mandag 11. februar 2013

Er tradisjonelt bakeri rundt Oslo og omegn ønskelig?

Lenge siden sist og hva er vel bedre enn å komme med noe helt nytt :)

Plutselig kom det forespørsel fra både Ingerlise og Vibeke om baker som kan levere skikkelige brød. Saken er nemlig slik at den beste baker for denne jobben bor på Radøy utenfor Bergen. Det er brødmagikeren Thomas Simon som jeg hadde som baker før jeg la opp i Dinkelbakeriet i 2009.

Nå ser det kanskje ut som etterspørselen østpå etter tradisjonelle syrnede brød øker kraftig, og at det faktisk er marked for å starte et bakeri der borte som gir dere det dere vil ha. Bakeriet vil da selvsagt i samme slengen organisere postordre til kunder over hele landet, noe Tidsporten også kan organisere gjennom nettbutikken.
Jeg føler meg skikket til å organisere et slikt bakeri da jeg har mye erfaring fra slik drift, men fokuset vil nå bli produksjon til folket og ikke til kjedene. Det vil heller ikke bli noe eget utsalg i bakeriet, og bakeriet vil starte fra en spe begynnelse til å utvikle seg som et konsept over hele landet om folket støtter det. Dvs det blir få sorter brød i starten, men dere vil smøres med rundstykker noe søtt osv. Alle produkter skal selvsagt være syrnet 100% slik at all fytinsyre er borte, og gluten er uskadeliggjort slik at også de såkalte glutenallergikerene blir invitert med på festen (nå er jo gluten selv om vi skal bruke spelt ikke så bra for noen menneskers fordøyelse). Det vil ikke bli eget utsalg, men kun bestillingsproduksjoner, og det er meningen at Vibeke og Ingerlise skal formidle varene, og ellers andre som vil selge dette. Dvs en logistikk må opprettes mellom alle de som vil være med på samarbeidet. Jeg vil organisere ting i bakeriet og støtte jentene og andre som melder seg på. Noe kontroll vil jeg beholde, da jeg ønsker å se en sunn utvikling i de som nå vil starte for seg selv, men jeg ønsker at de blir selvstendige gjennom støtte og råd. Thomas som jeg kjenner svært godt vil være mine øre og øyne der borte, så det vil fungere. Selve driften er ikke komplisert så lenge det fins noen der som kan få det fysiske til å skje som jeg stoler på.

Kostnader må tenkes på, for det verste som skjer et godt prosjekt er at det feiler grunnet for mye kostnader. Det trengs et lokale på 70-120 kvm som egner seg for produksjon, og dette vil vi gjerne  prøve å få til sentralt på Østlandet, men ikke i tjukkeste Oslo der prisene er deretter. Aller helst hadde det vært fint med en rik tante som sitter på arealer som var villig til å låne de vekk til prosjektet blir stablet på beina. Tenker ellers om alle vi som vil dette blogger om det og at vi har så mange 1000 lesere tilsammen, at det da kan bli at det dukker opp noe rimelig i det minste fra en eller fler av leserene. Midt i mellom Lillestrøm og Oslo er jo en grei utgangstanke iom at Vibeke er i Lillestrøm og Ingerlise i Oslo, men alt kan jo vurderes, viktigst er at det logistisk kan løses. Videre trengs en plass der Thomas kan bo, og det hadde jo vært kjempebra for ham om han kom nærmt noen som bryr seg om det samme. Så også her ønsker jeg å bruke bloggmakten til å se om det fins noen som er med på dugnaden slik at Thomas sine bokostnader ikke blir et problem for kostnadsrammene. Videre trengs det bakeriutstyr noe jeg har tenkt å finansiere, men om noen har gode løsninger som hjelper prosjektet på beina så er jo det glimrende. Tanken er som dere skjønner å kutte kostnader, slik at alle midler kan brukes til å få prosjektet i gang. Jeg tenker at realistisk er det at vi kan starte i september eller oktober 2013. Jeg ønsker dette som et slags kollektiv der alle drar lasset sammen for å hjelpe hverandre frem (da et normalt bakeri koster millioner å bygge opp, men jeg har tenkt å starte lite for så å vokse, og derfor gjøre det så billig som mulig), nå takket være salg av ost og smør som øker hele tiden, så får jeg mer spillerom og kan være med å skubbe i gang prosjekter. Vibeke og Ingerlise trenger all den støtte de kan få av alle, for de 2 vil nå være med på å gi tradisjonskostprosjektet et skubb fremover, og det vil jeg gjerne støtte både med varer og med råd og kompetanse der det trengs. Jeg ønsker dere all hell og lykke, og vet selvsagt at med rett fokus så er alt mulig :)

