Og håper vi får til noe bra! Etter å ha lest boken "Den Hemmelige Kokken" synes vi navnet bakerrebellene passer perfekt. Så mye juks som har foregått med noe så enkelt som mel...

Marit

Anonym sa...

Hvis man er i det kverulerende hjørnet kan man argumentere for at rebell er et importord (som har blitt en naturlig del av mottagerspråket, norsk). Synes forøvrig Bakerrebellene er et strålende navn på bakeriet, Christer!

Hilsen norsklæreren

Anonym sa...

Ps - vi holder for tiden til i kommentarfeltet her -
http://liveneshage.blogspot.no/2012/12/kongens-pepperkaker.html, da http://liveneshage.blogspot.no/2013/06/bakeriplanene-er-stoppet-inntil-videre.html snart er på kommentargrensen

PP

Anonym sa...

Fortsettelse herfra - angående iskake: http://www.liveneshage.blogspot.no/2012/12/kongens-pepperkaker.html#comment-form

Selve isen i denne kaken skal være grei. Men så sitter jeg og leser litt på nettet, og finner selvsagt at mandler (som det er i kakebunnen) kan være et problem. Mandlene er bløtlagt i saltvann og tørket, så problemet med fytinsyre skal være ivaretatt. Ellers er det dette med omega 6 i forhold til omega 3 - men det er ikke akkurat mengder av mandler/nøtter vi spiser her i huset så et par ganger i året (som vi spiser denne kaken) burde være helt kurant. Men - så kommer dette med vegetabilske oljer inn i bildet, og det faktum at disse - selv når naturlige - blir helseskadelige ved oppvarming.

Spørsmålet blir da: Vil grov- til finhakkede mandler i en kakerøre sammen med sukker, egg, litt arrowroot og bakepulver utgjøre sæelig helseskade og evt. hindre næringsopptak fra selve iskremen når jeg steker kakebunnen på 180 grader i 30 minutter?

Nøtteliten

Anonym sa...

Svar nei, det går helt fint. Litt flerumettet fett via matemner er ikke noe problem helsemessig. Det er først når disse konsnetreres i oljer, etc at de er helseskadelige.

PP

Anonym sa...

Du er en engel, PP - tusen takk. Julekaka er reddet :-) :-)

Da får du bare sende meg en e-post for oppskrift, Guro! :-)

Nøtteliten

Anonym sa...

Sally Fallon Morell, Thomas S. Cowan, "The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care"
English | ISBN: 0982338317 | 2013 | PDF | 352 pages | 4,6 MB

The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care makes the principles of traditional nutrition available to modern parents. The book provides holistic advice for pregnancy and newborn interventions, vaccinations, breastfeeding and child development, as well as a compendium of natural treatments for childhood illnesses, from autism to whooping cough. The work of Rudulf Steiner supports the book's emphasis on the child's spiritual requirement for imaginative play.

http://uploaded.net/file/g6rd4abf/0982338317Nourishing.pdf

PP

Anonym sa...

Jeg har lest boka til denne karen: http://blogs.discovermagazine.com/crux/2011/12/08/why-calorie-counts-are-wrong-cooked-food-provides-a-lot-more-energy/#.UrLi9XkQqHo

Wrangham hevder at evolusjonsmessig skjøt menneskets utvikling fart når vi begynte å varmebehandle animalske proteinkilder (men selvfølgelig også vegetabilsk og plantebasert mat). Har diskutert litt med Christer om dette på mail, men vil gjerne høre hva du har å si (og evt linke til av informasjon) om næringsopptak fra rått/ubehandlet kjøtt/fisk kontra oppvarmet - og la oss anta skånsom sådan og ikke frityrstekt eller svidd :) Jeg kan tenke meg at selv om kaloriverdien øker ved oppvarming, så ødelegges mye av mikronæringsemnene og dermed reduseres den totale næringsverdien. Selv om dette gir seg utslag i høyere vektoppgang på kort sikt vil kanskje den helsemessige belastningen på lengre sikt veie opp for dette og gi negativt utslag?

BF

Anonym sa...

Datteren min på 20 år har høyt nivå av homocystein (34) og lavt B12. Legen vil nå sette B12 injeksjoner, men jeg ønsker først at hun skal prøve på naturlig måte. Er det noe du kan anbefale meg for at hun skal få verdiene opp? Lever har hun store problemer med å spise. Hun orker hverken lukten eller smaken... På forhånd takk!
Nybegynner.

Anonym sa...

Jeg hjelper mennesker som trenger informasjon pga helseproblemer. Jeg diskuterer ikke hva andre mener og synes om noe som helst. Og jeg er for lengst forbi der du befinner deg nå, og har ingen interesse av å bruke tid på å forklare deg hvor og hvorfor du fokuserer på feil info. Skulle jeg bruke tid på å motbevise enhver person som har meninger for og i mot kosthold og helse hadde jeg knapt hatt tid til annet, da folk mener ting i hytt og pine hele tiden.

Stikkord; tradisjonelle tilberedningsmetoder vs oppvarming; glykering/krysslinking/AGE’s, denaturering, heterosykliske aminer, akrylamid, benzopyren, polyaromatiske hydrokarboner/tjærestoffer, akrolein, HNE, hydroperoksider, aldehyder, m.m

Hvordan påvirker varmebehandlede næringsstoffer skjoldbruskkjertelen og stoffskiftet? Hvorfor vokser bl.a lever, milt og bukspyttkjertel ved hyppig konsum av varmebehandlet mat?

Hvordan denaturerer varmebehandling både makro og mikronæringsstoffer i spesielt animalske matemner?

Kalorilogikken er som jeg har nevnt tidligere, og som du fikk linker til info om, en myte

Min konklusjon, basert på det som finnes av seriøs historisk og moderne forskning, er at vegetabilske matemner blir mer næringsrike av varmebehandling, hvor animalske denatureres og blir vanskeligere å fordøye. Historisk sett har vegetabilske matemner blitt varmebehandlet, ofte i kombinasjon med andre tilberednings og konserveringsmetoder, hvor animalske matemner i større grad har vært konservert og tilberedt på tradisjonelle måter som ikke innebærer varme av noe slag. Historisk sett har mat i større grad blitt varmebehandlet i byer og tettsteder i forhold til utenfor disse/på landsbygda.

Nok en faktor som ofte går igjen er en kombinasjon av rå og varmebehandlede animalske matemner, hvor enzymer i førstnevnte bidrar til fordøyelsen av sistnevnte. Tradisjonelt har også fordøyelseshjelpere som bl.a salt, kryddere, kraft og melkesyregjæret mat og drikke vært brukt sammen med varmebehandlet animalsk mat, slik at sort-hvittlogikken (rå eller varmebehandlet) som presenteres i artikkelen du linker til kun har relevans for aper.

PP

Anonym sa...

Fantastisk, må hive meg på bake-bølgen i dag, email sendes snarest! -G

Anonym sa...

Vil det være lurt med tablettene Aciglumin for å stimulerer magesyre??
Nybegynner.

Anonym sa...

Kjære Christer:
Ønsker deg og dine en riktig GOD JUL. Jeg håper du er klar over hvor viktig du og Tidsporten er for mange mennesker, og jeg setter stor pris på at det finnes mennesker som deg - som har et ærlig og redelig ønske om å kunne tilby rene og ekte produkter som faktisk er bra for oss.

Kjære Pirke Petter:
Tja - hva skal jeg si? Uansett hva jeg sier så føler jeg at jeg ikke får takket deg nok for all tiden du bruker her inne, alle spørsmål du svarer på og all informasjon og dokumentasjon som du deler. Uten den kunnskap du bruker så mye tid på å formidle ville jeg ikke en gang ha vært i nærheten av å kunne lage næringsrik mat til meg selv og min familie. Jeg vet jeg har sagt det før, men jeg må bare si det igjen - det går knapt en dag uten at jeg tenker på hvor heldig jeg er som har kommet over denne bloggen, og hvor takknemmelig jeg er for alt jeg lærer her inne. Den tilgjengelige informasjonen er massiv, og det kan være vanskelig å vite hva man skal stole på og hvem man skal tro på. Så dukker du opp, og man trenger ikke å lure lenger. Tusen takk! Ønsker deg og dine en riktig GOD JUL.

Nøtteliten

Anonym sa...

Hei PP! Jeg bruker uraffinert havsalt fra Helios som kroppsskrubb og smører kroppen inn med dette pluss kokosolje annen hver dag. Er dette like bra som magnesium spray? Har en hånfull oppi badet til 2 åringen en gang i uken. Er dette ok tror du? Line

Anonym sa...

Svar nei, da magnesium i havsalt ikke er så løselig som i magnesiumolje. Bad med havsalt vil nok gi en del magnesium via huden, men ikke så mye som magnesiumolje.

PP

Anonym sa...

Ok. Er epsonsalt bedre? Trodde jeg hadde fått i meg nok magnesium siden sjokolade/søtsuget er borte, men har ikke mer overskudd etter jeg begynte med tradisjonskost for et halvt år siden, så har lurt veldig på hvorfor. Kanskje magnesium er kluet.... Hvor ofte bør jeg spraye to åringen i tillegg til magnesiumbad?

Anonym sa...

Magnesdiumsulfat er bedre ja, men kun som bad, da dette ikke tas nevneverdig opp via huden når det påføres direkte.

Anbefalt dosering er 1-2 ganger daglig.

PP

Anonym sa...

Nei, da slike produkter overtar syrefunksjonen, uten å stimulere cellenes egen magecellenes produksjon. Salt, krydder og organiske syrer, samt evt bitre urter er bedre, i kombinasjon med konsum av de næringsstoffer som er nødvendige for syreproduksjon.

Angående B12; hun kommer ikke utenom lever skal nivåene økes raskt. Og hun må også ha folinsyre for at B12 skal virke. Folinsyre, B6, B12 og kolin er nødvendige for å omdanne homocystein til metionin eller cystein, og glycin fra animalske matemner og gelatin må til for å kontrollere økte metionin pg cysteinnivåer.

Sprøyte med B12 er potensielt helsefarlig all den tid økt B12 uten samtidig økning av folinsyre fører til tap av folinsyre, samt at B12 ikke virker som det skal.

Det er også mulig at hun ikke mangler B12 i kosten eller kroppen, men snarere magnesium, som er nødvendig for å omdanne B12 til sin aktive koenzymform (metylkobolamin) i kroppen. Uten magnesium virker ikke noen B vitaminer slik de skal.

Lever inneholder B12 og folinsyre i form av metylformene. Dvs allerede ferdig omdannet til koenzymformene. Er B12-formen legen anbefaler cyanokobolamin er den verdiløs.

PP

Anonym sa...

Tusen takk for informasjon, PP. Hiver meg på Nøttelitens takk til deg. Jeg er så enig med henne! Du er til ubeskrivelig stor hjelp!

Anonym sa...

Når melkekefiren skiller seg i myse og en kremaktig konsistens øverst, men ikke føles syrnet når den drikkes, er det da liv i kefirkornene i det hele tatt? Den står til syrning i tre dager. Hele massen blir til en tynn melk når den blandes sammen...

Nybegynner

Anonym sa...

Det at melken skiller seg betyr kullsyredannelse fra bakterier og sopp, og som presser kaseinet/ostemassen og melkefettet til toppen. At melken gjærer er sikkert, men det kan også skyldes bakterier og sopp i melken,og ikke fra kefirkornene.

Tynn melk, i betydning mange bittesmp korn/granulater, er slik kefir skal se ut.

PP

Anonym sa...

PP, please:
Hva er norsk oversettelse av "inclusion bodies", som det står i infoen om virus?

Anonym sa...

Pirkepetter du skriver i en tidligere kommentar at barn trenger mer karbohydrater enn voksne. Jeg lurer på om jeg får i småen på 1,5 år alt han trenger: Han er veldig glad i kyllingleverpostei, kjøtt m upast. smør og tørrfsik m smør, og han drikker kefir med rå eggeplomme blandet i til hver måltid. Han blir spinnvill når han ser epler, pærer, bananer, men jeg prøver å ikke gi det til hvert måltid pga sukkeret og pektinene, men det blir kanskje 2 ganger om dagen likevel. Da han var under 1 år, blandet jeg bananen m kokosfett og gelatin og ga med skje, men han er ikke så interessert i det lenger. Jeg har altså ikke fått i ham gelatin og kraft eller kokosfett på mange måneder. Ris, søtpoteter og poteter spytter han rett ut igjen. Han får gjæret fiskeleverolje hver dag. For øvrig er han energisk og blid som en lerkefugl.
Bør jeg gjøre noen justeringer her, i hva han får i seg?

Anonym sa...

Oversettelse står i overskriften til avsnittet. Du kan umulig unngå å se dette. Imidlertid er det korrekte norske ordet inklusjonslegeme, og er ikke det samme som antistoff. Men jeg valgte siste ord fordi alle kjenner til dette, hvor inklusjonslegeme er ukjent for de fleste. Både antistoffer og inklusjonslegemer fremmes av bl.a næringsmangel og kjemikaliebelastning, og slettes ikke av såkalte virus eller bakterier. Hvilket er poenget mitt med å poste denne informasjonen.

Ellers gjentar jeg at kommentarer som ikke er underskrevet med et navn eller kallenavn ikke besvares.

PP

Anonym sa...

Jeg anbefaler at du setter deg skikkelig inn i barneernæring via bøkene og artiklene jeg så ofte har postet info om. På den måten vil alle spørsmål raskt bli besvart, samtidig som du får tips og ideer til hva du kan gi ham, hvordan du kan blande sammen matemner, eventuelt hvordan du kan maskere smaken, etc.

http://liveneshage.blogspot.com/2012/12/har-vrt-lite-tid-til-blogging-i-det.html?showComment=1382049189334#c3765291560946062744

Sally Fallon Morell, Thomas S. Cowan, "The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care"
English | ISBN: 0982338317 | 2013 | PDF | 352 pages | 4,6 MB

The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care makes the principles of traditional nutrition available to modern parents. The book provides holistic advice for pregnancy and newborn interventions, vaccinations, breastfeeding and child development, as well as a compendium of natural treatments for childhood illnesses, from autism to whooping cough. The work of Rudulf Steiner supports the book's emphasis on the child's spiritual requirement for imaginative play.

http://uploaded.net/file/g6rd4abf/0982338317Nourishing.pdf

Har du flere spørsmål, underskriv med navn eller kallenavn

PP

Anonym sa...

Barn trenger karbohydater mer enn voksne? Husker jeg helt feil her, eller stemmer det at jeg har lest PP si at barn under 3 år ikke har enzymer til å fordøye karbohydrater? Hadde selvsagt ikke klippet ut og limt akkurat dette inn i mitt PP-dokument om gravid/spedbarn/barn.

Nøtteliten

Anonym sa...

Nøtteliten: Har dere fortsatt med lever, og hvordan virker det i så fall på magen nå? Takk for at du bidrar så mye her inne!

Anonym sa...

Vi ville vente med lever til over nyttår - skal prøve å huske å poste når vi begynner igjen.

Nøtteliten

Eirin sa...

PP:

Jeg har de siste par årene vært plaget av store, betente kviser på ryggen, og har merket at disse har sammeheng med hvor mye melkeprodukter jeg konsumerer. Jeg har fått med meg at årsaken til dette er at jeg ikke klarer å fordøye kasein skikkelig, men jeg trodde da at dette ikke skulle være et problem dersom melkeproduktene jeg inntar er syrnet? Jeg har kun inntatt syrnet melk og naturfermentert ost i lang tid nå, men hadde et opphold fra kefir på 1-2 uker, for litt siden. Da la jeg merke til at utbruddene roet seg merkbart, og kvisene forsvant. Etter å ha begynt å drikke kefir igjen, har det blusset opp på nytt. Har du noen forklaring på dette? Burde jeg kutte ned på mengden kefir, eller har ikke kvisene noen sammeheng med inntak av melkeprodukter i det hele tatt? Om det kun er næringsmangel det står på - hvorfor merker jeg da klar forskjell på huden om jeg konsumerer melkeprodukter eller ikke?

Anonym sa...

Jeg forsøker stadig å finne frem til fermenteringsoppskrifter som Lillemann kan like. Foreløbig er jeg litt småskuffet over det jeg har laget, siden jeg synes smaken er vel sterk/markant og det smaker også svært salt.

I de fleste oppskriftene jeg har sett bruker man cirka/minimum 1 ss salt til cirka et litersglass med grønnsaker/frukt.

Spørsmål: MÅ man ha så mye salt for at fermenteringen skal være vellykket, eller kan man klare seg med mindre? Hvor lite salt kan man bruke uten å ødelegge prosessen? (til et litersglass).

Er det "stuereint" å ha i litt sukker også (økologisk, rårør), sånn for å "lette" smaken litt for barna?

Nøtteliten

Anonym sa...

Jeg forsøker også diverse oppskrifter på melkesyregjærede grønnsaker, men sliter med at tenåringene ikke liker det. Tilsetter av og til myse, men synes det er best med bare salt. Du kan jo prøve og blande det med litt kraft på tallerkenen til sønnen din, det demper den sterke smaken.
Tenåringsmamma.

Anonym sa...

Lav syreproduksjon i magesekken, som både fører til at kasein, gluten og andre poroteiner ikke fordøyes skikkelig, samt feil ph i tarmene, er en svært vanlig årsak til kviser og andre hudproblemer. Lav syreproduksjon fremmer også mangel på flere næringsstoffer som trenger syre for å fordøyes.

Et mulig scenario mange opplever når de begynner med surnede melkeprodukter og/eller surdeigsbrød er at kasein og gluten ikke lenger er et problem, men at de allikevel tilsynelatende reagerer på noe i disse matemnene. Det gjør de ikke, men de har enda ikke enten normal syreproduksjon i magesekken, eller tarmer med normal ph og mikroflora. Dermed oppleves ”reaksjoner” på selv sunne matemner, og disse kan være tegn på både fortsatt problem i mage/tarm, så vel som på at kroppen holder på å reparere disse problemene. Dette fordi symptomer på feilfunksjon og helbredsreaksjon/reparering som regel er identiske.

Når ovennevte scenario er tilfellet anbefaler jeg alltid at man fortsetter med konsumet av de tradisjonelt tilberedte matemnene, da det bare er snakk om tid før man blir bedre. Dette fordi surnede melkeprodukter gir næringsstoffer, syrer og bakterier og sopp til mage og tarmer, og surdeigsbrød ikke forårsaker negative reaksjoner slik vanlige brød gjør.

Et annet scenario, som er forholdsvis vanlig, er at dem som begynner nytt kosthold gjerne drikker mye surmelk/kefir/yogurt, og/eller bruker mye upasteurisert ost, da disse matemnene er forholdsvis enkle å bruke, og heller ikke er spesielt uvanlige smaksmessig sett. Ofte går dette på bekostning av andre matemner, slik at det oppstår en næringsmessig ubalanse. Tradisjonskost er synergi av ulike matemner som gir mange av de samme næringsstoffer, men også forskjellige næringsstoffer. Melk og melkeprodukter gir en rekke næringstoffer som trenger å balanseres med næringsstoffer i animalske matemner, hvor spesielt sink er viktig. Og sinkmangel gir hudproblemer som bl.a kviser. Både i seg selv, og via å fremme mangel på vitamin A, da sink er nødvendig for vitamin A’s funksjoner i kroppen. Både sink og vitamin A gir mao kviser ved mangel. Og da vitamin A er nødvendig for vitamin D’s funksjoner i kroppen, har man nok en mulig årsak til kviser, da kviser og en rekke andre hudproblemer også kan skyldes mangel på vitamin D.

Jeg kan fortsette lenge på denne måten, ved å liste opp hvordan de forskjelligste næringsstoffer er avhengige av hverandre, og hvor mangel på mange av disse gir ulike hudproblemer. Da direkte, eller via virkningen mangel har på hormoner som testosteron, østrogen eller prolaktin.

Synergi mellom forskjellige matemner og næringsstoffene disse inneholder er mao viktig skal man både bli frisk fra ulike helseproblemer, så vel som for å oppnå topp helse og form.

Flere B-vitaminer fremmer kviser ved mangel, og melk og melkeprodukter inkluderer en del av disse. En kombinasjon av melk og melkeprodukter og lever og annen innmat, og/eller eggeplommer, gir betydelig høyere nivå av B-vitaminer, samtidig som alle relevante B-vitaminer er tilstede, og katalyserer hverandres opptak og utnyttelse i kroppen. Pluss på magnesiumrik kraft eller magnesiumolje (eller jevnlige bad med magnesiumsulfat/engelsk salt), så har vi magnesium, som B-vitaminene trenger for å omdannes til koenzymer i kroppen. Magnesium er også nødvendig for å omdanne vitamin D til hormonformen som virker i kroppen.

Svaret på spørsmålet ditt er derfor at det er umulig for meg å vite hvilken årsak som er riktig uten å vite alt om det daglige kostholdet ditt, da så mange næringsmangler forårsaker kviser.
Det eneste jeg vet med sikkerhet er at hudproblemer, som alle andre helseproblemer, både alvorlige og mindre alvorlige, ikke kan eksistere i en velernæret kropp.

PP

Anonym sa...

Melkesyregjæret mat er ment som tilbehør og smaksforsterker og smaksvariasjon i små mengder når det er snakk om vegetabilske matemner. Og matemene må være skikkelig gjæret, og hatt nok tid til å utvikle både konsistens, smak og aroma. Hvilket vil si minst 2-3 måneder. Før dette smaker melkesyregjærede matemner som regel bare surt, hvor den sure smaken blir balansert av en rekke andre smaksstoffer i det ferdig gjærede produktet.

Saltsmaken forsvinner etterhvert som produktet gjæres. Salt er ikke nødvendig for melkesyregjæring, men gir sikrere resultat. Sur myse også.

Sukker vil gi for høy gjæring med kullsyredannelse og høyere etanol/alkoholnivå i det ferdige produktet. Da er det bedre å sukre det ferdige produktet, eller tilsette litt saft til melkesyregjæret drikke

PP

Anonym sa...

Nøtteliten- hvis du lar grønnsakene gjære lengre dempes saltsmaken eller forsvinner helt.

