torsdag 6. juni 2013

Litt om utsendingsdager i Tidsporten + litt om utviklingen fremover, mine idéer osv

Jeg har endret sendedag til tirsdag hver uke. Dette for å samle arbeidsmengden i bedriften og øke effektiviteten, noe som nå er nødvendig når arbeidsmengden øker på. Jeg vil ansette en til å ta seg av selve pakkejobben fremover, slik at jeg får frigitt ressurser til å sette i gang nye prosjekter som det planlagte bakeriet samt en den andre tradisjonskostprosjekter som jeg planlegger inn i fremtiden. Servicen for noen vil gå ned med tanke på utsendelsesfrekvens, mens de fleste av mine kunder bestiller bestillingsvarer og er vant til å vente langt mer enn til neste tirsdag for å få varene utsendt. Jeg ser det derfor som strategisk riktig av meg å gå over til kun en sendedag i uken og det blir tirsdag. Jeg vil fortsette å være smidig, og vil hjelpe alle kunder så langt på vei som jeg kan.

Jeg er alene i bedriften og er avhengig av gode systemer og høy effektivitet i det jeg gjør om jeg skal kunne rekke over alt (jeg er også avhengig av å gjøre alt selv for å frigi kapital til å starte nye prosjekter, og da jobber jeg heller mer, enn å bruke masse penger på en lønning til i bedriften). Per i dag fins det ingen som kan ersatte meg i min jobb, da det kreves kunnskap og erfaring for å få til det jeg gjør, men jeg trenger mer tid tilgjengelig for selv å kunne rekke over alt nå som arbeidsmengden stadig øker. For å holde servicenivået oppe for kunden må jeg reagere i god tid før jeg får tidsnød (noe jeg tildels har nå), og det gjør jeg nå og vil sakte men sikkert tilrettelegge driften i forhold til den utvikling som skjer. Tradisjonskostkonseptet vil bli mer og mer reindyrket i bedriften, da det er det jeg brenner for og det jeg ønsker å se vokse. Prosjektet dreier seg ikke kun om Tidsporten, da denne bedriften kun er kanalen som får ting til å skje nå, mens bakeri er planlagt og også slakteri og en gang i fremtiden meieri. Jeg ønsker å gi ett komplett tilbud på tradisjonskost til en god pris for både bonde og forbruker, og selvsagt med råvarer av den aller yperste kvalitet. Jeg setter stor pris på kundene mine som bringer meg likviditet, og jeg vil belønne dere med å utvikle prosjektet til å bli ett fullverdig tilbud på sikt, skritt for skritt. Jeg setter stor pris på den tillit kundene gir meg, og jeg kommer om og om igjen til å vise gjennom handling at om man støtter meg, så støtter man også tradisjonskosten og alt det innebærer.

Tidsporten driver hovedsaklig med import, men min målsetning er å først skape etterspørselen, og deretter skape bedriftene i Norge som gjør at import blir mindre og mindre nødvendig. Innad i tradisjonskostkonseptet hører også regional mat til, dvs kortreist mat, så det å skape noe i Norge på forskjeliige plasser der råvarene er tilgjengelig i nærheten er et viktig mål for meg. Jeg vil gi makten tilbake til bonden og småprodusentene, og det kan jeg gjøre ved å være en kjøpekraft som setter krav til kvalitet og betaler bonden og produsenten det den fortjener for innsatsen, og dermed vil jeg lett kunne ta leverandører fra Gilde og andre industriprodusenter samtidig som mine krav til råvarekvalitet vil endre landbruket rundt de steder det dannes bedrifter som f.eks. ett slakteri. Bøndene vil ønske å levere til meg iom at jeg gir dem de beste betingelser og det mest fornuftige driftsvalg, og penger er selvsagt lokkemiddelet som brukes for å lokke bøndene til meg, først på sikt vil de innse at driftsformen jeg fremmer vil belønne dem stort på alle måter :) Käserebellen i Østerrike er et mektig eksempel på hvordan en bedrift kan endre hele landbruksområder gjennom å være en kjøpekraft som har ett eksisterende kundegrunnnlag !

Det er dere kundene som er makten, dere bestemmer hvilken utvikling som skal skje ved å plassere pengene deres i de rette prosjekter, dvs gi pengene deres til de dere vil se vokse, og slutt å gi penger til de dere ikke ønsker i fremtidens verdensbilde :)

205 kommentarer:

1 – 200 av 205   Nyere›   Nyest»
Heidi sa...

APPLAUS!!!!

Dette var fantastisk lesning Christer! Et av mine høyeste ønsker er at du skal lykkes med dette. Norsk landbruk, norsk natur, norske dyr og norske forbrukere trenger deg!

Heidi

Anonym sa...

Fantastisk. Meieri hadde jo vært utrolig flott! Lykke til på veien!!
Karin

Johanne sa...

Så herlig! Gleder meg enormt til dette, og støtter denne tanken 100% Må bare legge til at jeg ser med stor forventning fram imot å kunne handle surdeigsbrød via postordre. Slakteri og meieri høres også helt fantastisk ut!!

Ida E sa...

Dette var hyggelig lesning :)

Trådsnella sa...

Så spennende. Blir gøy å følge med på veien videre!

Heidi sa...

Ser at kommentarfeltene er fyllt opp i det forrige innlegget, så da skriver jeg her. Dette er bare en gledelig, morsom og hyggelig liten "greie" - beklager å bruke "spalteplass" på slikt, men som sagt syntes jeg det var morsomt og hyggelig...

Lillemann 4 år nektet altså å svelge leverkapsler. Han vet selvsagt hvem "Tranmannen" er (=Christer), og har selvsagt fått med meg alt mitt prat om Pirke Petter som sier ditt og Pirke Petter som sier datt.

Tidligere i kveld satt jeg og skrev en kommentar i en liten dialog jeg hadde med Pirke Petter om bipollen som eventuelt kosttilskudd til barn, siden Lillemann ikke ville svelge leverkapsler. Lillemann spør meg om hva jeg driver med, hvorpå jeg svarer at jeg sitter og skriver noe til Pirke Petter.

Det er da Lillemann svarer så veslevoksent, saklig og standhaftig som bare en 4 åring kan klare: "Mamma, du kan skrive til Pirke Petter at jeg IKKE kommer til å ta levejkapsler".

Imidlertid: 15 minutter senere sa jeg at vi kunne se om det var noe smålego vi kunne kjøpe som premie hvis han klarte å svelge én kapsel. Han ble med ett villig til å gjøre et nytt forsøk, og jeg forklarte han inngående hvordan man gjorde det. Han svelget ikke bare en, men to - og fordi jeg ble så glad tok jeg fatt i ham og vi snurret rundt på kjøkkengulvet til vi ble helt svimle begge to.

Vi er nå enige om et fast rituale fra nå av: Først svelging av leverkapsler, så snurring på kjøkkengulvet mens vi ler og blir svimle. Og selvsagt finner vi et lite smålegosett i premie.

Som sagt - beklager å bruke spalteplass på dette, men jeg ble bare så glad nå. Nå gjenstår bare å finne noen fine middagsoppskrifter på lettstekt lever - som min mann kan få ned uten å få assosiasjoner til levereimen som spredde seg i nabolaget rundt middagstider da han var liten, og jeg selv har som mål å begynne å spise fisk. Tran går greit, og fisk (eventuelt dynget i fermentert salsa eller tilsvarende) kan umulig være verre :-)

Heidi

Heidi sa...

En annen ting:

Er Manukahonning like oppskrytt som bipollen? Jeg gir Lillemann Manukahonning hvis han hoster og er litt forkjølet. Føler at det hjelper, men tenker at jeg ikke gidder å bruke nevneverdig mye penger på dette hvis dette også er et oppskrytt produkt. Produktet er jo relativt dyrt.

Heidi

Benedikte sa...

Det var virkelig en herlig historie, Heidi! :) takk for at du delte den! Jeg smilte godt for meg selv! :D

Anonym sa...

Applauderer denne Christer! Gleder meg til bakeri, slakteri og meieri!
Vil også gjerne få benytte plassen til å spørre PirkePetter om gode råd…
Jeg fikk barna mine tett, og skulle ønske at jeg hadde vist da hva jeg vet nå… Det ser ut som det har gått bra med barna, de er sunne og friske, men jeg føler selv et enormt forfall etter svangerskapene.. Jeg har de siste to-tre årene spist en stadig større andel av tradisjonsmat med fiskeleverolje, kraft, gelatin, upasteuriserte melkeprodukter, spekemat(uten nitritt, men ikke alltid uten raffinert salt), egg, kjøtt og mettet fett. Har ikke spist så mye sjømat (jeg er litt bekymret for tungmetallene). Har spist noe lever, men helt sikkert ikke nok. Jeg har skjønt etter at jeg har lest i kommentarfeltene her i det siste at jeg har spist for mye kål og brokkoli, så det skal jeg slutte med. Etter tradisjonsmaten har huden min blitt klarere og friskere, fordøyelsen har blitt helt fin (tidligere mye rumling og gass), men vekten har faktisk gått litt opp. Jeg spiser ikke bare tradisjonsmat, det blir også litt brød (mest hjemmebakt og langtidshevet med noe surt i, men ikke surdeig. ), og det som blir servert når jeg er borte. Samt sjokolade, og noe frukt og grønnsaker. Mest øko.
Mine symptomer ellers er: Hormonelle svingninger gjennom syklusen, ofte nedstemt.
Søtsug,
Overvekt, og spesielt veldig mye midjefett.
Ukonsentrert, og vansker med å få gjort kontorarbeidet mitt.. jeg var tidligere veldig skoleflink og lettlært, merker stor forandring på dette.. Det skremmer meg veldig og jeg er redd for at det er en skade fra de tette svangerskapene mine…? (fikk påvist ”tullediagnosen” adhd, vet ikke hva jeg skal mene om det, men jeg tar en ritalin et par ganger i måneden når jeg har veldig konsentrasjonskrevende oppgaver, og det gjør underverker på fokuseringsevnen om ikke annet). Ingen av disse symptomene har forandret seg etter innføringen av tradisjonsmat.
Fysisk er jeg veldig frisk, har ingen skavanker og vondter. Hadde en grundig helsesjekk i forbindelse med adhd-utredningen, og legen hadde ikke sett noen i så god fysisk form på lenge. Vet ikke helt alt som ble testet, men det var i hvert fall hjerte, stoffskifte, og en del andre blodprøver. Jeg trener ikke mye annet enn en løpetur i ny og ne.
Når det gjelder tidligere kosthold, så vokste jeg, som mange andre opp med mye kneip, corn-flakes, posesupper, makaroni, og kjøtt (lite sjømat da også). Så har jeg hatt en liten periode med større innslag av råkost, før jeg fant meg til rette med tradisjonsmaten. Jeg har ikke fått i meg nevneverdige mengder med aspartam, og veldig lite msg og kunstige tilsetningsstoffer.
Jeg har ett tonn amalgam i tennene men har blitt fortalt at det vil frigis mer kvikksølv ved å skifte ut amalgamet. Jeg har også trukket noen tenner på grunn av underutviklet kjeve, så mine genetiske forutsetninger var kanskje ikke så gode. Har vel ikke helt god holdning, litt krum nakke, og lett for å få vond korsrygg.. kan vel kanskje være noen låsninger et sted, men det er ikke noe jeg har vært plaget av..
Så kjære pirke-petter! Jeg har lest veldig mange av dine fine kommentarer rundt omkring, men kunne du være så snill og gi meg noen spesifikke råd? (kanskje noen råd som kunne gjøre meg slank, pen, lykkelig og smart…?)

Hilsen utleverende anonym

Heidi sa...

Lillemann har fått dilla på å svelge kapsler. OH LYKKE!! Jeg har laget noen krydderkapsler med gurkemeie, salt, cayenne, kanel, ingefær og litt sort pepper (og etterhvert også hvitløk, hvis jeg da ikke lager egne kapsler med bare hvitløk).

Er dette ok for en 4-åring? Jeg tenkte 1 eller 2 kapsler per dag.

Heidi

Anonym sa...

Det går helt fint, men bør tas med måltider ettersom krydder og salt stimulerer magesyreproduksjon.

Manukahonning er meningsløst, og all kaldslynget honning er like god, om ikke bedre. Logikken bak denne honningen er at den tilsynelatende hjelper mot patogene bakterier, men all den tid slike ikke finnes hjelper honningen mot ingenting.

Har du prøvd lever med f.eks sukker eller andre søtningsmidler? Leversmaken går fint til søtt også, som kanskje er lettere å få i smårollinger.

PP

Anonym sa...

Gunilla -

Å legge på seg er en helt vanlig virkning av kostomlegging, og skal gå over av seg selv i løpet av noen uker. Det er stoffskifte og væskebalansen som omjusteres, slik at det er væske du holder tilbake, ikke fett. Når kroppen blir vant med de nye næringsmnegdene, så vel som matemnene, omjusterer den stoffskifte og andre prosesser slik at du ender opp med den vekta som er naturlig for deg. Og da mener jeg for akkurat deg, og ikke pga høyde eller kroppsbygning eller kjønn, slik offentlig akseperte tabeller baserer seg på.

Magnesium tar du sannsynligvis ikke opp, avhengig av hvilken forbindelse det er (magnesiumoksid, f.eks, har en opptaksrate på kun 4%) snakk om, B6 trenger du ikke så lenge du spiser lever, og mangan og molybden er potensielt helseskadelige i enkeltform. Disse er bedre å få i mat, naturlig bundet til proteiner eller andre mineraler. Mangan tatt sammen med sink blokkerer kanskje opptaket av sink (og jern og kopper), da disse to mineralene er antagonister. Tilskudd av 5-HTP, så vel som serotonin er helseskadelig, og vil blant mye annet forverre eventuell hypotyreose, østrogenovervekt, kronisk tretthet/ME, betennelser, fordøyelsesproblemer, så vel som nerveproblemer, søvnproblemer, psykiske problemer, m.m. Serotonin er best regulert av kroppen selv, gjennom næring den får via kosten, og mye av den offentlig aksepterte informasjonen om serotonin og helsevirkninger er manipulerte og/eller bare halve sannheten. Dette pga legemiddelindustriens behov for å holde serotoninopptakshemmere og andre hjerneskadelige kjemikalier på markedet. Har du f.eks fått dokumentert å ha for lave nivåer av serotonin, skyldes dette mest sannsynlig enten redusert opptak eller inntak av næringsstoffer involvert i produksjonen, eller du har tarmskader som mangedobler tarmens serotoninproduksjon på bekostning av nivåene i hjernen. Den ikke-legemiddelindustristyrte vitenskapen dokumenterer at for høye serotoninnivåer er langt vanligere enn for lave, og at for høye nivåer har identiske symptomer som for lave.

PP

Anonym sa...

Anonym utleverandør

Tungmetaller i sjømat er ingen grunn til frykt, da sjømat også inneholder næringsstoffer som binder og/eller avgifter disse. For kvikksølv sin del bindes dette til selen i matemnet, slik at en ny og helt ufarlig forbindelse dannes. De aller fleste næringsstoffer deltar i avgiftning eller nøytralisering av tungmetaller og kjemikalier, og det samme gjør en normal tarmflora. Hovedkriteriet for å ta opp tungmetaller er mineralmangel, da kroppen din vil bruke tungmetaller som liker de manglende mineralene i molekylstruktur for å erstatte de manglende mineralene. Tungmetallene kan erstatte de manglende mineralene opp til et visst punkt pga likheten i molekylstruktur, men da alltid på bekostning av vertsorganismens helsetilstand. Jo mer næring du får i deg, inkludert proteiner som leveren bruker til å avgifte større mengder kjemikalier, etc med, desto mindre tar du opp.

Søtsug indikerer normalt magnesiummangel, og samtlige andre symptomer du oppgir kan også skyldes magnesiummangel. Litt lever hver dag eller annhver dag, sammen med magnesiumolje brukt utvortes, evt også innvortes sammen med litt vann, skal ordne opp i problemene du oppgir. Flere av symptomene går også inn under hypotyreose og/eller østrogenovervekt, men skyldes i utgangspunktet feilernæring og eventuelt stress og andre faktorer i liv og lære, og som, når næringsubalansene og/eller de andre faktorene blir mer eller mindre kroniske, diagnostisteres som såkalt kronisk hypotyreose eller østrogenovervekt. Når årsakene er jevnlige eller hyppige, kaller leger virkningene for kroniske tilstand ditt eller syndrom datt, og undertrykker eller behandler virkningene som om de forårsaker seg selv, heller enn årsakene.

Ritalin er dokumentert hjerneskadelig, delvis gjennom å frigjøre større mengder noradrenalin og vasopressin, som deretter går tapt. Dvs at du raskt kommer i mangeltilstand på disse hormonene.

Om vektøkning rundt midjen; dette er mest sannsynlig væske, slik at du kan ha nytte av å spise salt til måltidene om du ikke allerede gjør dette. Salt forhindrer aktivitet av hormonet aldosteron, som holder væske tilbake i kroppen ved saltmangel.

Det er bare tull at det frigjøres mer amalgam ved å skifte det ut, da du ikke kan frigi noe du ikke lenger har. Og det som blir frigjort under fjerningen har tannlegene prosedyrer for å hanskes med. Det er godt mulig at alle symptomene dine vil forsvinne som siste utgave av Playboy vil, under puta når kona kommer inn døra, straks du har fått fjernet amalgamet.

Har du krum nakke har du sannsynligvis også svai i korsryggen, samt muskelspenninger mellom skulderbladene og øvre del av ryggen, samt nakken. Dette kan godt være årsaken til dine mentale symptomer, da via redusert blod og oksygentilstrømming til hjernen pga spenninger i nakke-halsområdet, og/eller pga av ubalanse i nervene i nakken. Du ville nok ha godt av litt mage/ryggtrening, evt behandling hos kiropraktor eller osteopat. Ubalanse i nervene i nakken som følge av muskelspenninger og gjerne delvis skiveutglidning/subluksasjon har vært dokumentert som årsaker (men ikke den eneste) til migrene og hodepine, mentale og psykiske problemer, så vel som enkelte tilfeller av MS.

PPAnonym sa...

Sagaen om Gry,s ego og kraftmødrene for nykommere –
http://liveneshage.blogspot.com/2013/05/bakerrebellene-videre-og-info-om.html?showComment=1370468019073#c6864770888566674795

PP

Heidi sa...

Takk PP. Da dropper jeg Manuka fra nå av (selvom det er råtte godt!).

Lever og søtning er egentlig ingen vits nå, fordi han svelger fire leverkapsler per dag (og han synes det er så gøy at han spør etter flere også, men jeg er litt usikker på hvor mange en 4-åring kan ta - sannsynligvis flere enn fire).

Men jeg skal ta det med meg videre når jeg skal begynne å forske på middagsoppskrifter med lever. Takk igjen!

Heidi

Anna sa...

Herlig :) :)
Ang lever så anbefaler jeg å styre unna stekt storfelever (grusom konsistens stekt, men super å svelge rå – helt myk og sklir rett ned) Lammelever er MYE bedre stekt, den er fastere og får ikke den ekle bløte konsistensen. Den er imidlertid ikke så lett å svelge rå (syns jeg), pga den er fastere. Den blir liksom litt kantete og stopper bak i svelget mitt.

Anbefaler å steke lever i masse smør sammen med hvitløk, evnt vanlig løk (håper løk er ok sammen med lever/innmat Pirke Petter? Hva med sopp?), og røre i masse rømme eller fløte helt på slutten når du tar av platen. Så drysser du godt med slikt salt vi elsker vettu – og pepper :) Har bare poteter som tilbehør. Bruker kyllinglever når lammelever ikke er å få tak i. Jeg ELSKER stekt lammelever!!!

Når det gjelder fisk anbefaler jeg fiskekakene til Gry, de var veldig gode og milde på smak.

Anonym sa...

hm, kan se ut som jeg ble modifisert bort faktisk, på det jeg skrev et annet bloggsted i formiddag, så da får jeg lime det inn på oppslagstavla her istedet det jeg hadde på hjertet, (som jeg ikke kan se at skulle være noe å moderere bort i den bloggen hvor jeg egentlig ville formidle mine tanker om temaet, og egentlig kun det)

Den da nevnte takhøyden ifm det vet jeg ikke noe om, men jeg er i allefall ikke spesielt høy :-)

Menmen, da er det slik det er, da er det i allefall luftet ut herfra. over&ut :-)
Marianne

Anonym sa...

Marianne says:
19 June, 2013 at 12:50 pm
Your comment is awaiting moderation.

Jeg synes dette er et steg i feil retning både med tanke på all den verdifulle og viktige kunnskapen PP gir, men også med tanke på intensjonen bak et slikt forum/blogg, i et større bilde.

Den graviditets/ folinsyre-kommentaren fra PP har jo blitt slettet flere ganger, og jeg kan ikke forstå en god grunn hvorfor, i den sto det kun råd og linker til denne unge moren som spør, og den posten er absolutt en viktig en for mange mødre som jeg vil anta leser forumet, spesielt med tanke på selve navnet for bloggen, og ikke minst for nye lesere som da vil komme til.

Jeg har lest/også spurt PP en stund tilbake og selv forsøkt så godt det har latt seg gjøre i forhold til min egen helse, å ikke bare forsøke endre kostholdet, men også for egen del å prøve sette meg inn i litt av årsakene til at man blir syk mtp næringsmangler/ årsaker til manglende opptak/ ikke minst dette med synergister og antagonister, som jo er komplisert nok bare det, og det er mye å prøve og forstå om man starter ut med lite eller feilaktig kunnskap i sekken, og den informasjonen som PP gir rundt alt dette er helt essensiell med tanke på helbredelse og helse for veldig mange.
Jeg har også fått kritikk og forsøker når jeg får det fra en så velmenende tanke og hensikt bak, som PP står for, å gå inn i det og heller se på det som noe jeg kan lære av og å endre, det er jo slik vi vokser og kan bevege oss mot dit vi er ment å være.

Man kan vel rimelig anta at et slikt kraftmammaforum/blogg på sikt kommer til å tiltrekke seg mange nye mennesker som har gått den selvsamme blindveien som også dere kraftmødrene selv startet ut med, (og undertegnede) med å feilaktig forsøke å friske seg med vegetarisk mat, raw-food osv, og også mange som fortsatt er syke/sliter med å friske seg helt, vil henvende seg hos dere, og den informasjonen PP gir rundt denne kosten i forhold til hva som er næringsriktig optimal mat og hva som er ugunstig/hemmende i forhold til grunnen til at folk ikke blir friske selv etter at de har begynt å implementere noe tradkost osv, næringsopptakblokkere, såkalte ‘allergier/intoleranser’, manglende evne til å ta opp næringsstoffer av flere ulike årsaker, kjemikaliebelastninger, helbredsreaksjoner osv osv er derfor svær uheldig at ikke får komme menneskene som leser her inne, til gode, spesielt nye lesere som vil komme til etterhvert nå, pga mer mediefokus, men jo også gamle lesere.

Anonym sa...

..Forts..
Det kan jo allerede se ut som en liten tendens der noen medlemmer f.eks, med gode intensjoner ønsker veilede andre nye som spør, og som med sin ikke fullverdige kunnskap rundt alt dette gir både mangelfulle ( i forhold til feks mangelfull magesyreproduksjon), feilaktige og til og med kanskje mer uheldige råd (der en f.eks tipser en annen en om et kosttilskudd som f.eks inneholder magnesium stearate, som jo er skadelig) Ikke fordi disse ikke vil det godt, men fordi de mangler kunnskapen, og slik er det jo bare. Vi kan jo ikke alt dette som PP formidler.

Det er også en fin og bevisstgjørende måte å kunne søke svar på sine egne helseutfordringer og vite at med PPs kunnskap og svar, så beveger man seg i riktig retning, og å kunne stole fullt på det. Det kan gi mange en egen følelse av en tryggere seilas for seg selv, i en tid der anbefalte kostholdsretninger snart er like mange som dem som promoterer ‘sitt syn’, og forvirrelsen der ute åpenbart bare blir større, media/og de store aktørere bak feil-informerer mer og mer, og folk også dessverre bare blir sykere.

Jeg synes dere kraftmammaene gjør en kjempefin jobb i å formidle matlagingsglede og generelle tips og metoder, og sender oppstarten deres her alle gode ønsker fremover, men PPs informasjon er uvurderlig i forhold til det å formidle optimal helse og riktig tilnærming til ernæring og veien til det å friske seg, ikke minst siden vi alle er forskjellige med ulike helseutfordringer og utgangspunkt.

Jeg hadde håpet at dere ville akseptere at han bør ha en viktig plass, om han selv ønsker det videre, legge det som ikke er så viktig til side med å ha fokus på et litt større bilde, og med det at kunnskapen han formidler vil komme mange mennesker til gode slik at denne tradisjonskostretningen blir noe som handler om så mye mer, og en riktig vei som kan gagne mange mennesker fremover i tiden som kommer.

Vi ønsker jo alle å ha et fokus på mer og åpen ytringsfrihet mtp det som skjer i verden nå ang mat-skremsel og all fordekt informasjon vi blir utsatt for ang helse og riktig ernæring, og da skulle man jo heller ikke jobbe mot den samme ytringsfriheten på et annet plan.

Av det gode skapes godt, og når det stormer som verst kan det være en fin ting å tenke på at vi alle er “er ett” , og at når man kan stå i fellesskap, forsøke å se et større bilde, være med å hjelpe andre på best mulig måte og ha fokus rettet på det, så hjelper vi også oss selv, og det vi dypest sett egentlig ønsker for oss selv.

Reply

--------------
Marianne

Anonym sa...