Videre trenger vi å vite hvilke interesse det er for dette, så jeg har laget en avstemning oppe til høyre der jeg vil ha svar fra flest mulig, og da ekte svar som gir meg en god pekepinn på hvor mye brød jeg tror vi kan selge i uken fra dag 1. Jeg vet at ting vil vokse når ildsjeler som Vibeke og Ingerlise vil drive dette fremover, og jeg er sikker på at fler kommer til. Jeg trenger noe å gå på for å lage kalkulasjoner, da prosjektet må være realistisk for at jeg skal gå videre og investere tid og penger i det. Jeg vet hvorfor jeg ga opp Dinkelbakeriet, men ser i dag noe helt annet enn det jeg så den gang, og ikke minst kan jeg gjøre det jeg den gang begynte men denne gang perfekt, og da med super hjelp av bakermagikeren Thomas som forstår hva jeg snakker om og også er en tradisjonskostens mann;)


Så jeg vil atter en gang be dere om en tjeneste om dere vil at dette skal gjennomføres og det er å spre budskapet, be flest mulig komme til dette innlegget og stemme i stemmeboksen oppe til høyre. Min blogg alene leses ikke av nok folk, så jeg vil ønske at dere andre supre tradisjonskostblogger vier dette litt oppmerksomhet, også dere utennfor Oslo. Oslo og omegn er kun der det skal starte denne gangen fordi markedet er størst der og gir best økonomisk sikkerhet, og dere vil alle få muligheten iom at det blir postordresalg. På sikt er selvsagt planen at Thomas skal lære opp neste generasjons skikkelige bakere, og at de skal bære prosjektet med seg utover hele landet som i et kjedekonsept. Jeg er opptatt av at det skal tjenes penger, da de er nødvending for å muliggjøre nye slike prosjekter, nå er det bakeri som teller, neste gang er det gjerne et slakteri, men alt i tradisjonskostens ånd. Bakeriet får uansett tak i råvarene mye billigere enn dere iom at det handles mengder, så prisene vil nok ikke bli forferdelige, men jeg kan tenke meg rundt 50,- kr for ett brød på 1kg, men dette må nok regnes nøye på. Rug er billig, og det blir et rugbrød som da også blir ett billig alternativ, skjønt vi har planer om å bruke norskdyrket svedjerug som jo er noe dyrere enn vanlig økologisk rug. Spelt vil nok være hovedråvaren, og det skal være norskdyrket steinmalt spelt, og hvem det blir får dere vite når jeg vet hvor dette bærer henn og jeg da tar kontakt med den aktuelle leverandøren. Egen mølle skal bakeriet selvsagt ha slik at alt grovt mel er helt ferskt. Steinovn blir det også :)

For at dette prosjektet skal materialiseres, så må det fokuseres, og jo fler som fokuserer med meg, jo sterkere blir energien som vil få dette til å skje. Planene mine er klare, nå trenger jeg bare dere kunder og bloggere der ute til å hjelpe meg å sette puslespillet sammen :)

210 kommentarer:

1 – 200 av 210   Nyere›   Nyest»
kristine sa...

Helt supert! Dette er noe jeg har vert på utkikk etter, og det hadde vert genialt om det ble mulig å få tak i gode kvalitetesbrød! :)
Håper virkelig at dette går veien :)

Anonym sa...

Hva med spiret brød?

Christer sa...

Haha, jeg får stort sett kun sopp til å vokse på brød, den dag jeg får brød til å spire, så tror jeg at jeg finner på noe annet ;)

Kristine sa...

Ahhh, spennende greier!! Du får vurdere Holli Mølle som leverandør. Kanskje den nærmeste til Oslo. Trygve Nesje som driver virksomheten er superhyggelig. Bruker riktig spelttype og steinmaler hvis man vil ha mel.

Ida sa...

Dette høres fantatisk ut! Skal dele innlegget i morgen, så når det kanskje et par hundre stykker som ikke allerede vet om de andre, mer etablerte, tradisjonskostbloggene. Tipper det er et marked for surdeigsbrød også utenom oss som driver med tradisjonskost, tenker på alle dem som har kuttet ut gluten av den ene eller den andre grunnen. Det hade vært utrolig deilig å kunne supplere min egen hjemmebakst

Eidenshage sa...

For noen herlige planer, håper det viser seg å være økonomisk forsvarlig og blir satt i drift. Flotte, norske leverandører har man jo nesten å velge og vrake i, så dette blir spennende. Jeg håper på en brødekspress over fjellet til ville, vakre vest, men det blir kanskje det samme som postordre?
Supert prosjekt. Jeg skal være med å spre budskapet, selvfølgelig!

Lene sa...