Når vi er inne på temaet melkesyregjæring;
PP: Noe jeg har lurt på i lang tid er hva som er den optimale tiden i henhold til hvor lenge en skal la grønnsakene gjære i romtemperatur før en (eventuelt) setter det i kjøleskap. Ofte når en leser oppskrifter på diverse blogger står det bare 3-4 dager, men etter å ha lest litt rundt, spesielt på bloggen Nourishing treasure, virker dette som en alt for kort tid dersom en vil fokusere på å oppnå en god dose med probiotiske bakterier, spesielt med tanke på surkål. Tillater meg å lime inn noe jeg har skrevet tidligere på et amerikansk forum;

I am doing a 4 weeks ferment this time. Anyone else tried it?

I have heard that the taste gets better and less salty over time and the biggest bonus- much more probiotics are made during this time:-)

Nourishing treasure have some interesting article about fermentation. It is said that vegetable ferments actually should be fermented for at least 4 weeks up to 8 weeks. This will maximize the probiotics and many say that the ferments also taste much better by that time. Apparently 3 days is just enough time for the lactid acid bacterias to barley get started. It really cool to see the microscope pictures that is taken of the probiotics during the different weeks.

It is also written that it is not recommended to store the ferments in the refrigerator but rather on the counter if you manage to eat them before 8-10 weeks have passed. This is probably not meant for all different types of ferments but at least recommended for sauerkraut. It says that cold storage "changes metabolism due to the cold and causes chemical reactions that compromise microbial metabolism. Mesophiles [again, sauerkraut bacteria] can not grow at chill temps, but they are not all killed – the cold causes “cold shock” which causes death and injury in a proportion of the population.

For anyone else who are interested the article can be found here: http://www.nourishingtreasures.com/index.php/2013/01/22/bustin-the-myth-of-the-3-day-kraut-p-s-dont-refrigerate-it-either/

Anyone else tried fermenting vegetables for such a long time? I was thinking of one additional bonus if you don't have to store the ferments in the refrigerator- more space! YAY, my refrigerator could def. need a break.

-Guro

Anonym sa...

Aah PP, så ikke kommentaren din ovenfor! Nå ser jeg at du skrev 2-3 måneder- mener du da alt av melkesyregjærede grønnsaker eller bare surkål? I tillegg; tenker du at det at bedre å lagre slikt i en kald kjeller istedet for kjøleskap og er det sant at melkesyrebakterier blir skadet av UV-lys så det er best å oppbevare grønnsakene i et mørkt skap el lignende under gjæringsprosessen eller er det bare i direkte sollys det kan bli skadet? -Guro

Anonym sa...

Jeg mente generelt. Kjøleskap eller kald kjeller er hipp som happ, men produktet må stå mørkt. Da er det en fordel med tradisjonelle gjæringskrukker av keramikk, som holder lys ute. UV-lys dreper melkesyrebakterier

Når det gjelder surkål så er svaret avhengig av om du bare bruker salt eller myse. Myse virker raskere, slik at surkålen kan settes kaldt etter noen dager opp til en uke. Hvor salt trenger lenger tid, da dette også er avhengig av saften fra kålen.

Jeg har prøvd begge deler med like godt resultat smaksmessig, og også via lengre gjæring i romtemperatur. Gjæring med bare salt i opp i mot 2-3 uker gir litt bedre og fyldigere smak, men blir raskt for sur om surkålen ikke settes kjølig straks den har nådd ”metningspunktet”

Skal kål eller andre grønnsaker melkesyregjære lenger enn noen dager i romtemperatur må dette foregå under lokk som slipper ut kullsyren, da produktet ellers kommer til å eksplodere. Eller det går i taket når du åpner krukka, og gir kjøkkenskap, vegger og alt ellers fasinerende nye farge og aromanyanser

PP

Anonym sa...

Hei PP, takk for svar. Ja, skulle gjerne sett at noen produsenter disket opp med gjæringskrukker i en mindre størrelse og til en kjøpbar pris. Da skal jeg gå til innkjøp av en. Har bare sett i 5 og 10 liters katogorien og alle koster en formue. Jeg bruker pickle-pro på norgesglass som fungerer bra.

Det var bra du nevnte dette med gjæring ved hjelp av salt eller myse for det er også noe jeg har lurt på en del. Da jeg startet med melkesyregjæring brukte jeg myse. Jeg ble ikke helt komfortabel med det, spesielt siden de første forsøkene mine ble mislykket- dvs mugne og råtne grønnsaker, smaken var heller ikke noe å rope hurra for, synes det ble en litt ostelignende smak av grønnsakene. Jeg og ble derfor glad da jeg fant ut at salt alene kunne brukes. På en måte så følte jeg at det var noe som ikke stemte helt når jeg tilsatte myse for å gjære grønnsaker uten at jeg kunne ikke sette fingeren på hva det var. Etterhvert som jeg leste mer om temaet melkesyregjæring kom jeg over noen interessange artikler som tok for seg nettopp denne problemsstillingen og om hvorfor det kan være en fordel å skippe mysen. Finner de ikke nå men her er en annen som har hovedpoengene jeg ville diskutere:

http://theliberatedkitchenpdx.com/basics/why-i-dont-use-whey-as-a-vegetable-fermentation-starter/

Limer inn noe utdrag: " The more I thought about it, the less sense it made to use whey from yogurt or kefir to supply the bacteria for vegetable fermentation. Milk bacteria like milk. They are specialized to eat lactose. Vegetables do not contain lactose, therefore they are poor food for these bacteria. What I’m looking for are the soil bacteria – those wild little friendlies with whom we had constant contact before the advent of modern farming, pasteurization, and regular bathing."

Take a look at the list of bacteria involved in the fermentation of vegetables:

Lactobacillus brevis
Lb. plantarum
Leuconostoc mesenteroides
Pediococcus acidilactici
Ped. pentosaceus

Now take a look at the bacteria found in regular Nancy’s yogurt:

Lactobacillus acidophilus
Lb. casei
Lb. rhamnosus
Lb. bulgaricus
Streptococcus thermophilus
Bifidobacterium bifidum

What species of bacteria do those lists have in common? Not one! There’s a reason for that: one group thrives in the soil, working together to break down organic matter. The other group thrives in warm milk, working together to break down lactose. Mixing the two can only lead to heartache, as in my initial sauerkraut experiment. here are times when whey from yogurt or dairy kefir should be used to start fermentation, as when fermenting something that does not come with its own friendly bacteria. Examples include lactofermented mayonnaise, ketchup, and lemonade."

Slik jeg forstår det har myse vært brukt tradisjonelt i lang tid, spesielt her i Nord Europa både til å melkesyregjære grønnsaker og fisk, fordelen da er at åpne systemer kan brukes da mysen kick.starter gjæringprosessen ved å senke PH- verdin og ved å tilføre mer melkesyrebakterier slik at sjangsen for mugg reduseres betydelig.

Anonym sa...

Men med de valgmulighetene vi har i dag ved bruk av lukkede systemer og helt luftette forhold virker det for meg som det å bruke salt er en soleklar fordel med tanke på å oppnå det mest optimalte gjæringsproduktet både i forhold til utv. av bakterier og smak (vel smaken er jo selvsagt individuelt men det er min erfaring.) I tillegg går gjæringsprosessen normalt gjennom 4 steg, og når en tilfører myse vil jo ett falle bort ( http://www.pickl-it.com/faq/148/process-microbial-lacto-fermentation/)

Har du noen tanker om dette? :-)

-Guro

Anonym sa...

Jeg har lest samtlige artikler mot bruk av myse som gjæringsmiddel. Disse, inkludert den du limer inn fra, er overflatiske, og baserer seg på konklusjoner som ikke holder når du kikker nærmere på logikken bak. Søk f.eks på de bakteriene som påståes å være unike for grønnsaksgjæring, og du finner raskt at de fleste eller alle også er vanlige i ulike former for melkeprodukter. De bakterier som oppgis som unike for melkeprodukter, i dette tilfellet yogurt, finnes også i mange melkesyregjærede grønnsaksprodukter, slik at nok en gang så holder ikke logikken. Og, at bakterier er spesialiserte til å fordøye det ene eller det andre er bare delvis riktig, med tanke på at bakterier til enhver tid tilpasser seg miljøet, og gjerne forandrer form fra en type bakterier til en helt annen for å overleve. Altså pleomorfisme.

Dermed faller grunnlaget for logikken i artikkelen bort.

Når det gjelder ostesmak av produktet så må det skyldes for mye myse, og/eller at produktet ikke har fått gjæret lenge nok til at safter fra grønnsakene har fått blande seg skikkelig og gi sine egne smaks og aromastoffer til produktet.

Jeg har aldri opplevd noen av de problemer som oppgis i artiklene, og jeg bruker alltid både sur myse og salt. Samt gjærer under lokk som holder oksygen ute, samtidig som kullsyre slippes ut. Det er mulig at en del av dem som opplever problemer ved bruk av myse har brukt fersk myse, da denne må være sur på forhånd

Gjæringskrukker som har vært helt lukkede har eksistert i flere tusen år, og allikevel har mennesker verden over pleid å bruke sur myse eller annet surnet melkeprodukt som gjæringsmiddel. Vel og merke når dette har vært tilgjengelig. Jeg ser derfor ingen grunn til å forandre på dette på grunnlag av moderne teorier om gjæringsprosesser basert på trinn. Du glemmer at det også var og er vanlig å bruke litt væske fra forrige gjæringsprodukt som startkultur for neste, hvilket også omgår det påståtte steget.

PP

Anonym sa...

Apropos ting vi har vært inne på før – muligheter ingen tannlege eller trynelege kjenner til -
http://www.rexresearch.com/judd/judd.htm
http://www.rexresearch.com/sharpe/sharpe.htm
http://www.rexresearch.com/dental/remineral.htm
http://www.rexresearch.com/chentoth/chentth.htm
http://www.rexresearch.com/hontsu/hontsu.htm

PP

Anonym sa...

Først av alt - jeg er klar over at melkesyregjærede grønnsaker/frukt osv. må ansees som tilbehør.

Akkurat nå som jeg trodde jeg begynte å få litt kontroll, så leser jeg mer og innser alt hva jeg ikke kan.

Vel, ok - sukker er ikke tingen. Eventuelt kun etter at gjæringsprosessen er ferdig.

1. Er det da ok å tilsette sukker FØR man setter glasset i kjøleskap, eller bør man vente til man faktisk skal begynne å spise av innholdet?

Jeg vet ikke om jeg har forstått det riktig, men tror jeg forstår det slik at man kan gjære med salt alene, eller myse alene - eller begge deler. Jeg tror jeg tidligere har lest at det er noe surt (myse) SAMMEN med salt som aktiviserer prosessen - men det var da snakk om langtidsheving av f.eks brøddeig, og ikke gjæring av frukt og grønt.

2. Er det ok å melkesyregjære frukt og grønt med myse alene?

Dersom svaret på spørsmpl 2 blir ja, da konkluderer jeg at jeg kan melkesyregjære grønnsaker med langt mindre salt enn hva jeg har brukt til nå - for om mulig å gjøre smaken noe mildere.

I de fleste oppskrifter jeg har lest skal man ha i myse og salt, la stå i romtemperatur (under tett lokk med gummistrikk) i opptil 7 dager, og så overflytte til kjøleskap. Som en generell regel har jeg fanget opp at holdbarheten for frukt er 2 måneder, og for grønnsaker 6 måneder.

3. Hvor lenge bør krukken stå i kjøleskap før man begynner å spise av det, og regnes da holdbarhet på henholdsvis 2 og 6 måneder fra man begynner å spise eller fra det tidspunktet man satte glasset i kjøleskapet?

Jeg har også sett oppskrifter - på for eksempel majones - hvor man melkesyregjærer i romtemperatur i kun et døgn.

4. Er det slik at det for enkelte matemner vil være tilstrekkelig å la glasset så ett døgn i romtemperatur?

5. Er det eventuelt matemner man IKKE bør benytte i melkesyregjæring, altså som eventuelt vil kunne forhindre prosessen?

Jeg tenker her spesielt på Christers brødoppskrift med kefir, hvor det ble konkludert at kefir ikke var gunstig i langtidsheving. Jeg tenker også på matemner som f.eks råe egg, kokosolje, kokosmelk, fløte og smør - i f.eks majones eller lignende.

Når det gjelder lenkene ovenfor - ting vi har vært inne på før - jeg må innrømme at jeg ble litt forvirret her, i og med overskriften var "muligheter ingen tannlege kjenner til". Klikket meg inn på noen av lenkene og fant blant annet en patent på diverse kjemiske stoffer, i tillegg til en relativt opplysende artikkel men hvor forfatteren refererte til syntetiske mineraltilskudd.

Et vanvittig noldusspørsmål som jeg skjemmes over å stille: Hvilke er de beste kildene til mineraler, foruten kraft?

Og en trynelege - er det en lege som bare er lege i trynet og ikke i hodet? ;-)

Nøtteliten

Anonym sa...

1 – det aner jeg ikke, så du får prøve det ut og se hva som skjer

Både gjæring med salt og myse for seg har vært vanlig, ofte i kombinasjon for garantert resultat.

Syre/surt sammen med salt er for aktivering av enzymer som bl.a fytase/inaktivering av antinæringsstoffer som bl.a fytinsyre og enzymhemmere. Står dette noen dager påbegynnes nedbryting av gluten også i og med at lavere ph gir miljø mange melkesyrebakterier og gjærsopper trives i

2 – ja

Regelen du nevner er som du sier generell, da de fleste produkter holdes seg mye lenger. Litt avhengig av hvor ofte krukken åpnes, og utsettes for oksygen. Mange åpner den f.eks bare 1 gang i uka, og tar da ut de de bruker i løpet av en uke, og har i egen beholder

Det er ikke myse og salt som skal stå i romtemperatur, men myse, salt og vannet grønnsaker eller frukt befinner seg i. Bruker man bare myse får man en seriøs mellomting mellom oste og fjøssmak i produktet

3 – det avhenger av smak og behag, samt hvorvidt det er snakk om matemner som gjærer/brytes ned raskt, som f.eks blader og småstilker, urter, etc versus røtter og mer fibrøse stilker. Hvordan du foretrekker konsistensen er også en faktor, da mange liker at grønnsakene fremdeles er litt ”sprø” hvor andre foretrekker at de er gjæret myke. Tradisjonelt har alle slike produkter blitt gjæret myke

Hvor lang tid man gjærer produktet avhenger av om det gjøres av helsehensyn eller bare som tilbehør til måltider. På samme måte koker de fleste kraft i bare noen timer når det er for smakstilbehør i måltider, hvor dem som er opptatt av næringsrik kost koker den lenger

Hvorvidt grønnsaker og frukt er kokte eller rå før gjæring spiller også en rolle, da kokte matemner gjærer betydelig raskere, og dermed også blir raskere ferdige.

4 – nei

5 – nei

Fløte/smør bør gjæres før bruk i oppskrifter. For majonesoppskrifter som inkluderer gjæring av bl.a egg/eggeplommer, søk på fermented mayonnaise eller sjekk majonesoppskriftene i boken Nourishing traditions

Som du bør kunne se har jeg postet linkkommentaren under Guros kommentarer, hvilket betyr at de er til henne. Når det gjelder din rimelig overflatiske konklusjon fra din korte linksjekk, så anbefaler jeg at du leser alle artiklene, de 2 siste også, samt også leser det som ikke står, men som hintes om via det som står. Altså å lese mellom linjene så lenge du holder øye med toget. Syntetiske mineraltilskudd er irrelevant; poenget er at det som beskrives i det hele tatt er mulig. Mao les det som står, og tenk selv ut fra dette.

Innmat, kraft, bein, uraffinert salt, rogn og melke, og ellers animalske matemner og melkeprodukter er de beste mineralkilder. Melkesyregjæret tang/tare er også en rimelig god kilde, spesielt til sporstoffer.

En trynelege er leger og terapeuter som jobber med utvikling av kranie og ansikstform, deriblant kjeve og hake.

PP

Anonym sa...

Min erfaring er at det blir best smak på de melkesyregjærede grønnsakene når man tilsetter kun salt og ikke myse. Jeg har forresten kun prøvd med sur myse, så det burde jo sånn sett vært vellykket...
Josefine.

Anonym sa...

Dersom det ikke er naturlig at vi kvinner kommer i menopausen, er vi da skapt til å få barn hele livet? Nærmer meg 50 år, og føler vel egentlig at jeg ikke er klar for flere svangerskap... Etter å ha hørt om et par stykker som nå har blitt gravide etter å ha brukt villgulrotfrø, tør jeg ikke lenger stole på dette. Finnes det et annet naturlig alternativ?
Josefine.

Anonym sa...

Tips -
http://liveneshage.blogspot.com/2013/09/naturkjttvarer-fra-juffinger.html?showComment=1381323472100#c6645386419837068533
http://liveneshage.blogspot.com/2013/05/bakerrebellene-videre-og-info-om.html?showComment=1371242081564#c3291613604346567415

Og ja, kvinner i god helse kan få barn hele livet.

PP

Anonym sa...

Jeg gjorde et søk og det er sant som du sa, foruten ped. pentosaceus (mulig jeg ikke skjekket godt nok) fant jeg ut at alle bakteriene som var nevnt under grønnsaksgjæring også eksisterer i gjærede melkeprodukter. Nok en gang viser det det seg (eller rettere sagt du viser meg) at en bør skjekke fakta selv. Min hovedintensjon når jeg først lager melkesyregjærede grønnsaker er å få den så proppfull så mulig med probiotiske bakterier og andre god saker så var ute etter den mest effektive og korrekte fremgangsmåten å gjøre det på. Ser jeg virkelig bør lese meg opp på dette med bakterier og hvordan de egentlig fungerer. Hørte akkurat på en podcast om temat om viktigheten av å tilføre bakteriene føde. Synes dett var utsagnet fra Chris Kresser er veldig interessant:
" The genes that we inherit from our parents of origin are set, and certainly there are environmental triggers and epigenetics to consider, but the genes that we have in our microbiota are somewhat mutable. We don’t really know how much yet, of course, but as a case in point, in that paper that I just mentioned in Nature, what they found is that the bacteria that ferment the fiber and produce butyrate, that causes epigenetic changes that regulate the expression of genes that are responsible for the differentiation of T cells. And so, it’s the gut microbiota effecting epigenetic changes in gene expression in our body, which have real and lasting effects on our health. So, it’s a pretty exciting time to be involved in this area and even, as a clinician, for me on outside just following the research but starting to apply that in my own patient population and seeing some pretty dramatic results just from modulating the gut flora."

For en oppklaring rundt begrepet myse og sur myse,mulig du har skrevet om det tidligere... Sur myse er slik jeg forstår det altså slik myse du feks trekker ut fra kefir, fersk melk som har fått syrnet over noen dager eller yoghurt mens vanlig myse er den mysen du kan trekke ut feks når du lager ulike typer ost og tilfører løpe der ikke produktet har fått syrne så lenge? Feks jeg bruker å lage cottage cheese (varmer den ikke opp over 46 grader) og lager bestandig store mengder når jeg først lager, så får da også mye myse, vil tro at dette tilsvare bare vanlig myse og ikke sur. Eller mener du at mysen uansett hvor den er trukket ut i fra, bør få stå for seg selv og syrne i en ekstra tid for å kalle det sur myse? I alle oppskrifter jeg har lest presiseres det ikke at det skal være sur myse, det står bare myse.

Hjertelig takk for alle likene. Har bare rukket å lese den første men synes kanskje den inneholdt en del feilinformasjon rundt dette med syrer og tenner. Skal kikke gjennom resten litt senere og se om jeg kan ta med meg noe. Takk:-)

-Guro

Anonym sa...

Kresser tar som alle andre feil når han sier at våre gener er fastlagte, da det vitenskapen egentlig sier, er at genene kan forandres hele tiden via kosthold, tanker og følelser, etc. Og da ikke bare genuttrykket, slik epigenetikk fokuserer på, men selve genstrukturen. Forskning på bl.a ekte skizofrene (ikke dem som i dag kalles skizofrene, da merkelappen har blitt utvidet og utvidet til å fange opp stadig flere som pasienter) viser at de forskjellige personlighetene i en eneste kropp kan forandre både kroppsform, kroppens kjemiske tilstand (f.eks 1 personlighet har diabetes, den andre ikke), hud, hår og øyefarge (f.eks 1 personlighet har blå øyne, en annen brune), etc. Slik at de fysiske og kjemiske karakteristikker som våre medfødte gener gir i aller høyeste grad er foranderlige og flytende, og til enhver tid under sinnets bevissthetens - kontroll.