Tusen takk for svaret! Jeg tar det til meg, og har nå tatt opp en porsjon av den litt for stramme lammeleverposteien jeg laget før jul (den får duge så lenge, men hvordan er det med lammelever og becquerel? ), og jeg har sprayet meg med magnesiumoljen fra tidsporten.. Har du noen formening om hvor mye og hvor ofte jeg bør bruke av magnesiumoljen?
Jeg skal også forsøke å øke saltinntaket og se om det hjelper på midjemålet. Jeg spiser allerede noe salt, men det føles så syndig å overdrive det. Hvor mye salt bør jeg spise per dag? Vil jeg merke det når det er for mye?
Jeg skal gå på jakt etter en god kiropraktor eller osteopat og lufte problemstillingen. Tennene må jeg tenke litt mer på, lommeboken er ikke helt klar for det enda… og jeg er også litt usikker på om den plasten man setter inn istedenfor amalgamet er trygg?
Det ble noen nye spørsmål av dette… Svar på det du synes du har tid til, jeg er takknemlig for alt du deler!

Hilsen anonym utleverandør

Anonym sa...

PP: Hvilke grønnsaker anbefaler du at vi bør få i oss daglig? Er det best å dampe, koke eller steke grønnsakene for best mulig næringsopptak? Du har sikkert svart på dette tidligere, men må ha det inn med teskje...

Nybegynner

Heidi sa...

Jeg har laget min egen vri på fiskekakene til Gry, og de er helt supre! Tilogmed jeg selv - som aldri har likt/spist fisk i hele mitt liv har spist disse til middag.

Takk for gode tips på lever. Jeg var ikke klar over at det var forskjell i konsistens ved steking. Har noen vage minner om lever i fløte fra jeg var liten, og kan i alle fall ikke huske at jeg ikke spiste det. Problemet er at vi ikke får tak i annen fløte enn Tines standard pasteuriserte fløte - men får tak i lavpasteurisert rømme, og det er vel uansett bedre selvom det ikke er optimalt. Hørtes forresten godt ut med tyttebær til det du beskriver ovenfor.

Anonym sa...

Marianne - jeg er enig med deg. Første gang jeg leste en kommentar fra PP tenkte jeg at han sikkert var nok en "dust" som likte å briljere og trodde han hadde peiling. Det tok meg imidlertid ikke lang tid å forstå at han - som den eneste jeg per dags dato vet om - faktisk KAN og VET. Det er rett og slett imponerende hvordan han bruker av tiden sin til å svare på spørsmål og forklare oss lesere disse tingene, og jeg suger til meg alt han sier nettopp fordi jeg vet at jeg kan stole på ham. Hadde nok ikke vært like ivrig rundt om i bloggene om det ikke var for han. Han er en person man raskt får tillit til, og det han formidler er rett og slett helt usedvanlig verdifult.

Hilsen veldig fast leser/følger

Kulta sa...

PP, det er så bra å se dine svar og at du øser ut av din kunnskap. Tusen takk. Klarer ikke gå å legge meg stadig vekk fordi jeg blir bare sittende å lese:)

Har et spørsmål som jeg ser du har nevnt noen plasser men ikke et eget innlegg på det og det er ifht migrene. Kan du si litt om årsaker til det. Har hatt det flere ganger i uken siden jeg var 6, er nå nærmere 30. Har prøvd alt. Går på medisiner som jeg kjenner gjør ikke brae ting for kroppen. Hvordan vil du anbefale å gå frem hvis man skal legge om til tradisjonskost for å bli bedre. Og stemmer det du har skrevet her en plass at det vil ta dager, uker, ikke måneder og år?

Hilsen optimist

Anonym sa...

Om saltmyten –
http://liveneshage.blogspot.com/2013/05/bakerrebellene-videre-og-info-om.html?showComment=1370967720132#c1040748924844214846

Spis så mye som du trives med i maten; dvs uten at du synes smaken blir ubehagelig. Du må opp i ganske mange spiseskjeer salt til dagen skal du overdrive, og selv slike mengder har nyrene dine kapasitet til å skille ut. Minstedose for å unngå å havne i hyponatremi (for lave natriumnivåer) er ca 1, 5 teskje daglig, og konsum fra der opp i mot 3-4 teskjeer daglig er bare av det gode. La smak og behag bestemme, og ikke den syndfølelsen, da den er basert på frykt du har fra propagandaen mot salt. Salt har så mange helsefordeler at bare halvparten er mer enn nok, og hjelper også kroppen å holde på en rekke mineraler, deriblant magnesium og kalsium. Et utdrag fra en av artiklene du finner via ovenstående link/kommentar –

“The benefits of salt include an increase in body temperature, metabolic rate in general, a healthy blood volume, and a decrease in sympathetic nervous system activity (suppression of stress hormones that is) – much of which can all be felt by a feeling of relaxation and well-being, increased blood circulation, and a noticeable increase in general body warmth and the warmth of extremities like the hands and feet in particular. These important physiological changes on an ongoing basis can result in a far-reaching number of overall health improvements and general degenerative disease avoidance and health prolongation.”

Bæækareller i lever er uvesentlig, da selv om det skulle finnes radioaktive substanser i slik lever er den så full av næringsstoffer som direkte avgifter radioaktive substanser, samt som øker leverens evne til å avgifte enda mer, at det ikke er grunn til bekymring. Og apropos radioaktive substanser/stråling og helse, så er emnet ikke så sort-hvitt som offentlig fryktpropaganda vil ha det til –
http://raypeat.com/pdf/Radiation-and-Growth-January-2011.pdf
http://www.townsendletter.com/Jan2005/dirtybombs0105.htm
http://stan-heretic.blogspot.no/2011/04/low-level-ionising-radiation-protects.html

Jeg er usikker på om det er jaktsesong på kiropraktorer og osteopater nå, så finner du en, knert ham eller henne uten at noen ser deg!

Plast er bare et alternativ, da du også kan bruke f.eks porselen. Ut fra det jeg har fått med meg er de nyeste fyllmaterialene forbedret, og betydelig sikrere/mindre helsefarlige enn for bare noen år siden. Slik at det er viktig at tannlegen har de siste versjonene. Min vurdering er uansett at kjemikaliene det er snakk om i plast, som f.eks bisfenol-A, er betydelig mindre helsefarlig enn kvikksølv. Har du normal tarmflora avgifter tarmbakterier bisfenol-A. Og selv om tarmbakterier faktisk også avgifter kvikksølv, så er problemet med amalgam at kvikksølvet i stor grad avgis som damp, og som da går rett opp i hjernen via blodårer fra munnen.

Dosering av magnesiumoljen skal stå på flasken. Svir den, pga kloren, bland den med f.eks kokosolje eller smør før du smører på. Du kan også bruke oljen, f.eks 5-10 sprut, i et glass vann og drikke. Skjønt det er usikkert i hvor stor grad oralt magnesium blir tatt opp, da det avhenger av fordøyelseskapasiteten din, samt flere faktorer kroppen regulerer selv.

PP

Vilde sa...

Jeg har fått med meg at upasteurisert ost er bra, men det er vel også visse forskjeller i næringsinnhold i upasteuriserte oster - slik som i lever? Eller? Hva med parmesan? Det er den eneste upasteuriserte osten jeg får i meg hver dag, så jeg håper den er tilstrekkelig.

Anonym sa...

Jeg øser ikke av min kunnskap, men lufter den i håp om å få opp kullsyredannelsen!

Den vanligste kostholdsrelaterte årsaken til migrene er mangel på magnesium eller vitaminer som B2, B3, B6 og B12. Ofte er kjemikalier involvert, som f.eks glutamat i MSG, men har du tilstrekkelig med magnesium, så kan ikke glutamatet overstimulere hjerneceller til døde. Dette fordi magnesium fungerer som en slags ”portvokter” for en type reseptorer i hjernen, NMDA reseptorer, som glutamatet må binde seg til for å lage baluba.

Også såkalte allergier og intoleranser sies å være hyppig årsak til migrene, men da fordi man egentlig mangler de næringsstoffer enzymer og andre faktorer i kroppen trenger for å avgifte/deaminere, etc problemsubstansene. De såkalte allergenene er dermed ikke problemets årsak, men næringsmangel er. Magnesium er en del av mer enn 350 enzymer og koenzymer i kroppen, hvoran mange fungerer som avgiftningsenzymer ovenfor kjemikalier og substanser i mat og drikke som man tilsynelatende reagerer på.

Den andre vanligste årsaken til migrene er holdningsfeil, som f.eks krum/framoverbøyd nakke, muskelspenninger i nakke og øvre del av ryggen, delvis skiveutglidning/subluksasjon i nakken, amalgam i munnen og problemer med kjeven av typen malokklusjon/TMJ. Litt info om sistnevnte tilstand –
https://en.wikipedia.org/wiki/Temporomandibular_joint_dysfunction#Signs_and_symptoms
http://www.ctds.info/tmj.html
http://www.westonaprice.org/dentistry/from-attention-deficit-to-sleep-apnea
http://www.westonaprice.org/dentistry/mental-or-dental

Migrenen kan også være triggerpunkter; dvs at det ikke er migrene, men triggerpunkter som følge av muskelspenninger i øvre del av ryggen og/eller nakken, og som gir overført smerte som føles som migrene. Info –
http://www.triggerpointbook.com/headache.htm
http://www.triggerpoints.net/head-and-neck-pain.htm

For holdning, muskelspenninger og/eller triggerpunkter vil yoga eller strekkøvelser være nyttige, og også behandling samt vurdering hos kiropraktor eller osteopat.

Angående hvordan du skal gå frem anbefaler jeg at du som start følger de kostholdsråd som gis i følgende kommentarer i forbindelse med såkalt gluten og kaseinintoleranse –
http://gryhammer.blogspot.com/2012/04/jeg-skal-lre-barnehagen-til-barna-mine_20.html?showComment=1334940921364#c5588829366054485246
http://gryhammer.blogspot.com/2012/04/jeg-skal-lre-barnehagen-til-barna-mine_20.html?showComment=1335018874500#c4271978180627043263
http://gryhammer.blogspot.com/2012/04/jeg-skal-lre-barnehagen-til-barna-mine_20.html?showComment=1335061085214#c4329630444771736207
http://gryhammer.blogspot.com/2012/03/surdeigsbrd-med-brennesle_26.html?showComment=1335833140955#c6750430866525332147

http://senseoflife.blogg.no/1356792765_magnesiumbad_hjelper_.html i kommentar 30.12.2012 kl.19:46 og 11.01.2013 kl.01:36
http://senseoflife.blogg.no/1358376027_krydderbonanza_p_kaps.html i kommentar 27.01.2013 kl.17:48

Avhengig av årsaken til migrenen kan det ta fra en behandling hos kiropraktor/osteopat til dager både ved holdningsfeil som må trenes bort og ved næringsmangel. Har du problemer med næringsopptak i mage-tarm kan det ta lenger til, fra uker til måneder, da mage-tarmproblemene i så tilfelle må ordnes først.

PP

Anonym sa...

Næringsforskjell er riktig og avhenger av veldig mange faktorer, men ost er generelt forholdsvis næringsrik. Akkurat parmesan kjenner jeg ikke næringsinnholdet til, og det er nok også forskjellig fra ost til ost, og type til type avhengig av hvor den er laget, foret til kyrne, hvilket tidspunkt kyrne er melket, måten melken har blitt behandlet på, lagringstid, m.m. Om du ikke allerede kjenner til det så selger Christer upasteuriserte oster, og det samme gjør flere gårdsmeierier, deriblant -
http://www.derinngarden.no/
http://vikabraaten.e-monsite.com/
http://www.kommunenvar.no/?div_id=73&pag_id=74&art_id=1259
http://www.undredalsost.no/produkter/
http://www.fjellysteriet.no/
http://www.gauda.no/
http://brimiland.no/velkommen-brimi-seter.html
http://www.avdem.no/side.php?tittel=PRODUKT&tittelu=PRODUKT
http://www.kjerringoygard.no/
http://terra-libera.no/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=47&Itemid=62

PP

Anonym sa...

Så lenge du ikke har hypotyreose så går de fleste grønnsaker. De er generelt best kokt eller stekt, men rå nå og da går helt fint så lenge du har normal magesyreproduksjon og spiser grønnsakene sammen med proteiner for å stimulere denne. Og enkelte, som f.eks løksorter, persille, agurk, tomater (inneholder en del pektin), reddik, salater, krydderurter, etc er helt ok rå.

Jeg er ikke opptatt av best mulig næringsopptak fra grønnsaker, men snarere at grønnsakene tilberedes på en slik måte at de ikke binder næringsstoffer eller blokkerer næringsopptak fra animalske matemner du spiser samtidig. Skjønt varmebehandling frigjør flere næringsstoffer i grønnsaker fra sine bindinger til f.eks fiber, slik at de blir lettere tilgjengelige for opptak.

Spiser du grønnsaker med teskje er du jammen tålmodig!

PP

Anonym sa...

Jeg er faktisk en dust, men da en dust med peiling!

Marianne, jeg ser andre har postet kommentarer etter deg, så du ble nok "modifisert" :-) Jeg postet kommentar i forumet tidligere i dag som raskt ble slettet, så det er mulig de antok at det var jeg som skrev kommentaren din under Mariannedekke.

Håper du har det bra, og at du får tingene til!

PP

Anonym sa...

Takk for svar, PP! Lurt å spise grønnsaker med teskje, sånn at alt blir ordentlig tygget, vettu:-)
Betyr det at det er det samme om man koker, steker eller damper grønnsakene? Hva med rotgrønnsaker og sukererter, er dette grønnsaker det kan være lurt å spise litt av daglig? Er det et poeng ernæringsmessig og sende med tenåringene en boks grønnsaker ved siden av matpakka på skolen? Eller har det liten nytte?

Anonym sa...

Støtter meg opp under Marianne og fast leser!
For meg er det i kommentarfeltene man finner nyttig informasjon, som igjen er mye av grunnen til at jeg har vært en ivrig leser i de forskjellige bloggene.
Gunilla

terra sa...

Hei PP
Ser du nevner hvor mye salt man trenger i løpet av en dag. Er dette det samme for barn? Ifht sukker, hvilket sukker anbefaler du og hvor stort inntak?

Anonym sa...

Takk igjen for utfyllende svar. Da går alle disse tablettene i bosset. Innser at dette ikke går an å jukse seg til, sukk! Jeg må nok jobbe litt mer med rutinene mine, men kjenner at jeg er på god vei. Og ikke minst merker jeg det på energinivået selv om muskulaturen enda er ganske vond. Men at det går rett vet - DET er jeg i alle fall helt sikker på!
Nå drar jeg på ferie! Ønsker PP og alle andre en riktig god sommer! :)
Gunilla

Trine sa...

Jeg har brukt deg PP som et oppslagsverk for diverse, dvs skrevet pirkepetter og "sykdom" inn i google og da kommmer det opp alle bloggene. Når jeg da går inn på f.eks Grys blogg har hun slettet mange linker. I tillegg hvis man søker på Pirkepetter i søket hennes kommer ingen innlegg opp. Utrulig kjedelig og det blir da bare en hvilken som helst oppskriftsblogg som det finnes 1000 av.

Anna sa...

Jeg føyer meg inn i rekken, godt skrevet Marianne!

Jeg vil nok lese de bloggene, men kun som inspirasjon og ikke som informasjon – desverre. Jeg har utrolig stor respekt for PP som bruker så utrolig mye tid på å hjelpe andre – det ligger mange, mange timer bak. Kunnskapsnivået hans er formidabelt, og han slutter aldri å imponere meg :) Når jeg har anbefalt bloggene er det kommentarfeltene jeg alltid har henvist til; «se etter kommentarer fra PirkePetter. Ikke bli skremt, han er en utrolig kunnskapsrik mann» :)

Anna sa...

PP; baking soda (samme som natron?), er det skadelig å bruke i hjemmelaget deo? Blander baking soda, kokosolje og sheasmør som funker SÅÅ bra som deo. Funker mye bedre enn kjøpedeo – desverre funker ikke ren kokosolje noe særlig for meg. Ble så glad når denne funket, har bare brukt den hjemmelagede noen uker. Men så leste jeg på eidenshage om «BAKING SODA TOXICITY» … *gaaah*

Ida E sa...

Godt skrevet Marianne, jeg er helt enig. Som utenforstående vet jeg ikke helt hva jeg skal tro om hvem som har gjort hva og sagt hva, men jeg skulle ønske disse voksne menneskene kunne lagt personkonflikter til side og heller fokusere på det store bildet. Jeg er veldig glad for at kraftmamma-bloggen finnes som en inspirasjon til hvordan man kan lage forskjellig mat, og jeg er enda mere glad for at PP tar seg tid til å svare og skrive i dette kommentarfeltet. Når det gjelder kraftmamma-bloggen som informasjonskilde så er jeg redd det vil gå i retning av velmenende synsing hva angår råd om helse og kosthold. Jeg har selv fått refs fra PP fordi jeg var for rask på avtrekkeren med å svare om kostholdsråd i et kommentarfelt, uten å sjekke fakta særlig godt. Og takk og lov for det, nå er jeg mer reflektert over hva jeg egentlig har gode nok kunnskaper til at jeg trygt kan videreformidle til andre som fakta og ikke (og det er ikke spesielt mye dessverre). Jeg synes også det fint at Christer ikke har slettet PP's kritiske kommentarer om ham, men heller ha latt de stå så vi andre kan lære av hva Christer sa/gjorde feil, og vi forhåpentligvis ikke gjør det samme sjøl. Og sist men ikke minst er jeg veldig takknemlig for at Christer lar Livens Hage-bloggen være det den er :)

Ida E sa...

Hei PP :-) dette med grønnsaker, for å sikre minst mulig næringsblokkering, er det tilstrekkelig å melkesyregjære eller koke i kraft/ spise kokt sammen med kraft? Eller er det veldig avhengig av hvilken type grønnsaker det er snakk om? Og til slutt: Det står en del om dette i nourishing traditions, er informasjonen i denne boken angående behandling av de forskjellige typer grønnsaker tilstrekkelig for å sørge for maksimalt næringsopptak (av måltidet som helhet)?

Anonym sa...

Jeg tviler på det, da dette ikke går via mage-tarm. De fleste negative virkninger av bakepulver er pga virkningen på magesyrenivåene, og dermed næringsopptaket

PP

Anonym sa...

Meg bekjent er der ingen standard for barn, og da inkluderer jeg ikke de offisielle retningslinjene. Du får en ide her, men må omregne mmol til mg via søk på google eller omregningskalkulator –
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1721384/pdf/v086p0F120.pdf

Sukker er alt som ikke er kunstig eller hvitt/raffinert, og jeg anbefaler ingen bestemte mengder, kun som del av matlaging og kos.

PP

Anonym sa...

Trine, skal du søke på mine kommentarer i Grys blogg må du være obs på alle mine tidligere nick også, hvilke er bl.a S. Osekopp, M. Elkemannen, S. Oya, SoyaPetter, G. Jennomtrekk, GalePetter, M. Oroklumpen, M. Atvraket, P. Åstand, P. Åståelig, K. Orny, P. Es, U. Dokumentert, H. Anefar, S. Kranglekassa, K. Jøttkake, B. Edreviter, T. Øysekopp, N. Edlatende, K. Adusei, W. Haddayasay, S. Eikada, L. Ivat, Fantasien, Fantomet, Harald Lårfagre, Grevbert Fihsefiin, Tutta Fyke, Tuppa Klukkesen, Pia Nøtt, Fryktine Reddhaug, Brysthild Barmfager, Linni Feis-Der, Maria Bønnestrie, Wenche Kloss, Sissel Kyrkjebrøl, Bertine Festvits, Guri Schavanke, Mona Krutt, Wenche Uhyhre, Dorthe Spetakkel, Mia Vidundersen, Elisabeth Mannedassen, Pernille Tørrensen, Åsne Feierbra, Hanne Skrogh, Jørn Alkohoel, Nicolai Kløve Brokk, Bård Lufte Go’dansen, Rune Stutdverg, Vegard Tullsprang, Sigvart Flaggstang, Skjelvis Pressfri, Harrison Volvo, Pirkisen, PirkeFar, JegMegPirk, VaksinePirk, D3Pirk, FedmePirk, TreningsPirk, SpørsmålsPirk, KonspirasjonsPirk, TinePirk, PasteuriseringsPirk, SøppelforskningsPirk, HistoriePirk, AntimatgledePirk, InnspillPirk, BloggmaktPirk, HormonPirk, VeganPirk, IQPirk, Sort-hvittPirk, SeriøsPirk, IndoktrineringsPirk, LegePirk, FiberPirk, SausPirk, FastePirk, HormonPirk, KommentarPirk, AnonymPirk, FyrPirk, VesenPirk, DetaljPirk, SkallePirk, MassePirk, GrublePirk, SilikonPirk, KollagenPirk, KostPirk, SmertePirk, UtenomPirk, PostordreforskningsPirk, VranglærePirk, SprøPirk, ResonansPirk, SukkerPirk, Søt Ting Pirk, SaltPirk, PirkeMeg, ParallellPetter, DrøvtyggePetter, KrisePetter, KonspirasjonsPetter, KommentarPetter, AkrylPetter, PussePetter, HeksePetter, GalePetter, FrokostPetter, P, PP, P + P = P*2, Herr PP, Hortus Vitae - Livenes Hage, etc. Og da bare i Gry’s blogg

PP

Heidi sa...

Greit med litt Donald-humor, Pirke Petter - men du gjør det veldig mye lettere for oss lesere ved å standardisere nicket ditt ;-)

Heidi sa...

Anna: Jeg fant ingen ting på Eidens hage om "Baking Soda Toxicity". Har du evt. en lenke?

Heidi sa...

Når det gjelder frø og nøtter:

Hvis man skal inkludere dette i en brøddeig, og lar brøddeigen stå i syrlig miljø (med salt i deigen) over natta, er dette tilstrekkelig til å bryte ned enzymhemmere i frø og nøtter - eller bør frø og nøtter være bløtlagt + tørket på forhånd, før man har dem i deigen?

Er det eventuelt noen forskjell på frø og nøtter her?

Til eksempel baker jeg knekkebrød med sesam- og solsikkefrø, og jeg har til nå ikke bløtlagt og tørket i forkant siden jeg har tenkt det er tilstrekkelig at frøene ligger i det syrlige miljøet over natta (jeg har også litt salt i deigen).

Eirin sa...

Hei igjen PP.
Jeg har en god venn som visstnok skal ha fått vaskulitt. Om det er primær eller sekundær vet jeg ikke . De avventer svar på de siste prøvene.
Han er full i betennelse, sår i hele halsen, tatt av 10 kilo på kort tid, mm.
Har allerede anbefalt kraft og mettet fett i stedet for veg. oljer ;)
Men har du noen gode råd og opplysninger om dette som ikke kommer til å komme fra legen hans.
Mvh Eirin

Anonym sa...

Her er noen få av alt som finnes av forksning -

BAKING SODA (SODIUM BICARBONATE, BICARBONATE OF SODA)
Baking soda, even in small doses, stimulates gastric secretion. With small doses this stimulation occurs after a period of alkalinity. With large doses the stomach may be unable to produce sufficient hydrochloric acid by the time the food enters the intestine. Fermentation product formation is encouraged by the administration of bicarbonate of soda. If a person uses baking soda over a long period of time the effects are prolonged. Baking soda given immediately prior to food intake temporarily prevents digestion, slows pepsin production, and encourages fermentation. (Journal of American Medical Association 21:60-61, 1893) (bakepulver inneholder aluminium)

BAKING SODA TOXICITY
Sodium bicarbonate (baking soda) is frequently taken as a home remedy for "indigestion." Baking soda use may lead to metabolic alkalosis (increased alkalinity), hypernatremia (high levels of sodium), hypertension (high blood pressure), gastric rupture, hyporeninemia (low kidney hormone), hypokalemia (low levels of potassium in the blood), hypochloremia (low levels of chlorine in the blood), intravascular volume depletion (water deprivation) and urinary alkalinization. (American Journal of Emergency Medicine 12:57-59, 1993)

SODIUM BICARBONATE (BAKING SODA)/STOMACH RUPTURE
A 43-year-old healthy man consumed about 30 g. of baking soda after a meal of potatoes, pickled herring and aerated water. He immediately experienced a feeling of fullness, and developed severe abdominal pain. He had the sensation that something had "burst" in his abdomen. He was rushed to the hospital and taken to surgery where a 5 cm. tear in his stomach was found and repaired. He did well for about a year when he developed fever and abdominal pain. He was taken to surgery for removal of an abscess cavity which had formed around a piece of potato peel. He developed a second abscess during the postoperative period, but subsequently recovered. (Acta Chir Scand Suppl 530:97-99, 1986) His problem developed from the sudden release of large quantities of gas from the baking soda and aerated water which ruptured his stomach.

Søker du på baking soda toxicity får du mange treff

PP

Anonym sa...

Til PP:

Min mann hadde en akutt mageoperasjon for 5 år siden. Smerter og murring over tid (noen måneder) akselerte, og endte som sagt med akutt innleggelse. Hasteoperert. Svarene fra legene noe diffuse, men det var snakk om et kyllingbein som hadde satt seg fast og var i ferd med å gnage hull på tynntarmen. Kraftig betennelse i kroppen ved innleggelse (vist på CRP). Kirurgene fjernet cirka 20-30 cm. av tynntarmen. Ble skrevet ut igjen uten noen form for oppfølging i forhold til kosthold eller annet for å bygge seg opp etter operasjonen. Nærmest kronisk løs mage/diare i lang tid etterpå (minst et år). Ville ikke ta pillene en lege skrev ut (som skulle hjelpe for diare).

Etter operasjonen begynte han å rape mye. Aldri gjort det før. Raper voldsomt, og særlig når han legger seg ned. Fyser en del på salt - potetgull, saltstenger, popcorn - og spiser en del av dette, men (heldigvis) mindre nå. Gikk bra mye av dette før vi ble kjent med tradisjonskost for snart et år siden. Sluttet å røyke for en god tid tilbake, men snuser. Trener mye. Gikk ned mange kilo etter kostomlegging, men magen fortsatt stor i perioder (varierer litt faktisk). Promper en del innimellom, og av og til halsbrann - men også mindre av dette i forhold til for en liten tid tilbake.