Jeg ville kjøpt om det var lavkarbobrød med mye frø/nøtter, men jeg bor i Bergen..Så er vel ikke helt i målgruppen.

Hva med å sette opp en epost-liste, så du har en måte å kontakte alle de som sier de er interessert? :)

Anonym sa...

Nå mente jeg spiret korn da, og lage brød av det :) Som tillegg til syrna brød liksom. Ellers et kjempebra forslag og planer.

Christer sa...

Skjønte det, men i rettskivingens ånd ble du dessverre hengt ut der;)

Nei Spiring av korn og frø i bakervarer kommer ikke på tale, syrningen gjør det vi er ute etter. Spiring vil ikke gjøre noen forskjell annet en å gi dårligere bakeevne, samt mye høyere kostnader med at vi trenger fotballplasser stor for å spire alt kornet som skal til, og ikke nok med det, det må tørkes før det kan males til mel. Det er et urealistisk prosjekt med andre ord. Jeg vet om et bakeri som påstår de bruker spiret korn her til lands om de eksisterer lenger, men de lyger.

Anonym sa...

okay :) Trudde det var like helsefremmende som syrna brød jeg da. Men da er det kanskje ikke det. Prøvde å spire speltkorn selv her, men det blei bare mugg ut av det.

Christer sa...

spiring har med råkostbølgen å gjøre, skjønt tradisjonelt spiret man også korn, men da for å kvitte seg med problemer i kornet, og normalt stoppet det ikke med spiring, men deretter maling røsting, koking osv. Syrning er nøkkelen til det vi snakker om, og man kan si at kornet spirer litt om man legger det i bløt slik at syrenivået stiger litt, men å kalle det spiret korn er en bløff.

Christer sa...

Lavkarbo blir det jo til en viss grad iom at mye stivelse brytes ned til organiske syrer som igjen bremser opptaket av karbohydrater, og meningen er også at folk skal smøre på rikelig med smør, og ha på ost og andre lavkarboproukter slik at brødet bare blir noe å holde fast i mer eller mindre. Men nøtter og frø blir minimalt brukt grunnet lang bløtleggingstid for å få vekk fytinsyren, samt det flerumettede fettet som kroppen ikke trenger.

Jeg vil ha ting på facebook helst, da maillister blir for uoversiktlig. Synd å å si det men for meg er facebook det beste stedet å gi informasjon på, og her er det mening at meningsmålingen skal gi meg en pekepinn. Jeg har tro på prosjektet, men som alle prosjekt så bør det gjøres en del forberedelser :)

Anonym sa...

Hvis en spirer det sånn at det blir spirer ut av det, så leser jeg her at da kvitter en seg med problemer i kornet? Høres ut for meg at det gjør mye av det samme som med syrning? Bare at det da ikke blir melkesyregjæra?

Christer sa...

Nei spiring alene kvitter ikke kornet med problemet for vår fordøyelse. Kanskje om du spirer det helt til det blir gress og kornet er vekke, men det holder ikke med spiring i et par dager. Malt er jo spiret korn, men det inneholder gluten. Om springen involverer syrlig kultur, dvs at vannet er surt, så vil nok ting brytes ned slik som ellers beskrevet, men normalt tar det minst 3-5 dager før ting syrner om man ikke tilsetter syre selv, og som du selv sier fikk du bare myggel og ingen syrning slik som ønskes. Ved bløtlegging der alt korn dekkes syrner ting lettere (samt at man bør røre inn oksygen/luft innimellom), men der man spirer og forholdene ikke er optimale for det, så får man soppvekst, altså myggel og produktet blir ubrukelig. Spiring slik jeg forstår det tradisjonelt (som i naturlige folkeslag) er å få kornet til å gi fra seg små spirer som vokser ut slik at nedbrytningsprosessen starter, og jeg forestiller meg at de lot dette gå så langt at vannet syrnet under kontroll slik at all fytinsyre og gluten ble uskadeliggjort, deretter tørket de og malte kornet/frøene/nøttene og til slutt kokte dem, eller bakte dem. Da hadde produktet gått gjennom instendige prosesser som alle gjorde sin nytte for å gjøre produktet fordøyelig. Det er slik jeg har sett informasjonen, og slik jeg tolker den, men kanskje det fins en pirker der ute som kan presisere bedre enn meg hva som foregikk den gang da når folk bare brukte erfaringene sine og nedarvet kunnskap.

Helene sa...

Har delt innlegget på bloggen min sin FB-side. Selv bor jeg i Bergen nå, men er veldig interessert utover det. Hvordan er holdbarheten på brødene i forhold til postordre slik du ser det for deg?

Christer sa...