Legg til forskning innen moderne fysikk, samt alle påstandene fra naturvitenskaper og okkulte vitenskaper, samt enkelte eldre religioner, og det som kalles DNA blir energi som beveger seg i spiralform, og som tiltrekker materie via de elektromagnetiske feltene som skapes. Energien er oss som bevissthet, slik at det er ikke egentlig våre tanker og følelser som påvirker eller regulerer gener; vi er genene. Som jeg har vært inne på en del ganger i ulike kommentarer, så var det opprinnelige engelske ordet for følelse, emotion, direkte oversatt fra sanskrit, egentlig energymotion, senere forkortet til e-motion. Og enda senere, når ingen lenger kjente til ordets opprinnelige betydning, til dagens emotion i et ord. Emotion, følelse, betyr mao energi i bevegelse, og da i spiralform, slik all energi beveger seg. Og, ettersom all energi er bevissthet, også oss selv som mennesker (HU/ånd og Manas/psyke = Humanas/humans) i bevegelse i den energetiske rammen som blir våre fysiske legemer. Her kommer også det flere tusenårige chakrasystemet inn i bildet, da det er denne spiralbevegelsen som skaper de elektromagnetiske feltene som tiltrekker og ”holder i bane” de partikler som blir våre tilsynelatende statiske og faste fysiske legemer. Når vi mennesker føler, tenker og bare er, så skaper og forandrer vi våre gener mao

Ellers er det riktig som han sier at mitokondriske gener også er foranderlige, og da av samme grunn som nevnt ovenfor; dvs sinnets påvirkning, samt fordi så mye av vår mitokondriske gener er bakteriegener. Han er for øvrig i treigeste laget med å skjønne i hvor stor grad tarmhelsa kontrollerer resten av ikke bare kroppens, men psykens helsetilstand også (all den tid hjernen i tarmen kontrollerer hjernen mellom ørene, slik at all psykologisk og psykiatrisk behandling av psykiske og mentale problemer alltid bør starte med mage-tarmsystemet), da dette har vært kjent i mange tusen år innen naturvitenskaper som bl.a ayurveda og kinesisk medisin. Så lenge jeg har levd har vitenskapen bare gjenoppdaget saker og ting som allerede har vært kjent i minst titusener av år. Problemet her er imidlertid at ingen tror på dette, da alle referanser til de avanserte sivilisasjoner som engang dominerte jorden har blitt effektivt fjernet av mennesker som jobber for adel og elite, inkludert religiøs elite. Især den katolske kirken har fjernet mye slik informasjon når oversettere av eldre skrifter har omskrevet disse for å sikre at mennesket aldri har fått vite sin sanne opprinnelse. Dette for å sikre kirken absolutt kontroll over folket. På samme måte er det offentlig kunnskap at geistlige innen østlige religioner bl.a skapte myten om karma og reinkarnasjon, slik dette forstås i dag, for å kontrollere almuen, som slet og arbeidet for eliten, som levde og fremdeles lever som adel og elite, på folkets bekostning. Når almuen tror at man har det fælt, og må slite og streve for å leve, skyldes dårlig karma, samtidig som adel og elite åpenbart må ha god karma/har gjort seg fortjent til det gode livet og alle frynsegoder og penger, så stilles ingen spørsmål ved det etablerte, og autoriteter trues ikke. En vinn-vinnsituasjon for dem som har makt.

Anonym sa...

Apropos religiøse geistlige og bruk av historisk kunnskap som kontrollfaktor, så har jeg også vært inne på tidligere hvordan moderne vaksineindustri har brukt bl.a sanskriteksperter for å skrive inn i nyere religiøse og historiske verker tilsynelatende tilfeller av historisk bruk av vaksinasjon av folket, for å manipulere folket til å godta vaksinering i moderne tid.

Der tok jeg litt av som vanlig, men, en god ting kan ikke sies for ofte. Tenker vi ikke selv, blir vi manipulert inn i mentale og følelsesmessige kutråkk skapt av adel og elite for å holde oss nede og under kontroll.

Myse er den vannholdige, grønngulige delen av melk, som skilles fra kasein/ostestoffet/den hvite massen via ysting eller surning. Mysen er fersk når du skiller den fra kaseinet med løpe, syre eller urter som brennesle, og sur når den skiller seg selv fra kaseinet gjennom surning. Hytteost kan lages fra både fersk og sur melk, og gir da myse deretter.

Artiklene du finner via linkene er fulle av feil og vranglære, men hinter om muligheter om regenerasjon når du gir blaffen i feilene, og heller tenker næringsrik tradisjonskost så vel som hvilke former for manipulasjon av kjeve og tenner som faktisk er mulig. Og som de fleste tannleger i dag ikke engang er i nærheten av å kjenne til.

PP

Anonym sa...

Ps - pediococcus pentosaceus

Et lite utvalg av info som viser både gjæring av melkeprodukter som grønnsaksprodukter –

http://www.journalofdairyscience.org/article/S0022-0302(89)79178-5/abstract
http://aem.asm.org/content/79/4/1309.full
http://academicjournals.org/journal/AJFS/article-abstract/1948FAC12285
http://web.mst.edu/~microbio/BIO221_2008/P_pentosaceus.html
http://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Pediococcus_pentosaceus
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18540969
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00217-007-0796-4
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713508003368

PP

Anonym sa...

Studie angående tarmhelse og endringer i hjernen:
http://newsroom.ucla.edu/portal/ucla/changing-gut-bacteria-through-245617.aspx

Marit

Anonym sa...

Litt mer –
http://newsroom.ucla.edu/portal/ucla/changing-gut-bacteria-through-245617.aspx
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/05/03/probiotics-impact-brain-performance.aspx
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/05/100524143416.htm
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/05/110517110315.htm
http://www.biomedcentral.com/1471-230X/11/22
http://annakennedyonline.com/good-bacteria-may-relieve-autism-symptoms/
http://health.india.com/news/probiotic-therapy-relieves-autism-symptoms-in-mice/
http://www.wisconsinhyperbarics.com/autism6.html
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2004/06/26/autism-malnutrition.aspx
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=gut-bacteria-may-exacerbate-depress
http://www.apa.org/monitor/2012/09/gut-feeling.aspx
http://abcnews.go.com/Health/anxiety-head-gut/story?id=20229136
http://www.livescience.com/40255-how-bacteria-affect-mental-health.html
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2419418/Low-levels-healthy-gut-bacteria-cause-mental-health-issues-anxiety-schizophrenia-say-scientists.html

Mye av informasjonen er forenklet, eller fokusert utelukkende på mikrofloraen. Antakelig mye fordi økonomiske interesser er involvert i promoteringen av slike forskningsresultater. Ph i magesekk og tarmer er enda viktigere, og det samme gjelder betennelser og andre problemer i mage-tarmsystemet, og som fremmer ubalanse i bl.a serotonin og dopaminnivåene også i hjernen. Slik at fokus kun på å skaffe seg bakterier og sopp ikke nødvendigvis hjelper på noe som helst om mangel på mikrorganismene ikke er årsaken til helseproblemene i utgangspunktet. Forstyrret tarmflora, såkalt dysbiose, er i 8-9 av 10 tilfeller en virkning av noe, og da en virkning som videreutvikler problemet og forårsaker nye symptomer. Dette ”noe,” er hva som bør helbredes, før fokus på mikrofloraen, og den beste terapiløsningen er alltid fokus på begge deler samtidig.

PP

Anonym sa...

Jeg glemte disse -

http://www.klikk.no/helse/sykdom/article246822.ece
http://illvit.no/mennesket/sykdom-behandling/vi-tenker-med-tarmen
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11916191
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=gut-second-brain
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/05/03/probiotics-impact-brain-performance.aspx
http://www.nytimes.com/2005/08/23/health/23gut.html?_r=3&pagewanted=1%204/23/2010
http://findarticles.com/p/articles/mi_m0ISW/is_252/ai_n6112822/
http://www.cumc.columbia.edu/publications/press_releases/Karsenty-cell-serotonin-lrp5.html
http://www.mentalhealth.org.uk/content/assets/PDF/publications/FeedingMinds_exec_summary.pdf?view=Standard
http://www.westonaprice.org/thumbs-up-reviews/breaking-the-vicious-cycle

PP

Anonym sa...

Nøtteliten: Jeg har startet med prosjekt lever til frokost igjen. Tar nå mindre mengder og spiser det ikke hver dag. Ser ut som om magen trives bedre med det:)
Tenåringsmamma.

Anonym sa...

Mouth Breathing During Exercise May Increase Your Risk for Asthma and Cardiac Problems -
http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2013/12/27/proper-exercise-breathing.aspx

Mer om helsevirkningene ved munnpusting versus nesepusting her -
http://liveneshage.blogspot.com/2012/12/kongens-pepperkaker.html?showComment=1387232548228#c1703043889459279994

PP

Anonym sa...

PP- ikke et spørsmål av særdeles viktighet- men har lenge lurt på hvorfor nesen og ørene vokser så mye i størrelse når en blir eldre (og ikke andre ting)? - KM

Anonym sa...

Det vet jeg faktisk ikke, da ingen av de hypoteser som forsøker å forklare dette holder når de undersøkes nærmere. Ingen vet med sikkerhet mao, og det eneste som er sikkert er at hele kroppen vil fortsette å vokse og utvikle seg når den er velernæret.

PP

Anonym sa...

"Forskning på bl.a ekte skizofrene (ikke dem som i dag kalles skizofrene, da merkelappen har blitt utvidet og utvidet til å fange opp stadig flere som pasienter) viser at de forskjellige personlighetene i en eneste kropp kan forandre både kroppsform, kroppens kjemiske tilstand (f.eks 1 personlighet har diabetes, den andre ikke), hud, hår og øyefarge (f.eks 1 personlighet har blå øyne, en annen brune), etc. Slik at de fysiske og kjemiske karakteristikker som våre medfødte gener gir i aller høyeste grad er foranderlige og flytende, og til enhver tid under sinnets bevissthetens - kontrol."

Så utrolig facinerende, høres nesten ut som science fiction. Har du noe artikler på dette som bekrefter dette? Skulle gjerne lest mer om det.

Ang. utsagnet til Kresser så slo det meg bare at bakteria floraen og påvirkningen av den må spille en betydelig del dersom en vil forsøke å påvirke/forandre sine egne gener med tanke på hvor mye flere bakterier og gener vi har i forhold til gener fra cellene våre. "Together, our collective guts have just under 3.3 million bacterial genes, more than 150 times as many as reside in our own genomes" http://discovermagazine.com/galleries/zen-photo/m/microbiome#.UsWoAfZhw7A
"One startling discovery in the research showed that the microbes provide more genes for human survival than humans cells, with the human microbiome contributing eight million unique protein-coding genes, versus the human genome's 22,000. http://www.wired.co.uk/news/archive/2012-06/15/human-microbes

-Guro

Anonym sa...

Når vi er inne på temaet om bakterier, har du noe formening om å innføre såkalt resitant starch til kostholdet? Både som næring til bakteriene og for å oppnå helsegevinster som hevdes er relatert til det. Mye snakk om det i bloggosfæren for tiden og spesielt Richard bak bloggen freetheanimal har skrevet mye om det.

For andre som er interesserte:
"What is resistant starch? It's is a type of carbohydrate found in certain fruits, vegetables, grains, legumes, and some dairy foods. Unlike other carbohydrates, resistant starch isn't entirely broken down by the body, which is how it got its name because it "resists" digestion. Although resistant starch is molecularly similar to a carbohydrate, it is digested like fiber, meaning it passes into the large intestine intact. Nutrition experts have begun to classify resistant starch as a type of fiber.

But resistant starch may have an added benefit that soluble and insoluble fibers don't have. Once it reaches the large intestine, resistant starch is fermented, which creates a beneficial fatty acid called butyrate. Butyrate may block your liver's ability to use carbohydrates for fuel, which in turn causes stored body fat and recently consumed dietary fat to be burned for fuel instead. Since carbohydrate is your body's preferred form of fuel, cutting off access to carbohydrate may force your body to turn to fat as an alternative fuel source. Recent studies have found that resistant starch also helps prevent constipation and improve colon health. Emerging research has also proven that resistant starch can help improve blood glucose levels and decrease insulin resistance in people who have type 2 diabetes. Resistant starch can also increase absorption of certain minerals, including calcium. It's also thought to prevent some types of cancer." http://www.fitday.com/fitness-articles/fitness/resistant-starch-a-powerful-nutrient.html

Mer: http://freetheanimal.com/2013/12/resistant-primer-newbies.html

Blir ikke helt klok på det. Vil det ikke hindre næringsopptaket betraktelig eller har det ikke noe påvirkning når du inntar det rått slik som feks potetmel (=potetstivelse) som blir hyppig anbefalt. " This is what resistant starch is; Tiny structures of starch with a little moisture locked in. "Eat raw, it passes right through, except then becomes food for your gut bacteria, bacteria than can handle upwards of 60g per day of the stuff" http://freetheanimal.com/2013/12/resistant-popcorn-analogy.html

Ser du noen fordeler ved å innføre det eller mener du det ikke er nødvendig for folk som spiser tradisjonskost? Selv sliter jeg fortsatt med svingende blodsukker og forstoppelse (som ikke vil ordne seg over natta da det hovedsaklig er relatert til smerter og en ugunstig skjelettstruktur) Etter å ha innført tradisjonskost, lest om de neg. effektene av fiber og i stor grad prøvd å optimalisere næringsinntaket har jeg redusert betraktelig på inntaket av frukt og grønnsaker i forhold til det jeg spiste tidligere foruten inntak av melkesyregjærede grønnsaker. Lurer derfor på om det kunne ha hjulpet meg å innføre denne formen for stivelse/fiber. Andre former som jeg vil tro ikke påvirke næringsopptaket i betydelig grad er kokte og avkjølede poteter, bønner og ris -Guro

Anonym sa...

Dette med fiber og stivelse er en del av myten industrien skapte for å kunne selge fiber og kli, som ellers ble ansett som verdiløst og kastet eller gitt til dyr.

At fiber og stivelse, inkludert ”resistent” stivelse, bidrar nevneverdig med organiske syrer i tarmen er en myte, og enhver person som spiser og drikker tradisjonelt får mengder av organiske syrer, inkludert smørsyre, i seg hver eneste dag som langt overgår de puslete mengdene man rent hypotetisk får fra fiber og stivelse. Rent hypotetisk fordi det er så mange ting (mage-tarmproblemer) som kan forhindre at denne prosessen skal gå bra, og levere smørsyre og andre organiske syrer som sluttprodukt uten å lage problemer i tarmen

Poteter (og hvit ris) er helt ok, men innholdet av stivelse øker når de avkjøles etter koking. Bønner er mer problematiske så sant de ikke er melkesyregjæret, pga det høye fiberinnholdet og innholdet av antinæringsstoffer. Krydderurter, inkludert persille og alle typer løk (f.eks gressløk, pipeløk, luftløk, skogsløk, ramsløk, potetløk, perleløk, bendelløk, prærieløk, purre, kuleløk, etc utover vanlig gul løk og hvitløker, er også å regne som karbohydratkilder, og disse er helt ok å spise daglig. Især de grønne/myke delene, da det er litt mer fiber og stivelse i knoller, fedd og stilker.

Jeg ser, som nevnt mange ganger tidligere, vegetabilske matemner som kilde til smaks og aromavariasjon, og ikke som kilde til næring av betydning. Min og de fleste av mine tidligere pasienters erfaring er at jo mindre vegetabilske matemner (og dermed også karbohydratkilder) i kosten, desto bedre mage-tarmfunksjon, inkludert regelmessig og helt luktfri avføring med perfekt konsistens. Mine konklusjoner basert på tilbakemeldinger og info jeg har lest i bøker og artikler er at jo mer vegetabilske matemner/karbohydrater i kosten, desto flere forstyrrelser i mage-tarmfunksjonen, inkludert gjæring/gass, luftsmerter, oppblåsthet, diare eller forstoppelse, eller en veksling mellom disse, enten større volum på avføringen eller at denne blir mer vassen, sterkere lukt, m.m. Samt ymse små og store helseproblemer, så vel som hodepine/migrene og følelsesmessige/mentale problemer pga hovedsaklig serotonin og/eller dopamin forstyrrelser.

Motsatt har de aller fleste perfekt mage-tarmfunksjon jo mer animalsk de spiser, og det beste kostholdet for mage-tarmproblemer så vel som såkalte allergier og intoleranser har alltid – i mine og andres erfaringer - vist seg å være et rent eller tilnærmet rent animalsk basert kosthold.

Faktiske og praktiske erfaringer motbeviser mao alle påstander om helsegevinster ved konsum av fiber og stivelse, samtidig som ekte vitenskap plukker fiber og stivelsesmyten fra hverandre. Jeg har postet info om dette mange ganger under tittelen ”Fibermyten”

Nok en faktor som går i mot de moderne konseptene om helsegevinster ved konsum av fiber og stivelse er det at de fleste kulturer jorden over historisk sett har pleid å koke, steke, tørke og/eller melkesyregjære og gjære matvekster med mye fiber og stivelse før konsum. Ofte kokes eller stekes matemnene, og deretter melkesyregjæres eller gjære disse, og/eller tørkes og evt males til mel/pulver.

For akkurat din del så vil anbefale at du prøver å gjøre som du spør om, for å se om dette hjelper på tarmen. Alternativt at du går helt animalsk, inkludert melk og melkeprodukter, for å se om dette fungerer bedre for deg.

PP

Anonym sa...

Ps, jeg så ikke den øverste kommentaren din før nå. Hva gjelder forsøkene med bl.a skizofrene, så hadde jeg postet link til artikler om jeg hadde husket hvor jeg leste dem. Jeg vet det var i en eller flere papirbøker, men regner med at forskningen som ble omtalt må være publisert i medisinske databaser. Jeg søkte på dette tidligere, men hadde lite suksess da jeg fant at begrepet skizofreni i dag er noe helt annet enn det var da jeg leste om disse forsøkene. I dag heter det multippel personlighetsforstyrrelse. Litt info jeg fant nå nettopp -
http://www.deeptrancenow.com/exc2_multiplepersonality.htm
http://matter-of-spirit.com/multiple_personality_disorder.htm

I følge den bestående logikken så skal disse personlighetene eksistere i samme kropp og/eller sinn. Dette fordi moderne psykologi ikke anerkjenner kvantefysikkens tolkninger om parallelle verdensversjoner med parallelle Jeg. Kvantefysikken forklarer dette med multiple personligheter på den måten at du fremdeles er deg/din egen person, men at du på et eller annet vis har blitt i stand til å kontakte og oppleve et annet Jeg, som eksisterer i en parallell verdensversjon, og dermed oppleve og erfare ham eller henne og denne personens liv som ditt eget. Alle mennesker gjør slikt hele tiden, især i det man kaller å drømme, men normalt opprettholdes integriteten til personligheten man er, samtidig som man kan gå inn i et annet Jeg’s personlighet og oppleve dette som om det er egne følelser, tanker og opplevelser.

Variasjoner av dette fenomenet er dem som føler de er født i feil kropp; dvs at de egentlig skulle ha vært/er motsatt kjønn, samt spesielt barn som er bevisst at de tilsynelatende nylig har levd andre liv som motsatt kjønn eller andre mennesker, både voksne og barn. Tidsaspektet som involveres her, i betydning tidligere liv, forklares også med parallelle verdenversjoner og Jeg, på den måten at livene det er snakk om skjer her og nå, og ikke før eller tidligere. Men at de oppfattes som, og må forklares som tidligere/før mentalt for at man skal kunne forholde seg til dette i dag intellektuelt. På samme måte er mange små barn bevisst seg selv som voksne, på den måten at de ser og kan beskrive ulike versjoner av den de kommer til å utvikle seg til som voksen. De ser da ikke inn i fremtiden, slik logikken går, men ser allerede eksisterende, parallelle alternative versjoner av seg selv som voksen. Den personligheten de deretter fokuserer på, er den voksne personligheten de engang kommer til å tiltrekke seg og bli i sin egen tidslinje/verden.

Også Seth, i bøkene til Jane Roberts, beskrev i 60 og 70-åra samme konsept, og forklarte bl.a at både fortid og fremtidversjoner av deg selv til enhver tid eksisterer som parallelle Jeg i parallelle verdensversjoner. Man kan mao forandre både fortid og fremtid som man selv vil, gjennom å velge å tiltrekke det Jeg man ”klinger” best med følelsesmessig i dag. Interessant nok hardette blitt dokumentert i moderne psykologi, på den måten at m\forskning viser at man husker den fortiden humør og sinnstemning i dag dikterer, og at de fleste mennesker skaper sin egen fortid hele tiden ut fra følelser og tanker i dag. Psykologien mener da at vi dikter opp disse minnene, og at de aldri har eksistert utenom fantasien vår (men like fullt er fantasi, og ikke hva som egentlig skjedde/ekte, konkrete minner), hvor kvantefysikk of Seth forklarer dette med at vi egentlig er i kontakt med alternative, parallelle Jeg og deres, ikke vår fortid. Den fortiden vi vil huske, tiltrekker det Jeg’et som finnes i denne fortiden.

Mao; hvorfor røyke hasj og den slags når man kan ha det like skrullete under topplokket ved å studere kvantefysikk? Mao-2; røyk en kvantefysikkbok!

PP

Anonym sa...

For dem som har tradisjonskost som nyttårsforsett –

Bones: Recipes, History, and Lore by Jennifer McLagan
William Morrow Cookbooks | 2005 | ISBN: 0060585374 | English | 272 pages | EPUB | 15.55 MB

Top food stylist and food writer Jennifer McLagan has a bone to pick: too often, people opt for boneless chicken breasts, fish fillets, and cutlets, when good cooks know that anything cooked on the bone has more flavor -- from chicken or spareribs to a rib roast or a whole fish. In Bones, Jennifer offers a collection of recipes for cooking beef, veal, pork, lamb, poultry, fish, and game on their bones.

Chicken, steak, and fish all taste better when cooked on the bone, but we've sacrificed flavor for speed and convenience, forgetting how bones can enhance the taste, texture, and presentation of good food -- think of rack of lamb, T-bone steak, chicken noodle soup, and baked ham. In her simple, bare-bones style, Jennifer teaches home cooks the secrets to cooking with bones.

Each chapter of Bones includes stocks, soups, ribs, legs, and extremities (except for whole fish -- they don't have any). Many of the recipes are simple, with the inherent flavors of the bones doing most of the work. There are traditional, elegant dishes, such as Roasted Marrow Bones with Parsley Salad, Olive-Crusted Lamb Racks, and Crown Roast of Pork, as well as new takes on homestyle favorites, such as Maple Tomato Glazed Ribs, Coconut Chicken Curry, and Halibut Steaks with Orange Cream Sauce. Stunning, full-color photographs of dishes like Rabbit in Saffron Sauce with Spring Vegetables; Grilled Quail with Sage Butter; and Duck Legs with Cumin, Turnips, and Green Olives are sure to inspire.

In addition to the recipes, Bones includes a wealth of information on a wide range of bone

http://filepost.com/files/828dm89e/bones__recipes_history_and_lore.epub/ eller

http://depositfiles.com/files/a7cfboezs

Jennifer Mclagan, "Odd Bits: How to Cook the Rest of the Animal"
English | ISBN: 158008334X | 2011 | EPUB/MOBI | 256 pages | 23 MB

In a world of costly prime cuts—stately crown roasts, plump pork chops, and regal racks of lamb—it’s easy to forget about (and steer clear of) the more economical, but less lovable parts of the beast—bellies, brains, cheeks, combs, gizzards, hearts, hocks, kidneys, lungs, marrow, necks, shanks, spleens, tongues, trotters, and, oh yes, testicles.