Spiser cirka 12 leverkapsler per dag + fire krydderkapsler (gelatinkapsler), og får i tillegg i seg cirka 1 ss ren gelatin + 1 ss kokosolje per dag. Drikker mye melkekefir. Litt kaffe. Ellers baker jeg stort sett brød selv, steker i ghee/kokosolje, bruker aldri planteoljer, spiser mye supper kokt på kraft, magnesiumspray sprayer han på huden, drikker en god del Kombucha, får i seg bra med uraffinert salt, spiser en del øko egg - ellers har vi kuttet så og si alt av kjemikalier både i mat og kroppspleie, men min mann synes jeg har litt lite utvalg av pålegg så han kjøper noe "skit" der, og også konvensjonell bacon. Prøver å velge det som er minst tilsetningsstoffer. Ellers ingen medisiner o.l.

Når det gjelder raping sa en lege at det var en lukkemuskel som hadde blitt slapp, og at dette bare var noe han måtte leve med.

Jeg visste så lite om mat da han ble operert, og kunne derfor ikke hjelpe han den gangen. Men nå vet jeg mer, og jeg har så lyst å hjelpe han nå. Han har også mistet to barn under ufattelig traumatiske omstendigheter, noe som selvsagt preger han/oss. Jeg tenker ofte at slike traumer setter fysiske spor (jeg har observert at magen hans blir større/"blåser seg opp" hvis han ikke har det bra/tenker for mye på situasjonen rundt barna og jeg har sett den har blitt helt flat på rekordtid hvis han generelt har det bra), men aner ikke om det er noe man kan gjøre med maten her - eventuelt adaptogener? Han har tatt reinrot, og merket god virkning i begynnelsen - men virkningen avtok dessverre etterhvert. Han har generelt god energi, men blir dørgende trøtt/sliten tidlig på kvelden, og sovner gjerne i 9-tiden. Våkner tilsvarende tidlig, ofte kl 5 på morgenen - noe han synes er for tidlig.

Vet du om noe mer jeg kan gjøre for mannen min mht. raping, vekt (mage) - og eventuelt traumer?

H

Anonym sa...

Beklager at jeg blander meg inn her, men betyr dette at man ikke trenger gå til en såkalt holistisk tannlege for å få fjernet amalgamfyllinger? Har alltid hørt at man må det, fordi disse holistiske tannlegene har de "riktige" prosedyrene med tanke på at fjerningen skal være mest mulig skånsom for kroppen. Har hatt en sprukket amalgamfylling minst et år nå, i påvente av å finne en holistisk tannlege som kan fjerne den på riktig vis.

H

Anonym sa...

Melkesyregjæring er alltid av det gode, og kun grønnsaker i korsblomstfamilien bør kokes først, og deretter gjæres. Poteter bør selvfølgelig kokes eller stekes. Om det går greit å spise med kraft avhenger av om grønnsaken inneholder substanser som binder mineraler eller forstyrrer fordøyelsen på noe vis. Du dør ikke av å gjøre dette nå og da, men om du vil ha maksimalt næringsopptak fra kraften eller den animalske maten du spiser er det best å unngå de mest fiberrike matemnene. Er du frisk og rask og kostholdet generelt er næringsrikt lider du ingen last av litt næringstap i ny og ne, mens det er best for mennesker i ubalanse å vente med de helt store grønnsaksfestivalene til de er i balanse og føler seg bra.

Grønnsakskapitlene i NT er dessverre de dårligste i hele boken, og svært mye som burde ha vært med er av en eller annen grunn utelatt. Damene er flinke med de fleste andre matemner, og med myteknekking i forbindelse med animalske matemner og melk og melkeprodukter, mens de hva gjelder grønnsaker bare tar den bestående logikken for god fisk. Og da den samme logikken de ellers pleier å slå hull på i forbindelse med andre matemner.

Her er forskjellig info som viser logikken bak min begrunnelse om å redusere eller unngå helt vegetabilske matemner ved sykdom –
http://fleksitarianerliv.blogspot.com/2012/04/tittitt-kom-og-se-pa-alt-dette-gryende.html?showComment=1335273555383#c9145340430717502493
http://fleksitarianerliv.blogspot.com/2012/04/tittitt-kom-og-se-pa-alt-dette-gryende.html?showComment=1335275854381#c8000517961182888587

Spesielt artikler som Plants Bite Back, Vegetarianism and Body Chemistry — A Research Report, og Copper-Zinc Imbalance: Unrecognized Consequence of Plant-Based Diets and a Contributor to Chronic Fatigue.

Bearers of the Cross: Crucifers in the Context of Traditional Diets and Modern Science -
http://www.westonaprice.org/basics/bearers-of-the-cross

Goitrogenic Foods -
http://iodine4health.com/special/goitrogens/foods/goitrogenic_foods.htm

Og fiber –
http://www.gutsense.org/gutsense/site_map.html#fiber_menace
http://huntgatherlove.com/content/human-colon-evolution-part-2-fiber-follies
http://www.second-opinions.co.uk/cholesterol_myth_3.html
http://www.healingnaturallybybee.com/articles/foods17.php
http://www.pamkilleen.com/app/download/6577744504/FIBER+FALLACIES.pdf
http://www.townsendletter.com/June2012/shorts0612.html
http://nourishedmagazine.com.au/blog/articles/bread-dread-are-you-really-gluten-intolerant-2
http://www.andrewkimblog.com/2012/12/are-starches-safe-part-1.html
http://www.andrewkimblog.com/2012/12/are-starches-safe-part-2.html
http://www.functionalps.com/blog/2011/11/05/dietary-fiber-and-cancer/
http://www.functionalps.com/blog/2012/06/22/fermentable-carbohydrates-anxiety-aggression/

Anonym sa...

Fiber reduserer vitamin D opptaket –
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6299329

Fiber/pektin reduserer opptaket av vitamin B12 –
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1753-4887.1991.tb03001.x/abstract
http://triscience.com/Acid/Diet/dietary-fiber-and-vitamin-b12-balance/doculite_view
http://triscience.com/Acid/Diet/fermentable-dietary-fibers-elevate-urinary-methylmalonate-and-decrease-propionate-oxidation-in-rats-deprived-of-vitamin-b-12
http://triscience.com/Acid/Diet/dietary-pectin-shortens-the-biologic-half-life-of-vitamin-b-12-in-rats-by-increasing-fecal-and-urinary-los-01
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3143307
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3421715
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2550598

Jeg har også info om at fiber reduserer opptaket av protein, opptaket av fett og kolesterol, samt blokkerer kolesterolgjennopptaket (kolesterolresirkuleringen) i tarmen, samt vitaminer og mineraler som bl.a vitamin A, D, E, K2 og flere B vitaminer utover B12, mineraler som fosfor, jern, kalsium, kopper, magnesium, mangan, og sink, samt reduserer testosteronnivåene, m.m. Jeg har imidlertid ikke tid i dag til å lete opp nettsidene hvor jeg opprinnelig har funnet artiklene/forsøkene. Dokumentet mitt om Fibermyten er fremdeles pågående, og jeg legger til artikler/referanser ved anledning.

PP

Anonym sa...

Du trenger ikke holistiske tannleger, men ikke alle tannleger har den nødvendige kunnskapen meg bekjent. Søk på amalgamsanering her så finner du tannleger som kan gjøre det, forhåpentligvis nær der du bor -
http://www.behandler.no/

PP

Anonym sa...

Det har jeg da også gjort, etter min ville og utsvevende bloggungdom hvor jeg sniffet og injiserte og hylte nedpå med nye nick opptil flere ganger til dagen. Nickotika er fanden-grille-meg-langsomt-i-stussen skumle greier!

Hadde flere lest Donald, og færre lest bibelen, koranen, talmud og annet "hellig" babbel ville verden vært en bedre plass å feriere i.

PP

Anonym sa...

Grønnsaker flest bør kokes eller stekes, da damping ikke påvirker substanser som kan hemme næringsopptaket (se nedenfor, i svarkommentar til IdaE).

Grønnsaker har liten verdi næringsmessig sett, men er jo smaksvariasjon, og ofte fordøyelseshjelpere også (f.eks løksorter), slik at svaret på boksspørsmålet ditt avhenger av hvilke grønnsaker det er snakk om, hvordan de eventuelt er tilberedt, hva som spises sammen med dem, samt smak og behag og ikke minst helsetilstand.

PP

Anonym sa...

Takk for svar. Dessverre fant jeg bare 5 stykker i denne oversikten på behandler.no. Selvsagt ingen i mitt fylke. Men greit å vite at det ikke nødvendigvis trenger å være en holistisk tannlege. Skal sjekke ut noen andre sider jeg vet om også, og ringe en venninne som har gjort det.

H

Anonym sa...

Svaret på ditt første spørsmål er ja, og frø og nøtter - frøtter - trenger kun å bløtlegges og deretter tørkes om de skal spises som de er.

PP

Heidi sa...

Donald er helt supert - og det har vært artig å følge med på kallenavnene dine ("nick" = engelsk, vet du... haha), men takk for at du standardiserer ;-)

Anonym sa...

Ikke utover at han vil bli frisk som en gladlaks om han går over til tradisjonskost.

Jeg vil ellers ikke gi veiledning som går til venner, familie og den slags, da disse menneskene skal spørre selv og vise vilje til kostholdsomlegging først. Alt for mange velmenende venner og slektninger vil redde venner og/eller familiemedlemmer som ikke egentlig vil ha forandring eller spise annerledes enn de er vant med. Og vil de ikke gjøre det som må til for å bli friske, vil de egentlig ikke bli friske heller. Og dermed er slike mennesker bortkastet tid og energi for min del. Jeg hjelper dem som vil hjelpe seg selv, og dem som ikke vil skal respekteres for at de ikke vil, og bli latt i fred. Vi lærer alle livets leksjoner på vår egen, individuelle måte, og selv mennesker som velger å være syke, av dumhet eller uvitenhet eller forfengelighet eller hva da, oppfyller den rollen de selv har valgt i livene deres.

PP

Anonym sa...

Tusen takk for all info du gir! Har nylig kommet over denne bloggen. Kan du være så snill og komme med et konkret forslag til hva jeg bør spise til frokost/starte dagen med? Har ingen spesielle helseplager, men ønsker en næringsrik start på dagen?? Ønsker også å holde sultfølelsen unna til lunsj...
Josefine

Anonym sa...

PS: Jeg vil gjerne legge til at min mann er svært entusiastisk i forhold til kostholdsendring, og dytter innpå med leverkapsler, kefir + + + slik at dette ikke er et spørsmål på vegne av noen som ikke ønsker å gjøre endringer.

H

Anonym sa...

20-30 cm av tynntarmen pga av et lite kyllingbein? Skal vedde på at de bare trengte å ta ut noen få cm, og solgte resten av tynntarmen på det sorte tynntarmmarkedet!

Fyser han på salt, bruk rikelig i matlaginga og lag gjerne hjemmelaget chips stekt i f.eks talg, eller økopopcorn poppet i talg eller upasteurisert smør

Raping og burping så vel som halsbrann og oppblåsthet er vanlige tegn på redusert syreproduksjon i magesekken. Produserer ikke tilstrekkelig syre gjæres maten, hvilket danner gasser som vil opp og ut i verden. Og i tillegg stenges ikke lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret skikkelig om den ikke får hormonelt signal om det etter at maks syrenivå er nådd.

Jeg anbefaler kraft i eller 1-3 ss gelatin til hvert måltid i minst 1 måned før han eventuelt kan trappe ned. 1 ss daglig er for lite, og har minimal virkning. Og er kroppen i underskudd bruker den gjerne aminosyrene fra gelatinet til helt andre ting enn fordøyelsessystemet. Da en større del av tarmene, utover kollagen/gelatin, består av glykosaminoglykaner, som finnes i kraft, er kraft viktig for å bygge ny tarm igjen. Mer proteiner for spesielt glutamin er veldig viktig for å bygge nye tarmceller, og det samme er smørsyre fra upasteurisert melk og melkeprodukter, især fløte, rømme og smør.

Jeg anbefaler også hyppig konsum av tradisjonelt tilberedte animalske matemner som speket, røykt, tørket, gravet, raket og gjæret mat da disse er betydelig lettere fordøyelige enn kokte og stekte animalske matemner, i tillegg til å ikke inneholde skadelige substanser dannet under varmepåvirkning. Slike animalske matemner er ikke bare lettere fordøyelige enn kokte og stekte varianter, men er også allerede for-fordøyd av enzymer som enten er iboende i kjøttet, eller som er produsert av bakterier og sopp under konserveringsprosessen.

Kefir og annen melkesyregjæret mat og drikke er veldig bra, både for lettopptakelig næring så vel som organiske syrer og bakterier og sopp for tarmfloraen.

Så lenge vanlig bacon stekes med mettet fett av noe slag, eller dyrefett som f.eks talg, så går det helt fint.

Utover magnesiumolje vil jeg kun anbefale gjæret fiskeleverolje for større mengder vitamin A og D, da disse er begge helt nødvendige for tarmens helsetilstand så vel som nydanning av celler etterhvert som tarmen vokser ut igjen. Det er mye vitamin A i lever, men sjelden i leverkapsler, og lever inneholder også mye folinsyre/B9 og B12, som også er viktig for nydannelse av gener, som videre danner nye celler. Også de fleste andre B vitaminer finnes i lever i større mengder, og disse er alle viktige for mental og følelsesmessig balanse så vel som mentale funksjoner og ikke minst hjernens og nervesystemets funksjoner.

At reinroten virket i en periode, men ikke lenger, kan indikere at han mangler vitamin D, da ekdysteronene i reinrot overtar for mange av vitamin D’s funksjoner i kroppen, men bare de hormonelle funksjonene. Altså funksjonene til hormonformen av vitamin D.

All nærende mat hjelper på psyken, og dermed til å takle små og store reelle problemer i ens liv, så bare fortsett som dere allerede gjør. Smerten ved tapet vil antakelig aldri bli mindre, men de rent kroppslige reaksjonene vil bedres. ”Rent kropplige” da i gåseøyne all den tid kropp og sinn er to frekvenser av samme energi eller bevissthet, med hjerne og nervesystem som reléstasjon mellom energi og kjemi/materie.

Din mann er heldig som har deg!

PP

Anna sa...

Så bra, da fortsetter jeg å bruke den. Er vel uansett mye bedre enn aluminium og annen herlighet i kjøpedeo.
Heidi: det var en kommentar fra PP i en tråd til Eidens, og det var den samme teksten han postet inn her nå :)

Anonym sa...

Engelsk er så sant som det er sagt, men tenk selv hvordan kallenavnotika ville se ut!

Dobbel-P

Anonym sa...

Ps, jeg glemte å nevne at også mellomkjedede fettsyrer (mye i kokosolje, palmeolje, palmekjerneolje samt mindre i smør) stimulerer vekst av nye tarmceller, utover den kortkjedede fettsyren smørsyre. Både kort og mellomkjedet fett bedrer lever og bukspyttkjertelhelsa også, utover tarmhelsa.

PP

Eirin sa...

Takk for svar PP, og jeg skjønner hva du mener. Jeg har snakket en del med konen hans da det er hun som må stå for matlagingen en stund nå, og hun er heldigvis med :)

Ellers så lurte jeg på om noen her inne vet hvor man kan få tak i økologisk fersk melk på Vestlandet. Den nærmeste jeg har funnet er i sogn. Litt langt.
Eller har det ikke noe å si om den er økologisk eller ikke. Uansett er det vel bedre enn butikkmelk.

Og, kan jeg legge korn og frø i bløt i vann, eller vil ikke det ha effekt. Noen i huset som er litt var for sitronsmaken.
Eirin

Anonym sa...

PP, det er noe jeg stadig lurer på og som jeg håper du kan forklare. Jeg leser ofte at "melkesyrebakterier ikke liker metall", men hva skjer eksempelvis om jeg har ferskost i en metallboks i et par timer (i matpakka). Ingenting? Blir produktet forringet? Ødelagt næringsmessig? Giftig? Jeg har prøvd å Google meg til svaret, men finner ingen ting som oppklarer. Lurer veldig :)

Marte

Anna sa...

Hei Eirin!
Jeg har heller ikke funnet økologisk melkegård på vestlandet. Det er desverre ikke så stor forskjell på øko.melk vs vanlig uansett da de får den samme fôrtypen – da selvfølgelig uten mye av sprøytemidlene. Syrner du melken til kefir, yoghurt el vil ihvertfal deler av de problematiske restene i melken bli uskadeliggjort. (PP skyter meg om jeg svarer feil :) Og ferskmelk er uansett så mye bedre en butikkmelk – som jo er den samme bare tuklet med.

Vann alene vil ikke ha noe effekt på bløtlegging, da det er syren som er nøkkelen her og mange nok timer – minst 7. Jeg bruker bare eplecidereddik, og har vel 4 ss i min brøddeig uten at det gir noe smak – den står minst 10 timer.

Anonym sa...

PP: Kan du forklare litt om muggsopp på tørket frukt, korn mm? Hvor skadelig er dette?

Nybegynner

reka sa...

Denne er fin å titte på hvis man ønsker melk eller oster fra et spes område:
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0ArVpJzArkWIQdEpRS1hYVDFnbmZ5NkxGeU5XOW9PSGc#gid=0

Så lenge bonden er sympatisk og dyrekjær er melken god :) så kan man kanskje være med å påvirke i bedre retning.
Tror det er en gjenganger at bonden ikke vet/bryr seg videre, bare tar det for gitt å bruke kraftfor og sprøyte åkeren fordi det er enkelt, allment og "billig" - det å betale dyre dommer både i penger og tid på veterinær - antibiotika eller nødslakt av syke kuer har jo ingen ting med det fórkvaliteten å gjøre.....

Anonym sa...

Sjekk forige innlegg og sidesøk på Mugga

PP

Anonym sa...

Rådet om å unngå metall gjelder bare for bakterier i kefirkorn og frie bakterier i f.eks væske, og har med metallets egenspenning å gjøre, som skal kunne ha en viss negativ virkning på bakterier.

Ost vil ikke bli påvirket næringsmessig.

PP

Anonym sa...

Oppgi hvor du bor, da vestlandet er for uspesifikt. Mulig det allerede er en melkering i nærheten av der du bor, eller at noen som leser kommentaren din vil kontakte deg og starte en sammen med deg. Det er kanskje en ide å legge ved mailadresse også. Spør gjerne i kraftmammabloggen også. En av ideene jeg lenge tenkte på å foreslå for kraftmødrenes nye kraftmammablogg, før jeg valgte å bryte med dem, var å ha en seksjon av bloggen kun for mennesker som vil danne ulike innkjøps og henteringer der de bor. Dette fordi jeg ofte så kommentarer hvor man spurte om slike ting spredt i innlegg over flere blogger.

Bløtlegging alene påvirker kun enzymhemmere, slik at du for fytinsyre og gluten sin del må bruke litt syre (eddik, sur myse, sur kjernemelk, sitronsyre/ikke saft fra hel sitron, etc)

PP

Anonym sa...

Hva du skal spise til frokost må du bestemme selv ut fra smak og behag så vel som lommebok. Imidlertid er det en god ide å alltid spise noe animalsk protein i måltidene, slik at karbohydratene du spiser i måltidet ikke fremmer en rask blodsukkerøkning, som, når det faller etter ca 2 timer, gir rask sult (pga glukosebehov) igjen. Mettet fett eller animalsk fett har samme virkning.

Alle animalske matemner, spesielt spekede og tradisjonelt konserverte, samt egg og upasteurisert melk og melkeprodukter er en god start på dagen næringsmessig sett

PP

Heidi sa...

Hva mener du med sur myse? Finnes det virkelig myse som ikke er sur? Jeg trodde myse var myse...

Hva mener du når du skriver "sitronsyre/ikke saft fra hel sitron"? Jeg tenker at skråstrek indikerer likestilte alternativer, men blir fullstendig forvirret av ordet "ikke" her.

Slik jeg tolker det, mener du at man kan bløtlegge i sitronsyre, men ikke sitronsaft fra en sitron man presser selv? Såvidt meg bekjent er sitronsyre et pulver man kjøper i butikken - stemmer det?

Jeg har pleid å langtidsheve i syrlig miljø som består av cirka 2 ss myse (eller edikk hvis jeg ikke har myse), og i tillegg saft fra cirka 1 sitron. Dette er til en deig på inntil 2 kg mel. Har jeg gjort det feil?

Heidi

Vilde sa...

Jeg føler det er enklest å få i seg rikelig med gelatin og kokosolje gjennom te, og lurer derfor på om det er noen spesielle tetyper du anbefaler, PP? Det er ikke teen i seg selv jeg vil ha nytte av, den fungerer som sagt bare som en enkel (og velsmakende) måte å få i seg mye gelatin og kokosolje. Så lenge tetypen ikke er helsefarlig, er jeg fornøyd. I disse dager pleier jeg å drikke en kopp rooibos og en kopp earl grey (begge økologiske), er dette greit? Pleier også å ha i litt rå honning og sitronsaft, mest bare for smakens skyld, men dropper gjerne dette dersom det gjør mer vondt enn godt.

Heidi sa...

Jeg lurer også på dette med te, Vilde. Og særlig nå som det har blitt nevnt at grønn te ikke er heldig på grunn av østrogen. Noen konkluderte med at rød te var bra, men rød te er noe jeg aldri har hørt om. Ellers har jeg hørt om både sort te og hvit te. I tillegg urtete - som umulig kan være helseskadelig, eller?

Bra at du spurte om dette, Vilde. Hadde vært kjekt å få litt oppklaring i forhold til te.

Ellers vet jeg også at Christer har begynt å selge gelatin på fisk, og han sier at denne kan røres rett ut i kaldt vann. Tenkte å bestille et par pakker nå, da man slipper å være avhengig av varm drikke (te) for å få det i seg :-)

Anonym sa...

Slettet kommentar fra -
http://www.kraftmamma.no./forum/?mingleforumaction=viewtopic&t=72.0

"Det du har på rabarbraen din er kahmgjær. Dette skal fjernes da det i følge logikken kan gi usmak i det som gjæres. Det er ikke farlig, men smaker ikke videre godt.

PP"

PP

Eirin sa...

Takk. Her fant jeg noen i nærheten :)

Håper de er villig til å selge litt.
Hva er normalt å betale?
Jeg har fått tak i en gang før men måtte da betale 30 kr literen for melk, og 40 kr literen for fløte.
Tenker det er litt dyrt.
Eirin

Eirin sa...

Jeg har jo også brukt saft fra sitron. Ikke enkelt dette.
Bruker også eddik i deiger, men når jeg bløtlegger havregryn, så blir det litt for hårete for meg. Da er sitron tingen.
Rød te er vel rooibos te tror jeg. Den er skikkelig god.

PP.
Leste i en kommentar at du anbefalte 1-3 ss gelatin til hvert måltid i starten hvis man hadde dårlig magesyreproduksjon. (Eller husker jeg feil ). Er det i tillegg til kraft. Gjelder det samme for gravide? Regner med knøtte tar det den trenger før jeg får mitt. (I tillegg til at jeg har dårlig magesyreproduksjon)

Eirin sa...

Hei Anna.
Kan jeg spørre hvor på Vestlandet du bor.
Jeg bor på Askøy. Vet du om noen melkering i nærheten?

Anonym sa...

Jeg anbefaler i grunnen ingen teer, især ikke vanlige teer, pga bl.a innhold av garvesyrer og koffein, som begge binder en del mineraler. Skal te drikkes bør det være utenom måltider om det ikke er snakk om krydderteer for fordøyelsen. Næringstapet som følge av garvesyrer og/eller koffein i te er ikke enormt, og går helt fint for friske mennesker. Litt mer info -
http://www.ehow.com/about_5519245_tannin-allergy-symptoms.html
http://www.ansci.cornell.edu/plants/toxicagents/tannin.html#interact
http://www.microbecolhealthdis.net/index.php/mehd/article/download/7946/9286
http://jn.nutrition.org/content/114/10/1787.full.pdf

Konsum av teer med garvesyre og/eller koffein vil i følge logikken føre til tap av enkelte mineraler, men om man har litt melk, smør, kokosolje, sitron, honning eller andre substanser som binder mineraler i tarmen og øker opptak er det godt mulig at mineralene ikke bindes til garvesyrene. Hva som er riktig her vet jeg ikke da jeg ikke har sett noe forskning som viser mineralopptak når man samtidig spiser substanser som binder mineraler og fremmer opptak, og substanser som binder mineralene og forhindrer opptak. Nok et problem, som gjør at det uansett er best å drikke te utenom måltidene er at garvesyrer forstyrrer proteinfordøyelse og opptak.

Rooiboste har lite garvesyrer og nul koffein i følge info.

Skal Christer selge gelatin på fisk må han først søke om lisens som fiskehandler :-)

PP

Anonym sa...

Du husker riktig. Om det skal være i tlllegg til kraft må være op til den enkelte, men det er ikke nødvendig.

For gravide gjelder samme dosering og oppover til en hel gele om nødvendig for hvert måltid. Dette sparer deg for proteintap da fosteret trenger ganske mye glycin, som det er mye av i gelatin, for proteinsyntese og vekst.

PP

Anonym sa...

Jeg betaler 6-8 kr literen, og har vært nede i 3 kr literen. Du skal betale det samme, eller litt mer for å vise takknemlighet, enn det meieriene gir bonden, og 30 kr literen viser en grådig faen som burde daskes både litt og mye hver dag inntil oppriktig anger oppgis!

Print ut et bilde av ham eller henne, heng på veggen og bruk som dartblink.

PP

Anonym sa...

Hva med å lese litt om saken før du spør meg om helt opplagte ting du lett kan finne ut selv via et enkelt søk? Surner du melken surner du mysen også, og du kan ta fersk myse etter ysting og la den stå og surne også.

Sitronsyre er pulver ja, utenom bestandel av sitron. Om mysen var sur har du gjort rett. Om ikke er det usikkert hva resultatet ble. Merket du ikke noe negativt gikk det nok bra.

PP

Anna sa...

Bor ikke så langt unna deg. Kjenner ikke til noen melkering her i Bergen. Spurte en bonde før jul, men de ville desverre ikke selge. Jeg lager kefir av helmelk fra butikken fremdeles. http://www.tine.no/garder Her kan du finne gårder i nærheten :)

Vilde sa...