Historically, these so-called odd bits have had a regular place on our plates and in our culinary repertoires. In fact, many are considered delicacies and routinely appear in regional specialties. So why do we eschew and waste valuable protein? When have our sensibilities become so squeamish? In short—when did we decide offal had become awful?

Jennifer McLagan, award-winning author of Bones and Fat, is on a crusade to bring the nose-to-tail style of cooking and eating out of the closet and back onto to our dining tables. Her mission: restoring our respect for the whole animal, developing a taste for its lesser known parts, and learning how to approach them in the kitchen as confidently as we would a steak or a burger.

Serious food lovers will delight in the sheer variety of the dishes that await, ranging from simple to challenging:

• Headcheese for the Unconvinced
• Veal Cheeks with Swiss Chard and Olives
• Cheese and Just a Little Brain Fritters
• Lamb Neck with Quince and Turnip
• Brisket Braised with Caramelized Onions and Chile
• Sweetbreads with Morels and Fresh Fava Beans
• Moroccan-Style Braised Heart
• Minted Tripe and Pea Salad
• Wild Boar Shanks with Cranberries and Chocolate
• Bone Marrow and Mushroom Custard

Much more than a cookbook, Odd Bits delves into the rich geographical, historical, and religious roles of these unusual meats. McLagan’s enthusiasm for her subject is contagious, and with her insight and humor will convert even non-believers to the pleasure of odd bits.

http://uploaded.net/file/2z7e0sez

Anonym sa...

Nina Planck, "Real Food: What to Eat and Why"
English | 2007-06-12 | ISBN: 1596913428 | 352 pages | EPUB + MOBI | 5.54 mb + 5.89 mb

Hailed as the "patron saint of farmers' markets" by the Guardian and called one of the "great food activists" by Vanity Fair's David Kamp, Nina Planck is single-handedly changing the way we view "real food." A vital and original contribution to the hot debate about what to eat and why, Real Food is a thoroughly researched rebuttal to dietary fads and a clarion call for the return to old-fashioned foods.

In lively, personal chapters on produce, dairy, meat, fish, chocolate, and other real foods, Nina explains how ancient foods like beef and butter have been falsely accused, while industrial foods like corn syrup and soybean oil have created a triple epidemic of obesity, diabetes, and heart disease. The New York Times said that Real Food "poses a convincing alternative to the prevailing dietary guidelines, even those treated as gospel," and that "radical" as Nina's ideas may be, the case she makes for them is "eminently sensible."

http://uploaded.net/file/wc98u8gq epub
http://uploaded.net/file/zkr6jsqr mobi

Ronald F. Schmid, N.D., ''Traditional Foods Are Your Best Medicine''
English | 2010 | ISBN: 0892817356 | PDF | 288 pages | 16.74 MB


This book traces the cause of many chronic health problems to our modern diet and shows how a return to traditional foods can improve one's well-being. Modern medicine now recognizes that the present-day Western diet is responsible for many of today's chronic illnesses. Nutritionists and anthropologists have noted the decline in health that accompanies indigenous peoples' transition from traditional to modern diets. In Traditional Foods Are Your Best Medicine, Ron Schmid explains how a return to a traditional diet can help you reduce your risk of heart attack by 50 percent; fight allergies, chronic fatigue, arthritis, skin problems, and headaches; recover from colds and flu in a day or two; and increase your life-expectancy. Chapters focusing on the major food groups, common diets, and health goals enable you to tailor a diet to your special needs. New edition, previously titled Native Nutrition.

Last ned –
http://uploaded.net/file/eno9p2fy eller
http://cloudzer.net/file/ncy7fpdi

Catherine Shanahan, Luke Shanahan, "Deep Nutrition: Why Your Genes Need Traditional Food"
Publisher: B.x B...s | ISBN: 0615228380 | 2008 | EPUB/MOBI | 334 pages | 4 MB/4 MB

Deep Nutrition illustrates how our ancestors used nourishment to sculpt their anatomy, engineering bodies of extraordinary health and beauty. The length of our limbs, the shape of our eyes, and the proper function of our organs are all gifts of our ancestor's collective culinary wisdom. Citing the foods of traditional cultures from the Ancient Egyptians and the Maasai to the Japanese and the French, the Shanahans identify four food categories all the world's healthiest diets have in common, the Four Pillars of World Cuisine. Using the latest research in physiology and genetics, Dr. Shanahan explains why your family's health depends on eating these foods. In a world of competing nutritional ideologies, Deep Nutrition gives us the full picture, empowering us to take control of our destiny in ways we might never have imagined.

Deep Nutrition is an approved textbook for these health professionals and can be purchased using CEU monies. See the Numedix website for more information.

http://keep2share.cc/file/52bd38d9d8f75

Anonym sa...

Nourishing Traditions: The Cookbook that Challenges Politically Correct Nutrition and the Diet Dictocrats
NewTrends Publishing; 2nd edition | 1999 | ISBN: 0967089735 | English | 688 pages | PDF | 28.05 MB

A full-spectrum nutritional cookbook with a startling message--animal fats and cholesterol are vital factors in the human diet, necessary for reproduction and normal growth, proper function of the brain and nervous system, protection from disease and optimum energy levels. Includes information on how to prepare grains, health benefits of bone broths and enzyme-rich lacto-fermented foods.

http://d01.megashares.com/index.php?d01=dmqfyAN

Denne versjonen er konvertert til pdf fra epub, og formateringen er laber, men all info er lett leselig og forståelig -
http://cista.net/books/Nourishing%20Traditions%20-%20Sally%20Fallon/Nourishing%20Traditions%20-%20Sally%20Fallon.pdf

Epub/Mobi –
http://www.epubbud.com/book.php?g=ECW5UJWK

Nourishing Traditional Diets: The Key to Vibrant Health
English | 720x466 | MPEG4 | 29.97fps 946kbps | MP3 128kbps | 2.19GB
Genre: eLearning

Sally Fallon Morell's popular seminar answers that critical question: What is a healthy diet? She presents eleven principles of healthy traditional diets based on the pioneering work of Dr. Weston A. Price and the food choices and food preparation techniques of healthy nonindustrialized peoples from around the world. She then provides practical steps for changing your diet for the better. Topics covered include the vital role of animal fats in human nutrition; the dangers of modern vegetable oils; the safety and health benefits of raw milk; the dark side of modern soy foods; how to prepare grains and legumes for optimal assimilation and digestion; the health benefits of enzyme-rich lacto-fermented foods; and the benefits of homemade bone broths used in soups, stews and sauces. This DVD replaces an earlier version entitled Healthy, Beauty and Strength through Nourishing Traditional Diets.

More info:
_http://www.newtrendspublishing.com/NTDVD/index.php

http://filepost.com/files/53d65ab9/N_Traditional_Diets.part01.rar
http://filepost.com/files/m77e82c6/N_Traditional_Diets.part02.rar
http://filepost.com/files/4f6dm45c/N_Traditional_Diets.part03.rar
http://filepost.com/files/5ad4d3c9/N_Traditional_Diets.part04.rar
http://filepost.com/files/41e24b74/N_Traditional_Diets.part05.rar
http://filepost.com/files/8f8ee71c/N_Traditional_Diets.part06.rar
http://filepost.com/files/575abm92/N_Traditional_Diets.part07.rar
http://filepost.com/files/57634fba/N_Traditional_Diets.part08.rar
http://filepost.com/files/9977a7d9/N_Traditional_Diets.part09.rar

Anonym sa...

The River Cottage Fish Book: The Definitive Guide to Sourcing and Cooking Sustainable Fish and Shellfish By Hugh Fearnley-Whittingstall, Nick Fisher
2012 | 608 Pages | ISBN: 1607740052 | EPUB | 77 MB

The formidable River Cottage team turns their attention to all matters aquatic in this definitive guide to freshwater fish, saltwater fish, and shellfish. Hugh Fearnley-Whittingstall and Nick Fisher examine the ecological and moral issues of fishing, teach individual skills such as catching and descaling, and offer a comprehensive (and fascinating) species reference section. They also demystify the cooking of fish with 135 recipes for preparing fish and shellfish in diverse ways, from pickling to frying to smoking.

This ambitious reference-cookbook appeals to both intellect and appetite by focusing on the pleasures of catching, cooking, and eating fish while grounding those actions in a philosophy and practice of sustainability. The authors help us understand the human impact on the seafood population, while their infectious enthusiasm for all manner of fish and shellfish—from the mighty salmon to the humble mackerel to the unsung cockle—inspires us to explore different and unfamiliar species. Fish is superlative food, but it’s also a precious resource. The River Cottage Fish Book delivers a complete education alongside a wealth of recipes, and is the most opinionated and passionate fish book around.

http://uploaded.net/file/6cjejko5/1607740052.mobi

Sally Fallon Morell, Thomas S. Cowan, "The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care"
English | ISBN: 0982338317 | 2013 | PDF | 352 pages | 4,6 MB

The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care makes the principles of traditional nutrition available to modern parents. The book provides holistic advice for pregnancy and newborn interventions, vaccinations, breastfeeding and child development, as well as a compendium of natural treatments for childhood illnesses, from autism to whooping cough. The work of Rudulf Steiner supports the book's emphasis on the child's spiritual requirement for imaginative play.

http://uploaded.net/file/g6rd4abf/0982338317Nourishing.pdf

Kapittel 7 – Nourishing you baby –
http://www.newtrendspublishing.com/SallyFallon/07-FeedingNewborn.pdf

Anonym sa...

Alex Lewin, "Real Food Fermentation: Preserving Whole Fresh Food with Live Cultures in Your Home Kitchen"
English | ISBN: 1592537847 | 2012 | EPUB | 176 pages | 84,3 MB

Preserve your favorite foods through every season with Real Food Fermentation. Control your own ingredients, techniques, and additives. Learn a practical food-preparation skill you’ll use again and again. And express yourself by making something unique and whole.

Inside, you’ll find:

—All the basics: the process, the tools, and how to get started

—A guide to choosing the right ingredients

—Sauerkraut and beyond—how to ferment vegetables, including slaw-style, pickles, and kimchi

—How to ferment dairy into yogurt, kefir, crème fraîche, and butter

—How to ferment fruits, from lemons to tomatoes, and how to serve them

—How to ferment your own beverages, including mead, kombucha, vinegar, and ginger ale

—A primer on fermented meat, fish, soy, bread, and more

—Everything you need to know about why the recipes work, why they are safe, what to do if they go wrong, and how to modify them to suit your taste

Last ned –
http://uploaded.net/file/srxlw9b9/Real_Food_Fermentation.epub eller
http://uploaded.net/file/x8jltl7h

Sandor Ellix Katz, "The Art of Fermentation: An In-Depth Exploration of Essential Concepts and Processes from Around the World"
ISBN: 160358286X | 2012 | EPUB/MOBI | 528 pages | 8 MB/10 MB

The Art of Fermentation is the most comprehensive guide to do-it-yourself home fermentation ever published. Sandor Katz presents the concepts and processes behind fermentation in ways that are simple enough to guide a reader through their first experience making sauerkraut or yogurt, and in-depth enough to provide greater understanding and insight for experienced practitioners.

While Katz expertly contextualizes fermentation in terms of biological and cultural evolution, health and nutrition, and even economics, this is primarily a compendium of practical information-how the processes work; parameters for safety; techniques for effective preservation; troubleshooting; and more.

With illustrations and extended resources, this book provides essential wisdom for cooks, homesteaders, farmers, gleaners, foragers, and food lovers of any kind who want to develop a deeper understanding and appreciation for arguably the oldest form of food preservation, and part of the roots of culture itself. Readers will find detailed information on fermenting vegetables; sugars into alcohol (meads, wines, and ciders); sour tonic beverages; milk; grains and starchy tubers; beers (and other grain-based alcoholic beverages); beans; seeds; nuts; fish; meat; and eggs, as well as growing mold cultures, using fermentation in agriculture, art, and energy production, and considerations for commercial enterprises. Sandor Katz has introduced what will undoubtedly remain a classic in food literature, and is the first-and only-of its kind.

http://uploaded.net/file/9ik7ebaq eller
http://cloudzer.net/file/tr26sft5

Anonym sa...

Wild Fermentation: The Flavor, Nutrition, and Craft of Live-Culture Foods
Chelsea Green Publishing | 2003 | ISBN: 1931498237 | English | 200 pages | PDF | 10.70 MB

Fermentation is one of the earliest natural processes involving food and its preservation that humans sought to control. The earliest puffed-up breads, wines, and cheeses likely occurred by chance, and results were scarcely uniform or predictable. Disconcerted by off-flavors and spoilage in beer, wine, and baked goods, early peoples learned to control microorganisms whose existence would not be demonstrated for centuries.
But in that process of control, people lost some of the benefits of wild fermentation. Sandor Ellix Katz has experimented with Wild Fermentation, and his book explains to others how to take advantage of natural fermentation processes to produce bread, yogurt, cheese, beer, wine, miso, sauerkraut, kimchi, and other fermented foods. A gold mine for science-fair projects, Katz's work presents properly supervised young people ample opportunity to explore both the science and the art of fermented foods (alcoholic beverages excepted). - Mark Knoblauch

http://depositfiles.com/files/snjahh7st eller

http://filepost.com/files/18d9cdfe/Wild_Fermentation__The_Flavor,_Nutrition_-_Sandor_Ellix_Katz.mobi/

PP

Anonym sa...

Formatene epub og mobi må leses av egne leseprogrammer, som f.eks gratisprogrammet Calibre -
http://calibre-ebook.com/

Calibre kan også brukes til å konvertere epub og mobi til pdf-format

PP

Anonym sa...

Alex Lewin, "Real Food Fermentation: Preserving Whole Fresh Food with Live Cultures in Your Home Kitchen"
English | ISBN: 1592537847 | 2012 | EPUB | 176 pages | 84,3 MB

Preserve your favorite foods through every season with Real Food Fermentation. Control your own ingredients, techniques, and additives. Learn a practical food-preparation skill you’ll use again and again. And express yourself by making something unique and whole.

Inside, you’ll find:

—All the basics: the process, the tools, and how to get started

—A guide to choosing the right ingredients

—Sauerkraut and beyond—how to ferment vegetables, including slaw-style, pickles, and kimchi

—How to ferment dairy into yogurt, kefir, crème fraîche, and butter

—How to ferment fruits, from lemons to tomatoes, and how to serve them

—How to ferment your own beverages, including mead, kombucha, vinegar, and ginger ale

—A primer on fermented meat, fish, soy, bread, and more

—Everything you need to know about why the recipes work, why they are safe, what to do if they go wrong, and how to modify them to suit your taste

Last ned –
http://uploaded.net/file/srxlw9b9/Real_Food_Fermentation.epub eller
http://uploaded.net/file/x8jltl7h

Anonym sa...

Sandor Ellix Katz, "The Art of Fermentation: An In-Depth Exploration of Essential Concepts and Processes from Around the World"
ISBN: 160358286X | 2012 | EPUB/MOBI | 528 pages | 8 MB/10 MB

The Art of Fermentation is the most comprehensive guide to do-it-yourself home fermentation ever published. Sandor Katz presents the concepts and processes behind fermentation in ways that are simple enough to guide a reader through their first experience making sauerkraut or yogurt, and in-depth enough to provide greater understanding and insight for experienced practitioners.

While Katz expertly contextualizes fermentation in terms of biological and cultural evolution, health and nutrition, and even economics, this is primarily a compendium of practical information-how the processes work; parameters for safety; techniques for effective preservation; troubleshooting; and more.

With illustrations and extended resources, this book provides essential wisdom for cooks, homesteaders, farmers, gleaners, foragers, and food lovers of any kind who want to develop a deeper understanding and appreciation for arguably the oldest form of food preservation, and part of the roots of culture itself. Readers will find detailed information on fermenting vegetables; sugars into alcohol (meads, wines, and ciders); sour tonic beverages; milk; grains and starchy tubers; beers (and other grain-based alcoholic beverages); beans; seeds; nuts; fish; meat; and eggs, as well as growing mold cultures, using fermentation in agriculture, art, and energy production, and considerations for commercial enterprises. Sandor Katz has introduced what will undoubtedly remain a classic in food literature, and is the first-and only-of its kind.

http://uploaded.net/file/9ik7ebaq eller
http://cloudzer.net/file/tr26sft5

PP

Anonym sa...

Cultured Food for Life: How to Make and Serve Delicious Probiotic Foods for Better Health and Wellness By Donna Schwenk
2013 | 256 Pages | ISBN: 1401942822 | EPUB + PDF | 11 MB + 13 MB

Fermentation provides abundant vitamins, minerals and healthy bacteria and has been used by humans for thousands of years for nutritional, holistic health. But today we risk losing the health-giving properties of probiotic foods as most fermentation is performed in factories, stripping away the powerful effects of these foods.
But Donna Schwenk is working to bring this staple of food preparation back to readers by showing that these now-unfamiliar processes are actually easy and fun. Even if you don't know the answer to 'what is kombucha?' fermentation guru Donna will quickly introduce you to the healing properties of kefir, kombucha, cultured vegetables, sprouted flour and sourdough. And by doing this, she opens the door to a world of foods that can help rid readers of health problems including high blood pressure, diabetes, allergies, acne, hypertension, asthma and irritable bowel syndrome.
After telling the astonishing story of how she healed herself and her family with these probiotic foods, Schwenk walks readers, step by step, through the basic preparation techniques for kefir, kombucha, cultured vegetables, sprouted flour and sourdough plus more than 120 recipes that use these foods to create dishes to please any palate.

http://uploaded.net/file/s4kljxw0
http://uploaded.net/file/gvcsh5ga

PP

Anonym sa...

Scarlett Aphra, "Fermented Beverage Recipes: Paleo Probiotic Friendly Fermented Drinks for Health and Wellness"
ASIN: B00FW6ANV8 | 2013 | 73 pages | EPUB/MOBI/PDF | 4Mb

Paleo Probiotic Friendly Fermented Drinks for Health and WellnessFermented beverages are gaining popularity in recent years thanks to emerging information about their amazing health benefits. But pre-made versions found on store shelves can be expensive and full of sugar and preservatives. Homemade versions are often easier, healthier, and more economical to make.In this book you'll find recipes for kombucha, kefir, kvass, and amazake - all wonder tonics for a variety of health conditions.Inside Easy Fermented Beverages, You Will Discover:- Tons of healthy, tasty fermented beverage recipes for all occasions. Each recipe includes HD photographs and the nutritional facts.- A comprehensive guide to the history of fermenting.- A grocery list of ingredients to embrace and ingredients to avoid.

http://uploaded.net/file/p3oequ3h
http://rapidgator.net/file/aa07c77d5e4142c7a361bad4e9e6cf57/B00FW6ANV8.rar.html

PP

Anonym sa...

Emma Christensen, "True Brews: How to Craft Fermented Cider, Beer, Wine, Sake, Soda, Mead, Kefir, and Kombucha at Home"
English | ISBN: 1607743388 | 2013 | EPUB | 192 pages | 11,5 MB

This accessible home-brew guide for alcoholic and non-alcoholic fermented drinks, from Apartment Therapy: The Kitchn's Emma Christensen, offers a wide range of simple yet enticing recipes for Root Beer, Honey Green Tea Kombucha, Pear Cider, Gluten-Free Sorghum Ale, Blueberry-Lavender Mead, Gin Sake, Plum Wine, and more.

You can make naturally fermented sodas, tend batches of kombucha, and brew your own beer in the smallest apartment kitchen with little more equipment than a soup pot, a plastic bucket, and a long-handled spoon. All you need is the know-how.

That’s where Emma Christensen comes in, distilling a wide variety of projects—from mead to kefir to sake—to their simplest forms, making the process fun and accessible for homebrewers. All fifty-plus recipes in True Brews stem from the same basic techniques and core equipment, so it’s easy for you to experiment with your favorite flavors and add-ins once you grasp the fundamentals.

Covering a tantalizing range of recipes, including Coconut Water Kefir, Root Beer, Honey–Green Tea Kombucha, Pear Cider, Gluten-Free Pale Ale, Chai-Spiced Mead, Cloudy Cherry Sake, and Plum Wine, these fresh beverages make impressive homemade offerings for hostess gifts, happy hours, and thirsty friends alike.

http://uploaded.net/file/amnbndhc/True_Brews.epub

PP

Anonym sa...

Kelly Carrolata, "Pickled: From Curing Lemons to Fermenting Cabbage, the Gourmand's Ultimate Guide to the World of Pickling"
2012 | ISBN-10: 1440538735 | MOBI | 160 pages | 2,3 MB

In a culinary pickle? Not anymore!
Once a dreary necessity, pickling has turned into a culinary art form, with pickled components popping up in four-star restaurant dishes and trendy drinks across the country. Now you too can create your own gourmet preserved ingredients and explore the flavor-packed potential of fermentation!
Pickled features a range of accessible techniques, as well as recipes that highlight your favorite tastes, including:
Green Coriander Chutney
Watermelon Cosmo
With helpful asides that delve into the science and history of this previously humble practice, this cookbook is your delicious entry into the world of gourmet pickling.

Last ned -
http://uploaded.net/file/scpdilwe

PP

Anonym sa...

William Campbell Douglass II, MD, "The Raw Truth About Milk"
Rhino Publishing S.A. | 2007 | ISBN: 9962636736 | 344 pages | PDF | 1,4 MB

If you knew what we know about milk...BLEEECHT! All that pasteurization, homogenization and processing is not only cooking all the nutrients right out of your favorite drink. It's also adding toxic levels of vitamin D. This fascinating book tells the whole story about milk. How it once was nature's nearly perfect food...How "raw," unprocessed milk can heal and boost your immune system ~ why you can't buy it legally in this country anymore, and what we could do to change that.

http://depositfiles.com/files/hinbmtnjc

PP

Anonym sa...

Kathy Farrell-Kingsley, "The Home Creamery: Make Your Own Fresh Dairy Products"
English | ISBN: 1603420312 | 2008 | EPUB | 220 pages | 5,2 MB

You don't need a commercial kitchen or professional training to make your own fresh dairy products. With Kathy Farrell-Kingsley's simple, step-by-step instructions, you'll learn how to easily make yogurt, kefir, butter, piima butter, buttermilk, creme fraiche, quark, sour cream, cream cheese, cottage cheese, ricotta, goat cheese, mozzarella, and mascarpone.

The Home Creamery also includes 75 delicious cooking and baking recipes that will use and showcase your homemade dairy products. You'll love the Lemon Scones, Buttermilk Pancakes, Cheese Blintzes, Olive and Cream Cheese Toasts, Curried Yogurt Dip, Grilled Cheese with Figs, Mushroom Bisque, Broccoli-Stuffed Shells, Beef Stroganoff, Chicken Enchiladas, Chocolate Sour Cream Cake, Tiramisu, Cherry Cheese Tart, and Pecan Swirls.

http://uploaded.net/file/px50syru

PP

Anonym sa...

Ricki Carroll, "Making Cheese, Butter & Yogurt"
English | ISBN: 1580178790 | 2003 | EPUB | 32 pages | 16,7 MB

Since 1973, Storey's Country Wisdom Bulletins have offered practical, hands-on instructions designed to help readers master dozens of country living skills quickly and easily. There are now more than 170 titles in this series, and their remarkable popularity reflects the common desire of country and city dwellers alike to cultivate personal independence in everyday life.

http://uploaded.net/file/dothdidj/1580178790.epub

PP

Anonym sa...

Beyond Bacon: Paleo Recipes that Respect the Whole Hog by Matthew McCarry, Stacy Toth, Paleo Parents
2013 | ISBN: 1936608235 | English | 304 pages | EPUB | 9.75 MB

Beyond Bacon pays homage to the humble hog by teaching you how to make more than a hundred recipes featuring cuts from the entire animal. While bacon might be the most popular part of the pig for those following the paleo diet, there is a plethora of other delicious and nutrient dense cuts to enjoy.

Pastured pork is rich in Omega 3 fatty acids and conjugated linoleic acid (CLA), the "good fats" our doctors want us to eat - not to mention high in Vitamin D, a deficiency for most Americans. Beyond Bacon breaks the myths behind this often eschewed meat and shows you how create delectable dishes that are grain-, legume-, dairy-, and refined sugar-free. Beyond Bacon allows you to improve your health and the environment by focusing on sustainable swine.

Don't let the dried out pork of your youth scare you away! All the recipes in Beyond Bacon are elegant yet approachable, making it the ultimate cookbook for the foodie in you. You'll find:
Perfect Pork Chops, better than most restaurant steaks,
Pho Soup with chitterling "noodles" and other healing and delicious soups and stews to stretch your dollar,
the already-famous Savory Bacon Jam fantastic with green apples or our Homestyle Biscuits,
sweet treats made luxuriously rich with lard, such as Grain-Free Pie Crust, Salted Mocha Biscotti, Chocolate Fudge, and Maple Lard Scones,
instructions on how to properly BBQ and smoke your meats as well as recipes to make your own sauces,
instructions for curing your own bacon, pancetta and even home-made sausage better than store bought,
details on how to properly fry foods, like Corn Dogs with Potato Crisps and Sweet & Sour Pork, and
an extensive guide on how to make and cook with nutrient dense essentials: pork stock and CLA-rich lard.
In Beyond Bacon, Stacy and Matt show you that there is much more to pork than just the belly. Not only are the recipes creative and inspiring, but they also teach the reader that you can enjoy food, while having great respect for the animal. Along with unbelievably delicious recipes, the photography by Aimee Buxton takes you on a beautiful journey that has yet to be seen in the Paleo community. This book is a stunning masterpiece, front to back, nose to tail. - Hayley Mason and Bill Staley of Primal Palate, authors of Gather, 30 Day Guide to Paleo and Make it Paleo

Beyond Bacon breaks down the preconceived notions of pork that many people in the United States have come to adopt. It is not just a book filled with gorgeous recipes and photos, but a truly informative resource that will push the boundaries of what you thought you knew and give reason to start using ingredients that are fresh, wholesome, and respectful to the whole hog. Beyond Bacon is an innovative cookbook and it is astounding how many delightful dishes can be made when putting the entire hog to use. I for one, am excited to step outside of my comfort zone and begin rendering my own lard, preparing sausage from scratch, and incorporating more healthy pastured pig into my overall diet. -Danielle Walker author of Against All Grain

Anonym sa...

Can you be an animal-lover AND a meat-eater? My answer is yes, and this book goes beyond (literally) what I ever could have expected to confirm that for me. We know people are crazy for bacon, but that opens the door for some seriously thoughtless consumption, tempting us to forget the lives of the animals we're eating. Stacy and Matt bring front-and-center the concepts of loving, appreciating, respecting and understanding our food. And that's what living a truly nourished lifestyle is all about. -Liz Wolfe of Cave Girl Eats, author of Modern Cave Girl

A delightful book that teaches you how to use the whole pig, which is the most affordable and environmentally sustainable choice you can make. This is what our great-grandparents used to do, and it is what we should all do again. As Matt and Stacy say, 'Out with the new, and in with the old. -Kelly Brozyna of The Spunky Coconut, author of The Paleo Chocolate Lovers Cookbook

Epub -
http://uploaded.net/file/xrvlbtg5

PP

Anonym sa...

The Butcher's Apprentice: The Expert's Guide to Selecting, Preparing, and Cooking a World of Meat by Aliza Green, Steve Legato
2012 | ISBN: 1592537766 | English | 176 pages | PDF | 14.50 MB

The masters in The Butcher’s Apprentice teach you all the old-world, classic meat-cutting skills you need to prepare fresh cuts at home. Through extensive, diverse profiles and cutting lessons, butchers, food advocates, meat-loving chefs, and more share their expertise. Inside, you'll find hundreds of full-color, detailed step-by-step photographs of cutting beef, pork, poultry, game, goat, organs, and more, as well as tips and techniques on using the whole beast for true nose-to-tail eating. Whether you're a casual cook or a devoted gourmand, you'll learn even more ways to buy, prepare, serve, and savor all types of artisan meat cuts with this skillful guide.

http://uploaded.net/file/q5kg9x9z

Epub/Mobi –
http://uploaded.net/file/qnos616v
http://uploaded.net/file/ydf8um2m

PP

Anonym sa...

Whole Beast Butchery: The Complete Visual Guide to Beef, Lamb, and Pork by Ryan Farr, Brigit Binns and Ed Anderson
Chronicle Books | 2011 | HQ PDF | ISBN: 1452101906 | 240 pages | 109 Mb


DIY fever + quality meat mania = old-school butchery revival! Artisan cooks who are familiar with their farmers market are now buying small farm raised meat in butcher-sized portions. Dubbed a rock star butcher by the New York Times, San Francisco chef and self-taught meat expert Ryan Farr demystifies the butchery process with 500 step-by-step photographs, master recipes for key cuts, and a primer on tools, techniques, and meat handling. This visual manual is the first to teach by showing exactly what butchers know, whether cooks want to learn how to turn a primal into familiar and special cuts or to simply identify everything in the case at the market.

http://uploaded.net/file/dqsxn6an/Whole.SoftArchive.net.pdf
http://uploaded.net/file/1y9ozt6v
http://rapidgator.net/file/9fc04c63f7b6c09aa74d3c4b82432895/Whole.SoftArchive.net.pdf.html
http://cloudzer.net/file/7mnact7r/Whole.SoftArchive.net.pdf

Epub –
http://uploaded.net/file/2o6th7a5/1452100594.epub

PP

Anonym sa...

Variety Meats (The Good Cook Techniques & Recipes Series) By The Editors of Time-Life Books
1982 | 176 Pages | ISBN: 0809429500 , 0809429519 , 0809429527 | scanned PDF | 250 MB

Any cook daring enough to experiment with variety meats is almost always pleasantly surprised. The choices are many: the liver, heart, kidneys, and the extremities - head, feet, ears and tail. And each meat can bring unique flavor and texture to a multitude of delectable dishes. In gorgeous step-by-step pictures by the Time-Life photographers, with dozens of tempting recipes and complete sections on technique this form of haute cuisine is brought to life.

Del 1-3 (alle delene sammen pakkes ut som pdf boken) -
http://uploaded.net/file/ro9zrq9n
http://uploaded.net/file/yoovlftt
http://uploaded.net/file/ds835qd9

PP

Anonym sa...

Stephen Cresswell, "Homemade Root Beer, Soda & Pop"
ISBN: 1580170528 | 1998 | EPUB/MOBI | 128 pages | 3 MB/3 MB

It's fun and easy to make your own soda! Stephen Cresswell offers more than 60 soft drink recipes that your family will love.

http://uploaded.net/file/pvvpx8ec
http://uploaded.net/file/i7lohr0x

PP

Anonym sa...

Anton Nocito, Lynn Marie Hulsman, "Make Your Own Soda: Syrup Recipes for All-Natural Pop, Floats, Cocktails, and More"
ISBN: 0770433553 | 2013 | EPUB | 144 pages | 11 MB

Sweet-tart lime. Bright cherry. Creamy vanilla.

Natural sodas are vibrantly flavored with the zing of just-squeezed citrus juice, the sweetness of ripe berries, or the subtle perfume of fresh herbs. And with the popularity of countertop appliances that turn tap water into sparkling water, it’s easier than ever to make the real thing in your own kitchen: simply mix a fresh soda syrup with bubbly water for a drink that’s as sweet (or not) as you like—minus any artificial colors, flavors, or sweeteners.

In Make Your Own Soda, you’ll find 70 recipes for all-natural syrups with unique, artisanal flavors like pineapple, lemongrass, and hibiscus, as well as old-time favorites like ginger, sarsaparilla, and grape. You’ll also find great ways to use homemade syrups to create soda fountain classics (Chocolate Egg Cream), great cocktails (Lovage Gin Fizz), and hot drinks (Hot Apple Spice Cup), all as delicious as they are distinctive.

http://uploaded.net/file/d1ouq388

PP

Anonym sa...

The Artisan Soda Workshop: 75 Homemade Recipes from Fountain Classics to Rhubarb Basil, Sea Salt Lime, Cold-Brew Coffee and Much Much More by Andrea Lynn
2012 | ISBN: 1612430678 | English | 144 Pages | PDF | 3.20 MB

FLAVORFUL FIZZY SENSATIONS
Craft amazingly delicious and stunningly creative sodas using natural, gourmet syrups you make at home. Nothing is more refreshing than soda. But why settle for canned carbonation when you can make your own delectable sodas at home? Artisan Soda Workshop shows you how to take soda to the next level by making flavors like:

• Apricot-Cinnamon
• Riesling and Raspberry
• Mango Chile
• Prickly Pear
• Fizzy Cantaloupe Agua Fresca
• Lemon -Thyme
• Plum Vanilla
• Cranberry, Orange and Ginger

With step-by-step instructions and colorful photos, this book’s palate-pleasing recipes make it easy to create your own bubbly concoctions from exotic combinations of fruits, herbs and spices. These thirst-quenching drinks serve up parties bubblier, fill hot days with fizzy fun, and impress even the most discriminating of tastes.

http://uploaded.net/file/mvfjnjh9

Epub –
http://filepost.com/files/3d771553/The_Artisan_Soda_Workshop_-_Andrea_Lynn.epub/

PP

Anonym sa...

Eric Childs, Jessica Childs, ''Kombucha!: The Amazing Probiotic Tea that Cleanses, Heals, Energizes, and Detoxifies''
English | 2013 | ISBN: 1583335315 | EPUB | 163 pages | 20.84 MB


The complete guide to kombucha— the wildly popular probiotic tea.

Kombucha is lauded worldwide by healers, athletes, yogis, and other health-conscious souls, and is now going mainstream. Kombucha, a fermented tea beverage, has many cleansing, healing, and detoxifying effects.

Eric and Jessica Childs, founders of Kombucha Brooklyn and experts on the wonders of kombucha, share their knowledge in this complete guide to kombucha. In addition to the science and culture of ‘buch, Kombucha! includes recipes and reveals inventive uses for the beverage in cooking, cocktails, and beauty products, tapping the benefits of probiotics for radiant rejuvenation.

http://cloudzer.net/file/ujyfz1va

PP

Anonym sa...

Jeg vet ferskost og holdbarhet har vært diskutert tidligere (tror det var på frajordtilbord.blogspot.no), men jeg klarer ikke å finne det igjen, blant annet siden det ser ut til at den interne søkefunksjonen til blogspot er ute av drift for øyeblikket (jeg får ikke til å søke internt i denne bloggen heller - jeg bruker Firefox, mulig det er i nettleseren problemet ligger?).

Jeg lager ferskost ved å syrne rå melk i romtemperatur cirka en uke, for så å renne av mysen. Blander salt og pepper i ostemassen, og gjerne litt hakkede urter hvis jeg har. Jeg har dette over på et tett glass, og setter i kjøleskap. Problemet er at det etter bare kort tid (kanskje to døgn) dannes en slags "pels" på toppen av osten. Dette ser helt likt ut som den "pelsen" vi har diskutert tidligere i forbindelse med kefir. Når det kommer til kefir har jeg aldri brydd meg om denne "pelsen", og bare rører den inn i kefiren.

Sist vi snakket om ferskost og "pels", så kom det frem at ferskost skulle lagres tørt og kjølig. Jeg har ingen andre kjølige steder å lagre annet enn kjøleskap - eller evt. utendørs, men der er temperaturen relativt ustabil. Ser at det kommer litt fukt i glasset (duggdråper på innsiden av glasset), og er vel muligens derfor det dannes "pels"?

Er denne pelsen farlig å spise? Noen tips om hvordan lagre ferskost? Hvor lenge holder den seg egentlig? Ser jo at Cottage Cheese kjøpt i butikk har betydelig lengre levetid enn den osten jeg lager selv. Nå er jo denne pasteurisert osv., men det hadde allikevel vært hyggelig å kunne lagre min egen ferskost litt lengre enn 2 døgn.

PP: Takk for lenker til gode bøker. Mitt nyttårsforsett 2014 er å lære meg mer om tilberedning av fisk + fermentere mer frukt/grønt.

Godt nyttår alle!

Nøtteliten

Anonym sa...

Hehe, ja ikke sant. Mye nytt å sette seg inn i og forstå, kvantefysikk og paralell verdensversjon..gah.. har lite kunnskaper om det, men det virker jo som om det faktisk er mulig og at mye kan kontrolleres av våre tanker.
http://www.youtube.com/watch?v=WBCtF_FrJ48

Dette var forøvrig en interessant dokumentar on personlighetsforstyrrelser: http://www.youtube.com/watch?v=B0LNyXsErb8
-Guro

Tormund sa...

Dersom ikke noen av oppskriftene ovenfor skulle falle i smak...
http://www.vice.com/en_uk/read/this-guy-has-eaten-nothing-but-raw-meat-for-five-years

Legg merke til at det også er en dose råttent kjøtt med her. Litt enzymer skal man ha.

Anonym sa...

Tusen takk for info ang. resistent stivelse. Jeg vet jo egentlig veldig godt hva du mener om fiber da du som sagt har skrevet om det mange ganger tidligere bare lurte litt på denne formen og ble litt opphengt i å også passe på å gi bakteriene nok føde. Kan tenke meg at det kanskje er mer aktuelt for folk som spiser lavkarbo hvis de ikke vil innta noe form for melkesyrgjæret mat. -Guro

Anonym sa...

Supert med gratise bøker:-) Takk! -Guro

Anonym sa...

Rått kjøtt tror jeg at jeg ble mulig kan ha blitt lokal kretsmester i i 2013..hehe, råttent kjøtt derimot, den får passere :-)

PP, apropos kjøtt, jeg begynner å bli litt lei av carpaccioer og kjøttdeigtartarer osv, det er lettvint og har vært bra for fordøyelsen ( og godt nok, men som sagt litt lei, så må ha en pause men vil jo også likevel ikke kun spise stekt/kokt kjøtt nå, spiser såklart litt spekemat og slikt innimellom, men synes det meste er for salt i smaken foreløpig) - Hvor kort/lenge kan man steke kjøtt/kjøttdeig i f.eks panne, og på hvilken måte gjøre det best mtp temperaturer osv, for at det skal denatureres minst mulig ?

Og så lurer jeg på viili, jeg biller meg inn at jeg har lest et sted at om man drikker kefir sammen med viilien så hjelper det på fordøyelsen av viilien ? Jeg lar den stå å surne i 12-15 timer alt ettersom, men er i det hele tatt noe av laktose og kasein brutt ned/ "klippet opp" etter disse timene med surning med viili ? Har da drukket kefir sammen med viili foreløpig.

Lurer også på hva du tenker om karbosykling ( carb cycling) ? Har nok spist litt på den måten i jula selv om jeg ikke var klar over det selv, og at det også faktisk var et begrep, men googlet litt nå, og lurer på hva du tenker om det i forhold til hormoner osv. Kan dette være en bra måte å spise karbo på ? Det føltes egentlig litt bra på en måte å ha 'helt pause fra karbo' så ha dager med en god del karbo,men vet ikke om det var tilfeldig eller ikke. Og hva med dette med leptin som nevnes om man googler på slik karborullering ?


Og så vil jeg også benytte anledningen å takke deg hjertens for all hjelp og info i året som gikk, og jeg ønsker deg alt godt i året som er begynt ( og måtte også millionen finne sin rettmessige innehaver :-) Marianne

Anonym sa...

Ps: kommer til å beholde leveren rå, det er lettest, så blir det noe leverpostei ellers innimellom, som heller ikke stekes i ovn,men kjapt på panne før det sauses sammen med ymse smakerier og smør i blender, men ellers sånn med kjøtt og stekepannebehandling og sånn, lurer jeg på, hva er (nest) best da ? Marianne

Anonym sa...

Jeg har ingen peiling på viili, kun Willy :-) Kan'ke hjelpe med info der mao. Om karbohydratene vil sykle må de bare det, så får de trim og slanker seg. Da gir de mindre kalorier. Du kan jo også kjøpe sånn hamsterhjul til dem, så går det rundt (og rundt) for alle involverte.

Karborulling; prøv i en periode og se hvordan du føler deg. Rull videre om det føles bra, eller rull rundt og spill karbodød om ikke.

Leptin er et hormon som forteller hjernen at du er mett og fornøyd. Proteiner og fett stimulerer leptinaktivitet, mens karbohydrater ikke gjør det. Hvilket betyr at kroppen gir beskjed når den er mett så lenge den får mest protein og fett, mens når måltidene er karbohydratbaserte så kan du spise til det kommer ut alle veier uten at kroppen/hjernen mener du er mett. Leptin er en del av forklaringen på hvorfor du kan overspise på karbohydrater, men ikke protein og fett.

Hva gjelder kjøttdeig; stek den så du liker smak og konsistens. Steker du den godt, bland gjerne i f.eks litt upasteurisert ost, smør, rømme, etc, eller annen rå animalsk mat for enzymer som bidrar med å fordøye de varmebehandlede næringsstoffene. Alternativt kraft/gelatin, eller rå eggeplommer, m.m.

Hvor sa du året gikk? Kalenderår er bare tull og tøys, og meningsløst. selv feirer jeg naturens nye år, som først begynner å slutten av mars. Ellers, godt nytt kalenderår til deg og! Og ja, om noen ser millionen min, be den pelle seg hjemover. Jeg tror det er båndtvang på millioner for tiden.

PP

Anonym sa...

Spis som du vil og tenk som med kjøttdeig ovenfor. Det er meningen at mat skal være kos og moro, ikke vitenskapsprosjekter eller medikamenter. Fråtse litt, lev mer, og fråtse litt til

PP!

Anonym sa...

Guro eller andre: Noen som har fått til å laste ned den siste boken - den om Kombucha? Jeg lastet ned, oppdaget at formatet ikke kunne leses (var faktisk en programfil), lastet ned og installerte programmet PP anbefalte for å kunne lese EPUB (calibre), forsøkte å åpne fila - etter litt klikking med cloudzer, som ville jeg skulle installere et program jeg ikke hadde lyst til å installere (kanskje jeg måtte?) - ble boken igjen lastet ned, men er fremdeles ubrukelig og uleselig - selv i dette calibre programmet jeg installerte.

Ble ganske gira på disse sodaoppskriftene. Gleder meg veldig til å teste ut! :-)

Nøtteliten

Anonym sa...

Søk på ferskost og pels i en søkemotor, så ramler svarene deg inn. Stikkord i kommentar er ost spiste katt

PP

Anonym sa...

Logikken holder ikke, da det er enzymer - katepsiner og kalpainer - i alt rått kjøtt. Kjøttet trenger mao ikke å råtne først.

PP

Anonym sa...

Boken skal ha endelsen .epub, ikke .exe, og du skal kun laste ned selve boken, ikke exe-filer eller såkalte nedlastingshjelpere. Boken må være lastet ned til maskinen din, og deretter må du klikke på den og ne operativsystemet ditt om å åpne epub-filer i Calibre. Alternativt åpner du Calibre først og finner og åpner epub-boken via dette, eller gjennom å bare dra boken til leseprogrammet på oppgavelinjen slik at den åpnes i programmet

En enkel måte å laste ned alle filene på, samt flere filer på en gang når det er snakk om fra forskjellige servere, er å bruke programmet FreeRapid -
http://wordrider.net/freerapid/

Lim inn linkene i programmet, så laster programmet bøkene ned etter tur. I de fleste tilfeller må du skrive inn Captcha først, og gjerne vente en viss periode mellom hver nedlasting fra samme server. Uploaded.net f.eks, har 3 timers mellomrom mellom hver godtatte nedlasting

PP

Anonym sa...

Hvordan kan det ha seg at du har så oversikt? Jeg som egentlig er en systematiker (i allefall ønsker å være) har forsøkt i halvannet år nå å finne opp et system for å kunne lagre og arkivere all informasjonen du poster rundtom. Problemet er vel - blant annet - at jeg blir så fascinert/hypnotisert når jeg sitter og leser at jeg helt glemmer å faktisk lagre informasjonen - eller i det minste ta notater. Nå MÅ jeg bli bedre. PS: Du trenger ikke bruke spalteplass for å svare på dette ;-)

Nøtteliten

Anonym sa...