Takk for svar. Da holder jeg meg til rooiboste fremover. Jeg forstår at det er best å drikke te utenom måltidene, men er det greit å drikke det rett før et måltid, siden det er det du anbefaler å gjøre ved inntak av gelatinpulver? Hvordan pleier folk ellers å blande ut gelatinpulver - i vann, juice, melk?

Eirin sa...

:D God ide. En liten prisforskjell der ja.

Heidi sa...

Beklager, jeg kunne selvsagt ha søkt på f.eks "myse + sur myse" - slik jeg gjorde nå, og da finner jeg at det faktisk finnes noe som omtales som søt myse og noe som omtales som sur myse. Jeg var ikke klar over dette, og trodde som sagt at myse var myse.

Jeg lager myse på upasteurisert melk som står i romtemperatur i opptil en uke. Dermed er min myse sur. Jeg har hele tiden lest (i ulike oppskrifter og beskrivelser) at man skal ha i saft fra sitron, men forstår nå at dette er helt feil. Dermed kutter jeg sitronsafta, og bruker kun myse. Ser at du har skrevet om dette tidligere (nov. 2012 - i Grys blogg) men denne kommentaren har dessverre gått meg hus forbi.

Takk for oppklaring på dette!

Anonym sa...

Sagaen om Gry’s ego, episode ørten.

Sa den ene kraftmammaen om den andre, i mail 18.12.2012, klokken 18.03, på mitt spørsmål om hvordan det gikk med det felles bokprosjektet til kraftmødrene (mine tidligere kommentarer i stor skrift, og som hun svarer på) -

”Nei, bokprosjektet har blitt liggende. Det blir mulig et felles bokprosjekt med kraftmødrene iløpet av neste år, slik vi har snakket litt om tidligere. OK, PASS BARE PÅ DA AT IKKE GRY ENDER MED Å STYRE ALT, DA HUN HAR LETT FOR Å GJØRE DET. Denne bet jeg meg merke i første gangen jeg møtte henne (kommenterte det vel forsåvidt også etter vårt første møte) og det overrasket meg i grunnen ikke da hun kom med nyheten om egne bøker fremfor vårt samarbeid som vi snakket så mye om. Hun har i tillegg selv tatt kontakt med forlaget jeg var i kontakt med i forbindelse med kraftmammaboken for å få utgitt sine egne. Nå viser hun heller lengre ikke særlig interesse for vårt samarbeid selv om hun har satt oss på vent mens hun jobbet med sitt eget. HUN HAR YMTET FRAMPÅ FLERE GANGER OM Å SKRIVE BOK SAMMEN MED MEG OGSÅ, MEN SIER SAMTIDIG AT HUN MÅ REDIGERE DEN SLIK AT DEN BLIR SPISELIG OG AKSEPTABEL FOR FOLK FLEST. JEG HAR IKKE ENGANG BRYDD MEG MED Å SVARE PÅ SLIKT DE GANGENE HUN HAR VÆRT FRAMPÅ OM BOKSKRIVING. Det overrasker meg ikke. Hun er veldig opptatt av hvor lite vi vil tjene på å være 4 om et bokprosjekt rent økonomisk. Vi andre vil uansett gjerne gjennomføre det av andre grunner. Jeg reagerer også på måten hun snakker om andre bloggere/lesere på innimellom”

Og videre utsagn i ny mail,19.12.2012, klokken 20.57, men i samme tråd (navn sensurert for mindreårige og hårsårige) –

”Tenker vi fortsetter som smått uten å involvere henne så alt for mye, har snakket med XXXX og XXXX- de er skuffet og litt paff over det som har kommet fra henne i det siste. Hun kan være veldig grei og raus i sine blogginnlegg og via mail, men i person er hun en helt annen”

Angående siste utsagn; som jeg har sagt selv, angående hvor raskt Gry dømmer, og lenger oppe i teksten bekreftes mine utsagn om hvor opptatt Gry er av å tjene penger på det hele.

Fra samme kraftmamma, om Gry, i mail 19.12.2012, klokken 09.33 –

”Det virker som hun føler seg veldig overlegen ovenfor andre og noen av utsagnene hun kommer med er ganske drøye og direkte hånete ovenfor bl.a lesere som bare vil prøve å hjelpe henne fordi de kanskje ser opp til henne. Mens jeg ønsker å inkludere de andre kraftmødrene i så mye som mulig virker det som hun vil holde mest mulig for seg selv.
Hun kommer stadig med noen spydige slengkommentarer om at vi (jeg og du) ikke har kontakt lengre, det treffer ganske hardt siden jeg synes det har vært en trist situasjon og da jeg faktisk har savnet deg i livet mitt”

Hvilket også bekrefter mitt syn på Gry.

Tvilsomt kraftmammaen savner meg fremdeles med tanke på at de ikke bare sletter alle mine kommentarer, men til og med kommentarene til mennesker som er uenige med avgjørelsen deres. Eller rettere sagt så sletter de dem ikke, men bare nekter å godkjenne dem, og da mener jeg i forumet, og ikke i bloggen.

PP

Anonym sa...

Seriøst!? Finnes det et sort marked for tynntarm? Eller spøker du nå? Hvis det er slik at en tynntarm kan bygge seg opp igjen har det vel ingen hensikt å selge mennesketarmer "under bordet" - men når det skal være sagt er det knapt noe som forundrer meg når det gjelder helseindustrien her i verden...

Vel, over til det som er viktig her: Tusen takk for svært gode svar. Jeg er veldig takknemmelig for at du ville ta deg tid til å svare så grundig.

Jeg/vi har hatt mistanke om nedsatt magesyreproduksjon, men siden jeg trodde 1-2 ss gelatin per dag var nok så forstod jeg ikke at det kunne være dette. Har nå også søkt litt på andre kommentarer du har skrevet angående magesyreproduksjon, og da særlig ulike symptomer. Flere ting som stemmer godt der.

Jeg vil sørge for at han får i seg godt med uraffinert salt. Saltinntaket har også øket noe i det siste, og saltsuget har faktisk blitt mindre. Skal kjøpe økopopcorn. Føler meg forferdelig som ikke har hivd meg rundt og gjort det allerede, men gjør det i alle fall nå.

Vi har tidligere bestilt smør (og ost) fra Christer, men gikk dessverre glipp av den siste bestillingen før ferien, så nå er vi tomme. Har lest at Kviteseidsmør fra Tine er det beste butikkjøpte smøret å bruke i stedet, fordi det er laget av syrnet fløte. Jeg har tidligere fått med meg at i alle fall syrning med kefirkorn vil "reversere" pasteuriseringsprosessen (selvom mange næringsstoffer selvsagt har gått tapt), og tenker at det er sannsynlig at syrning til rømme før kjerning tross alt vil være bedre enn å kjerne pasteurisert fløte. Såvidt meg bekjent finnes dessverre ikke seterutsalg o.l. for upasteriserte meieriprodukter i området hvor vi bor.

Glemte å si at han begynte med fermentert fiskeleverolje for cirka to uker siden :-)

Vi snakker også mye om at vi vil begynne å fiske, og også speke, røyke, tørke osv. både kjøtt og fisk. Vi må sette oss inn i hvordan vi gjør det, så vi kommer ikke i gang med det første - men dette er konkrete planer og ønsker fra vår side, og dermed vil det også komme til å bli noe av i nær fremtid.

Når det gjelder leverkapsler. Du sier det er mye vitamin A i lever, men sjelden i leverkapsler. Dette forstår jeg ikke helt. Leveren jeg fyller i kapslene er helt vanlig lammelever som jeg skjærer i tynne skiver, tørker i dehydrator, brekker opp i biter og knuser til pulver med stavmisker/mini S-blad. Deretter har jeg pulveret over i tomme gelatinkapsler. Ødelegges vitamin A i tørkeprosessen eller eventuelt når jeg knuser den tørkede leveren til pulver? Er rå lever (dvs. fullstendig ubehandlet, ikke en gang tørket) den eneste måten man kan få i seg vitamin A i leveren?

Ellers har jeg planer om å lære meg hvordan jeg kan lage middagsretter med lever, slik at vi får i oss mer av dette.

Takk for oppklaring på reinrot og mulig mangel på vitamin D i forbindelse med at reinrot kun virket en liten periode. Jeg har også tenkt på Ashwaganda og Arctic Root Rhodiola Rosea.

Vi spiser som sagt en del supper på kraft, men ikke hver dag. Jeg lurer på om du vil anbefale Shilajit, cirka 1 ts (utrørt i vann) per dag som et fast tilskudd for mineraler i tillegg til det vi får i oss fra blant annet kraft?

Har også plukket en del brennesle som jeg har tørket og knust til pulver, men har blitt litt skeptisk til å bruke det i mat hvor man ikke spiser alt på en gang, fordi jeg har plukket opp at brennesle danner ett eller annet giftstoff dersom det varmebehandles mer enn én gang. Stemmer dette?

Jeg vil gi han beskjed om å spise mer kokosolje, siden 1 ss per dag sannsynligvis er litt lite. I tillegg blir det selvsagt masse gelatin til hvert måltid nå en god stund fremover.

Heldig, og heldig... det er tøffe saker han/vi har vært igjennom - men vi har i alle fall hverandre.

Tusen takk igjen for svar, PirkePetter.

H

Anonym sa...

PP- hva du hva gjentatte øreveisbetennelser og oppsamlinger av ørevoks kan skyldes? (kommer igjen og igjen- og igjen til tross gjentatte spylinger til legen...så tydeligvis noe som er feil....mister som regel høreselen på det ene øret når det pågår. Har du noen gode råd for det? Har lest noe om spylinger med kokosolje...tror du det kan hjelpe?

Kamferdropset.

Anonym sa...

Ja hva jeg hva? Ørebetennelse og vokskabinett i ørene skyldes i følge offentlig akseptert logikk såkalt allergi eller betennelse, hvilket altså indikerer at du enten har mage-tarmproblemer, med redusert næringspptak som konsekvens, eller at du mangler spesifikke næringsstoffer i kosten din. Disse er vitamin A, B1, B9/folinsyre, B12, D, K2 eller jern, kalsium, magnesium, selen, eller sink. Ikke nødvendigvis alle på en gang, og andre symptomer du antakelig har vil fortelle hvilke næringsstoffer det er snakk om.

Nok en vanlig årsak er vaksiner, men da pga næringsstoffer kjemikaliene og/eller tungmetallene i vaksiner tapper kroppen for eller forstyrrer funksjonen til. Aluminium eller kvikksølv er de vanligste årsaksfaktorene i vaksiner.

En tredje årsak er holdningsfeil, og kroniske muskelspenninger som gir triggerpunktdannelse i nakke, hals eller ansikt. Mer info –
http://www.triggerpointbook.com/tmjdisor.htm
http://www.triggerpoints.net/symptoms-head-neck-shoulders.htm (se på Earaches/ringing/itch)

En kiropraktor eller osteopat vil kunne hjelpe om årsaken er holdningsfeil, muskelspenninger og/eller triggerpunkter

Fysisk traume, som f.eks nakkesleng, er også en mulig årsak, samt kjeveledd som ikke sitter helt i ledd. Dvs malokklusjon eller TMJ. Se her for info –
http://liveneshage.blogspot.com/2013/06/litt-om-utsendigsdager-i-tidsporten.html?showComment=1371685045802#c3635238848056421039

Muskelspenninger i ansiktet kan også spille inn i TMJ.

Og en siste mulig årsak er hypotyreose, men da hypotyreose skylder mangel på næringsstoffer, hvorav de fleste ovenstående, er vi tilbake til næringsmangel.

Det er helt klart, som du sier, at noe må være feil om du spyler til legen :-)

Spylinger svarer jeg ikke på, da jeg ikke bruker min tid på å gi hjelp til symptombehandling.

PP

Anonym sa...

Bare spøk og moro, der har du meg :-)

Om du faktisk klarer å få kjøpt økopopcorn ved å hive deg rundt, vis meg hvordan. Slikt bør alle kunne! Rene shamanismen!

Her er tips for oster og smør mens du venter på neste bestilling –
http://liveneshage.blogspot.com/2013/06/litt-om-utsendigsdager-i-tidsporten.html?showComment=1371685936402#c7852917991665139265

Surning med kefirkorn vil ikke reversere skadene fra pasteurisering, især ikke om melken også har blitt homogenisert. Dette fordi denaturering av næringsstoffer også skyldes glykerte/sammensmeltede næringsstoffer somd anner nye, helseskadelige forbindelser. Butikkmelk som surnes med ekte kefirkorn er til nøds bakterie og enzym og organisk syretilskudd, men ikke så mye mer enn det. Men, bedre enn ingen melk/kefir i det hele tatt.

Om du oppgir i hvilken by du bor så er det mulig at noen lesere kjenner til en eksisterende melkering, eller har lyst til å danne en sammen med deg. Legger du ved en mailadresse vil dem som leser kommentaren senere kunne kontakte deg også om nødvendig. Du kan også poste spørsmål om melkering i ditt området i kraftmammabloggen - http://www.kraftmamma.no./forum/

Angående tradisjonell konservering av mat, noen boktips som kanskje kan være nyttige –

Nourishing Traditions : The Cookbook That Challenges Politically Correct Nutrition and the Diet Dictorats – Sally Fallon, Mary D. Enig & Pat Connolly, New Trends Publishing, ISBN 0967089735
Deep Nutrition: Why Your Genes Need Traditional Food - Catherine Shanahan, MD, Luke Shanahan, MFA, Big Box Books, ISBN 0615228380

The River Cottage Fish Book - Hugh Fearnley-Whittingstall, Nick Fisher, Bloomsbury UK, ISBN 0747588694
Iqaluich Niginaqtuat, The Fish That We Eat - Anore Jones, US Fish and Wildlife Service, Final Report No. FIS02-023 - http://alaska.fws.gov/asm/pdf/fisheries/reports/02-023final.pdf
The Great Ceviche Book – Douglas Rodriguez, Ten Speed Press, ISBN 1580083250
Klippfisk Bacalao – Jahn Otto Johansen, N. W. DAMM & SØN, ISBN 82-496-0754-6

The Whole Beast: Nose to Tail Eating - Fergus Henderson, Ecco, ISBN 0060585366
Beyond Nose to Tail: More Omnivorous Recipes for the Adventurous Cook - Fergus Henderson, Justin Piers Gellatly, Bloomsbury USA, ISBN 1596914149
Odd Bits: How to Cook the Rest of the Animal - Jennifer McLagan, Ten Speed Press, ISBN 158008334X
Variety Meats (The Good Cook Techniques & Recipes Series) - Tom Belshaw, Time-Life Books, ISBN 0809429500
Offal - Anissa Helou, Absolute Press, ISBN 1906650551
Offal, A Global History – Nina Edwards, Reaktion Books, ISBN 978-1-78023-097-9
Innards and other variety meats - Jana Allen, 101 Productions/Scribner, ISBN 0912238488
Unmentionable Cuisine - Calvin W. Schwabe, University of Virginia Press, ISBN 0813911621
The River Cottage Meat Book - Hugh Fearnley-Whittingstall, Ten Speed Press, ISBN 1580088430
Good Meat: The Complete Guide to Sourcing and Cooking Sustainable Meat - Deborah Krasner, Stewart, Tabori & Chang, ISBN 1584798637
Tender Grassfed Meat: Traditional Ways to Cook Healthy Meat - Stanley A. Fishman, Alanstar Games, ISBN 098234290X
The Grassfed Gourmet Cookbook: Healthy Cooking & Good Living with Pasture Raised Foods - Shannon Hayes, Chelsea Green, ISBN 0967367026

Bones: Recipes, History, and Lore - Jennifer Mclagan, William Morrow Cookbooks, ISBN 0060585374
Fat: An Appreciation of a Misunderstood Ingredient, with Recipes - Jennifer McLagan, Ten Speed Press, ISBN 1580089356
The River Cottage Cookbook - Hugh Fearnley-Whittingstall, HarperCollins, ISBN 9780007164097
The Joy of Cooking (originalutgaven) - Irma S. Rombauer, Scribner, ISBN 0-684-83358-1

Anonym sa...

Charcuterie: The Craft of Salting, Smoking, and Curing - Michael Ruhlman, Brian Polcyn, W. W. Norton & Company, ISBN 0393058298
Konservering – Oded Schwartz, Teknologisk Forlag, ISBN 82-512-0521-2
Konservering Av Mat: Tørking, Røyking, Salting, Gjæring, Sukkersylting - Astri Riddervold, Teknologisk Forlag, ISBN 82-512-0421-6
Spekemat – Astri Riddervold, Per Berg, N.W DAMM & SØN AS, ISBN 82-496-0755-4
Røyk og rak, tørk og grav – Helge Hagen, Naturforlaget, ISBN 82-7643-270-0
Røyking Av Kjøtt Og Fisk – Alf Andersson, Landbruksforlaget, ISBN 82-529-2491-3
Røking som hobby – fra spon til speking – Henry Johnsen, Landbruksforlaget, ISBN 8252927351
Pølser Fra Mitt Kjøkken – Maria Thommesen, N. W. DAMM & SØN AS, ISBN 82-04-10219-4
Pølser og Øl – Metoder, Oppskrifter, Kulturhistorie – Helge Hagen, Tun Forlag, ISBN 978825293163|
Home Production of Quality Meats and Sausages - Stanley Marianski, Adam Marianski, Bookmagic, LLC, ISBN 0982426739
Great Sausage Recipes and Meat Curing - Rytek Kutas, "The Sausage Maker, Inc," ISBN 0025668609

Typisk Norsk – Tove Diesen & Yngve Ekern, Schibsted, ISBN 8251618185
Vårt Norske Kjøkken – Kjell E. Innli (red.), KOM Forlag AS, ISBN 82-90823-21-5
Norsk Mat, Tradisjoner Og Gamle Matretter – Norges Bondekvinnelag, Landbruksforlaget AS, ISBN 82-529-1477-2
Husmorboken – Landslaget For Hustell-Lærerinner, J.W Cappelens Forlag (1943, Har ikke ISBN)
Kokebok: For Almindelige Husholdninger, 6. utgave – Olaug Løken, H. Aschenhaug & Co, (1932, Har ikke ISBN)
Kokebok for Land og By, 13. utgave – Marie Landmark, A/S Lunde & Co Forlag, (1931, Har ikke ISBN)
Kokebok: Statens Lærerinneskole i Husstell, 3. opplag – Johanne Sveen, Otilie Ytreberg, Ingrid Rasmussen, J. W Cappelens Forlag, (1933, Har ikke ISBN)
Stor Kokebok, 20. økede utgave, – Henriette Schønberg Erken, H. Aschenhaug & Co, (1951, Har ikke ISBN)
Matretter fra Gard og Grend – Bondebladet og Landbruksforlaget, ISBN 82-529-0606-0
Fuldstendig Norsk Kogebog – Karen Dorothea Bang, Kilden Forlag, ISBN 82-7627-001-8
Mormors Kjøkkenråd – Diana Craig, Cappelen, ISBN 82-02-13850-7
Pålæg til husbehov – Anemette olesen, Skarv, ISBN 87-7545-127-1

The River Cottage Preserves Handbook - Pam Corbin, Ten Speed Press, ISBN 158008172X
Keeping Food Fresh: Old World Techniques and Recipes – Terre Vivante, Chelsea Green Publishing Company, ISBN 1-890132-10-1

Anonym sa...

Handbook of Indigenous Fermented Foods (Microbiology) - Keith H. Steinkraus, Marcel Dekker Ltd, ISBN 0824718488
Handbook of Fermented Functional Foods - Edward R. Farnworth, CRC, ISBN 0849313724
The Permaculture Book of Ferment and Human Nutrition – Bill Mollison, Tagari Publications, ISBN 0-908228-06-6
Wild Fermentation – Sandor Ellix Katz, Chelsea Green Publishing Company, ISBN 1931498237
The Art of Fermentation: An In-Depth Exploration of Essential Concepts and Processes from Around the World - Sandor Ellix Katz, Chelsea Green Publishing, ISBN 160358286X
The Cultured Cabbage: Rediscovering the Art of Making Sauerkraut - Klaus Kaufmann, Annelies Schoneck, Alive Books, ISBN 0920470661
Making Sauerkraut and Pickled Vegetables at Home - Annelies Schoneck, Alive Books, ISBN 155312037X
The Complete Idiot's Guide to Fermenting Foods - Wardeh Harmon, ALPHA, ISBN 1615641505
Truly Cultured: Rejuvenating Taste, Health and Community with Naturally Fermented Foods - Nancy Lee Bentley, Two Pie Radians, ISBN 0979883024
Fact Book On Fermented Foods And Beverages – Beatrice Trum Hunter, Keats Publishing Inc, ISBN 73-76229
Fact Book On Yogurt, Kefir & Other Milk Cultures - Beatrice Trum Hunter, Keats Publishing Inc, ISBN 87983-033-175
The Magic of Kefir: An Ancient Food for Modern Maladies - Donna Gates, Linda Schatz, B.E.D. Publications Incorporated, ISBN 0963845802
Kefir Rediscovered!: The Nutritional Benefits of an Ancient Healing Food - Klaus Kaufmann, Alive Books, ISBN 0920470653
Kefir: For Pleasure, Beauty and Well-Being – Harald W Tietze, Beekman Publishers Inc, ISBN 0846451964
Kefir: Naturally Healthy living Food – Debra J. Norman, The Oracle Press, ISBN 187649405-0
Ost, smør og surmælksprodukter til husbehov - Ingrid Dam, Skarv, ISBN 87-7545-199-9
Hjemmelavet Ost – Kirsten Iversen, Forlaget Klematis AS, ISBN 87-7905-534-6
Ost, Det italienske kjøkken – Gabrielle Ganugi, ISBN 82-482-0576-2
Home Cheese Making: Recipes for 75 Delicious Cheeses - Ricki Carroll, Storey Publishing, ISBN 1580174647
Artisan Cheese Making at Home: Techniques & Recipes for Mastering World-Class Cheeses - Mary Karlin, Ed Anderson, Ten Speed Press, ISBN 1607740087
Making Cheese, Butter and Yogurt – Phyllis Hobson, Storey Books, ISBN 0882662325
Cooking with Yogurt - Olwen Woodier, Storey Books, ISBN 0882663267
The Book of Yogurt: An International Collection of Recipes - Sonia Uvezian, HarperCollins Publishers, ISBN 0880016515
Mat av Melk – Bjarne Oterholm, Landbruksforlaget, ISBN 82-529-2884-6
The Milk Book: The Milk of Human Kindness Is Not Pasteurized - William Campbell Douglass, Rhino Publishing, S.A, ISBN 996263654X
The Raw Truth About Milk - William Cambell Douglas, Rhino Publishing S.A, ISBN 9962636736
The Untold Story of Milk: Green Pastures, Contented Cows and Raw Dairy Products - Ronald F Schmid, NewTrends Publishing, ISBN 0967089743
The Untold Story of Milk, Revised and Updated: The History, Politics and Science of Nature's Perfect Food: Raw Milk from Pasture-Fed Cows - Ron Schmid, Newtrends Publishing, ISBN 0979209528
The Miracle of Milk - Bernarr MacFadden, Applewood Books, ISBN 1557095116
Milk Diet as a Remedy for Chronic Disease - Charles Sanford Porter, General Books, ISBN 1154787079

Apropos leverkapsler så antok jeg at du mente kjøpte. Vitamin A denatureres i kontakt med lys, luft og høy varme, slik at litt svinn må du regne med når du tørker selv. Men i motsetning til kosttilskudd med levertabletter eller i kapsler som normalt ikke har vitamin A overhodet så leder hjemmelaget 1-0.

Anonym sa...

Tips til oppskrifter og tilberedning av lever –
http://hodetiskyene.blogspot.com/2013/03/lenge-leve-leverposteien.html?showComment=1364001773412#c4212732481408805770

Ashwagandha og rosenrot er ok adaptogener, men omgår problemenes årsak(er), selv om de føles bra. Men i og med at du er i god gang med kosten vil de bare bidra til fremgang. Shilajit er helt ok mineraltilskudd, men kan ikke utkonkurrere f.eks en biff, fenalår, en upasteurisert ost eller surmelk eller kefir. Og alt kalsiumet i shilajit bør balanseres med magnesium, samt vitamin K2 fra spesielt melkefett/fløte/rømme/smør.

Det du har lest om brennesle stemmer ikke.

Og sist, men ikke minst; har dere hverandre har dere alt! Jeg har selv et ganske tøft liv bak meg, med oppvekst på barnehjem og juling hver dag i Jesu navn, så jeg er klar over betydningen av å være to når man bærer på vonde opplevelser.

PP

Eirin sa...

Jeg har kjøpt en nydelig te fra iherb som heter red lavender. Søk på zhena's gypsytea. Den inneholder bare rooibos og lavendelblomster. Ser at lavendel inneholder b.l.a kumarin som sies å kunne gi leverskader ved for stort inntak, men kanskje dette også er tull og fanteri. Ikke vet jeg. ( Kanskje noen andre vet;) ) Jeg har ikke merket noe annet enn velbehag fra denne teen i alle fall.

Anonym sa...

Kanskje noen tips her -

http://www.tine.no/garder

Og, som en kuriositet er det en hønseoppdretter på Radøy,Leif Bognøy, som selger høns til dem som vil ha.

PP

Anonym sa...

Har bare lyst til å si her at jeg ikke ville være interessert i en bok som er "redigert for å bli spiselig og akseptabel for folk flest". Jeg er interessert i å lære meg sannheten, og det er også derfor jeg "henger" etter PP dit han forflytter seg rundt om i bloggverdenen.

Jeg velger ellers å la være å kommentere det som kommer frem her forøvrig, annet enn at mitt ønske nok ville være at personer som eventuelt måtte befinne seg litt for mye i sitt eget ego la dette til side, og heller konsentrerte seg om det uhyre viktige budskapet som vi alle er interessert i skal komme flest mulig mennesker til gode.

Fast leser/følger

AnneB sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
AnneB sa...

Jeg byttet fyllinger hos en tannlege som var veldig kyndig og nøye og som har drevet med dette lenge. Han er ikke med på oversikten på http://www.behandler.no/. Så det er nok mange fler enn de som står oppført der som er dyktige.

AnneB sa...

Jeg lager f.eks yoghurt i rustfri kjele, det fungerer fint :)

AnneB sa...

Marianne, har du forsøkt å legge inn innlegget igjen? Jeg må innrømme at jeg syns det er sprøtt hvis de modererer bort det du har skrevet!

Anonym sa...

Stemmer det at man ikke bør bruke frø i bakst, fordi fettet i disse blir skadelig når man steker bakverket i ovnen?

Nøtteliten

Anonym sa...

Det kommer an på mengde flerumettet fett i frøene, samt mengde vitamin E som fungerer som antioksidant. Vitamin E skal normalt beskytte flerumettet fett mot oksidasjon, men det er usikkert hvorvidt vitaminet er i stand til dette under baking da vitaminet i stor grad ødelegges under steking. Uansett burde ikke fettet være mye av et problem om du spiser animalsk eller mettet fett eller smør sammen med brødet.

Imidlertid er det viktig at fytinsyren og enzymhemmerne i frøene er nøytralisert før du baker, da du ellers vil ende opp med å ta opp omtrent ingen næringsstoffer fra brødet eller matemner du spiser samtidig.

PP

Anonym sa...

Jeg langtidshever alltid med myse, og har som regel også gjerne i litt rugmel for ekstra fytase.

Det er sesamfrø, solsikkefrø og linfrø det er snakk om her. Jeg bruker ikke andre frø.

Uansett spiser jeg mengder med smør - og da særlig når jeg har tilgang til smør fra Christer.

Nøtteliten

Anonym sa...

Christer - bra det finnes ildsjeler som deg med kapasitet til å gjøre en forskjell for mange!

PirkePetter - Jeg har vitiligo - som forøvrig også min mor. Vet du om tradisjonskost (din versjon) og blant annet unngå grønnsaker fra kornblomstfamilie hjelper? Takknemlig for all sikker viten og lenker, siden nettet florerer av årsaksforklaringer, mat man skal spise eller unngå og kostbare kurer. Jeg vet ikke hvilke jeg kan stole på.

Alle leger ol. jeg har snakket med sier dette er noe jeg bare må venne meg til. Siden jeg er redd for at barna mine også kan få det etterhvert og at mine flekker vokser, kan jeg ikke slå meg til ro med det før jeg har forsøkt å finne svare bortenfor norske helsemyndigheter. Det hele startet for få år siden i forbindelse med en fødsel. Jeg har faktisk repigmentert noe etter et langtidsopphold i syden i fjor, så d-vitaminer spiller kanskje inn. Har også lest flere steder at b12 kan mangle, men da jeg sjekket dette ut hos fastlegen var nivåene ikke noe han syntes var alarmerende.
Hilsen Mino

Anonym sa...

Det har vært liggende i min maskin til godkjenning siden 19.06 kl 12.50 pm
som det står. I 'veien videre'-innlegget. Det er blitt godkjent nå i kveld.
Marianne

Anonym sa...

Korsblomstfamilien skal det selvfølgelig være :)

Anonym sa...

Bedringen du opplevde i syden skyldes at UV-B/solstråler stimulerer en type hudceller som kalles melanocytter til å produsere hudpigmentet melanin.

For lite animalsk protein, især aminosyrer som fenylalanin, tyrosin, glutamin og glycin, i kosten eller mangel på vitaminer (ikke nødvendigvis alle på en gang) som B5, B9/folinsyre, B12 og/eller PABA, samt vitamin D, og mineraler som magnesium og/eller sink, er vanlige årsaker til vitiligo, og da mangel i kosten eller mangelfullt opptak pga redusert magesyreproduksjon og/eller tarmproblemer. Aminosyrene fenylalanin og/eller tyrosin (fenylalanin omdannes til tyrosin i kroppen ved behov, og begge finnes i animalske matemner) danner melanin, som hvis mangel gir symptomene som defineres som vitiligo. Fenylalanin er også en del av enzymet melanocytt-stimulerende hormon, som stimulerer melanocytter til å produsere melanin.

I minst ett studie brukte 27 pasienter også vitamin D utvortes i tillegg til innvortes, og 13 av disse hadde 30% raskere bedring. Hvilket indikerer at du kan ha nytte av å smøre deg med gjæret fiskeleverolje, evt i kombinasjon med kokosolje utover å bruke fiskeleverolje invortes for vitaminene A og D.

Også mangel på, eller utilstrekkelige nivåer av vitamin C og kopper er dokumentert som årsaker til vitiligo, men da fordi disse er nødvendige for kollagendannelse (dette behovet omgåes gjennom konsum av gelatin), samt fordi kopper er en del av enzymet tyrosinase, som omdanner neurotransmitteren L-Dopa til dopaquinon, som er et forstadium for produksjon av melanin. L-Dopa dannes fra aminosyren tyrosin fra animalske matemner, og som nevnt dannes omdannes fenylalanin til tyrosin ved behov.

I et studie fant man at 90% av pasientene som hadde vitiligo også hadde reduset magesyreproduksjon. Jeg finner ikke dette studiet på nettet, så du får bare referansen - Allison JR. The relation of hydrochloric acid and vitamin B complex deficiency in certain skin diseases. South Med J 1945;38:235–41.

Nok 2 jeg ikke fant igjen på nettet -

Francis, H. W. Achlorhydria as an etiological factor in vitiligo, with report of four cases. Nebraska State Med J. 16(1):25–26, 1931.

Insufficient hydrochloric acid (achlorhydria) was associated with vitiligo. Supplementation with dilute hydrochloric acid after meals resulted in gradual repigmentation of the skin in vitiligo patients after one year or more.

Stone, P. Vitiligo: what doctors don’t tell you. Nature & Health. 22(1):101, 2001.

Vitiligo patients are generally found to have low levels of hydrochloric acid in the stomach. The severity of vitiligo often correlates with the severity of hydrochloric acid deficiency. Supplementation with 15 cc of hydrochloric acid with each meal has resulted in cures in many cases of vitiligo.

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(71)91889-7/abstract
http://www.thorne.com/media/alternative_medicine_review/1997/volume_2/Number_2/Hydrochloric_Acid.pdf

Også bruk av en rekke medikamenter kan forårsake abnormt forbruk eller tap av disse vitaminene.

En kuriositet (les avsnittet CURING VITILIGO) –
http://www.westonaprice.org/letters/letters-fall-2012

http://vitiligocover.com/vitamins-and-minerals-to-stimulate-pigmentation-in-vitiligo/
http://curezone.com/faq/q.asp?a=4,119,1434&q=220

Barna dine kan kun utvikle vitiligo om de mangler de samme næringsstoffene som deg, da genetisk disponerte sykdommer som nevnt mange ganger er dokumentert som bløff og uvitenskapelig sludder

En fastlege ser bare på blodnivåene av B12, og disse viser ikke mangel i kroppen, i tillegg til at leger ikke skiller mellom aktivt B12 og transkobolamin eller B12 analoger, som ikke virker som B12. Transkobolamin og analoger likner B12, og tolkes som B12 i blodprøver. Mangel på B12 indikerer mangel i kosten, eller redusert opptak pga manglende magesyreproduksjon. Eller du har normale B12 nivåer, men mangler magnesium som må til for at B12 skal kunne jobbe i kroppen. Også B9/folinsyre er helt nødvendig for B12’s funksjoner i kroppen.

PP

Anonym sa...

Takk for at du tar seg tid til å svare :) Ser jeg skal stramme inn kostholdet igjen med mer animalsk og mindre surdeigsprodukt - og forsøke meg på rå lever siden magesyreproduksjonen nok må opp. Fant mye info på http://senseoflife.blogg.no/1354709630_lever_med_futt_i_samt.html - om andre lurer.

Etter det jeg leser av svaret ditt, så kan jeg fortsatt bruke surkål som tilbehør - og andre grønnsaker fra korsblomstfamilien? Andre kilder sier man skal holde seg unna bla. tomat og paprika. Vet du noe om det?

Anonym sa...

Ser at dette ikke kom under tråden som det skulle. Gjelder fortsatt vitiligo.
Mino

Anonym sa...

Surkål går helt fint så lenge det ikke er hver dag, og så lenge du ikke har problemer med skjoldbruskkjertelen. Jeg ser ingen vettug grunn for at du ikke skal kunne spise tomater og paprika, utover pektininholdet om du svært gjerne vil ta opp maks næringsstoffer.

PP

Anonym sa...

Hei! Jeg lurer på hvor mye fet fisk du anbefaler til et to år gammelt barn? Jeg har tigligere gitt mye oppdretslaks, men holder meg nå til maktell og sild. Og er kollagenpeptider like bra som gelatin?
Rita

Anonym sa...

Takk for svar igjen. Burde spurt deg om dette for lenge siden så hadde jeg spart meg mange kvelder surfende rundt på internett.
Mino

Anonym sa...

Ser det er en del som spiser lever daglig. Er dette også viktig dersom man har god magesyreproduksjon og ellers ingen helseproblemer? Lever er absolutt ikke min favoritt, men kan klare noen få rå leverbiter i løpet av dagen:-)

Josefine

Anonym sa...

Da høres det ut som jeg ikke trenger å stresse for mye med å holde alle melkesyrebakterier unna metall. Jeg har lurt veldig på hvor avgjørende dette har vært, også ved bruk av metallbestikk i surkål, upasteurisert rømme osv. (pleier uansett ikke å la bestikket stå oppi mellom jeg forsyner meg). Men kefirkornene jeg har skal jeg fortsette å holde unna metall. Takk for svar :)

Marte

Heidi sa...

Jeg har plukket opp at man kan håndtere pektin i tomater ved å bløtlegge i myse. Jeg lager en del tomatsuppe (på kraft), og er - naturlig nok - opptatt av at vi skal kunne ta opp mest mulig næring fra krafta. Jeg har ikke vært klar over dette med tomater og pektin tidligere.

Nå tenker jeg å gjøre det på følgende måte:
Skrelle og hakke opp tomater kvelden før, tilsette soltørkede tomater og tomatpurè. Røre inn 2 ss myse, og la stå i romtemperatur over natta. Deretter lage ferdig tomatsuppa som vanlig til middag dagen etter.

Når jeg koker suppe på kraft koker jeg forresten alltid grønnsakene i litt vann først, og tilsetter ikke krafta før grønnsakene er ferdig kokt. Dette for at næringsstoffene i krafta ikke skal forringes ved koking.

Jeg har laget meg en regel om alltid å koke grønnsakene i minst en halv time - i håp om at alt fiber skal være nedbrutt.

PP: Er det ok å gjøre på denne måten med tomater/tomatsuppe?

Gjør jeg det riktig med grønnsakene slik jeg beskriver her - for at vi skal kunne ta opp flest mulig næringsstoffer fra krafta?

Heidi

Anonym sa...

Jeg har nå et brett med lever i ovnen, skåret i små skiver. Har foreløpig vært i ovnen i ca 2 døgn,45grader og det er først nå jeg kjenner den ubehagelige lukta.Nå ser jeg på noen av leverbitene en god del med snå hvite prikker, mugg kanskje? Jeg glemte også å skylle av leveren for blod, bare skar opp mens den var delvis frossen.Bør jeg kaste hele bretter, evt bare de med hvite prikker på?
Trine

Anonym sa...

Melkesyregjæring bryter ned pektin, så der gjør du rett.

Angående grønnsakene så avhenger det av fiberinnhold og type.

PP

Anonym sa...

Om du ikke har snudd bitene kan det være en type mugg, men den er ufarlig. Om bitene lukter vondt, som f.eks ammoniakk eller urinaktig bør de kastes, og også om de lukter mugg.

Alternativt er det salt du ser, om du har saltet dem. Og da lever inneholder lite fett er fett utelukket.

Uansett bør du beholde brettet :-)

PP

Anonym sa...

Ps -
http://eidenshage.blogspot.no/2013/01/dehydrert-lever-fra-storfe.html

PP

Anonym sa...

Det var nok mugg, jeg kastet bitene, men beholdt brettet.

Anonym sa...

Tusen takk PP! Jeg lurer på om det kan være noe strukturelt i og med at kostholdet mitt er ganske ok, ala tradisjonskost. Plages også med kraftig migrene men bare innimellom. Fikk tips fra noen andre at det også kan sitte i kraniet (blokkeringer av de små beina) hun hadde en datter som hadde opplevd noe lignende med gjentatte ørebetennelser, antibiotikakurer mm. Etter et besøk til osteopat der han gjorde noe behandling på kraniet hennes, en eller annen blokkering.. var hun helt frisk igjen. Tror jeg må skjekke det ut:-)

Kamferdropset

Anonym sa...

Rita, så mye barnet vil så lenge fisken spises med f.eks smør, fløte, rømme, talg, kokosolje, m.m.

Kollagenpeptider og gelatin er en og samme ting, førstnevnte er bare et finere ord for gelatin.

PP

Anonym sa...

Holdningsfeil og fysisk traume er strukturelt, og kan føre til forandringer både i kraniets "sammensetning" (forholdet mellom benplatene som tilsammen utgjør kraniet) så vel som næringssammensetningen inni selve øret. Jeg unnlot disse siste to da jeg tenkte det ble for komplisert for de fleste, og også fordi de næringsstoffer jeg anbefaler dekker slike strukturelle ubalanser. Jeg utelater ofte mye teknisk eller komplisert for å ikke gjøre kommentarene milelange eller vanskelig forståelige, men passer alltid på å dekke det jeg utelater gjennom tips om matemner og/eller næringsstoffer, eller terapier.

Det du sier om å justere skallen er helt kurant, hvilket er hvorfor jeg ofte anbefaler kiropraktor, osteopat eller kraniosakralterapeut. Ofte er det alt som trenges for at problemer man gjerne har hatt i årevis plutselig befinner seg i de evige problemmarker.

PP

Anonym sa...

Du bør absolutt holde dem unna heavy metal, da bakterier dauer når de må høre på slikt trommehinneterror, akkurat som planter!

:-)

PP

Anonym sa...

Hei PP.
Da er det neste mann sin tur her i familien.
Min mann lurte på om jeg kunne spørre deg hva overdreven svetting skyldes.
Jeg tenker det er en slags renselsesprosess, men han har hatt det så lenge han kan huske. Litt støvsuging i huset så er han dryppende våt fra fjeset og t-skjorten må byttes. Han har også tegn på lav magesyreproduksjon m.m som du har beskevet tidligere.

Eirin

Heidi sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anonym sa...

Men jeg er i gang.
Er Nordic nautrals sin arktic cod liver oil grei å bruke?

Eirin

Anonym sa...

Overdreven svetteproduksjon kan skyldes forholdsvis mange ting, så som inntak av koffein, nikotin, diverse kjemikalier i mat og drikke, ymse medikamenter, p-piller, kvikksølv fra vaksiner og amalgam, hyppige blodsukkerfall som fremmer stresshormonrespons (adrenalin og kortisol), fedme, diabetes, både hyper og hypotyreose, østrogendominans (også i menn), stress, næringsmangler som gir mangefull aktivitet av enzymer som avgifter kjemikalier, tilsetningsstoffer og naturlige giftstoffer som bl.a fenoler og salisylater, samt svovelforbindelser i mat, m,m.

Også overdrevent vann/væskeinntak, eller overdreven tilbakeholdelse av væske i kroppen (oftest pga saltmangel) fremmer økt svette som en måte å bli kvitt væsken på.

Kvikksølv og tungmetaller, så vel som mangefull avgiftning av ymse substanser og kjemikalier (som sies å forårsake såkalt allergi eller intoleranse, når det egentlig bare er mangefull avgiftning pga manglende enzymaktivitet), fører ofte til økt svette gjennom at kroppen avgifter via svetten.

Har han også lav kroppstemperatur (fryser lett, innvendig kulde, misliker vind og/eller kulde, etc) er det et sikkert tegn på hypotyreose som årsak. Er han litt eller mye overvektig, gjerne har mannebryster, og/eller håravfall, og/eller prostataproblemer, og/eller sviktende sexlyst og/eller opplever sviktende reisning av flagget ofte, eller nå og da, eller har begynt å strikke eller brodere, og å rope ”tudelu” til lekre mannfolk, er det sannsynligvis østrogenovervekt/for lite testosteron.

Næringsmangler som fremmer ovedreven svette er bl.a for lite protein, vitaminer som A og D og E, samt B vitaminer som bl.a B5, B6, B9/folinsyre, B12, jod, kalsium, magnesium, natrium, og sink

Som en kuriositet; om han kun svetter mye når han må støvsuge er det mulig han svetter mye i håp om at feromonene i svetten hans skal tiltrekke deg slik at du kan overta

Svaret på ditt neste spørsmål er dessverre nei. Ser du på produksjonsprosessen skjønner du kanskje hvorfor. Jeg anbefaler ikke gjæret fiskeleverolje fordi Christer selger den, eller fordi jeg liker den eller er forutintatt på noe vis i forhold til den, men fordi det er den eneste fiskeleveroljen jeg kjenner til som ikke er tuklet med på noe vis.

Jeg synes det er for galt at skikkelige produkter skal være så dyre, og er, i motsetning til mange som er opptatt av kosthold og helse, av den formening at det bare er tull og tøys at kvalitet skal koste mer, all den tid det å dyrke naturlig og å avle dyr på naturlig og nærende kost faktisk burde koste mindre, ikke mer. Grunnen til at slikt allikevel koster mer skyldes den bestående industrien så vel som korrupte politikere som kontinuerlig manipulerer markedet og priser og kvoter, avgifter, regler og bestemmelser, tollsatser, moms, roms og brummund dal, m.m slik at sunn og nærende mat og kosttilskudd blir vanskelig tilgjengelig eller dyrt å produsere, eller har status som nisjeprodukter som automatisk driver prisen opp, m.m.

PP

Anonym sa...

Når jeg leser alle spørsmål og svar her inne (og i forrige innlegg i denne bloggen + diverse andre blogger), så tenker jeg én ting: Det er nesten et mirakel at jeg lever i det hele tatt, og at jeg ikke bare lever men at jeg faktisk har gått "klar" av de verste helseproblemer/sykdommer, og kun har "småproblemer" å forholde meg til sånn rent helsemessig.

Var jo noe skikkelig mat i oppveksten, men dessvere tok jo TORO og diverse andre pulverfabrikanter over mer og mer - til husmødrenes store lykke. Alt ble jo plutselig så kjapt og lettvindt, og ingen tenkte over hva disse pulverne egentlig inneholdt. Så var det jo også kjøpebrødet, da - for ikke å snakke om margarin, som jo skulle være så bra (heldigvis likte jeg det ikke, men har nok brukt det mye til steking og baking). Har alltid hatt et svært anstrengt forhold til mat - ikke på grunn av slanking o.l., men fordi jeg ikke syntes mat smakte noe særlig godt. Da jeg flyttet for meg selv for en haug med år siden fant jeg et par-tre ting jeg likte/syntes var ok, og levde på dette stort sett. Det var kjøpebrød med smør og brunost, og pannekaker eller risgrøt til middag (kjøpemelk og kjøpemel). Når jeg vet det jeg vet i dag - kjære vene for et elendig kosthold jeg til enhver tid har hatt, tenker jeg...

Jeg har veldig lyst på et barn til, men det er nesten så jeg ikke tør å bli gravid. Hva om dette bedritne kostholdet jeg til enhver tid har hatt tidligere skal ødelegge for den lille? Lykkelig uvitende var jeg da jeg fikk mitt første barn for 5 år siden - og heldigvis, med unntak av noen mindre problemer vi har rettet opp med riktig kosthold, er den Lille både sunn og frisk.

Bare noen tanker fra meg. Jeg gremmes over matindustrien og hva den gjør med oss mennesker, men er også dypt og inderlig takknemmelig over at jeg nå lærer mer og mer om mat, kosthold og ernæring (takket være PP). Og dessuten - nå synes jeg faktisk mat er både spennende og interessant, og all denne nye hjemmelagede maten smaker også veldig godt! Ikke at jeg er den beste kokken verden har sett, men så skal det vel heller ikke så mye til for å overgå TORO og tilsvarende...

Nøtteliten

Anonym sa...

Vi takker og bukker og ler godt begge to nå:)
Det ser ut som at vi kommer tilbake til næringsmangel. Det er vel ikke mer å vente på. Har laget masse deilig kraft og supper, men har ikke enda begynt med lever. Og heller ikke melkeprodukter.
Når det gjelder oljen, Skal jeg i så fall holde meg til doseringen på flasken eller må jeg som gravid ta dobbelt opp?

Eirin

Anonym sa...

Tips -

Generell informasjon om matlaging og kosthold og helse -

http://www.westonaprice.org/
http://www.alun.dk/sund_kost.asp
http://drcate.com/

http://hartkeisonline.com/
http://nourishedkitchen.com/
http://thenourishingcook.com/
http://www.livingthenourishedlife.com/
http://www.thenourishinggourmet.com/
http://www.nourishingdays.com/recipe-index/homemade-basics/
http://www.thehealthyhomeeconomist.com/
http://www.kitchenstewardship.com/
http://kellythekitchenkop.com/archive-page
http://simplybeingwell.com/
http://www.foodrenegade.com/
http://www.culturesforhealth.com/
http://www.cheeseslave.com/
http://www.keeperofthehome.org/recipes
http://www.sustainableeats.com/
http://crunchychewymama.com/
http://www.traditionalfoodsmama.blogspot.com/
http://www.hiporganicmama.blogspot.com/
http://cooklikeyourgrandmother.com/
http://theprimalparent.com/
http://www.seriouseats.com/the-food-lab/
http://cavegirleats.com/
http://naturalbias.com/proof-that-modern-foods-cause-human-degeneration/
http://www.offalgood.com/

http://chestofbooks.com/health/nutrition/Dietetics-3/
http://www.matoghelse.no/

http://raypeat.com/articles/
http://www.litalee.com/shopdisplaycategories.asp?id=19&cat=Articles
http://www.healingnaturallybybee.com/
http://www.second-opinions.co.uk/
http://www.diabetes-diet.org.uk/
http://primalmeded.com/
http://www.helladelicious.com/
http://fermentedmilk.com/
http://realmilk.com/sitemap.html
http://www.raw-milk-facts.com/raw_milk_health_benefits.html
http://www.rawmilk.org/

Blogger -

http://www.cookingtf.com/forum/
http://donmatesz.blogspot.com/
http://www.westonaprice.org/blogs/cmasterjohn
http://www.eatmoveimprove.com/
http://wholehealthsource.blogspot.com/
http://www.180degreehealth.com/
http://www.celluliteinvestigation.com/

http://liveneshage.blogspot.com/
http://www.viblans.blogspot.com/
http://senseoflife.blogg.no/
http://gryhammer.blogspot.no/
http://eidenshage.blogspot.no/
http://grontvann.com/
http://kerosblogg.wordpress.com/
http://unesmat.blogg.no/
http://idaholm.blogg.no/
http://hodetiskyene.blogspot.no/
http://tradisjonskost.blogspot.no/
http://www.kraftmamma.no/

http://duggurd.no/
http://www.nærtogkjært.no/
http://www.tidsporten.no/

Online Instruksjonsfilmer – Matlaging, Tradisjonskost -

http://www.westonaprice.org/beginner-videos
http://www.thehealthyhomeeconomist.com/videos/
http://rouxbe.com/
http://www.youtube.com/user/thewestonaprice?feature=results_main


Barn & Kosthold - Ernæring under Svangerskap -

Real Food for Mother and Baby: The Fertility Diet, Eating for Two, and Baby's First Foods - Nina Planck, Bloomsbury USA, ISBN 1596913940 –
http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=1596913940
Healing Our Children: Because Your New Baby Matters! Sacred Wisdom for Preconception, Pregnancy, Birth and Parenting (ages 0-6) - Ramiel Nagel, Golden Child Publishing, ISBN 0982021313 –
http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=0982021313
Super Nutrition for Babies – Katherine Erlich, M.D., Kelly Genzlinger, David Brownstein, Fair Winds Press, ISBN 1592335039 –
http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=1592335039
The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care - Sally Fallon Morell,Thomas S. Cowan, New Trends Publishing, ISBN 0982338317 –
http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=0982338317
Nourishing Traditions : The Cookbook That Challenges Politically Correct Nutrition and the Diet Dictorats – Sally Fallon, Mary D. Enig & Pat Connolly, New Trends Publishing, ISBN 0967089735 –
http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=0967089735
Deep Nutrition: Why Your Genes Need Traditional Food - Catherine Shanahan, MD, Luke Shanahan, MFA, Big Box Books, ISBN 0615228380 –
http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=0615228380

http://www.yourreturn.org/Articles/NaturalParenting.pdf
http://0101.nccdn.net/1_5/1df/15c/06f/TradDietsforHealthChildren.pdf

Anonym sa...