HAHAHA - nå husket jeg det! :-) Og jeg tror faktisk løsningen ramlet inn i hodet mitt i samme sekund - jeg kan vel bare lagre osten i kjøleskapet, men med f.eks en glasshette i stedet for et tett lokk (som jo vil skape kondens, og dermed gjøre lagringsforholdene fuktige for osten).

PS: Angående dette med hjernekapasitet/hukommelse etc. Som jeg har vært inne på tidligere, så har livet mitt de siste cirka ti årene bestått av tidvise og tidvis langvarige svært traumatiske tilstander hvor kroppen har vært i kontinuerlig stress- og krisehåndteringsmodus. Jeg begynte å lure på om slike tilstander faktisk kan skade hjernen når dette skjer over lengre tid, og jeg har også lagt merke til at f.eks min hukommelse (som tidligere var forholdsvis presis og detaljert) ikke lenger er like god som den var, og i tillegg har jeg i perioder store problemer med å konsentrere meg. Så kom jeg over denne artikkelen:

New study: Magic Mushrooms Repair Brain Damage From Extreme Trauma
http://themindunleashed.org/2013/12/new-study-magic-mushrooms-repair-brain-damage-extreme-trauma.html

-hvor det faktisk bekreftes at hjernen får skader av traumatiske opplevelser, og at man faktisk kan reparere disse skadene. Jeg vet ikke akkurat om jeg ville tørre og kjøre på med slik sopp, men uansett greit å vite om hjernen faktisk tar skade og min tilnærmingsmetode vil vel da i så tilfelle være mer Seth-basert enn akkurat disse soppene.

Nøtteliten

Anonym sa...

Jeg lastet ned boka en gang til, og denne gangen ble det rett. Jeg aner faktisk ikke hva som skjedde i sted, jeg gjorde det på akkurat samme måte nå.

Det calibreprogrammet er jo helt supert. Ser at mange av bøkene er fra uploader, så da får jeg bruke litt tid/noen dager på å laste ned. Tusen takk for alle boklenker!

Nøtteliten

Anonym sa...

Jeg ble helt gira på disse soda-bøkene. Tror nyttårsforsettet må utvides. Ser for meg mange muligheter med disse sirupoppskriftene - blant annet f.eks å bruke som smakstilsetning i iskrem og melkekefir (til 5-åringen som ikke synes ren kefir smaker særlig godt).

Men igjen dette spørsmålet om antinæringsstoffer som f.eks fytinsyre og pektin som vi har vært inne på tidligere her: http://liveneshage.blogspot.no/2013/08/ostekrisen.html

Bør jeg, som en generell regel, myselegge sirupen over natta for å forhindre manglende næringsopptak? Altså, når det er snakk om frukt, bær og eventuelt urter. Hva med rene kryddere som f.eks kanelstang, hel anis osv.?

Som det kommer frem i spørsmålet mitt om bringebær, så myselegger jeg bærjuicen (uten frøene) over natta med cirka et par ss myse til kanskje 1-2 liter juice. Dette setter ikke nevneverdig negativ smak på juicen synes jeg.

Men dersom jeg gjør dette som en generell regel også med sodasirup - er det nok å myselegge over natta for å bryte ned antinæringsstoffer? Jfr. spørsmål og svar angående melkesyregjæring av frukt og grønt litt lenger opp på denne siden.

Nøtteliten

Anonym sa...

Nå er skreisesongen kommet her i nord. Noen gode tips og råd å komme med ifht oppbevaring og tilberedning av rogn, lever, bein etc?

Har lest at fiskekraft bør koke ett døgn, bruker man eddik her også eller bare koker beina/hodet/skinn sånn som det er? Kan man også koke kraften med innmat som rogn og lever eller bør man ikke inkludere innmaten?

Går det ann å fryse fiskeleveren evt hvordan oppbevare denne for senere bruk. Evt andre oppskrifter enn ren fiskelever som i mølje?

Finnes det noen oppskrifter på rogn/kaviar uten bruk av planteoljer?

Hilsen Snurre Sprett

Anonym sa...

Ok, takk, ja, jeg spiser jo stort sett alltid noe annet enzymholdig sammen med kjøttmat, slik som kefir, smør, ost, gelatin så ja, takk for forklaring, da er det jo gullegode greier :-)

Året gikk ikke, det kom, og det kommer mer år utover i året, i mars er det vel 3 ganger så mye mer år i år enn det er nå.. :-) Joa, husker jo at vårjevndøgn er den virkelige syklusen egentlig.. da er det fortsatt fjorårets år da, enn så lenge, helt greit det egentlig:-) Marianne

Anonym sa...

Jeg lurer forsåvidt på mye av det samme i og med nyttårsforsettet mitt er "lære mer om tilberedning av fisk".

Har tenkt å prøve meg på hjemmelaget melkesyregjæret fiskeleverolje. Har lest artikkelen som ligger på WAPF-sidene, her:

http://www.westonaprice.org/cod-liver-oil/clo-manufacturing?qh=YTo2OntpOjA7czozOiJjb2QiO2k6MTtzOjU6ImNvZCdzIjtpOjI7czo1OiJsaXZlciI7aTozO3M6NjoibGl2ZXJzIjtpOjQ7czo3OiJsaXZlcidzIjtpOjU7czo5OiJjb2QgbGl2ZXIiO30%3D

Når jeg nå leser dette omigjen, så ser jeg at artikkelforfatteren skriver at man opprinnelig la levra i tomme tønner. Det er mulig jeg husker feil, men jeg har alltid tidligere tenkt at man har sjøvann i tønnene, og legger levra oppi sjøvannet, slik at sjøvannet bidrar til gjæringsprosessen.

Jeg har lett og lett på nettet etter lag hjemme-oppskrifter på nettopp dette, men finner ingen ting - sannsynligvis, og også som noen hevder i et amerikansk forum, fordi tilgangen til fersk torskelever er begrenset på verdensbasis.

Jeg har tidligere spurt Christer om det er ok å stille spørsmål om fremstillingsprosess her i bloggen, i og med han selv selger dette produktet. Svaret han ga var at både han og PP er interessert i at "sannheten må ut til folket" og at det dermed var greit å spørre om dette.

Dermed: Jeg mener det bør være mulig å lage fermentert torskeleverolje hjemme. Har brukt det siste året til å søke på nett (som nevnt uten resultat), og også spurt "gamlinger" i lokalmiljøet om de vet noe om denne opprinnelige fermenteringsmetoden hva angår torskelever. Dessverre har jeg ikke fått annet resultat enn en litt eldre nabo som kunne fortelle at man brukte hjemmelaget tran til å male husene med fordi det var billig og fordi det trakk godt inn i treverk (altså - man rørte ut malingspulver med tran, og brukte dette som maling på treverk).

Er det virkelig så enkelt som å legge torskelever i sjøvann, la det stå ute under (tett?) lokk, og vente et halvt års tid og så skumme av "det som ligger på toppen og lukter dau mann"? Eller evt. legge levra i en tom beholder uten sjøvann, og så skumme av dauingen etter et halvt år?

Eller er det ting man bør være oppmerksom på her slik at dette ikke nødvendigvis er spesielt lurt å drive med "på egenhånd"?

Nøtteliten

Anonym sa...

Her er 2 artikler som beskriver hvordan stress over tid skader hjernen så vel som forstyrrer den naturlige stresshormonrytmen. Artiklene handler om barn, men logikken er den samme for voksne. Jeg mener å huske du skrev at du hadde lest alt av Fardal, men denne har i så tilfelle gått i glemmeboken igjen -
http://www.sakkyndig.com/psykologi/artikler/STRESS-TRAUMER.htm
http://tidsskriftet.no/article/1360421/

At hjernen kan repareres er en selvfølge, og da via næringsrikt kosthold som bygger nye hjerneceller fra stamceller. Urter, adaptogener og sopper har lite for seg all den tid du får mangedobbelt virkning av kostholdet alene så lenge du spiser tradisjonelt. Dessuten får du nok ikke tak i akkurat denne soppen (fleinsopp på norsk) eller substanser fra den uten å plukke den selv, all den tid den er halusinogen/narkotikum.

Artikkelen du viser til har et kjempehull i resonnementet da hjerneceller bare er halvarten av problemet postraumatisk stressyndrom. Soppen det er snakk om normaliserer ikke den unaturlige adrenalin og kortisolrytmen, som er en like stor del av tilstanden som hjerneskader og eventuelle kognitive problemer som følge av dette.

Nok et gigantisk hull i logikken er det faktum at verken næringsstoffer, sopper eller andre substanser fjerner traumatiske minner, slik det påståes skjedde med musene. Dette er tull og tøys, og viser at musene må ha vært påvirket under prøvene. Hvilket forskeren innrømmer at de kan ha vært. Det næringsstoffer og andre substanser gjør er å bygge nye hjerneceller, men de fjerner ikke noe fra selve sinnet. Med tanke på min egen oppvekst og alle årene etter med nettopp postraumatisk stressyndrom vet jeg dette svært godt selv.

PP

Anonym sa...

Snurre Sprett: Er du på FB? Da kan du søke medlemsskap i denne gruppen:

https://www.facebook.com/groups/423281897697015/

Her ligger en oppskrift på kaviar uten planteoljer. Ellers burde vel ikke kokosolje være noe problem i kaviar? Ikke at jeg har peiling, men kokosolje er vel ok uansett.

Heidi

Anonym sa...

Jeg har ikke lest alt av Fardal, men det meste - men da hovedsakelig de artiklene som omhandler ulike personlighetsforstyrrelser så som narsissisme o.l. Når man over en viss tid har opplevd ting man har vanskelig for å tro at faktisk er mulig, da får man gjerne et behov for å forsøke å finne en forklaring. Slik var det i alle fall for meg. Da jeg leste disse artiklene om personlighetsforstyrrelser falt absolutt ALT på plass. ALT. Skulle ønske min mann ville lese det også, fordi jeg tror det i større grad ville hjelpe han til å forstå - men foreløbig er han fremdeles på "unnvikelsesstadiet" - dvs. late mest mulig som om ingen ting har hendt, fortrenge og la være å snakke om det. Men du vet - det bygger seg opp...

Jeg synes det er greit å få bekreftet at hjernen faktisk skades, fordi denne bekreftelsen også bidrar til å forklare mye for meg. Og enda greiere å få bekreftet at hjernen reparerer seg selv gjennom kosthold. Jeg er veldig spent på virkningen av rå lever for oss begge, i og med vi begge ble forholdsvis syke etter den første uka - jeg konkluderer at det betyr at levra setter i gang prosesser som på sikt vil være svært positive. Ellers ville jeg aldri ha turt å eksperimentere med fleintsopp om jeg så hadde det tilgjengelig - og langt mindre ville jeg ha turt å eksperimentere med dette "i samråd med lege eller annet helsepersonell".

Når det gjelder de fysiske minnene satser jeg på Seth-baserte metoder, og håper å etterhvert kunne "prakke" dette på min mann.

Nøtteliten

Anonym sa...

Søkte litt på youtube og fant denne videoen, måtte le litt da det er faktisk laget av en helgelending, måten han snakket engelsk og promoterer det hele på var mildt sagt interessant...ikke noe å si på innlevelsen og entusiasmen hehe, uansett det var vel ikke helt den metoden du var ute etter. -Guro

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=6qlN8YG9oOE

Anonym sa...

Altså, det jeg postet var i forhold til fiskeleverolje. Holdt på å dette i gulvet da jeg gikk inn på kontoen til de som hadde lagd videoen og så at det faktisk er noen jeg kjenner. Styr unna, den mannen er gal. -Guro

Anonym sa...

Har hørt om dette firmaet og hvordan de promoterer sin tran som "den eneste ekte tranen basert på hemmelige metoder fra vikingene bla bla" (tror jeg det var), men har også lagt merke til at de aldri får denne tranen ut på markedet til tross for lovnader om tilgjengelighet i butikker osv. for sånn cirka et år siden. Har vel også vært diskutert her i bloggen om jeg ikke tar helt feil. Styrer selvsagt unna, og forøvrig enig i din beskrivelse av både engelsksnakking og innlevelse. Interessant ja...

Nøtteliten

Anonym sa...

Har du myse i sirup gjærer du bort søtsmaken. I og med at du ikke oppgir hva du legger i sodasirup kan jeg ikke uttale meg for eller i mot gjæring og eventuelle antinæringsstoffer

PP

Anonym sa...

Det er i disse bøkene snakk om å feks koke fruktjuice, søtning og krydder i 10-15 minutter, sile av - kanskje koke det ned litt til for å konsentrere smaken, og så blande i rent vann med kullsyre for å få brus. I noen av oppskriftene skal man f.eks presse sitrusfrukter, ha i krydder og evt. søtning, og bare la stå i kjøleskap et døgn eller så for at krydderet skal smaksette juicen. Andre oppskrifter går ut på å koke f.eks frukt eller bær som de er, mose, og sile det av etterpå for å få en sirup man kan blande i vann med kullsyre for å få brus. Det er vel cirka 1-2 ss av denne sirupen man bruker til et glass brus. Til f.eks iskrem tenker jeg å bruke en noe større mengde - kanskje et par deciliter, litt avhengig av mengden iskrembase jeg lager. Det er mulig jeg er litt for "pirkete" på dette med antinæringsstoffer her - uansett er jo disse sirupene betydelig bedre enn kjemisk brus, kjemisk is osv. Men samtidig vil jeg jo ikke akkurat lage noe som vil føre til at næringsstoffer fra f.eks kefir, fløte og eggeplommer blir tatt opp i kroppen.

Nøtteliten

Anonym sa...

PS Når det her er snakk om sirup, så menes ikke sirup i "vanlig" forstand som f.eks lønnesirup, sukkersirup o.l. men heller et slags "smakskonsentrat" fremstilt av naturlige råvarer.

Nøtteliten

Anonym sa...

PS: Hadde forresten lest Fardals artikkel om traumer og stress tidligere - men det er en stund siden, i forbindelse med en artikkel jeg ville skrive om hvordan det påvirker et barn å miste en av sine foreldre i forbindelse med samlivsbrudd (pga samværssabotasje fra den andre av foreldrene). Men slike artikler som denne skrevet av Fardal trigger mine egne traumer, og det er derfor vanskelig for meg å gå i dybden på dette. Fjerner dermed det meste fra hukommelsen bevisst. Ekstra vanskelig å lese hvordan slike ting påvirker/ødelegger barn. Greit å vite at man faktisk får fysiske skader i hjernen av slike opplevelser/hendelser - og enda bedre å vite at man kan reparere disse skadene ved hjelp av blant annet kosthold.

Nøtteliten

Anonym sa...

Jeg visste faktisk ikke at de drev et firma men kom tilfeldigvis over det i går via en annen blogg (http://nourishedandnurtured.blogspot.no/2013/01/why-we-stopped-taking-fermented-cod.html )da jeg googlet etter metoder. Rart at jeg aldri har hørt om det da de bor på samme sted som meg, men det sier vel sitt. Som sagt har disse folka en skrue løs, er sektmedlemmer og bruker fritiden på å fange ånder på flasker og lignende ting. Men andre ord ikke greit å vite hva som er i disse produktene:-D -G

Anonym sa...

Hei PP; har du samlet deg opp noe informasjon om Friskies (kattemat) gjennom tidene? Er egentlig på utkikk etter alt stoff som omhandler neg. helsekonsekvenser av ingrediensene de har tilsetter maten og om selskapet har brukt dyretesting, mishandling etc. Dyrevernsorganisasjoner må få opp øya! Arg, blir så frustrert!. -Guro

Anonym sa...

Helt enig med deg Guro ! Men på den annen side er det noen som gjør så godt de kan ut fra den kunnskapen/ og ikke minst midlene de har, mat eller ikke mat; Har selv fjernadoptert to stk katter herfra :-) :
http://www.dooa.no/stott-oss/onsker-du-a-fjernadoptere-et-dyr-fra-hjelpesenteret/
Da jeg ikke kan ha katter selv foreløpig, fikk til og med et bilde av dem hver, koselig :-)
Oppfordrer alle til å gjøre det samme, eller på annen måte støtte på den ene eller andre måten i året som kommer :-) Marianne

Anonym sa...

Nei skjønner jo at det alltid er et spørsmål om penger for organisasjoner som er basert på frivilliget, men blir bare så oppgitt når enkelte organisasjoner "legger ut reklame" ( i dette tilfelle Friskies) på deres facebookside pga de mottar "gratis" mat fra disse store kattemat selskapene. Folk som leser sidene er jo lett påvirkelig. Kattene som kommer inn på slike mottat er jo også veldig ofte syke og underernærte så fokus på riktig ernæring bør stå mer i fokus. Det må da finnes bedre alternativer. Åh, så koslig at du har fjernadoptert, det er supert:-) Har selv dyr fra dyrebeskyttelsen, de er de beste dyrene:-) -G

Anonym sa...

Her er noe fra et flere år gammelt dokument (alt annet er fjernet fra nettet i dag, og bare disse gjenstår) –

Big Fat Corporate Lies: Let's Fight for Fifi –
http://www.peta.org/feat/iams/fifi.html

SHOCKING UNDERCOVER INVESTIGATION EXPOSES CALLOUS CRUELTY BEHIND IAMS' LIES (Dogs and cats neglected and killed in IAMS pet food research) - http://www.uncaged.co.uk/news/2003/iams.htm

Iams Cruelty: How Iams and Proctor & Gamble Cause Animals to Suffer Needlessly - http://www.iamscruelty.com/

IAMS and animal testing –
http://www.uncaged.co.uk/iams.htm

Pet food and animal testing (The companion animal food industry has become big business in recent years. The market is currently dominated by international corporations - such as Procter & Gamble, the makers of IAMS and Eukanuba - who ruthlessly conduct experiments on animals to try to give their pet food a competitive marketing edge) - http://www.uncaged.co.uk/petfood.htm

IAMS under fire over false advertising – again - http://www.uncaged.co.uk/news/2002/asa2.htm
http://www.pawtal.co.za/pages/articles/print.asp?ID=118

Pet Food Cruelty Exposed –
http://www.uncaged.co.uk/iamsexpress.htm

Hva gjelder kattemat så har jeg slik info under forskjellige avsnitt, som f.eks korn, soya, genmodifisert mat/for, planteoljer og fett, tilsetningsstoffer som ethoxyquin, BHA og BHT, helsevirkningen av tørrfor, ekstrudering, etc, og ikke samlet i linkliste. Det blir for mye arbeide å finne igjen alle artiklene på nettet, da de fleste kildene eksistserer ikke lenger (de fleste linkene i listene mine er døde i dag), og dessuten er dette fokus i feil retning, da alt kommersielt dyrefor pr i dag er helseskadelig for dyrene.

Nyttig info her –
http://www.wysong.net/pet-health-and-nutrition/welcome.php
http://essentials4all.org/
http://www.healthyvet.com/docs.htm
http://www.naturalnews.com/report_pet_food_ingredients_1.html
https://www.healthydogfoodandmore.com/articles.asp?ID=140
http://deesdogs.com/documents/what_feed_and_why.pdf
http://www.bornfreeusa.org/facts.php?p=359&more=1
https://www.purelypets.com/wellness-center-archives-4/51-concerns-about-commercial-pet-food
http://www.commondreams.org/headlines02/0106-04.htm
http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2010/07/21/13-pet-foods-ranked-from-great-to-disastrous.aspx
http://www.rawmeatybones.com/PFIC.html
http://outoftheearth.com/petfood.html
http://siriusdog.com/dog-food-industry-labs-cruelty-rendering.htm
http://www.dogfoodadvisor.com/dog-food-industry-exposed/shocking-truth-about-dog-food/
http://www.youtube.com/watch?v=HnAudwjsAUU
https://www.sojos.com/learn/articles/pet-food/what%E2%80%99s-really-dinner-truth-about-commercial-pet-food
http://www.naturalnews.com/012647_pet_food_dog.html
http://www.pet-grub.com/animaltales/vigilante
http://www.westonaprice.org/health-issues/home-prepared-diets-for-pets

PP

Anonym sa...

Man har også dette med prostata som vokser og kan skape problemer med vannlating hos eldre menn, og jeg leser at man ikke vet hvorfor. Men det er jo ulogisk at det bare er "naturlig" at den vokser, da kroppen ved optimal ernæring jobber for selvhelbredelse og ikke motsatt, så da må vel forstørret prostata være et symptom på en eller annen mangel? TR

Anonym sa...

Nøtteliten; synes du ferskosten blir bedre ved bruk av vanlig melk istede for kefir? Har prøvd med kefir tidligere men synes det ble for syrlig smak. Hvor mye melk bruker du når du lar det stå en uke?- Guro

Anonym sa...

Takk! Jo, vet jo at alt dyrefor er helseskadelig og det er der hovedproblemet ligger. Varvel egentlig bare ut etter noe konkret neg. publisitet om dette merket i tillegg som fikk vanlige dyreeiere (uten nevneverdig kunnskap om kosthold) til å sperre opp øynene da det ofte er det som må til og denne siden når ut til veldig mange. Husker jeg tidliger spurte deg om et annet merke og at du hadde en del info.Som du sier må mye ha blitt fjernet fra nettet da det var lite å finne fouten enkeltpersoners utalelser på ulike forum og blogger. Uansett folk jo kunne tenke selv. http://petfoodtalk.com/catfoodreviews/friskies/

-Guro

Anonym sa...

Synes også det er ekstremt morsomt med disse naturlige brusdrikkene og kombucha, og ikke minst hva en kan gjøre med alle scobyene:-) Men hvorfor myselegger du bærjucien Nøtteliten? Lurer også på dette med krydderfrø og bruk i matlaging som er bra å bruke bla pga det stim. magesyreprod og på den måten øker næringsopptak. Men vil det ikke være fytin- og antinæringsstoffer i dem som på samme måte som i andre frø? Feks fenikkelfrø? Poenget er kanskje at en ikke skal spise frøene...-G

Anonym sa...