The Benefits of Pre-chewing Your Child's Food -
http://www.marksdailyapple.com/should-you-chew-your-childs-food/#axzz2WXzgo01k

Diet for Pregnant and Nursing Mothers –
http://www.westonaprice.org/childrens-health/diet-for-pregnant-and-nursing-mothers

Feeding Babies -
http://www.westonaprice.org/childrens-health/feeding-babies

Conscious conception - foods for fertility –
http://nourishedkitchen.com/foods-for-fertility/

http://www.westonaprice.org/childrens-health/
http://www.nourishingourchildren.org/DVD.html
http://www.nourishingourchildren.org/Motherhood.html
http://www.healingourchildren.org/
http://www.healingourchildren.net/
http://healingthewholechild.com/in-the-news/
http://healthybabycode.com/blog
http://www.second-opinions.co.uk/diet_for_children.html
http://nourishmd.com/
http://nourishyourchildren.com/blog/
http://www.naturallyknockedup.com/
http://dyno-mom.blogspot.com/
https://www.holistickid.com/
http://www.getting-pregnant.com/preconception-nutrition.html
http://simplybeingwell.com/
http://foodforkidshealth.com/bone-broth-the-magical-ingredient-for-your-infants-gastrointestinal-concerns/

Natural childbirth: the evolutionary template for birth –
http://chriskresser.com/naturalchildbirth

Want a Nourished Baby? -
http://butterbeliever.com/want-a-nourished-baby-youll-want-to-read-this/

Why I’m Eating a Pre-Conception Diet (Even Though I’m Not Trying to Get Pregnant) -
http://butterbeliever.com/preconception-diet/

Prenatal Nutrition and Birth Defects –
http://www.seleneriverpress.com/images/pdfs/36_BirthDefectsandNutrition.pdf

Maternal Malnutrition and Congenital Deformity –
http://www.seleneriverpress.com/images/pdfs/MATERNAL_MALNUTRITION_AND_CONGENITAL_DEFORMITY_-HH_HILLERMANN_RPRNT_66B.pdf

Maternal Malnutrition and Fetal Prenatal Developmental Malformations –
http://www.seleneriverpress.com/images/pdfs/MATERNAL_MALNUTRITION_and_FOETAL_PRENATAL_DEVELOPMENTAL_MALFORMATIONS_-HH_HILLERMANN_RPRNT_66A.pdf

Questions and Answers on Kids and Traditional Foods –
http://www.westonaprice.org/childrens-health/kids-on-traditional-foods

Helseproblemer i barn – Tradisjonelle Helbredsmidler -
http://www.westonaprice.org/childrens-health/traditional-remedies-for-childhood-illnesses

Tannhelse - Kosthold og Kranieform -

http://www.curetoothdecay.com/
http://www.smartahealth.com/remineralization.html
http://www.healingteethnaturally.com/tooth-remineralisation-demineralisation-saliva-ph.html
http://www.westonaprice.org/dentistry/mental-or-dental
http://www.westonaprice.org/dentistry/from-attention-deficit-to-sleep-apnea
http://www.westonaprice.org/notes-from-yesteryear/100-years-before-weston-price

PP

Anonym sa...

Tips -

Based on these values, the dosage for the high-vitamin fermented cod liver oil is provided as follows:

Children age 3 months to 12 years: 1/2 teaspoon or 2.5 mL, providing 4650 IU vitamin A and 975 IU vitamin D.

Children over 12 years and adults: 1 teaspoon or 10 capsules, providing 9500 IU vitamin A and 1950 IU vitamin D.

Pregnant and nursing women: 2 teaspoons or 20 capsules, providing 19,000 IU vitamin A and 3900 IU vitamin D.

http://www.westonaprice.org/cod-liver-oil/cod-liver-oil-basics

PP

Anonym sa...

Jeg sluttet på p-piller for 2 uker siden, og har de siste dagene hatt smerter i nedre mageregion (livmor? eggstokker?). Synes det er vanskelig å plassere, det gjør vondt både foran og på siden og litt utover/nedover (men mest foran tror jeg). Kan dette ha noen sammenheng med p-pillene, eller er det bare tilfeldig at det dukket opp nå ? Har aldri vært plaget av slike smerter før. Tror ikke det er urinveisinnfeksjon da jeg ikke tisser mer enn normalt og det svir heller ikke.

Ellen

Anonym sa...

Og nå: Kattemat.

Etter flere års jakt på bedre helse for egen del, kom jeg plutselig over noen kommentarer som går på dyrefor og måtte gi meg selv en real klask i panna og smekk på labben. Dyrekjær som jeg (tydeligvis trodde jeg) er, har jeg jo ikke tenkt på hva jeg har gitt katta mi. Jag har naivt kjøpt inn dyrt veterinærfor i den tro at dette er best for min fine venn. Vel, ved nærmere granskning av innholdet ser jeg at det i stor grad går i plantefjott og kunstige vitaminer. Fortvilet har jeg nå forsøkt å gi katta (10 mnd) rå fisk/kylling/kjøtt/skalldyr, men katta ser jo ikke på maten en gang. Det eneste hun vil ha, bortsett fra tørrfor, er edderkopper og fluer (men jeg vil helst ikke starte oppdrett av disse for å gi katta riktig næring..).

Jeg har nå så smått begynt å blande tørrforet med langtidstrukket kraft av lammebein, for å tilvenne henne animalsk kost. Dette ser ut til å fungere, faktisk. Mitt spørsmål er da: er det ok å gi henne kraft? Vil hun kunne nyttiggjøre seg av næringsinnholdet i krafta, eller vil innholdet i tørrforet tulle med næringsopptaket? Har også lest i diverse kommentarfelt at hjerte er gull for katter pga taurin. Finnes det muligheter for kjøp av dette over nett, eller der det kun hos slaktere man kan få tak i dette? Lure tips til kattemat (til en katt som ikke tror at rå animalske matemner er mat) tas i mot med stor takknemlighet!

Hilsen Evelina

Anonym sa...

Hvorfor legger ikke kroppen jevt på seg? er det snakk om hormonforstyrrelser?
kroppen her eier ikke bryster og oppleves av eieren som lite feminin..... Fettet ser ut til å samle seg som grevinnearmer, samt rundt midjen(ryggsiden) og innside lår og jeg ser for første gang i mitt liv, antydning til celulitter. Men ikke en millimeter tilkommer brystene. Det spises godt av denne tradisjonsmaten - gealtin, kraft, eggeplommer, smør og kokosolje, rømme, salt, spekemat og rogn, torskeleverolje, ost i stort mon, mm og det trenes 5-6 ganger pr uke både styrke og utholdenhet.

Hilsen perfeksjonisten

Anonym sa...

Her er det bare å brette opp ermene:)
Tusen takk for at du tar deg tid til å svare oss på alskens rare spørsmål.
Evig takknemlig.

Mvh Eirin

Anonym sa...

Fettfordelingen du oppgir skyldes normalt østrogenovervekt (fettfordelingen er svært vanlig blant kvinner som har polycystisk ovariesyndrom/PCO, og som skyldes østrogendominans) eller hyppige stresshormonreaksjoner (adrenalin og kortisol, som blokkerer testosteron og veksthormon og fremmer insulininsensitivitet) på f.eks jevnlige blodsukkerfall, overtrening eller annet fysisk stress som varer over 90 minutter, eller på reelle stressituasjoner i hverdagen.

Overklassearmer burde du være stolt av!

PP

Anonym sa...

Det du beskriver er en forholdsvis vanlig reaksjon etter at man slutter med p-piller.

Ingefær eller gurkemeiete med litt sukker og salt i vil kanskje hjelpe. Eller bare vann med litt sukker og salt. Dette fordi kombinasjonen sukker og salt bl.a bidrar til å holde stresshormoner i sjakk, normalisere østrogen/progesteronbalansen, stimulere skjoldbruskkjertelen, normalisere serotoninnivåer, og stoppe betennelser, m.m

PP

Anonym sa...

Så lenge katten ikke er vant med matemnene siden den var minimal vil den ofte ikke ha ny mat du gir den. Trikset er da å blande ny mat sammen med mat den liker, og gradvis redusere maten den liker inntil du kun har den nye maten i matskålen.

Et triks som ofte har virket for meg er å blande ny mat med tunfisk (på boks) og eggeplomme, da de fleste katter elsker tunfisk. Prøver du dette er eggeplommen veldig viktig, da katten kan få leverskader og betennelse (steatitis/yellow fat disease) i hele kroppen som følge av vitamin E mangel om den spiser tunfisk jevnlig uten eggeplomme. Det samme gjeldr om den får svinekjøtt ofte.

Kraft er ok, men bidrar ikke med videre næring alene. Utover innmat er alle typer kjøtt og sjømat ok, samt eggeplommer, upasteurisert melk og melkeprodukter. Noen katter spiser alt, andre bare noe, og atter andre er sære som fy og gjerne bare spiser en sort fisk, men ingen andre. Eller kun tørket fisk, men ikke rå. Eller kun storfekjøtt, men ikke svinekjøtt. Noen spiser lever rå, andre liker en tørket, og noen ikke i det hele tatt. Katter er i sannhet sære krettur!

Substanser i tørrfor, især soya, raps eller korn, vil blokkere næringsopptaket, og også fremme redusert syreproduksjon i kattemagen så vel som tarmskader som reduserer næringsopptaket.

Hjerte fås i enkelte COOP butikker også (tror det var Mega eller Marked), da frosset storfehjerte. Har de ikke der du bor kan du be dem ta inn. Ellers må du via slakteri eller avtale med bonde. Husk at hjerte er en tøff muskel, slik at katten må få det oppskåret for å kunne tygge det.

Du kan også få tak i kjøttavskjær i butikker med ferskvaredisk, samt hos slakterier. Dette er gratis, eller i alle fall ganske billig. Det samme gjelder fiskeavskjær i butikker med ferskvaredisk, hos fiskehandlere, fiskere, samt fiskemottak.

PP


Anonym sa...

Jeg har også et spørsmål til p-piller. Sluttet for snart 6 måneder siden etter å ha gått på de i nesten 10 år. Nå som jeg vet det jeg vet vil jeg aldri starte på de igjen. Jeg har også tidligere hatt et lite opphold. Den gangen tok det 9 måneder før jeg fikk blødninger igjen. Jeg er derfor ikke overrasket over at jeg per i dag ikke heller ikke har fått tilbake blødningene. Jeg har lest at det varierer hvor lang tid det tar før man kommer tilbake til normalen igjen, og at uregelmessigheter før p-pillestart (noe jeg hadde i stot grad) og om man tok flere brett på rappen kan bety at det vil ta lang tid. Dette har noe med hormonbalansen å gjøre. Har du noe mer informasjon om dette PP, og hva kan jeg gjøre for å komme i hormonbalanse slik at eggløsning og blødninger starter igjen? Jeg la om kostholdet til det du og kraftmødrene promoterer omtrent samtidig som jeg sluttet på pilla.

Marte

Anonym sa...

Takk for svar. Vil det si at det bare er treningen som burde reduseres? øktene overstiger ikke 90 min, har lest at du har skrevet det tiligere også :)
spiser jevnt 4-5 måltider om dagen så kan ikke skjønne at det er blodsukkersvigninger(slet med det før denne maten fikk innpass...), spiser MYE og ekstremt næringstett nå.


Perfeksjonisten

Anonym sa...

Jeg har også lurt litt på noe av det samme, men det jeg lurer på er hvorfor brystene blir slappe og små etter amming. Jeg vet de fleste ville ha ledd av spørsmålet og svart at "det må du bare regne med" osv., men jeg tenker at naturen/skaperverket er perfekt - det finnes rett og slett ingen "skavanker man bare må regne med" i naturen, og dersom man ser til dyreriket (ville dyr, som lever naturlig - på sin naturlige mat/næring) så finnes ingen slike dyr som ikke er naturlig vakre/velproporsjonerte - uavhengig av hvor mange unger de har satt til verden.

Ok, jeg er kanskje litt påvirket av boken Deep Nutrition, men skjønnhet og "riktige" proporsjoner burde være en selvfølge, i henhold til naturens øvrige perfeksjonisme - så jeg har altså lurt på dette med bryster og amming.

Kanskje dette også skyldes overvekt av østrogen? Da lurer jeg i tilfelle på hva som forårsaker en slik østrogenovervekt.

Når det skal være sagt kjenner jeg meg igjen i stress. Er det virkelig slik at stress forårsaker slappe "ammebryster"? Hm...

Nøtteliten

Heidi sa...

Et bitte lite tips som også kanskje kan få katten til å spise ny mat. Når katter fanger maten sin selv, er denne alltid kroppstemperert når de spiser (mus, fugl osv.). Mange katter misliker å spise kald mat rett fra kjøleskapet, og kanskje det kan hjelpe hvis du legger rått kjøtt, rå fisk osv. i litt lunka vann en stund, ikke for å varmebehandle, men bare for at katten skal få følelsen av den riktige temperaturen. NB! Forsiktig med fisk da det ikke er mye som skal til før fisken blir kokt.

Og hvis katten din liker kattemat på boks (sånn standard, fra butikken) så kan man jo prøve å lage en miks av innmat og diverse, kjøre litt med stavmikser og lunka vann - og se om dette vil funke?

Ellers er jo selvsagt rådene til PP gode som alltid :-)

PP: Kan det være en lur ting å gi kattene gelatinpulver? Jeg tenker i forhold til eventuelt å rette opp eventuelle tarmskader og syreproduksjon.

Heidi sa...

PP har også skrevet en del om kattemat her:

http://gryhammer.blogspot.no/2012/08/det-beste-jeg-vet-er-sprstekte.html

Anonym sa...

Takk for innspill - både Heidi og PP!

Katta mi er rimelig sær i matveien. Hun liker ikke tunfisk.. og ikke boksmat.. Men, hun liker øl(!?) og majones - og selvfølgelig tørrfor (samt det hun fanger selv). Det eneste jeg har fått lurt i henne er altså kraft. Jeg skal prøve trikset med å lunke råvarene litt, eventuelt kan jeg kanskje lage min egen tørrfor? Lage en fin blanding av innmat og deretter tørke i dehydratoren min?

Evelina

Anonym sa...

Del gjerne med oss andre hva p-pillene svarer :-)

Alt ved det tradisjonsmatkonseptet jeg promoterer bidrar til å normalisere de hormonelle nivåene, både gjennom å bidra med næringsstoffer som bygger hormoner, som påvirker kjertler, lever og andre faktorer i kroppen som produserer og regulerer hormoner, som regulerer kropsegne faktorer som forstyrrer den hormonelle balansen, som avgifter kunstige hormoner og kjemikalier som forstyrrer den hormonelle balansen, etc.

Imidlertid; avhengig av næringstatus, kjemikaliebelastning, helsetilstand og generelt humør, er det veldig forskjellig hvor snart balansering skjer, og selv om kostholdet du nå har påbegynt hjelper på sikt, kan det være helt motsatt akkurat nå. Dette fordi å forandre kosthold, især til et mer næringsrikt kosthold, setter i gang så mange reparasjons og gjennoppbyggingsprosesser, selvreguleringsprosesser, og ikke minst avgiftningsprosesser slik at kroppen din i en periode er i stresstilstand. Sagt på en annen måte er du i en helbredskrise for tiden, og kroppen din bruker gjerne alle næringsstoffer den får på å reparere, bygge nye celler, kvitte seg med gamle (ofte via å sette i gang lokale betennelser), avgifte kjemikalier og tungmetaller, m.m. I løpet av denne prosessen skrur kroppen gjerne ned stoffskiftet midlertidig mens den fremmer bestemte reparasjons eller avgiftningsreaksjoner, eller mens den f.eks jobber med å få i gang enzym og koenzymprosesser som tidligere har vært delvis ”skrudd av” pga næringsmangel eller overkompensering hvor kroppen har måttet bryte ned andre næringsstoffer for å bygge manglende.

Mao, du er i stresstilstand, og stress i enhver form fremmer ikke hormonell balanse. Denne normaliserer seg av seg selv når kroppen er klar. Vil du allikevel prøve å få fortgang i prosessen er mer protein (bl.a for å øke avgiftning av østrogener i leveren) og mettet fett, kolesterol, gelatin, salt, karbohydrater (intil et visst nivå), og generelt mer næringsstoffer enn det som er vanlig på standard norsk kosthold.

Eventuelle mage-tarmproblemer må også fokuseres på for å unngå redusert næringsopptak, samt betennelser i tarmen som fremmer økt serotoninaktivitet, og som videre reduserer progesteronnivåene og øker østrogennivåene. Leverfunksjonen må også være rimelig oppegående, da leveren danner kolesterolet hormonene dannes fra, og produserer og/eller aktiverer en god del hormoner selv.

Jevn blodsukkerbalanse, som for de flestes tilfelle innebærer måltider ca hver 3-4. time, er viktig for å unngå stresshormonaktivitet som fremmer østrogen og blokkerer progesteron.

Har du mer fett enn det som er naturlig for deg vil det hjelpe å bli kvitt dette gjennom kost og trening, da fettceller produserer enzymet aromatase, som øker østrogennivåene i kroppen gjennom å omdanne bl.a testosteron til østrogen.

Især vitaminer som A, B6, B9/folinsyre, B12, inositol, D, E, samt kalsium, magnesium, natrium, selen og sink bidrar til normalisering av hormonene. Vitamin E er i særstilling på den måten at vitaminet kan overta for mange av progesterons funksjoner, og mye vitamin E stimulerer også progesteronproduksjon og aktivitet.

Utover ovennevnte tips, så vil kanskje progesteronkrem også være nyttig.

PP

Anonym sa...

Jeg anbefaler heller å la matemner som er kjølige ligge i romtemperatur en stund, da å legge animalske matemner i væske kan føre til tap av bl.a vannløselige vitaminer og næringsstoffer i blodet.

Tørking av matemner fører til tap av flere næringsstoffer, særlig vannløselige, i prosessen. Og dette fremmer også overdreven drikking, som videre fremmer økt vannlating, og mulig tap av næringsstoffer via urinen.

Det beste er derfor å gi maten fersk, og heller fryse i porsjonspakninger, og ta op etterhvert, enn å tørke.

Øl og majones? :-)

PP

Anonym sa...

Hvordan er det med oppdrettslaks? Er det bedre å unngå og spise det og heller bruke annen fisk til middag?
Nybegynner.

Heidi sa...

Da var det godt jeg nevnte dette med å blande inn lunka væske, slik at vi fikk en oppklaring på dette.

Takk PP! :-)

Heidi sa...

PS: God idé å gi pus gelatinpulver?

Beklager hvis dette er mas fra min side...

Anonym sa...

Er det riktig at melkeprodukter hemmer opptak av jern og andre mineraler? Antar at dette ikke gjelder for upasteuriserte og ikke homogeniserte meieriprodukter??

Anonym sa...

Det er jo ikke alle som får slappe bryster etter amming. Jeg ammet i 1,5 år, og mine bryster er akkurat like som de var før jeg ble gravid (jeg har middels store bryster). Kan ikke gi tradisjonskost "æren" for det heller, for den har jeg bare så vidt begynt på nå (1 år etter ammeslutt). Men jeg er særdeles lite stresset (mentalt iallefall). :)

Ellers tenker jeg litt som deg, at det er et mirakel at jeg ikke bare lever, men også har unngått alle kroniske sykdommer, allergier o.l. Helt fra barndommen av har mitt kosthold vært svært dårlig..

Anonym sa...

Det er det jeg mener, anonym - at hvis slappe bryster etter amming bare er noe man må regne med, så ville vel dette gjelde alle? I og med det er mange som har like fine bryster selv etter amming, så mener jeg det kan være logisk at forhold i kroppen har noe å si her. Heldig du er som har like fine pupper. Jeg ammet kjempelenge - til Lille var 2,5 år - og håpet i det lengste jeg skulle få "gode gammeldagse ammebryst" (dvs. litt store pupper) - men den gang ei... ;-)

Nøtteliten

Anonym sa...

Jeg tipper det vil variere hvor lenge man vil befinne seg i en slik "helbredeseskrise" hvor kroppen bruker de nye næringsstoffene den får til å gjenopprette balanse.

Hvordan er det å bli gravid/gå gravid under slike forhold - altså mens kroppen driver med denne type reparering?

Ideelt sett burde jeg ha ventet et år med å bli gravid - men jeg har dessverre begrenset tid, sånt rent biologisk sett.

Nøtteliten

Anonym sa...

På bakgrunn av informasjonen ovenfor tenker jeg også å drikke et halvt glass vann med 1/4 ts hver av sukker, salt og gurkemeie til hvert måltid - fordi jeg sliter med stress. Er dette en ok blanding?

Nøtteliten

Anonym sa...

Det er ingen god ide å bli gravid mens man selv er i underbalanse og jobber med å bygge og reparere seg selv. Fosteret dannes tross alt i all hovedsak fra næringsstoffer fra din kropp, og denne igjen reflekterer kostholdet ditt. Og også eventuelt års underernæring og kjemikalieopphopning. Det er ikke spørsmål om du har kjemikalier, i antall tusener og titusener med mer, lagret rundt om i kroppen din, men snarere hvor mye. I en britisk undersøkelse på 90-tallet fant man 500 dokumentert helseskadelige kjemikalier i en eneste fettcelle i en kvinne på 30 år. Og man fant kun 500 fordi man ikke lette etter flere. Samme undersøkelse i dag vile nok vist det mangedobbelte.

Mens du reparerer og rebalanserer deg selv er du mer eller mindre i en stressituasjon, slik at du antakelig ville måtte jobbe en del med å i det hele tatt bli gravid. Og konsekvensene for et eventuelt foster ville være usosiale. Bedre å vente mao, om du kan og vil.

Det har lite for seg å drikke salt og sukker til måltidene, all den tid det er bedre å spise litt karbohydrater for sukker, og eller bruke salt i maten. Salt og sukker i vann er mer ment som middel mot stress, søvnløshet, nerveproblemer, etc, og da tatt for seg/utenom måltider. Evt før leggetid eller om man våkner om natta og ikke får sove mer.

PP

Anonym sa...

Gelatinpulver er helt ok til katten som tillegg til annen proteinholdig mat, da gelatin ikke er fullverdig protein i seg selv. Selv opplever jeg at de fleste kattene ikke vil ha pulver, selv utblandet i annen mat, men gjerne fråtser i gelatin fra kraft så lenge dette er utblandet i mat eller andre substanser fra kraften

PP

Anonym sa...

Upasteuriserte melkeprodukter, især surnede, øker næringsopptaket gjennom at bl.a laktose, flere organiske syrer, smørsyre og fett generelt, laktoferrin (garanterer bl.a jernopptak), flere aminosyrer, etc binder ulike næringsstoffer i tarmen og sikrer opptak. Melk inneholder også et protein som binder B12 i magen og sikrer opptak i tarmen om ens egen magesekks produksjon av dette proteinet svikter pga nedsatt syreproduksjon eller konsum av matemner som blokkerer syreproduksjon eller omdanning av pepsinogen til pepsin. Pepsin er nødvendig for å fordøye proteiner, og dermed frigjøre B12 fra proteinene vitaminet er bundet til. Straks dette er gjort danner magecellene et eget fraktprotein som binder B12 og sikrer opptak. Melk inneholder som sagt samme protein, slik at man er dobbelt sikret.

Jeg gjentar til alle som poster anonymt at dere må identifisere dere på noe vis slik at jeg klarer å skille mellom dere. Dikt opp kallenavn som dere vil, bare dere har et navn jeg kan skille fra andre.

PP

Anonym sa...

Perfeksjonist, treningen er indikert som mulig årsak, men jeg kan ikke være sikker på grunnlag av den lille informasjonen jeg har fra deg. P-pillebruk og kopperbelastning fra kopperspiral, medikamentbruk, nylig vaksinering, hyppig konsum av xenoøstrogener, især bisfenol-A, m.m kan også være årsaksfaktorer, og antakelig en god del flere ting også som jeg ikke umiddelbart kommer på.

Jeg anbefaler deg å søke på hypothyreosis, estrogen dominance, hypoglycemia, cortisol dominance, samt hormonal fat distribution etc, for å sjekke ut symptomer og se om du kjenner deg igjen. Legg til symptoms bak de 4 første søkebegrepene.

PP

Anonym sa...

Da tenker jeg at det er lurt for meg å drikke litt vann med salt, sukker og gurkemeie utenom måltider, ved behov. Årsaken til at jeg sliter med stress er hovedsaklig omfattende traumer. Dårlig kosthold opp igjennom, ja - men heldigvis har jeg i allefall unngått de verste kjemikalier fra kosmetikk - all den tid jeg er velsignet med et utseende/hud osv. som aldri har hatt "bruk for" slikt. Men er selvsagt klar over at det er mye skit og kjemikalier i mat. Minst 20 år siden sist jeg fikk gift i form av vaksine spørytet inn i kroppen min, og enda lenger siden jeg kuttet p-piller (som jeg kun brukte et par år).

Ellers har jeg vært (er litt fortsatt) generelt dårlig til å få i meg mat, med mye svingninger i blodsukker som resultat. Jeg vil lage meg et skjema med klokkeslett, hvor jeg skriver ned det jeg skal/vil spise/få i meg til de ulike tidene på dagen, og så lage meg et alarm- og avkryssingssystem som sikrer at skjemaet overholdes.

Jeg vedder på at jeg ikke kommer til å ha det minste problem med å bli gravid. Sist bestemte vi oss bare for at nå passer det, ventet på neste eggløsning, hoppet i høyet - og vipps. Slo til på første forsøk ;-)

Men hvis det blir et barn til her i huset så vil jeg vente så lenge jeg føler at jeg kan. Begynte med tradisjonskost for litt under et år siden, men har jo selvsagt tatt det gradvis i henhold til hva jeg har hatt kapasitet til å lære meg. Uansett blir kostholdet gradvis bedre og bedre etterhvert som jeg leser og lærer.

Takk for svar, PP! :-)

Nøtteliten

Anonym sa...

Tusen takk igjen for svar, PP!

Jeg forklarte nok ikke godt nok i forhold til melk. Vi bruker kun rå melk som vi henter fra bonde, men foreløbig har jeg kun syrnet til kefir. Dette fordi det er umulig for oss å få tak i "ren" melk, dvs. kun gressbeite/økologisk etc. Ellers er det umulig for oss å få tak i upasteurisert/lavpasteurisert fløte. Eneste vi har tilgang til fra butikk er lavpasteurisert rømme fra Røros. Alternativet blir da å skaffe en separator og separere selv. Foreløbig kvier jeg meg litt fordi jeg er bekymret for rester av sprøytemidler, maursyre osv. i melka vi henter hos bonden - og at disse substansene skal være tilstede i fløte som jeg separerer selv. Vil syrning til rømme uskadeliggjøre dette slik kefirkorn gjør det?

Tusen takk for mange fine boktips. Jeg har flere av disse bøkene allerede, og leser flittig. Ellers har biblioteket vært behjelpelig, men av en eller annen grunn kan de ikke fjernlåne mer enn én bok av gangen.

Takk for oppklaring på brennesle. Har begynt å bruke det i maten nå. Ellers kommer vi nok til å plante reinrot - men vet også at det tar noen år før vi kan bruke plantene.

Når det gjelder lever har jeg prøvd meg på leverpostei, og det smaker veldig godt. Sitter stadig og blar i gamle kokebøker for å få noen tips til ulike retter. Heldigvis har vi god tilgang på både lever og hjerte fra lam, til en veldig rimelig penge. Begynner å speke/kaldrøyke hjerter rett over ferien :-)

Jeg har lest om din oppvekst tidligere, og får fortsatt vondt bare av å tenke på det. Forresten har også dette du nevner med juling i Jesu navn alltid vært grunnen til at jeg aldri har kunnet fordra organisert religion. Det er altfor mange overgrep som er blitt begått i religionens navn opp igjennom! Det er godt å være to, men ikke alltid like lett når vi - uten at vi vil det eller kan noe for det - trigger hverandres traumer. Men vi har kommet oss igjennom mye, og er godt på vei i forhold til det å få oss et liv - på tross av alt som har vært og alt vi har mistet.

H

Anonym sa...

Èn ting til...

Jeg har alltid lært at rått kjøtt er noe av det farligste man kan få i seg. Ser at det er mange som spiser rå lever (fra både fisk og landdyr).

Jeg har "utviklet" en slags teknikk for å svelge fermentert fiskeleverolje. Legger den liksom bakerst på tunga, og bare svelger ned med vann uten at fiskeleverolja kommer i kontakt med smaksløkene på tunga.

Er dette en ok måte å gjøre det på, eller trenger lever litt spytt og sånn fra tygging/munnen for å kunne virke best? Når jeg bruker denne "teknikken" merker jeg av og til at jeg får litt leversmak i munnen kanskje et kvarter etter at jeg svelget. Det skjer aldri hvis jeg spiser på vanlig måte.

Jeg spør fordi jeg tenker å gjøre det samme med lammelever. F.eks finhakke lever så godt at det ikke trengs å tygges, putte i små porsjoner i fryseren og ta opp en porsjon hver kveld som jeg kan svelge med denne "teknikken" hver morgen. Hvis det funker tenker jeg også at jeg kan gjøre det samme med fersk torskelever (som jeg får fra fiskere/fiskemottak).

Er dette en grei "metode"?

Imidlertid: Lammelevra jeg har nå er i fryseren. Hvis jeg tar opp, og finhakker - kan jeg da fryse den på nytt? Jeg har alltid hørt at man ikke skal "dobbeltfryse" mat.

Nøtteliten

Anonym sa...

Omfattende traumer; fysiske da, eller psykiske?

Måltider med mer protein og mettet eller animalsk fett og gjerne litt mindre karbohydrater bidrar også til å regulere blodsukkerbalansen. Det samme gjelder bruk av salt og krydder i maten. Især fettet er viktig da dette reduserer, og dermed porsjonerer ut, opptaket av sukkere fra tarmen utover et lengre tidsrom enn et måltid uten fett. Protein er viktig av flere grunner, deriblant både for å balansere karbohydratene såvel som for å aktivere hormonet glukagon, som kontrollerer og regulerer blodsukkerbalansen, hvor insulin alene bare støvsuger det for sukker og næring som skal til cellene. Protein er også nødvendig for magesyreproduksjon, slik at måltider uten protein medfører lite eller null optak av proteiner, de fleste vitaminer og mineraler, samtidig som mye sukker fra karbohydratene tas opp.

Det du forteller om resultatet av høyhoppingen er imponerende! Men, hvor i all verden fikk du tak i høyet?

Høyhopping burde være en OL-gren. Hadde vært mange glade deltakere :-) Hekkhopping eksisterer jo allerede, skjønt det kan virke som om de fleste utøvere aldri har skjønt poenget med det hele!

PP

Anonym sa...

Rått kjøtt er sunnere og mer næringsrikt enn varmebehandlet kjøtt, og regnes også som gourmetmat i restauranter, i form av bl.a tartar, carpaccio, ceviche, etc, såvel som speket mat, og tørket, røykt, gravet, raket og gjæret mat. Alt det uvitenskapelige og udokumenterte sludderet om parasitter og andre banditter i rått kjøtt er fryktpropaganda fra helseindustrien for å fremme myten om parasitter, bakterier og såkalte virus som patogene, samt for å manipulere folket henimot næringsfattig frukt og grønt/5 om dagen/vegetarianisme, etc som igjen gir masse penger i kassa for samme industri når folk blir syke pga underernæring og tyr til behandlinger, kirurgi, terapier og medikamenter for sine små og store problemer.

Et eksempel av mange –

Poison for Profit - What A Business Plan! –
http://www.rawfoodinfo.com/articles/art_poisonforprofit.html
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/04/19/shocking-facts-about-the-pharmaceutical-industry.aspx
http://creativehealth.netfirms.com/poison_p.shtml#top

Utdrag fra ovenstående artikkel;

The huge transnational companies that produce toxic chemicals found in pesticides, herbicides and industrial and household products profit not only from the sale of these products, but also from the symptoms and chronic illnesses that they can trigger.

The vast majority of chemicals found in pesticides and other products, undergo little or no testing for chronic, low level exposures and for chronic health effects.

The same chemical companies that produce toxic chemicals also produce prescription drugs, veterinary medicines, a wide array of medical products and imaging technologies, hold cancer treatment and medical device patents, and a produce a staggering assortment of over-the-counter palliatives.

Families with toxin induced illnesses often spend large sums for drugs and medical treatment.
This circle of profit is not conspiracy theory, but an easily provable fact.

Har du prøvd å svelge fiskeleverolje med smør eller melk, eller kokosolje? Metoden du beskriver går helt fint. Det samme gjelder for lever og fiskelever. Det blir litt mer arbeide på magesyre og pepsin på den måten, men det går bra så lenge du har normal syreproduskjon.

Om du har et fiskemottak i din umiddelbare nærhet, vil du oppgi det i tilfelle lesere som bor i nærheten av deg også vil ha fisk eller fiskeinnmat?

Alt du fryser mister en del næring, og dobelfrysing blir dobbelt næringstap. Hvorfor ikke bare tine, kutte opp og spise? Resten kan du oppbevare i kjøleskap og ta ut litt og litt, og har du mye kan du konservere i kjøleskap under fettlokk.

PP

Anonym sa...

Takk for svar. Takk for veldig interessante lenker. Jeg er så 100% enig med deg når det gjelder legemiddelindustri og alt dette skitet der.

Jeg tror ikke det er vits i å oppgi hvilket fiskemottak jeg bruker - jeg bor i et av landets beste fiskeområder, og det tusser av mottak her. De fleste fisker selv, og de som ikke gjør det vet garantert om mottakene :-)

Neste gang jeg får ladning av lammelever skal jeg fryse ned i litt mindre biter, og tine - skjære opp og spise rått. Tenkte å bestille 20 kg ved neste slakt. Da får jeg det helt ferskt. Håper 20 kg er nok.

Nøtteliten

Anonym sa...

Hei.
Har "skavanker" som trang forhud, traktbryst og uferdig brusk på kanten av øret noe med næringsmangel å gjøre? Hos babyer og barn altså.
4-åringen har, slik legen beskriver det, vokst av seg traktbrystet.

For mitt eget kolitt-diagnostiserte vedkommende er jeg ganske sikker på at sink-kopper-ratioen er feil. Jeg har nok lite sink. Er lever det beste da? Eller er det så mye kopper i den at det ikke blir optimalt? Jeg mistenker også at jeg har lite b6 og b9 ut fra det jeg har lest av deg, PP. Og serotoninubalanser som fører til indre uro. Da er vel leverinntak essensielt, eller?

Ønsker for øvrig å nevne at jeg startet å spise et hovedsakelig animalsk basert kosthold etter din anbefaling. De ekstreme mengdene valnøtter, grønn te, oppdrettslaks og rå grønnsaker og frø som jeg før sverget til, er byttet ut med spekemat, rørosrømme- og smør, råmelksyoghurt, parmesan, gelatin, kraft og (enn så lenge) stekt lever og litt rå eggeplomme (nam!) Mangler magnesiumolje og fermentert fiskeleverolje, men har iallefall bestilt nå. Har sluttet med Eskimo tran til både meg og barna.

Lykken er min flotte, lille, økologiske melkebonde som stolt forteller om næringsverdien av melka til kyrne som mesker seg på urtebeite. Og til høsten blir det slakt rett fra beite. Jeg føler meg heldig. Vekta mi gikk vel mye nedover på nytt kosthold, og jeg ammer en 1-åring, så jeg har sett meg nødt til å tilføre noe mer karbo. Jeg spiser myke, tørkede dadler med kokosfett, i tillegg lager jeg gele på juice, bær og honning og spiser noe frukt. Er det ok?

Ps. Noen fra Trøndelag som sender/selger melkekefirkorn?

Og skal vannkefir boble? Det gjør nemlig ikke min.


Takknemlige Tale

Anonym sa...

Psykiske. Hatt en narsissist etter oss i litt for mange år. Denne narsissisten er av et ganske voldsomt kaliber, så det har vært - og er, tøft. Fullstendig absurde situasjoner og hendelser - så absurde at man ikke skulle tro det var mulig, var/er helt dagligdags. Anfall av fullstendig panikkangst ble også etterhvert helt dagligdags for meg. Kunne vare flere døgn i strekk. Det verste er ikke det som har hendt (og fortsatt hender), men det at vi ikke ble trodd. På denne måten har de fleste instanser innen det offentlige Norge gjort det hele tusen ganger verre enn det hadde trengt å være. Jeg har mistet store deler av livet mitt, men bruker blant annet tradisjonskost og interessen for denne til å hente det tilbake igjen. Dessuten er det deilig å ha kontroll over i alle fall noe - maten vi spiser :-)

Takk for informasjon på blodsukkersvigninger. Jeg vil jo som sagt lage meg et skjema med klokkeslett osv., slik at jeg kan få i meg det jeg skal.

Ja, jeg synes også høyhoppingen var imponerende. Seksuelt aktiv i 20 år i forkant, og aldri vært i nærheten av å bli gravid, til tross for litt "sløvhet" i forhold til prevensjon. Oppvokst på gård, så plenty med høy derfra - men for å være ærlig klarte vi selvsagt dette uten høy. Ække så veldig vanskelig akkurat ;-)

Nøtteliten

Heidi sa...

Hva tenker du om kastrering av hannkatter, PP? Jeg har vært veldig frem og tilbake på dette og er usikker på hva jeg mener. Hadde en katt hvor jeg valgte ikke å kastrere. En katteeier jeg diskuterte dette med hevdet at "litt moro må jo kattene få ha det". Jeg syntes imidlertid ikke det var så veldig moro da pus kom hjem med det ene øret delvis revet av, og ellers dype sår/hull på halsen og magen. Vet ikke om pus syntes det var så veldig "moro" heller. Jeg valgte siden å kastrere da jeg fikk nye katter. Men allikevel - dette er jo å "tukle" med naturen. Liker ikke å gjøre det, da det logiske utgangspunktet er at naturen er perfekt som den er. Et annet aspekt er jo også alle kattungene som blir født og ikke blir tatt vare på. Kanskje hunnkattenes ansvar å sikre prevensjon til sine katter, men da får man en ny problemstilling - nemlig p-piller til katt, som helt sikkert er like uheldig som p-piller for mennesker. Så hva gjør man egentlig?

Anonym sa...

Takketale :-)

Traktbryst skyldes mangel på magnesium, sink og/eller vitamin D og K2. Ikke nødvendigvis alle på en gang. Men selv om du f.eks har tilstrekkelig med vitamin D, så er vitaminet i beste fall ubrukelig, og i verste årsak til forkalkninger så lenge du mangler vitamin A og/eller K2, som vitamin D jobber sammen med. Og magnesium trenges for at vitamin D fra mat skal omdannes til den aktive formen som virker i kroppen

Det samtlige ovennevnte næringsstoffer har til felles er at de også regulerer kroppens kalsiumnivåer, utover andre funksjoner, og der kommer også sink inn som regulator av hormonet kalsitonin, som også regulerer kalsiumnivåene. Leveren må også ha tilstrekkelig med sink for å omdanne vitamin A fra maten til aktive former i kroppen, samt for å transportere vitamin A ut til organer, etc. Samtlige næringsstoffer kan også fremme underutviklet brusk. Trang forhud, i betydning underutviklet forhud, skyldes normalt sinkmangel.

Litt info -
http://www.ctds.info/zinc1.html#pectus
http://www.ctds.info/pectus_excavatum.html

Lever inneholder rimelig med sink, men de fleste allikevel mer kopper, slik at det er best å spise andre matemner rike på sink i tillegg. Her er typisk næringsinfo i lever–
http://chriskresser.com/natures-most-potent-superfood
http://www.healingnaturallybybee.com/articles/livernutrients.php

Storfelever, hønselever, og elglever har mer sink enn kopper.

Serotoninubalanse i ditt tilfelle, i og med at du har betennelse i tarmen, er for høye nivåer. Og da er mer protein (især for glycin og glutamin, som omtrent reparerer alle kjente tarmproblemer), mettet fett (spesielt kort og mellomkjedet fra melkefett/fløte/rømme/smør og kokosfett – begge er dokumentert å helbrede kolitt), dyrefett, kolesterol, samt rimelige mengder karbohydrater til hvert måltid. Med rimelige mener jeg at du ikke tyr til lavkarbo, da for lite sukker raskt fremmer stressreaksjoner i mennesker som ikke er friske og raske.

Det er viktig å spise såpass tett at du ikke opplever de helt store blodsukkerfall mellom måltidene, da dette, utover å fremme stresshormonrespons, også øker serotonin. Og skulle du allikevel være uheldig å oppleve blodsukkerfall, ha litt salt, og gjerne litt sukker også, under tunga eller drikk i et glass vann, da saltet reduserer adrenalin og serotoninnivåene.

Kraft og gelatin er også viktig, spesielt gelatin for aminosyren glycin, som fungerer som serotoninantagonist i nervesystemet i tarmen så vel som i hjernen.

Salt og kryddere i måltider bidrar også til både tarmhelse så vel som til å regulere serotoninnivåene, og spesielt ingefær er bra for regulering av serotoninnivåene i tarmen.

Karbohydratkildene du oppgir er ok, men du vil nok også ha godt av f.eks hvit ris eller poteter, samt grønnsaker til måltidene, forutsatt at tarmen ikke reagerer og truer med å boikotte deg.

For vannkefir, se her, sidesøk bubble –
http://www.culturesforhealth.com/water-kefir-frequently-asked-questions-faq

PP

Anonym sa...

Tips -

http://liveneshage.blogspot.com/2013/02/tradisjonelt-bakeri-i-oslo.html?showComment=1367156123172#c5064572400163794008

PP

Anonym sa...

Du burde psyke deg opp og skifte kallenavn til Stornøtta, Giganøtta eller noe slikt! Min erfaring med voldelige og sjalu ekser, hvorav flere var mer eller mindre narsisisster (grunnlaget for sjalusifølelsen er normalt det samme som for narsisissme), er at den eneste måten du blir kvitt dem på er gjennom å skremme dem. Og da mener jeg virkelig skremme dem. Da enten fysisk, eller gjennom å få noe på dem, som truer forfengeligheten deres og gjør dem redd for deg og at du skal avsløre det du har på dem. Fysisk vold mot narsisisster avvæpner dem gjennom å ryste selvbildet deres om å f.eks være uangripelig, kunne takle hva som helst, overvinne hvem som helst, etc. Ofte rasjonaliserer de vekk det som skjedde, og er ovenpå igjen etter en stund, men en overhengende trussel om en ny runde med egodukking pleier å holde de fleste fra å gjenoppta plaginga av ekskjæresten. Dette gjelder især om personen forstår at den som dukker ham ikke er seksuelt involvert i eksen hans, da dette ellers kan føre til at all fornuft forsvinner og kun ren, instinktiv hevnlyst overtar.

Narsisisster er normalt livredde for at noen skal se hvem og hva de egentlig er, slik at om du kjenner til hva han er redd for at andre skal finne ut om ham, har du et pressmiddel. Er han f.eks Den muskelbunten, med muskler som dynamitt, men har Den lille lunta å skilte med har du et typisk pressmiddel. Især om du har bilde av ”herligheta.”

Innbiller han alle at han f.eks er rik, mens han egentlig går på trygd, etc, så har du nok et pressmiddel. Jeg bare dikter opp ting nå for at du skal skjønne hva jeg mener. Finner du noe du kan bruke mot ham kan dette brukes for å få ham til å ligge unna, og du kan også fortelle ham at hva du enn har, så har du kopier/fortalt ei venninne om saken, etc, slik at han ikke tror han kan komme seg ut av knipen gjennom å ransake hjemmet ditt.

Et eksempel på en metode som har funket bra i nesten samtlige tilfeller, og hvor damen involvert ikke ville at eksen skulle utsettes for vold, var å få oppførselen til eksen på film via skjulte kameraer/påslåtte nettkameraer, samt eventuelt også digitale lydopptakere. De fleste sjalu og/eller narsisisstiske personer oppfører seg og tenker forholdsvis likt, og det er et stort gap mellom hva personen tror han gjør og sier og hva han faktisk gjør og sier, slik han oppfattes av andre. En trussel om å f.eks vise film om ham på nettet, til nære venner eller familie, til politi, arbeidsgiver, trener, veileder, m.m er gjerne alt som skal til. Når jeg ovenfor skrev i nesten samtlige tilfeller så mener jeg at det funket i hvert tilfelle, men at enkelte ved et senere tidspunkt lot all frykt for eksponering fare og gjenopptok plaginga av eksdama under påvirkning av alkohol eller narkotika.

I og med at du er dame, og sikkert ikke kan selvforsvar, har du vurdert å betale noen for å ”godsnakke” med ham? Slike folk finnes som regel overalt, og en del vil sikkert gjøre det gratis også.

Alternativt kan du bevæpne deg på noe vis og, om mulig, bruke våpenet mot ham, men uten å skade ham alvorlig, da det er egoet hans som må skades. En narsisisst vil ikke kunne tro deg på trusler om å angripe ham, slik at det må handling til for at han skal forstå at du faktisk mener han er et dass. Alt såm ryster ham i hans tro på seg selv, og på ditt utelukkende positive syn på ham, Dette er risikabelt, i og med at han kan slå tilbake, men da har du grunnlag for anmeldelse.

Håper du finner på noe lurt, slik at du kommer deg ut av situasjonen. Jeg regner med du har vurdert å flytte og starte på nytt i en annen del av landet. Alt er bedre enn å leve som du gjør. Du skal jo ikke la deg knekke om du ikke er nøtt :-)

PP

Anonym sa...

Narsissisten er en kvinne. Det er min manns eks. Vi hadde ikke vært i live i dag om vi ikke flyttet til en annen kant av landet for 5 år siden. Det beste er å late som om hun ikke eksisterer, siden det eneste hun ønsker er massiv oppmerksomhet - også i form av eventuelle trusler, anmeldelser osv. (noe vi forøvrig aldri har gitt henne) fordi hun da kan ta frem krokodilletårene sine, gå til politiet, rope rundt om hvor synd det er på henne osv. Hun elsker å spille rollen som "offer", og elsker å henge ut oss som de verste overgripere, noe som selvsagt er svært belastende siden hun ikke har skrupler og gjerne kan stille seg opp offentlig og rope ut løgner og absurde virkelighetsomskrivninger. Internett er til eksempel et fint verktøy for slike mennesker ...

Dessverre forstod jeg dette med filming, lydopptak o.l. litt for sent. Hadde jeg bare hatt ètt opptak fra telefonsamtale ville de fleste ha forstått tegninga ganske kjapt, men det har jeg dessverre ikke. Etter at vi flyttet har det ikke vært flere anledninger til å få til slike opptak - nær sagt heldigvis.

Nøtteliten (H)

Anonym sa...

Aha, der tråkket jeg rett i den økologiske salaten!

Om dere er kvitt henne er det likegodt, tross mangel på filmateriale :-)

Samme prinsipp gjelder imidlertid kvinner som menn; finn det de er livredde for at andre skal vite om dem, og du har dem. Også det å få oppførselen eller ordvalget deres på film eller lydopptak pleier som sagt å funke.

Mennesker i offerrollen, en svært typisk form for narsisissme/ekstrem forfengelighet, har jeg å gjøre med opptil flere ganger i uka, så jeg er klar over hvor sjelden virkelighetsoppfattelsen deres stemmer med virkeligheten. Godt du har funnet deg en mann som du trives med, så er du i alle fall ikke alene om dette.

PP

Anonym sa...

Hehehe PP, jeg dauer :-) !

Når det gjelder GP sine produkter, jeg bruker Blue Ice Royal torskelever/smørolje-blandingen, 2 kapsler pr.d, er det egentlig bedre, når man spiser rå lever og også tidsporten-smør, og heller bruke skateleveroljen, for mer D-vitamin ? (om den har mer D-vitamin enn den jeg nevner) og da ta den sammen med smør ? evt spesielt i vinterhalvåret ?

Og er aktivt kull egentlig bra å lysne tenner med ? Og om så, vil det også hjelpe på evt fyllinger, eller bare gjøre større forskjell - blir ikke klok på kommentarfeltet f.eks her:
http://wellnessmama.com/3662/best-way-to-whiten-teeth-naturally/

Marianne

Anonym sa...

Ser ikke helt den salaten du tråkket i... ;-)

Vi kommer aldri til å bli kvitt henne helt. Min mann har barn med henne. Var det ikke for dette, så hadde vi lagt hele "kjerringa" bak oss for lenge siden - men det er vanskelig (hvis ikke nær sakt umulig) å glemme sine egne barn. Og barn er som kjent et svært effektivt og nyttig "verktøy" for slike mennesker. Ja, jeg har funnet meg en mann jeg trives med - men hele denne situasjonen er også forårsaket nettopp av det faktum at vi fant hverandre. Men forresten - i tillegg til at det å flytte reddet oss, så hadde jeg også noen drømmer i forkant av alt dette. Disse så sterke og konsise at det ikke var noen tvil om budskapet, selvom jeg den gangen ikke forstod (selvsagt) hva det var som skulle komme. Disse drømmene har også bidratt til å redde livet mitt. Film- eller lydopptak, kanskje en gang i fremtiden? Jeg er ikke så naiv nå som jeg var den gangen... Stresset rundt dette har dessverre satt seg i kroppen, men som sagt bruker jeg interessen for tradisjonsmat (og alle dine kommentarer) til å hjelpe meg selv og den lille familien min gjennom dette. Har fulgt med lenge, under litt forskjellige kallenavn (litt paranoid blir man jo...).

Du - må bare få gi deg en klem og si takk. Jeg har ikke ord for hvordan jeg skal få takket deg for alle kommentarer i diverse blogger over lang tid, og enda mindre har jeg ord for å uttrykke i hvor stor grad alt dette du har brukt tid på å skrive rundt om har hjulpet meg og familien min.

Nøtteliten

Anonym sa...

Tusen takk for svar. Det er så godt når ting gir mening, og det gjør det du sier. Det var dagens TakkeTale.;)

Jeg har selv oppdaget at ingefær gjør meg godt. Nå vet jeg årsaken! Tar gurkemeie sammen med, som jeg tror øker effekten.

Blodsukkerfall er noe dritt, og jeg er svært følsom for det. Det har kroppen min sagt ettertrykkelig fra om for lenge siden. Det vet for øvrig de som står meg nær også. Når lunta blir kort, har det allerede gått for langt.;)

4-åringen min har også voksesmerter og av og til after/kvitsår i munnen. Tarmen hans fungerer heller ikke optimalt, som jeg har nevnt før. Løse avleveringer, kan være grøtete, slimete eller blyanttynn. Peker dette i samme retning? Sink, magnesium, d-vitamin? Han får i seg en del gelatin. Men foreløpig er ikke kostholdet hans optimalt. Det blir på et vis slik at jeg må feste min egen oksygenmaske før jeg kan hjelpe ham, som de sier i flyet... Høres det fælt ut?

Takksigende Tale

Anonym sa...

For blodsukkerbalansens del så er også optimale nivåer av de næringsstoffer som deltar I regulering av blodsukkernivåene, cellenes insulinsensitivitet, produksjon og aktivitet av insulin og glukagon, samt fordøyelse og transport av sukker fra tarmen til blodet også en viktig faktor hva gjelder regulering.

Flere B vitaminer, vitamin A og D, samt mineraler som krom, magnesium, natrium og sink er en nødvendig del av glukosetoleransefaktor så vel som insulin, og er også inkludert i produksjonen av insulin. De samme næringsstoffer regulerer cellenes insulinsensitivitet gjennom å stimulere insulinreseptorer, og sammen med magnesium og vitamin D holder de bukspyttkjertelens betaceller, som produserer insulin og glukagon, i topp form. Protein i måltider stimulerer ikke bare syreproduksjon i magesekken, men bidrar også til stimulering av glukagon, som normaliserer blodsukkernivåene om insulin er for grådig og tar med seg alt blodsukkeret til kroppens celler.

For lite salt i kosten er en vanligere årsak til f.eks diabetes enn sukker/karbohydrater, og sistnevnte er kun delårsak gjennom å tappe kroppen for bl.a magnesium og vitamin D. Mangel på magnesium og vitamin D er dermed den egentlige årsaken til diabetes type 1 og 2, ikke karbohydrater/sukker, og en tilleggsfaktor i insulininsensitivitet er også hyppig konsum av plantefett som forstyrrer insulinreseptorene i cellenes membraner. Jeg snakker nå om det sunne, hjerte og diabetesvennlige fettet helsemyndighetene A/S promoterer.

Uraffinert salt inneholder bl.a natrium og magnesium, som både regulerer blodsukkeret så vel som øker insulinsensitiviteten i kroppens celler, og natrium hjelper også kroppen å holde på mineraler som bl.a kalsium, kalium, magnesium og sink, gjennom å forhindre at disse skilles ut via urinen.