Lurer også på om noen kan bekrefte eller har funnet noe informasjon på at kombucha hindrer opptak av kalsium slik som står på enkelte blogger. Har ikke klart å finne noe info om dette selv men skulle gjerne likt å vite det slik at jeg da bør kutte ut å drikke kombucha til næringsrik mat. -G

Anonym sa...

Since Friskies cat food formulas seem to mostly contain corn, they are not recommended for cats with allergies. Cats are obligate carnivores, and aren’t able to easily digest simple carbohydrates such as corn. Soy is also present in Friskies cat food, and is another common allergen. If your cat has a specific allergy, you should always read the ingredients of any cat food formula.

Her forteller personen helt korrekt at katter er rene kjøttetere, og at de har problemer med å fordøye karbohydrater. Jeg kan legge til at dette er fordi katter har et kort og svært syreholdig fordøyelsessystem, samt ikke enzymer til å fordøye annet enn animalske matemner. Katter takler heller ikke antinæringstoffer, gluten eller x antall negative substanser i soyamel.

Videre går personen fra logisk og korrekt resonnering basert på fakta, til den hjernedøde antakelsen at katter tilsynelatende kan være allergiske mot mais eller soya. Og dermed motsier personen sin egen logikk, all den tid katter ikke kan fordøye mais eller soya, slik at dette overhodet ikke har noe med allergi eller intoleranse å gjøre. Men ganske enkelt negative reaksjoner på noe kattene ikke er ment å spise fra naturens side. Spiser barn bildekk og blir syke av dette er det ingen som mener de er allergiske mot bildekk, men denne idiotlogikken går helt fint når det er snakk om dyr.

*FNYS*

PP

Anonym sa...

Om du sikter til innlegg som dette fra DomesticStupida så er logikken helt fraværende. Organiske syrer, som bl.a i kombucha, binder mineraler og øker opptaket, men i hennes tankegang blir det av en eller annen merkmystisk grunn motsat. Hun opplyser ikke om hvorfor.

I følge samme mangel på logikk så blir kombuchaen basisk fordi kombucha binder mineraler, hvilket da betyr at alle mineraler er basiske. Fantastisk at så uvitende mennesker faktisk tror de vet hva de snakker om, og til og med skriver belærende innlegg om det hele. Det meste av resten av innlegget er enten feil eller helt bakvendt.

PP

Anonym sa...

Glemte link -
http://www.domesticdiva.ca/childrens-health/kombucha-and-kids-is-it-safe/

PP-2

Anonym sa...

Cole Dawson, "Cheese It! Start making cheese at home today"
English | ISBN: 1935484303 | 2012 | EPUB | 176 pages | 33 MB

From the editors of Hobby Farm Homes, Cheese It! provides a detailed introductory guide for making cheese at home, from easy-to-make soft cheeses like mozzarella, goat cheese, and cottage cheese to more challenging cheeses like Monterey Jack, parmesan, and aged gouda. Author Cole Dawson tackles four dozen different kinds of cheese, beginning with making butter, ghee, and sour cream from scratch and progressing to soft unripe cheeses such as paneer, chèvre, ricotta, and feta. International in its scope, each subsequent chapter tackles different kinds of cheeses, the tricks to success, and examples and recipes for each.

The chapter on unripe cheeses is followed by stretched curds, incorporating the brine bath to make mozzarella, asadero, provolone, and scamorza. Pressing and aging semi-hard cheese yield traditional Cheddar and variations, such as sage derby and goat Cheddar, plus Cantal, Monterey Jack, Cotswold, Caerphilly, and Caciotta. The process of washing curds to reduce the acidic level is the key creating cheeses like Colby, Gouda, and Edam, while washing rinds along with proper aging are the secrets to muenster, brick, raclette, Taleggio, and Tilsit. Using bacteria in cheese is key to making bloomy rinds, such as the triple-cream delights Camembert and Brie, and molded cheese, such as gorgonzola, Roquefort, and Stilton.

Ideal for new cheese makers, the book begins with chapters explaining the science involved in the process as well as safety precautions, basic skills, and the equipment that is required to begin making cheese in the kitchen. A total of 75 recipes includes delicious options to incorporate homemade cheeses, such as feta in spanakopita, mascarpone in tiramisu, mozzarella in polenta pizza, and chicken á la gorgonzola.

As the author emphasizes the importance of record keeping (so you can repeat your successes and not your “oopses”), the book concludes with a sample cheese diary so the cheese maker can account for timing, pressure, temperatures, and so forth. Finally, there is a very useful 5-page glossary of terms, a resource section for cheese-making supplies and websites, and a detailed 7-page index.

http://k2s.cc/file/52c82a7fee288/1935484303.epub

PP

Anonym sa...

Hehe ! Du får sagt det :-D. Takk for info om fordøyelsessystem/katter.
Nei, får legge meg snart, har en kraftig norgesglass-gummstrikk-allergi, og fikk ved et uhell gummistrikken ned i kefirglasset og hølja nedpå for så å oppdage forsent at jeg hadde drukket gummistrikken i samme slengen, blir en helsikes dårlig natt ser det ut til... :-D Marianne

Den greske sa...

Hei
Jeg begynte med justeringer i kostholdet for et år siden fordi jeg hadde vont i magen.det var to typer vont. Et fast sted rett under ribeinet på høyre side og vont som beveget seg i magen og som jeg reignet medat det var luft i tarmen.tok ultralyd og alt så normalt ut.da tok jeg kontakt med en ernæringsfysiolog og ble enig med å endre kostholdet(som var mye frukt og grønt og brød og lite protein og fett)
Hun foreslo å kutte alt melkeprodukter og brød og spise mer protein og metet fet.
Veldig fort forsvant luft i magen men det under ribeinet er fortsatt ubehag og svir.mer rett etter et måltid.
I høst fant jeg denne bloggen og fikk svar på mange spørsmål men har et par til.
Siden oktober har jeg bare brukt upasteurisert smør til matlaging .spiser spekemat av god kvalitet hver dag upasteurisert yogurt,ost,bløtkokte egg.til middag spiser vi letstekt kjøtt eller inmat med litt potet eller grønsaker kokt i smør fermenterte grønsaker.og yogurt.
Smører meg hver dag med magnesium olje blandet med kokosolje.(armer og bein.)
Klarer ikke å holde meg unna frukt.spiser 1-2epler helst litt syrlige.og har alltid sjokoladesug.spiser gojibær dypt i mørksjokolade.og er veldig tørst.prøver å unngå vann men det er vanskelig.
Alt ble mye bedre etter forandringene i kostholdet men i siste ukene har jeg vart slapp ,forstopet og i dag fikk jeg veldig sterk migrene.så sterk at jeg tok paracet .hadde klart å holde meg unna medisiner i et år.
PP ,har du tips om å lindre migrenesmerter på en annen måte?
Og hvilket fiskeleverolje fra tidsporten anbefaler du til meg og datteren min?
Takk den greske

sunni sa...

Hei, Peter :-) Jeg vet at du har skrevet om sukker før, og at hvitt sukker er helseskadelig, men ikke uraffinert sukker. Det jeg har litt vanskeligheter med å finne ut av er hva som regnes som uraffinert. Er det kun sucanat (beklager, vet ikke hva det heter på norsk) som er uraffinert, eller regnes også rårørsukker (som er lyst brunt, og en del av molassen fjernet) som uraffinert? Hvordan kan man vite om det er fritt fruktose i rårørsukker eller ei?
Et annet spørsmål, vet du hvor lenge man sånn ca. kan leve hvis man spiser 100 % tradisjonskost, trener, og ellers nyter livet? Kroppen fornyer seg jo hele tiden med jevne mellomrom når man gir den riktig næring. Så hva er det da som gjør at kroppen dør? Dette er et spørsmål av ren nysgjerrighet, og muligens et veldig teit spørsmål, så jeg skjønner godt om du ikke ser mening i å svare på det.
Uansett, tusen takk for all den tiden du bruker på å hjelpe andre mennesker. Det er noe jeg alltid vil huske og være veldig, veldig takknemlig for.

Anonym sa...

Omtrent alt som ikke er hvitt sukker er uraffinert, og da rørsukker, råsukker, rårørsukker, brunt sukker (som ikke er farget kunstig eller med sirup), demerara, turbinado, muscovado, etc. Det er sikkert flere som jeg ikke kommer på i farten.

Fruktose i naturlig/uraffinert sukker er naturlig bundet, ikke fritt.

Så lenge du vil, i grunnen. I alle fall opptil flere hundre år. Jeg tviler på lenger enn som så med tanke på tiden vi lever i. Mennesker som ble svært gamle for svært lenge siden levde i en helt annen tid, med renere miljø og luft, samt mat og drikke, etc

Genetisk sett kan vi leve evig så lenge genene får næringsstoffene de består av. Bare ens egen vilje setter grenser. Men da ikke nødvendigvis livsvilje, men snarere følelse av å fremdeles ha ting uoppgjort, ikke være ferdig med ens livsplan og mål, eller følelse av å ikke ha oppnådd verdifullbyrdelse. Føler man seg ”mett av dage,” eller at livet ikke rommer flere muligheter for vekst og/eller utvikling dør man selv om kroppen er 500% i form og helse. Dette er imidlertid en død man velger selv, som en motsetning til død pga svikt i organer, etc som de fleste pr i dag opplever.

Forskning viser at jo mer nysgjerrig (gjerne på en barnlig måte; altså slik barn gjerne er) og vitelysten man er, samt jo mer man fremdeles er i stand til å la seg forundre og glede og overraske over liv og medsjeler, desto lenger lever man. Også at mennesker som føler verden/samfunnet/andre mennesker ikke er truende, og/eller som tror på et felleskap med andre mennesker eller medsjeler, eller som tror at noe større enn dem selv, som f.eks en Gud, passer på dem, lever lenger i følge forskning.

Og selvfølgelig så spiller humor, sprell og moro også en stor rolle. Så når du springer naken rundt huset mens du prøver å nå deg selv igjen, så husk at også sprøhet er en god ingrediens i langt liv.

PP

Anonym sa...

Smerten på høyre side er sannsynligvis betennelse i galleblæren, eller i øverste del av tynntarmen. Dette vil kroppen ta seg av selv så lenge du nærer den. At gassen forsvant viser mangel på syreproduksjon i magesekken, og da kombinert med bakterievekst i magesekk og øvre del av tynntarmen. Feil ph i magesekken gir ofte smerte og en sviende følelse når mageinnholdet tømmes ut i tynntarmen

Søtsug, især sjokoladesug, indikerer magnesiummangel, og sterk tørste det samme, samt natriummangel. Prøv å bruke mer uraffinert salt i maten, for både natrium og litt magnesium. Kraft er en god kilde til magnesium, samt de fleste grønne deler av krydderurter.

Migrenen er antakelig tegn på at det foregår reparasjoner i tarmen. Magnesium er det beste middelet mot migrene, og ellers B vitaminer, samt sterke kryddere. Også sortkummen, nigella sativa. Tips –
http://www.naturalnews.com/026868_Nigella_Sativa_migraine_seeds.html

God søvn og minimalt med stress bidrar til bedring, samt korreksjon av eventuell holdningsfeil som fører til økt belastning i øvre del av ryggen, samt i nakken.

Hvilken fiskeleverolje du vil bruke må være opp til deg. Alle Christer har er gjæret, og derfor ok.

PirkePetter

Anonym sa...

Guro: Jeg myselegger bærjuicen for å bryte ned pektin. Jeg fryser bærjuicen til isterninger, og rører ut i melkekefir til 5-åringen, sammen med litt lønnesirup, rørsukker, salt, gelatinpulver og rå eggeplomme. Jeg peser litt med denne bærjuicen pga. jeg vil unngå alt som kan hindre næringsopptak fra de øvrige ingrendiensene i kefirdrikken. Når det gjelder disse sodasirupene, så tenker jeg det samme - at jeg vil teste ut om dette kan funke som smakstilsetning i kefir, iskrem, yoghurt o.l. og igjen tenker jeg at jeg vil unngå antinæringsstoffer som eventuelt kan hindre næringsopptak. Men mulig jeg egentlig burde slappe litt mer av på dette, og at det ikke har den helt store betydningen. Jeg synes ikke myselegging påvirker smaken av bærjuicen i nevneverdig grad, men så er den også helt "ren", det vil si uten tilsatt søtning eller noen annen form for smakstilsetning.

Nøtteliten

Anonym sa...

Jeg prøvde meg vel på ferskost av kefir en gang for lenge siden, men syntes den ble for sur/syrlig. Har kun laget på fersk melk etter det. Lager på en liter av gangen, som jeg har på et glass som rommer halvannen liter. Legger over en glasshette, og bare lar stå. Tror det er lurt å røre litt noen ganger, men som regel glemmer jeg det og det blir bare stående. Et par ganger har jeg opplevd muggdannelse, og jeg har valgt å kaste det hele. Men det er stort sett om sommeren når det er veldig varmt. Tenker at røring hindrer muggdannelse. Synes ferskosten fra fersk melk smaker helt nydelig, og særlig sammen med spekemat f.eks. Men har slitt litt med oppbevaring som jeg beskriver ovenfor. Skal teste nå med oppbevaring i kjøleskap men uten tett lokk.

Nøtteliten

Anonym sa...

Litt av en fritidsaktivitet - fange ånder på flasker, liksom!? HAHA! Noe så slemt! Hvis det da i det hele tatt er fysisk mulig, noe jeg ikke tror det er. Virker som de har en skrue løs, ja - eller i det minste et svært dårlig kosthold som har skapt voldsomme ubalanser både her og der...

Nøtteliten

Anonym sa...

Har passert 35 år og har dessverre begynt å få en del grå hår. I min fars familie har de levd på mer tradisjonsrik kost (bondeslekt), mens min mors familie som er fra byen har spist mindre næringsrik mat. I mors familie har så og si ingen grått hår, mens i fars familie får de fleste grått hår etter å ha passert 30 år. Er ikke dette helt ulogisk?
Nybegynner.

Anonym sa...

Hva er mest næringsrikt av kefir og yoghurt? Lurer på hvilken av disse kulturene jeg bør prioritere og få i familien.
Tenåringsmamma.

Anonym sa...

Arrrr! Leste ikke så langt. Vel, som du sier er det sjelden en finner en artikel uten feil...men må jo si det var jo en innertier av et ressonement som ble gjort. *APPLAUS!* -G

Anonym sa...

Kefir er mest næringsrik, men yogurt er nok enklere å blande med f.eks noe søtt smaksmessig

PP

Anonym sa...

I grunnen ikke da et bondeliv er betydelig mer stressende enn et byliv. Imidlertid antar jeg at det du mener med tradisjonsrik kost er noe annet enn ekte tradisjonskost, slik at det gjerne har vært og er større konsum av f.eks pasteurisert melk og melkeprodukter i din fars familie, eller at de spiser mer matvekster de har dyrket selv. Og da mest sannsynlig med kjemisk gjødsel og gjerne bruk av sprøytegifter også. Både industri og økobønder er gjerne mye eksponert for kopper, både via dyrehold og dyrking, som med tiden fremmer kopperbelastning og tidlig grått hår. Grått hår er ellers et tegn på mangel på flere B vitaminer, og sink og proteiner, samt ofte også magnesium da magnesium trenges for at kroppen skal kunne bruke B vitaminene.

PirkePetter

Anonym sa...

Følte du deg helt gummi da du våknet i morges Marianne, eller strakk du deg over til de evige panneklaskmarker i løpet av natta?

Ps - du trenger ikke svare om du er dau!

PP

Anonym sa...

Åh, hadde av en eller annen grunn gått rundt å innbilt meg at pektinet var i bær/fruktkjøttet men det stemmer jo ikke. Det virker alikevel ikke som om bær generelt inneholder så mye pektin sammenlignet med andre ting: http://www.portlandpreserve.com/All%20About%20Pectin%20for%20Jam%20Makers.PDF
-G

Anonym sa...

Lol, stakkars Marianne. Får håpe du kom deg gjennom natten uten alt for mye ubehag. -G

Anonym sa...

Ja, det var min oppleving også, det falt ikke helt i smak og min kefir er også så ustabil så smaken er ikke helt prima hver gang kan man si. Skal gjøre et forsøk med ferskmelk neste gang:-) Takk for info! -G

Anonym sa...

Takk PP. Jeg finner ikke innlegget når jeg søker nå, det var ikke i den bloggen du nevnte. Mulig det har blitt fjernet. La også merke til at noen av kraftmødrene hevdet det samme i et innlegg. Godt å få avkrefte den myten, da kan fortsatt drikke med god samvittighet til måltider:-P -G

Anonym sa...

Hehe, har ikke vandret heden, det gikk greit, har merkelig nok dog følt meg som en sprettball idag, var også litt vanskelig å få satt seg i ro i sofaen, akkurat som det var litt for mye fjæring...hmm...
Noterer meg at om det skal inntas gummistrikk fremover, bør det melkesyregjæres en ordentlig god stund før inntak i allefall..:-) Marianne

Anonym sa...

Faktisk har de drukket upasteurisert melk og spist mye fisk de selv har fisket og lam som har gått på fjellet i tillegg til viltkjøtt. Synes derfor dette er underlig??

Anonym sa...

Har du noen tanker om skolesystemet? Bør man vurdere å ta barna ut av skolen?
TR

Anonym sa...

Min datter på 12 år klager alltid over smerter i nyreregionen når hun har magevondt/oppkast. Undrer meg over sammenhengen?

Den greske sa...

Takk for raskt svar!
Og etter at jeg begynte å lese den bloggen har jeg fått mye mindre stress og bedre søvnkvalitet .livet ser lysere ut !
Så takk for det PP !
Et spørsmål til:
Datteren min fikk øyekattar i september på begge øynene og fikk dråper som hjalp litt men ble ikke helt bra.siden har hun hatt rød flassete hud under det ene øyet.har prøvd med saltvann uten resultat.brystmelk hjalp ikke heller. Tenkte å prøve med cocosolje eller smør(upasteurisert )
Eller har du en bedre ide?

sunni sa...

Tusen takk for interessant svar, PP :-)
Ps: Jeg bare elsker humoren din!!! :-D All den gleden, og alle de latterkrampene jeg har fått av å lese kommentarene dine, du er rett og slett herlig Peter :-)

Anonym sa...

Takk for svar fra dere to. Tenkte ikke spesielt på å gjære min egen fiskeleverolje, men ellers på oppbevaring av lever. Og evt rogn og hoder. Har rett og slett frosset ned alt nå. Fant ellers en spennende oppskrift på bruk av lever her http://russianmartini.wordpress.com/2013/07/24/cod-liver-salad-печень-трески/, men nettet bugner ikke over av oppskrifter ei heller for tilberedning/oppbevaring.

Men trikset med tretønne og havvann er jo ikke så vanskelig så det burde man jo bare teste ut. Jeg synes å huske noe slikt fra naustet hjemme, men kan hende det var noe helt annet. Kanskje er det mange hundre år siden sist det ble fremstilt slik i Norge? Det verste som kan skje er jo at man må kaste det:)

Ellers i forhold til Rosita, sendte jeg en mail med spørsmål om fremstilling etc til deres forsker i England. Synes forøvrig det virket som en grei olje og fremgangsmåte for denne ut ifra hva han forklarte. Men markedsføringen er ikke deres sterke side. Når produktet aldri kommer på markedet, men har vært reklamert for i mange år er det noe som er feil.

Ellers har jeg funnet et annet produkt som tilsvarer deres Ratfishoil. Det er kaldpresset sølvhaiolje som selges i ulike nettbutikker. Sølvhai er et annet ord for Havsmus, som er en dypvannsfisk med en lever som er 1/3 av kroppsvekten. Jeg kjenner ikke til annet bruksområdet enn fra gammelt av at de brukte oljen til å blant annet smøre klokker med. Kanskje du PP som har lest mye gammelt har noen kunnskap om denne fisken og dens bruksområder fra gammelt tid?

Ang. fiskekraft kokte jeg en stor ladning skinn, bein og hoder på laveste varme. Etter 14 timer kom en råtten stank som var uutholdelig. Jeg måtte tømme ut hele fiskekraften. Hva gjorde jeg feil? Var det for lite varme? Er det noe som ikke bør være i av fisken?

Takknemlig for svar
Snurre Sprett

Anonym sa...

Er det noen som har erfaring med tilbereding av villsau-lamme-kjøtt? Sliter med å få det til å smake godt. I dag skulle jeg lage en lammeribbe, ble en gedigen nedtur:-( Kjøtte ble seigt som tyggegummi og smakte ordentlig sau (da snakker jeg altså slik som sau lukter.) Vet jo at villsau har en mer markant smak men dog..) Marinerte kjøttet i noen timer i en blanding av smør og krydder, stekte det på 150 grader i over 2 timer.

Slik jeg har fått det for meg bør alt kjøtt av gresspisende dyr alltid marineres da det inneholder mindre vann, er mer muskuløst, har mer bindevev og har er en helt annet konsistens (mer treskt) enn hos dyr som får for og korn. En bør heller ikke bruke salt i marinaden da det trekker ut vannet og gjør det enda mer treskt.

Har ikke hatt slike problemer med kalvekjøttet (også gresspisende) men dette lammekjøttet...hmm
Spørsmål: -Bør en alltid marinere slikt kjøtt og hva bør marinaden så bestå av? (feks har jeg lest flere steder at oliven olje anbefales for å gjøre det mer mørt men det vil jeg ikke bruke pga det flerumettede fettet så jeg bruker smør eller ghee som sikkert ikke fungerer på samme måte, hva er andre ting som kan gjøre kjøttet mer mørt/bryte det opp mer? bør enn kanskje alltid innkludere løk, hvitløk?)

-Hva er beste måte å steke slik kjøtt på? Feks lav varme hele tiden, eller høy varme i starten i kort tid for så å redusere?

I gryter og supper går det greit å bruke slikt kjøtt da jeg alltids langtidskoker det men det er når ting skal stekes at jeg får problemer.

Innspill mottaes med takk!

-Guro

Anonym sa...