Økt næring bidrar mao også til å regulere blodsukkerbalansen, slik at man ikke trenger å være avhengig av å spise på fastlagte tidspunkter.

4-åringens avføring indikerer redusert leverfunksjon, eller bukspyttkjertelfunksjon, eller tarmfunksjon, og som fremmer redusert næringsopptak. Utover generelt næringsrike måltider anbefaler jeg at han får melkesyregjæret mat og/eller drikke til hvert måltid i en periode, evt surnede melkeprodukter. Melkefett, især smør, inneholder lipase, som hjelper på fordøyelsen av fett, og melk (upasteurisert) og melkesyregjæret mat og drikke bidrar med andre enzymer som hjelper til med å fordøye maten for ham. Tradisjonelt tilberedte matemner gjør det samme, da disse enten inneholder enzymer som er en naturlig del av f.eks muskelkjøtt, eller som produserer av bakterier og sopp under gjæringsprosesser. Spekemat f.eks, som fenalår, inneholder dermed enzymer som bl.a katepsin og kalpain, som for-fordøyer lammelåret slik at næringsstoffene i dette ikke bare er betydelig lettere fordøyelige, men også inkluderer disse enzymene, som hjelper på fordøyelsen av kjøttet i magesekkens øverste del, inntil syreproduksjonen er optimal. Deretter overtar magens eget proteinfordøyende enzym, pepsin. De fleste enzymer fra mat og drikke bidrar med fordøyelse av maten før magesyre og pepsin overtar, og flere fortsetter fordøyelsen av matens forskjellige partikler når mageinnholdet kommer ut i tynntarmen. Slik at enzymer fra mat bidrar til fordøyelse selv om tynntarmens egne enzymer mangler pga betennelse. I tillegg til å være for-fordøyde og enzymrike, er også tradisjonelt tilberedte animalske matemner, inkludert melk og melkeprodukter, kilder til optimale mengder næringsstoffer som ikke har blitt denaturert på noe vis via varme, væske, vann, luft eller lys. Og heller ikke inneholder slike matemner helseskadelige substanser dannet under tilberedning som involverer varme, så som heterosyliske aminer, polyaromatiske hydrokarboner/tjærestoffer, benzopyren, akrolein, HNE, akrylamid, forskjellige peroksider, acetaldehyd eller AGE’s, m.m.

Anonym sa...

Dette er hvorfor jeg konsekvent anbefaler animalske matemner som hovedmat, hvor vegetabilske matemner, samt gjærede vegetabilske matemner er ment som tilbehør og fordøyelseshjelpere. Maksimalt med næring, minimalt med kjemikalier og negative substanser, mat som allerede er delvis fordøyd, og som i tillegg hjelper din egen fordøyelse om denne ikke er optimal – dette er ekte tradisjonskost og supermat, og ikke surdeig, surkål og plantekost, råkost/raw food, vannkefir, kombucha, m.m.

Gassmaske ja; høres helt naturlig for meg. Selv vile jeg nok ha erklært unntakstilstand i tillegg, og ringt både brannvesen, politi og antiterrorstyrker for å bakke meg op før jeg hoppet i det, so to speak.

PP

Anonym sa...

Salattråkkinga skyldes at jeg umiddelbart antok det var snakk om en mann, i og med at du er kvinne.

Ellers er det bare hyggelig, i betydning you're welcome!

PP

Anonym sa...

Jeg har det leger og "søvnspesialister" ofte kaller forsinket søvnfasesyndrom. Hatt det hele livet. Normal leggetid for meg - det vil si det tidspunktet på døgnet hvor jeg har lettest for å sovne, er cirka 5-6 på morgenen. Føler meg aldri våken og opplagt når jeg våkner, nesten uansett hvor lenge jeg har sovet. Kan telle på én hånd de nettene/morgenene i løpet av ett år hvor jeg legger meg til normal tid (cirka 00:00), våkner til normal tid (cirka 07:00) og faktisk føler meg våken, opplagt og uthvilt. Tar lang tid før jeg føler meg våken etter at jeg har stått opp, og blir ofte veldig trøtt tidlig på kvelden - men er lys våken igjen og har masse energi når det nærmer seg midnatt. Eller jeg kan legge meg til å sove, duppe av i et minutt eller to - og så være lys våken igjen og ikke bli trøtt før langt utpå morgenkvisten. Noe jeg har lagt merke til er at jeg stort sett alltid fyser sinnsykt på noe søtt med en gang jeg våkner fra en sånn liten dupp.

Har en sønn på 5 år. Han har dessverre fått det samme.

Vet at mineraler er viktig, og særlig magnesium. Har brukt magnesiumspray i cirka et halvt år, men merker ingen forskjell. Vet også at vitamin D kan ha betydning (fordi vitamin D regulerer melatonin?). Begynte med GP fiskeleverolje naturell rett før jul. Virket på knipseslaget for både meg og min sønn. Jeg sovnet lett som en plett i ukesvis, og var alltid våken og opplagt på morgenen. Stod opp tidlig også. Gikk tom, ventet to uker, og begynte med GP igjen. Virket nok en gang på knipseslaget. Helt fantastisk!

Så var vi uten GP olje i tre måneder, fordi det har vært problemer med å få tak i. Tilstanden ble bare verre og verre i disse tre månedene. Raskere for meg, ikke fullt så raskt verre for min sønn - men på slutten, før vi fikk ny olje, ble det ganske ille for han også. Fått ny olje nå, men kun fått tak i kanel og sjokolade, ikke naturell. Og vet du - denne gangen funker det ikke. Jeg merker ingen virkning. Min sønn - tja... han sover ikke akkurat godt, men legger seg nå i alle fall. Får han omsider til å sovne, og han våkner mange ganger i løpet av natta. Tidligere, da det var på det verste, da brukte jeg mellom 2 og 5 timer på å få han til å sove om kveldene, og etter at han hadde sovnet pleide han å våkne cirka hver halvtime eller hver hele time gjennom hele natta. Etter å ha våknet såpass mange ganger, var det helt vanlig at han tilslutt ble lys våken og bare ville stå opp. Da var det helt håpløst å få han til å sove igjen. Som regel var dette rundt 3-4 på natta. Mange tenker ikke over det men slike søvnforstyrrelser er utrolig tærende og slitsomt å leve med. For meg har det vært helt grusomt å skulle kombinere dette med skole, studier, jobb osv. Jeg ønsker ikke at sønnen min skal leve med de søvnproblemene jeg selv alltid har hatt - og det hadde jo vært fint hvis jeg kunne sove godt også.

Kan jeg spørre deg om du har noen tanker rundt dette PP?

Nøtteliten

Anonym sa...

Glemte å nevne at jeg har fått i meg mye kraft det siste året, og har aldri merket virkning av verken kraft eller gelatinpulver. Har også brukt shilajit for mineralene, og aldri merket virkning av det heller. Heller ingen virkning av reinrot eller aswhaganda. Ingen virkning av melkekefir, upasteurisert ost eller upasteurisert smør. Har spist hjemmelagede leverkapsler i noen måneder (opptil 10 per dag). Ingen virkning av dette heller, i forhold til søvn.

Nøtteliten.

Anonym sa...

Hmmmm, hmmm, hmmmmmmmmm? Ble du blyg og fjernet kommentaren om AC/DC og heavy metal som "terapi"? Grei musikk det for trening og festing, men jeg hadde blitt sprø av å høre på det til vanlig.

Og, som nevnt ovenfor, så døde planter som ble utsatt for slik musikk i forsøk beskrevet i boken The Sound of Music and Plants - Dorothy L Retallack, DeVorss and Co, ISBN 0-87516-170-7. Skjønt det var helt sikkert ikke AC/DC

PP

Anonym sa...

Over lang tid sier du, og mener sånn circa et år, siden i fjor juni? Du lurte meg en stund med alle kallenavnene dine, men jeg tok meg inn igjen da jeg så du brukte samme uttrykk gjentatte ganger. Og da også i en av kommentarene her. Og også refererte til samme tidligere hendelser som visse andre kallenavn også har gjort, også på denne siden. Ditt ekte navn har initialene HHHD, og din mann JHD, stemmer ikke det?

Og biologisk sett kan du få barn selv når du er 100, da alder kun er en ting i den mentale indoktrineringen din. Nærer du kropp og sinn kan du det aller meste til dagen du forlater kroppen for ferie i det hinsidige. Selv er jeg, som du vet fra en kommentar i Gry's blogg, og som du kommenterte med å gratulere meg med dagen, 43, men jeg utkonkurrerer hvem som helst i hvilken som helst alder i det aller meste for det. Og jeg kan takke kosten min for dette, samt også jevnlig fysisk aktivitet. Jeg har tenkt å bli riktig gammel i år, men være ung i både kropp og sin for det, og også forlate kroppen min når det selv passer meg.

PP

Anonym sa...

Mye flott å lese her, ja! Jeg er så utrolig takknemlig :)

Til info: I dag spiste min katt faktisk skav av fenalår og litt smør. Dette lover jo bra!

Evelina

Anonym sa...

Tips -

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19504369
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1641496
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1759094
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2305167
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8842380
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1440-1819.1998.00395.x/full
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1440-1819.1996.tb02743.x/abstract
http://www.brightenyourlife.info/ch6.html (nevner også B12)

B12 and sleep
Those who can't get to sleep at night may need vitamin B12. Studies show that B12 causes an earlier release of melatonin at night which resets the sleep-wake cycle. (Melatonin has been called "the sleep hormone" because of its effects on sleep). B12 acts directly on the pineal gland to provoke a faster release of melatonin. At the tail end, B12 causes melatonin to drop off faster. B12 helps you get to sleep earlier, and may help you wake up earlier if you leave a curtain open to the morning sun. B12 sensitizes you to morning light, which helps you wake up. Very serious sleep-wake disorders have been successfully treated with vitamin B12 in the methylcobalamin form, although it may not work for everyone. Unfortunately, the vitamin doesn't help people who want to cut down on their sleep time altogether.

During the 1950s, B12 was frequently given to heart patients. The vitamin fell out of vogue as drugs took over the therapeutic picture. New findings on the connection between homocysteine and vascular disease, plus the failure of drugs to have an impact on the number of heart attacks and strokes, have shifted the focus back to B12 and other homocysteine-lowering vitamins. The notion that B12 must be injected to be effective has been disproven in recent studies. Swedish experience shows that oral B12 is effective for the treatment of pernicious anemia.

B12 has many benefits, including the reduction of homocysteine, restoration of normal sleep patterns, and mood effects. B12 deficiency is a fairly common deficiency in elderly people who frequently have disrupted digestion. It can cause symptoms that look exactly like Alzheimer's disease, and it's crucial for the retention of folate in cells.
http://www.lef.org/magazine/mag99/aug99-report3.htm

Mangel på magnesium er også en årsak, som vi har vært inne på tidligere, og om ikke annet så må du ha rimelige magnesiumnivåer for at B12 skal fungere i kroppen. Om magnesium og søvn –
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12635882
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12030424
http://www.huffingtonpost.co.uk/marek-doyle/help-me-sleep-magnesium-secret-to-sleep-problems_b_3311795.html
http://www.medicalnewstoday.com/releases/163169.php

Når du ikke legger deg før klokken 12.00 har du ikke melatoninutskillelse om natta, og det hjelper ikke å bruke tilskudd. Især når tilskudd er dokumentert helseskadelig som nevnt tidligere. Alt som forstyrrer kroppens serotoninbalanse forstyrrer melatoninproduksjonen, da serotonin omdannes til melatonin. Dvs melatonin kan ikke dannes om serotoninet ikke er tilgjengelig pga f.eks massiv produksjon og aktivitet i nervesystemet i tarmen pga lokal betennelse der. Også mangel på næringsstoffer involvert i melatoninproduksjon og aktivitet er en faktor, slik at heller enn å ty til helseskadelig tilskudd lar det seg gjøre å normalisere melatininproduksjon og aktivitet via kosten. Men, du må fremdeles legge deg før midnatt.

Når du legger deg i 5-6 tiden på morgenen, legger du deg på det tidspunktet hvor stresshormonet adrenalin har vært aktivt siden mellom 2-4, og også kortisol om det har gått flere timer mellom leggetid og siste måltid. Dette, i tillegg til manglende melatonin og vektshormonaktivitet om natta (kun når du sover før midnatt), garanterer at du ikke våkner opplagt og klar til å møte dagen med et smell.

Anonym sa...

Alt som reduserer skjoldbruskkjertelens aktivitet, og fremmerhypofunksjon (hypotyreose), reduserer melatoninproduksjonen, slik at skjoldbruskkjertelen må næres og elskes og dyrkes for at melatoninproduksjonen skal normaliseres.

Utover å prøve ut B12-rike matemner i en periode, prøv å spise kort før dere legger dere, og sørg for at måltidet inneholder litt salt og karbohydrater eller sukker. Våkner du eller din sønn om natta, drikk litt vann med sukker/saltblanding, (eller saft med litt salt i) eller ha en kopp med denne blandingen stående ved senga, og ta en liten klype og legg under tunga. Ligg deretter i ro, slik at du/dere ikke våkner helt.

Jeg har selv hatt dette problemet, nøyaktig slik du beskriver det, etter at jeg sluttet i militæret, og for meg var det en kombinasjon av gjenopptrening av normal døgnrytme og magnesium som hjalp mest. Jeg pleide å legge meg mellom 4-6 om morgenen, da jeg var helt utslitt og regnet med å få sove litt før jeg våknet bare noen timer etter og var dautrøtt. I dag har jeg rett som det er samme rytme, men da fordi jeg ikke trenger mer en noen timers søvn i døgnet.

PP

Anonym sa...

Når melken kommer fra kyr som går på beite hvor det har vært brukt kjemisk gjødsel og sprøytegifter er det best å surne den, da bakterier og sopp avgifter en god del kjemikalier, tungmetaller og sprøytegiftrester. Samme gjelder fløte til rømme.

Holder du deg til et kallenavn slipper du å få postet den samme boklisten i flere kommentarer!

Det tar 3 år før du kan bruke røttene, mens blader og frø kan brukes fra andre året. Både blader og frø inneholder de samme virkestoffene som i rota, mao ekdysteroner. Bladene smaker imildertid bittert med kjempestor B; dansk bitter og absint, etc kan bare gå hjem og legge seg i forhold.

Jeg regner med at du allerede er klar over at et godt liv må finnes først i hjerte og sinn før det kan bli en ytre realitet. Ellers blir det lett et luftslott som raser sammen straks noen drar ut proppen :-)

PP

Anonym sa...

Tilbake til te-tråden: Kan brennesle-te eller hvit te være sunne alternativer til grønn og svart te?? Tenker at brennesle tilfører mineraler...?

Josefine

Anna sa...

Jeg driver å lager Ingefærøl, og ser det er flere som tilsetter både einerbær og ryllik i. Skal også ha cayennepepper i herligheten, men lurer på om einerbær og ryllik er ok eller uheldig? Ser også de bruker Creme of Tartar (kalium hydrogen tartrate?), hva er dine synspunkter om det? Den er vel for å hindre sukker i å krystalisere seg her. Ser Sarah i Healthy Home Economist også bruker det i noen oppskrifter.

Anonym sa...

Siden i fjor juni er helt korrekt. Det har aldri vært min hensikt å lure noen - og aller minst deg, og siden jeg også vet hvor skarp du er så regnet jeg faktisk med at du etter all sannsynlighet ville kjenne igjen blant annet min måte å formulere meg på. Dermed er enkelte uttrykk også blitt gjentatt med vilje. Ellers så ser jeg jo hvor mange som skriver - og har skrevet - til deg i alle disse bloggene, og tenkte vel egentlig at jeg var "en anonym i mengden". Hvor du har fått initialene fra - vel, det må gudene vite. Kjenner vi hverandre, eller kjenner du min mann? Men forresten, helst ikke svare på dette her. Jeg blir paranoid nok av at disse initialene står skrevet her. Det er fint lite jeg kan gjøre på nettet uten at en viss person klarer å finne ut av det (og eventuelt bruke det mot meg ved behov) - selv det å diskutere strikkeoppskrifter på nettet har faktisk vært et stort problem for meg. Og ja, selvsagt husker jeg at jeg gratulerte deg med dagen :-)

Det fascinerer meg å lese om din helsetilstand. Jeg har ingen problemer med å se at det nok er få som kan matche denne. Det du formidler, både når det gjelder mennesker, dyr og planter (++) gir meg håp om at vi mennesker en dag skal komme dit vi var ment å være. Takk igjen for at du deler av alt hva du kan og vet.

Nøtteliten

Anonym sa...

PP, jeg lurer litt på dette med D-vitamin fra mat og/eller GP-produktene.
Jeg la inn et spørsmål litt tidligere, men det ligger litt langt opp i rollen, ifm GP-dosering.
Jeg bruker Blue Ice Royal torskelever/smørolje-blandingen, men bare 2 kapsler pr.dag. Føler vel at jeg får mer A- vitamin enn D-vitamin i kosten nå, siden jeg spiser rå lever og rebellsmør jevnlig, (spiser ca 3 eggeplommer om dagen, men ikke noe fet fisk ) Er det egentlig bedre å heller bruke skateleveroljen, for mer D-vitamin ? (om den har mer D-vitamin enn den jeg nevner ?) og da ta den sammen med smør. Evt spesielt i vinterhalvåret ? Nå har det f.eks regnet i 3 dager og energien daler da litt ned i skjul, og om sommeren i år blir som i fjor/man kan bare ikke håpe :-)tror jeg at jeg hadde hatt godt av litt større dose D-vitamin jevnt over muligens.
Hva slags daglig dosering i kapsler burde man i såfall ha, om det er noe i det med å dosere ut mer av vitamin A med mer D vitamin?

Marianne

Anonym sa...

Jeg er usikker på beiteforholdene til disse kyrne, men har tenkt å spørre bonden min litt om dette. Er imidlertid ikke så mange bønder å ta av her, så jeg vil gjerne være litt forsiktig også. Redd for å miste ham. Mistet nemlig min forrige bonde pga. overgang til melkerobot. Men syrning er uansett en god idè. Til nå har vi utelukkende holdt oss til melkekefir, og drikker relativt store mengder av dette. Lille synes nok det er litt for syrlig på smak, men har funnet noen gode løsninger med bringebær f.eks.

Jeg vil lese meg opp på reinrot, og så/plante dette til våren igjen. Har plukket opp følgende "metode" for såing av frø:

"Før setting i jorden, må man ta et eller flere små frø, holde i munnen under tunga i minst ni minutter. Så må man legge dem mellom håndflatene og holde slik i omtrent 30 sekunder. Ved å gjøre det skal man stå barbent på det stykke jord der settingen skal finne sted. Så kan man åpne håndflatene og holde frøene forsiktig foran munnen. Så kan man puste ut luften fra sine lunger og varme opp frøene med sin ånde. Da vil det lille frøet kjenne til alt som er i deg. Så bør man holde håndflatene åpne i ca 30 sekunder til for å presentere frøene for himmellegemene, da vil frøene bestemme øyeblikket for sin oppspiring. Planetene vil hjelpe til med dette! De vil gi spiren den energi som er nødvendig for deg. Deretter kan du sette frøet i jorde. For all del ikke vann det umiddelbart, for å ikke vaske bort spyttet sammen med all informasjon, som frøet vil trekke inn i seg. Tre dager etter såing er det mulig å vanne."

Hensikten med dette skal være at frøet på denne måten vil absorbere all informasjon om mennesket, og under modning vil det dermed velge ut den riktige energien fra Verdensrommet og Jorden for akkurat dette ene mennesket.

Tror du dette har noe for seg? Har også hørt at orgonitter skal være bra for planter, men usikker på om dette stemmer. Uansett skal jeg som sagt lese meg opp på reinrot.

Det minste problem for meg er å få samme bokliste postet i flere kommentarer, men jeg tenker at dette egentlig er litt dårlig gjort mot både deg og andre lesere. Du bruker mye tid på dette som du gjør, og dermed kan det være greit å spare deg for dobbeltpostinger. Beklager. Imidlertid er det svært vanskelig for meg å snakke om disse tingene som jeg har skrevet om i mine siste innlegg. Jeg er redd for å bli identifisert. Jfr. mitt problem bare med å diskutere helt uskyldige ting.

Jeg er fullt klar over dette siste du skriver - med hjertene våre, og ikke minst sinnet. Denne vissheten har hjulpet meg gjennom flere år, men i perioder har jeg også vært så sliten at jeg ikke har klart å etterfølge det jeg selv vet. Et av mine høyeste ønsker akkurat nå er å oppheve denne "blokkeringen" - sakte, men sikkert. Slik at vi kan være det vi er ment å være :-)

H

Anonym sa...

Jeg mente lure som humor, ikke i negativ forstand. Jeg kom fram til intialene deres gjennom å se på hva du har skrevet tidligere om deg selv om mannen din, samt barnet ditt, hvor du bor, etc, og sammen med info i din manns blogg var det bare å søke på navnene deres og bosted, så dukket bosted, gateadresse og telefonnummer opp. I din manns blogg forteller han om vise hendelser angående helsa hans, og navnet hans viser dette du tidligere har nevnt om "halvdeler."

Jeg regner med du er klar over at det er bilde av deg og din mann sammen med sønnen deres på nettet? Dette gjorde det enkelt å bekrefte at jeg hadde riktig informasjon, gjennom å sammenlikne personene på bildet med bilder fra blogger. Jeg kunne røpe flere ting som også satte meg på sporet, men da kan andre legge sammen 2 og 2 og kanskje få 22.

Jeg skal ikke si mer om dette i blogger, slik at du ikke trenger å bekymre deg for identiteten din.

PP

Anonym sa...

I mail til Christer skriver kraftmamma Marianne følgende om meg (siden hun snakker om er kraftmammabloggen):

"Vi vil at den siden skal være en base for folk som søker inspirasjon til en sunnere livsstil, sånn vi ser det. Et møtested for folk som er opptatt av denne maten vi nyter godt av. Også et sted for de nysgjerrige men som ikke har tatt noen steg i den retningen anda. Et sted med god stemning rett og slett. Om vår godeste PP skal få lov til å regjere i kommentarfeltet slik som han har gjort tidligere på bloggene våre, og slik han gjør hos deg nå, er ikke det forenelig med våre ønsker for siden."

I kommentar her - http://www.kraftmamma.no./kraftmamma-og-veien-videre/#comment-434 - skrives også følgende om meg:

”Er det ingen som synes det har vært skremmende hvor enerådende PP har vært?
Jeg føler dette har gjort bloggene sårbare på mange måter. Jeg tror på kraftmødrenes matrevolusjon. Det vil garantert komme andre ernæringsfysiologer inn på siden. Kanskje vil de ha andre spesialfelt og andre “filosofier”.”


Mitt spørsmål er om det er slik jeg oppfattes av leserne? Jeg har hele tiden ment jeg hjalp andre og bidrog til noe positivt ved å spre informasjon, og enkelte har også nevnt dette i kommentarer. Men hvor mange mener at jeg forringer bloggene, eller er enerådende og ”regjerer” ved mitt nærvær? Jeg har da aldri bedt noen kalle meg kong PP? :-)

PP

Anonym sa...

Jeg synes dette spørsmålet er langt viktigere enn den kommentaren ovenfor som jeg ser på som tåpelig (fra hun som mener det er skremmende at PP har vært så enerådende): Er det ingen som synes/har lagt merke til hvilke ufattelig SKATT PP og hans kunnskap er for oss mennesker? Min mening er at PP er unik. Ikke bare i Norge - men på verdensbasis. Dette har kraftmødrene valgt å ignorere, fordi de mener det ikke er forenelig med deres ønsker for siden.

Man ønsker altså å formidle tradisjonskost og dennes helsefordeler, men velger allikevel å utestenge en av verdens fremste ressurser på nettopp tradisjonskost og dennes helsefordeler.

Henger overhodet ikke på greip!

Ja, du kan til tider være litt krass PP - og jeg må innrømme at jeg liker deg spesielt godt når du viser oss lesere at du også har humor. Når alt kommer til alt er du vel ikke annet enn et menneske du, heller - men krass eller ikke, jeg skal alltids tåle det fordi jeg mener det du formidler er noe av det viktigste som er blitt formidlet i nyere tid. Dessuten forstår jeg også at du kan bli litt oppgitt innimellom - for det er også, til tider, mye "dumt" som kommer til uttrykk rundt om. Jeg forstår også at du ikke alltid har tid til å være humoristisk, men skriver "kjapt og rett frem" nettopp fordi du (sikkert) mener det er viktigere å formidle et svar snarere enn å bruke tid på å være morsom.

Fast leser/følger

Anonym sa...

Om ikke konge, så er du GULL! Jeg har forsøkt å skrive en kommentar til veien videre- innlegget (blant annet fordi jeg reagerte på kommentaren du gjengir), men jeg har ikke klart å formulere meg slik jeg ønsker, og derfor har det dessverre ikke blitt noe innlegg i det hele tatt. Jeg ble bare så sint og skuffa over kraftmødrene, og hva jeg tenker om forfatterne av flere av kommentarene har jeg ikke engang ord for. Men hvis folk vil være sauer og bare følge uten å vite hvorfor de gjør som de gjør, så velbekomme. For min del har bloggene blitt heller uinteressante og innholdløse uten deg. Jeg oppfatter deg ikke noe i nærheten av "skremmende enerådene eller regjerende", og er mer livredd for at du skal forsvinne. Jeg har brukt de siste 10 årene på å spise meg syk nettopp fordi jeg har lest og hørt litt her og litt der om hva som er bra (også fra Gry før hun gikk over til tradisjonskost), uten å sette meg ordentlig inn i hva jeg egentlig holdt på med. I motsetning til de fleste andre har du integritet, og jeg stoler 100 % på deg nettopp fordi du forklarer "hvordan og hvorfor", og serverer lange lister med linker som underbygger det du sier. Alt du gir av din tid og kunnskap er til uvurderlig hjelp, og du er rett og slett helt enestående!

Virtuell klem fra Ellen

‹ Eldst ‹Eldre   1 – 200 av 205   Nyere› Nyest»