Og du synes dette er underlig fordi? De matemner du oppgir er ikke tradisjonskost i seg selv, bare deler av det. En av flere mulige forklaringer kan være hyppig konsum av kalsium via melkeprodukter, men ikke samtidig kontinuerlig konsum av matemner rike på vitamin D og/eller K2, eller magnesium, som alle er nødvendige for normal kalsiumfunksjon i kroppen. Kalsium som ikke balanseres av disse næringsstoffene er en av flere årsaker til både tidlig hårtap såvel som grått hår.

Melk og muskeljøtt gir lite B vitaminer, som ved mangel er nok en mulig forklaring.

PP

Anonym sa...

Ut fra det jeg vet om skolesystemet pr i dag, samt påvirkningen på barns fysiske og psykiske helsetilstand, og ikke minst på hvor verdiløst det meste man lærer, samt hvor manipulert eller direkte forfalsket mye av det man indoktrineres i er, så ville jeg selv gitt mine barn hjemmeskole.

Helseskadelig skolemat og press om vaksinasjoner og komformitet hva gjelder offentlig aksepterte helseforestillinger trekker også ned.

Prestasjonskravet og konkurranseinnstillingen som ofte innprentes i barna er også helt feil holdning til lærdom og kunnskap, da utdanningsystemet tvinger kunnskap på barna, og gjerne setter dem opp mot hverandre, heller enn å finne måter å gi kunnskapen på som barna liker og oppfatter som morsom, spennende og samtidig avlappende med tanke på prestasjonskrav og gruppepress/konkurranseholdning. Da er Steinerskolen et kjempeskritt videre, i forhold til vanlige skoler.

Nok en ting jeg ikke liker ved utdannelsessystemet er at det er lagt opp basert nesten utelukkende på mental innlæring, hvor emosjonell læring gjerne er helt fraværende. Man skal innprente fakta og logikk på en upersonlig og kjønnsløs måte, uten å kunne ha noe personlig eller følelsesmessig forhold til kunnskapen. Det er ren venstre hjernehalvdels læresystem, hvor biter, fragmenter og deler skal pugges og settes sammen uten at man forstår eller blir forklart hvorfor eller hvordan det skal være slik. Dette er ikke å lære noe som helst, men bare å pugge og innprente noe man ikke forstår til man kan det utenatt. Barn som er høyre hjernehalvdelsdominerte, og som er like intelligente som alle andre barn, ansees gjerne som skolesvake, mindre intelligente og liknende rasehygieniske begreper, når det er skolesystemet som feiler i å formidle kunnskapen på en måte disse barna kan forstå. Hvilket er å la dem forstå helheten, hele bildet, og hvorfor, hvor og hvordan de forskjellige deler, biter og fragmenter passer inn. Hvor barn som er dominert av venstre hjernehalvdel/er mer mentale lærer ved å sette sammen biter til de får et helt bilde, lærer barn dominert av høyre hjernehalvdel ved å først forstå hele bildet, slik at de skjønner logikken bak at de enkelte biter skal plasseres der de må for å danne hele bildet-

Skolesystemet, som så mye annet i samfunnet, er for standardisert og konformt, hvor alle skal prestere og være som alle andre, eller falle utenfor og få stempler som er moderne eufemismer for, mao lettvarianter av, tidligere tiders ”åndssvake, defekte og psykiske undermålere” Ordene er tatt fra den norske straffeloven av 1932.

Men, når alt det er sagt, så er jeg langt fra noen ekspert på emnet.

PP

Anonym sa...

Mangel på vitamin B2 og/eller B6 gir både øyebetennelse og hudsymptomene under øyet som du oppgir

PP

Anonym sa...

Havmus tror jeg ikke jeg har lest noe om, i alle fall ikke under det navnet, men skal gi beskjed om jeg finner noe nyttig. Fiskekraft skal trekkes på laveste varme i 3-4 timer, slik at 14 timers koking nok drepte kraften.

PP

Anonym sa...

Takk for svar. Leste bare i en tidligere kommentar fra deg i en annen blogg at du trekte fiskekraften i ett døgn. Og dette stod også på kraftdamene fra Amerika sine sider:) men da kan jeg prøve igjen. Stakkars mannen spydde som en hval da han tømte det ut pga lukten.

Anonym sa...

Interessant. Mange her inne vil nok se på deg som "smart", (og det er du nok), men kanskje vi skal se det i perspektiv av det kostholdet som du har, at det å spise optimalt på såkalt tradisjonskost medfører at hjernen blir klarere og man ser bedre sammenhenger og derfor også gjennomskuer løgner lettere. Videre at man får mer energi til å tenke dypt uten å bli sliten og forvirret så lett, og man har energi til å studere enda mer, slik at man får en positiv spiral. Skole er interessant, og mangt å si om, og med tanke på kosthold, og med tanke på at sikkert de fleste eller alle ungene ikke er i en optimal tilstand ernæringsmessig, og også dette med atferdsproblematikk, og med de rammene og begrensede midlene læreren har til rådighet, så skapes det fort en ugunstig situasjon og unødige konflikter. (Lang setning). Men å lære barn er interessant og du har jo erfaring selv med dette etter hva jeg har forstått, (i den forstand at du har hatt en del med barn å gjøre) og det kan kanskje sees på måten du skriver på at du "legger ned" nivået og bruker ord som folk forstår, som jo er superviktig for å få folk med på det du sier. (Ps. angående det med høyre og venstre hjernehalvdel, så leste jeg denne her om dagen: http://www.livescience.com/39373-left-brain-right-brain-myth.html uten at jeg har studert det nærmere i sømmene og kan si om det er rett eller galt). TR

Anonym sa...

PP, ble litt forvirret over en kommentar lengre opp, er det virkelig lite B vitaminer i muskelkjøtt ? Da har jeg sovet i timen :-) På hvilken måte, er det kun innmat som har mye B vitaminer ? Altså at muskelkjøtt ikke gir noe særlig med B vitaminer ?

En annen ting jeg er litt forvirret av er det med fruktose kontra fritt fruktose, hvilke matemner med fruktose er da trygge i forhold til fruktose-belastning og hvilke er det ikke ? Frukt i sin naturlige hele form er vel heller ikke gunstig med for mye inntak av, mtp fruktose ( nå tenker jeg ikke pektin, sprøytemidler, fiber osv) , eller har jeg misforstått ? Marianne

Den greske sa...

Da fortsetter vi med inmat ,kraft upasteurisert smør,ost,yogurt magnesium spray og bad og håpe at det gir seg.
Ikke så lett å få tak i lever i det siste.spiser røkt hjerte i stedet.
Tror du det er greit med kjelever?
Når jeg skulle bestille sist sa kona til bonden at man skal ikke spise kjelever.valgte å overhøre og bestilte likevel.

Anonym sa...

Lite i forhold til innmat. Spesielt lever har også den fordelen at vitaminer som bl.a B finnes i ferdig metylerte former. Dvs de er allerede klare som koenzymer.

Fruktose i matemner er ikke noe problem, kun når det er i fri/konsentrert form, som i sirup og ulike drikker og søtningsmidler. Samt syntetisk fruktose i maissirup og høyfruktosesirup

PP

sunni sa...

PP, tror du fiskelever holder seg ca. 3 måneder i fryser ( -30) hvis man pakker den luftett, ikke utsetter den for trykk og lys? Lurer på om jeg skal ta meg noen fisketurer, og hadde vært greit å hatt den i fryserer rundt 3 månender uten at det flerumettede fettet oksiderer.
Men hvis fettet skulle oksidere, vil man da kunne hindre betennelser i kroppen ved å spise mye upasteurisert smør, utsmeltet talg, eller kokosolje sammen med leveren?

Anonym sa...

Artikkelen er som så mange andre moderne artikler omkring helserelatert stoff, hvor nyere forskning eller analyser tilsynelatende slår i hel myter. Jeg er med på at man stadig lærer nye ting og gjør nye framskritt innen vitenskapen, og også slike som viser at tidligere dogmer og paradigmer var feil. Men dette er ikke tilfellet her, og veldig mange liknende artikler er bare taktikk fra industrien som kontinuerlig prøver å kvele all informasjon som kan true økonomien.

Hva gjelder dominans i hjernen, så har jeg sett mye forskning som dokumenterer dette hinsides enhver tvil, men jeg tar for gitt at det eksisterer nyanser som ikke vises i slik forskning. Det er også mye overflatisk innen slik forskning, hvor man prøver å presse alle mulige slags atferder og tendenser inn under en eneste hjernehalvdel for å tilsynelatende skape et komplett og logisk bilde, så som at mennesker med høyredominans skal være mer følsomme og sensitive enn dem med venstredominans, som om mennesker med venstredominans dermed ikke kan være følsomme, empatiske, etc de også.

Den første boken jeg leste om temaet da jeg var tenåring, "Tenk kreativt - Bruk høyrehjernen" er full av dokumentasjon, og jeg har også observert en lobotomert mann, da jeg i en periode jobbet på psykiatrisk senter, og som klart viste 2 forskjellige personligheter og tendenser som han ikke selv var bevisst. Og da personligheter og tendenser som reflekterte det jeg hadde lest om de forskjellige hjernehalvdelene, og hvordan disse uttrykkes via ganske forskjellig atferd.

Jeg er ikke spesielt smart, men snarere flink til å se det som egentlig er, heller enn det jeg blir fortalt er. Hva gjelder min evne til å gjennomskue ting og tang, så skyldes det nok mer oppveksten min, som tvang meg til å stille spørsmålstegn ved alt i livet mitt fra jeg var barnet av.

PP

Anonym sa...

Christer: Jeg ser du selger sjokolade, men i relativt store kvanta og også med soya. Har du noen planer om å ta inn litt mindre sjokoladestykker/sjokoladeplater (slik at man slipper å kjøpe sjokolade for et par tusen av gangen) og uten soya? Noe annet jeg skulle like å kunne kjøpe et sted var bakeformer i rustfritt stål - typisk springformer.

Christer sa...

Jeg skal dele opp en sekk med mørk sjokolade i 500g poser (pallets) som jeg har på lager, men uten soya er ett stykke frem da jeg da må finne en ny leverandør, og det har jeg ikke tid til akkurat nå. Bakerformer tviler jeg på at jeg begir meg ut på, men man vet aldri, i så fall ville jeg kanskje solgt det fra bakeriet som jo får lov å handle bakeriutstyr av forhandler (noe jeg vil tro alle med organisasjonsnummer får).

Anonym sa...

Ok, takk for oppklaring.
Jeg lurer også på det med kobber-belastning, om du kunne kort belyse det, det er vel så at vi trenger litt
( men ikke så mye) kobber, hvor får vi da dette fra ? Og hva forårsaker kobberbelastning mest ?
Er konvensjonelt jordbruk et stort bidrag til dette ? og er det noen matemner man bør unngå mtp for mye kobber? vegetabilsk pga sprøytemidlene ? Leste et sted engang at innmat kan innholde mye kobber, men regner med at dette gjelder fra dyr i konvensjonelt dyrehold i såfall ? Hvis det er tilfelle, hvordan forholde seg til det da ? Hvordan skal man vite at man har mye/ for lite kobber innabords ? Marianne

Anonym sa...

I følge logikken kan fiskelever ikke fryses mer enn 1-2 måneder, og da pakket helt lufttett. Om fettet oksiderer smaker leveren tran og gørr, og selv om fettsyrene uskadeliggjøres via samtidig konsum av mettet eller animalsk fett, så vil hele poenget med fiskelever, som er de fettløselige vitaminene, være en saga blott.

PP

Anonym sa...

http://liveneshage.blogspot.com/2012/11/ny-tid-for-rebellost-og-rebellsmr-mm.html?showComment=1363571996124#c7387021839267846963

Du har ikke kopperbelastning, da dette bl.a gir østrogenovervekt og histaminreaksjoner.

Kopper finnes mest av i animalske matemner, og i slike også sink, som balanserer kopper. Litt mer info –
http://www.westonaprice.org/metabolic-disorders/copper-zinc-imbalance
http://www.arltma.com/Articles/VeggieReportDoc.htm

Kilder er bl.a vegetabilsk kosthold, kopperbaserte tilsetningsstoffer, sprøytegifter og overflatebehandlingskjemikalier, en rekke legemidler, samt kommunalt drikkevann, etc. Søk på copper sources for mer info

PP

Anonym sa...

Det er ingen problemer forbundet med konsum av kjelever. Heller ingen fornuftig grunn til å ikke spise slike levere

PP

Anonym sa...

Om du tenker på da jeg skrev fra 4-24 timer i senseoflife så var det opp i mot 4 timer for beina, og opp i mot 24 timer for kun fiskehoder. Fiskeholder og bein sammen gir bein som blir til limaktig guffe om du trekker den lenge nok til å få ut næringsstoffer og skjoldbruskkjertelhormoner fra fiskehodene. Begge deler sammen går bra når du koker opp i mot 4 timer.

PP

ggg sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

Forresten skjønner jeg ikke at kommentaren jeg skrev blir kobblet opp mot en blogg?? Jeg har ikke noe blogg jeg...annelie

Anonym sa...

For mye karbohydrater/sukker tapper kroppen din for bl.a magnesium og andre næringsstoffer som forbrukes i sukkerstoffskiftet. Magnesium, samt aminosyren taurin, regulerer hjerterytmen.

Barn vokser ikke på sukker, men på proteiner og fett.

Unngå enhver form for vegetabilske matemner, og gi henne kun animalske. Og da gjerne slike du tygger litt for henne, slik at dine enzymer følger matbitene, og hjelper kroppen hennes å fordøye dem. Hun bør få surnet, upasteurisert melk for å hjelpe på syreproduksjonen i magesekken, samt på ph og normal mikroflora i tarmen. Surnet melk er også et forfordøyd og svært lettopptakelig kosttilskudd, som samtidig som den nærer, stabiliserer mage-tarmsystemet.

Hvorvidt årsaken er å mage eller tarm er umulig å vite uten å se henne. Symptomene er for like til å gjette basert på dem, slik at det er bedre å fokusere på å normalisere syreproduksjonen i magesekken, samt enzymproduksjonen i tarmen, samtidig. Samt da bidra med enzymer i mat og drikke, som overtar fordøyelsen av maten inntil hun selv produserer enzymer. Uansett produserer ikke barn enzymer som fordøyer karbohydrater før de er ca 2-3 år gamle, og det eneste sukkeret hun er i stand til å fordøye er melkesukker fra deg, da hun produserer laktase. De andre enzymene tarmen hennes produserer nå er protein og fettfordøyende enzymer; dvs proteaser og lipaser.

Pass på å gi henne litt uraffinert salt til hvert måltid.

Flere tips og forklaringer -

http://liveneshage.blogspot.com/2013/11/bakerrebellene-logokonkurranse.html?showComment=1388079444828#c2614804311715596748
http://liveneshage.blogspot.com/2012/11/ny-tid-for-rebellost-og-rebellsmr-mm.html?showComment=1353003905981#c5035747295469644701
http://liveneshage.blogspot.com/2012/11/ny-tid-for-rebellost-og-rebellsmr-mm.html?showComment=1353625971509#c850386332633797005
http://liveneshage.blogspot.com/2013/02/tradisjonelt-bakeri-i-oslo.html?showComment=1368803385342#c4868020543996866395 i avsnittet om amylase

Hva gjelder at hun er skvetten så kan dette også forklares med magnesiummangel, da magnesiummangel øker stresshormonaktivitet og hyperfølsomhet for spesielt lyder. Ellers er det viktig å helbrede mage-tarmsystemet hennes, for å normalisere tarmens produksjon av serotonin og dopamin, som også bl.a kan spille inn i hvordan hun oppfatter omgivelsene. Disse neurotransmitterne bestemmer også humøret hennes til enhver tid.

Utover det praktiske som nevnes ovenfor, er det beste du kan gjøre for henne å kose og kjæle med henne. Hun er for liten til å forholde seg til minner og tid slik voksne gjør, og det som er uker og måneder for oss er et eneste langt ”døgn” for henne, hvor det som har vært før oppleves som nå nylig/i nuet, og ikke som noe som har vært tidligere. At hun vet med hele seg at du er der for henne nå, vil føre til at nærkontakten med deg i nuet skyver bort skrekkopplevelsen hun har hatt.

PP

Anonym sa...

Profesjonell tulling, tullball og tøysekopp, med master i reinspikka idioti , det er meg det!

PP

Anonym sa...

PP: Leste det siste innlegget i kraftmammabloggen, om salt. For de som ønsker lenke: http://www.kraftmamma.no./viktigheten-av-saltbalanse-i-kroppen/

Jeg vil gjerne øke inntaket av mineraler, og drakk derfor en "shot" nå i morges med 1 ts uraffinert havsalt + saft av 1 sitron (har ikke tilgang til økologisk).

Cirka 3 minutter etter at jeg styrtet denne "shot'en" ble jeg veldig dårlig - en slags kvalm følelse, og jeg måtte legge meg ned. Drakk et glass melkekefir mens jeg lå på sofaen, og etter cirka 20 minutter følte jeg meg ok igjen.

Er dette en trygg/ok måte å få i seg mineraler på? Noen formening om hvorfor jeg ble så dårlig? Kanskje jeg har så lite mineraler i kroppen fra før at det ble et "mineralsjokk" for kroppen eller hva?

Nøtteliten

Anonym sa...

Hei PP og Christer! Godt nytt kalenderår til dere begge! :-)

Og takk for bøker i linkene over, håper linkene fungerer enda, må laste ned med en gang jeg kommer hjem!
Jeg har noen spørsmål til PP:
Du har skrevet i en kommentar tidligere i denne bloggen at kefir av rå melk drar ut opphopningen av kalsium ut ved artrose. (finner ikke kommentaren ettersom søkefeltet på bloggen her ikke virker seg det ut som). Jeg drikker kefir hver dag, stort sett av rå melk, men noen ganger må jeg ta til takke med H-melk fra butikken.
Gjelder dette kun ved RA/leddgikt eller gjelder deg også ved osteoartrose/slitasjegikt?
Gleder dette kun rå melk eller eller er det ok med kefir av H-melk også?

Etter å lest her at du anbefaler osteopat til dem med skjelett/muskelplager har jeg oppsøkt en osteopat som jeg har vært til 3-4 ganger nå. Han er regnet for å være en av de fremste i Norge. Han har poengtert at jeg har lav nyreenergi, irritert tykktarm og problemer med blæren. Sist jeg var hos ham ba han meg om å kutte ut hvetemel, sukker og rødt kjøtt! HJELP! Hvetemel og sukker og ikke noe problem, men jeg drikker vann med sukker og salt. Så da lurer jeg på: Er det hensikstmessig å kutte ut rødt kjøtt i en overgangsperiode med tanke på de plagene jeg har? Alt jeg leser her inne tilsier jo at det ikke er veien å gå.? Jeg vil så gjerne bli bra, og gjøre alt "rett"!

Hilsen Benedikte

Anonym sa...

Originalinnlegget her -
http://senseoflife.blogg.no/1337427176_om_saltmangel_og_gjen.html

Du reagerte nok på sitronen, eller noe i den, da det er svært uvanlig å reagere på uraffinert salt. Det du beskriver minner om følelsen en del mennesker har når de får i seg salt og organiske syre av noe slag før måltidet, for å stimulere syreproduksjonen.

Salt gir en mikromengde av enkelte mineraler og sporstoffer, og er ikke en kilde til mineraler i seg selv. Kun sammen med et ellers næringsrikt kosthold. Mao synergi mellom matemner og disses innhold av næringsstoffer.

PP

sunni sa...

Ok. Takk for infoen :-)

Anonym sa...

Jeg har nok ikke skrevet noe slikt, da kefir tross alt er en kilde til mer kalsium. Magnesium og vitamin D og K2 fjerner kalsium fra kroppsvev mineralet ikke skal oppholde seg i.

Kefir av H-melk er bedre enn ingen kefir, men er ikke i nærheten av kefir fra upasteurisert melk.

Osteopaten du omtaler baserer seg på de offentlige kostholdsmytene, og han er dessuten knokkelknekker og muskeldoktor, ikke ernæringsekspert. Og utsagn om høy eller lav energi i organer i forbindelse med skjelettplager er tull og tøys, hvor han blander sammen og forveksler moderne kunnskap om skjelettplager med kinesisk medisins flere tusen år gamle teorier. Sikkert for å imponere og gi inntrykk av at han vet hva han snakker om. Kinesisk medisin har mye for seg, men må ses i lys av moderne kunnskap. I følge kinesisk medisin gir lav nyreenergi f.eks hørselssvekkelse, og pga forkalkning/kalsiumopphopning i området rundt ørene, samt i selve øregangen. En akupunktør vil behandle dette gjennom bl.a å styrke nyreenergien. Hvilket kan hjelpe eller ikke. En mye mer fornuftig strategi er å øke konsumet av næringsstoffer som balanserer kalsium og reverserer forkalkninger, og dette er noe man kan gjøre selv, heller enn å måtte være avhengig av en terapeut.

Animalsk protein, inkludert rødt kjøtt, er nødvendig for opptak av kalsium, og også for regulering av blodsukker og insulinrespons på måltider, slik at du ikke ender opp i stressreaksjon hvor du mister en rekke næringsstoffer via urin og evt svette. Be ham om å begrunne rådet med fakta og logikk.

Sukker er som sagt ikke et problem så lenge det er uraffinert, og en del av et ellers næringsrikt kosthold.

Spesielt innmat, samt rogn og melke, gir mye fettløselige vitaminer som bl. D og K2, og kraft, uraffinert salt, og evt magnesiumolje/engelsk salt gir mye og lettopptakelig magnesium.

PP

Anonym sa...

Takker for info og link :-) Men er kobber klassifisert som et tungmetall på samme måte som bly og kvikksølv ? Om så, hvorfor er det slik at vi skal ha i oss litt kobber ? men på samme side av mynten, absolutt ikke bly og kvikksølv f.eks ? Finnes det noe da som 'avgifter' bly og kvikksølv eller tar rollen som sink gjør mtp balansering av kobber ? Marianne

‹ Eldst ‹Eldre   1 – 200 av 243   Nyere› Nyest»