Min erfaring fra Dinkelbakeriet sier meg at 2 uker ikke bør bli et problem på brød som ikke er lyse og gjæres med gjær. Men minst 3-4 dager på alle produkter, og tanken er jo at folk handler en pakke full og fryser ned. Forventet holdbarhet vil bli opplyst på alle produkter, og den greier vi å strekke mye lenger enn alle andre så lenge våre råd følges til oppbevaring. Produktene kan også fryses og brukes som bake-off normalt, noe vi jobbet mye med i DB :)

Anonym sa...

Dette hadde virkelig vært noe! Fantastisk om det slår igjennom - da blir i alle fall jeg kunde=) Stå på=D

Åshild sa...

Eg blir kunde om det kjem bakeri i nærleiken. Bur i Oslo vest. fint å kunne supplere eigen heimebakst. Hadde vore knall om ein kunne kjøpe flatbrød, tortillas, lefser, bollar, lussekattar, pepparkaker, loff. Føler eg får bra til kvardagsbrødet sjølv, surdeigsbrød sjølvsagt. Men ein kyndig bakar hadde vel klart å få fram eit brød som knapt var surt, så hadde kanskje barna ete det også :)
Synest planane høyres super spennande ut. Hugsar eg las til auga vart stort og vått om Kaslo Sourdough Bakery.

Helene sa...

Takk for svar! Da må jeg bare skaffe meg større fryseboks ;)

Anonym sa...

Fantastisk! Dette har jeg ventet på. Handler gjerne hele ukas brødkvote på denne måten - 4-5 brød tenker jeg.

Hanne sa...

JA! Og knekkebrød!
Dersom dere(/vi:) får til dette, skal jeg gjøre mitt for å spre budskapet.

iwende sa...

Det hadde vore supert å kunna kjøpa den typen brød på postordre! :) Men det hadde vore enno meir supert om det kom eit tilsvarande bakeri i Bergen igjen :)

Anonym sa...

Helt klart, skal absolutt spre ordet og kjøpe selv også, om dette blir til !

Fra jord til bord sa...

Noe sånt ville være en drøm. Jeg skal gjøre alt jeg kan for promotere et slikt potensielt fremtidig bakeri, skal du vite!

Anonym sa...

Sjekk Frognerveien 6, Frogner, Oslo. For ca. 5-6 år siden var det et bakeri i kjelleren der, "Frosken". 1.etagen huser en bar ("Frognerveien 6"). Jeg vet ikke om bakerovner osv ble solgt da bakeriet la ned, eller fremdeles står der, men kanskje verdt å undersøke? Jeg vil tro husleien må være relativt lav, da alternative utleiemuigheter må være begrensede på et bortgjømt kjellerlokale...

Anonym sa...

Fantastisk!!! Jeg blir kunde på flekken dersom dette blir realisert.

Guttemamma sa...

Hurra! Jeg er en garantert postordrekunde! :) Sikker på vi er mange flere her i Rogaland som kan tenke oss å samkjøpe, omtrent som vi gjør med rebellost og smør nå. :) fantastisk initiativ!

Anonym sa...

Blir kunde på flekken? Pervo!

PP

Anonym sa...

Spiring alene er ikke nok til å påvirke gluten, slik at spiring eventuelt må etterfølges av gjæring. Og spiring mangedobler innholdet av f.eks hveteagglutinin.

Heia Christer Bakemann!!!

Anonym sa...

PP

Anonym sa...

og om det et par ganger i året kunne blitt bakt andre varer enn brød, som f.eks. tortillas dersom mange nok forbestiller/betaler, hadde det vært utrolig bra...

Anonym sa...

Kanskje det hadde vært en ide å utført undersøkelsen på en måte som sa noe mer om målgruppen, som alder, bosituasjon, yrke/studerende, antall konsumerte brød i uken osv. for å kunne spisse dette mest mulig å finne ut nøyaktig hvor skoen trykker.

Jeg er 23 år, bor i en leilighet sentralt i Oslo sammen med kjæreste. Vi har et kombiskap som stort sett er fylt opp av kraft, smør og ost. Jeg studerer og jobber 30% i butikk. Har postkontor like i nærheten. Vi spiser omtrent 1 brød i uken. Enten baker jeg brød av øko hvetemel og blå gjær (noen ganger surdeig) ellers så kjøper vi lyst surdeigsbrød fra Åpent Bakeri, da spiser vi brød i 3 dager, de andre dagene spiser vi stort sett ikke brød. Siden jeg ikke har plass så kommer jeg ikke til å kjøpe mange brød om gangen, men rundstykker er lette å dytte inn her og der. Jeg betaler 45kr for Åpent Bakeri sitt brød, og det synes jeg er greit. Jeg liker både grovt rugbrød og lyst brød, men baker kun lyst fordi jeg ikke riktig får til rugbrød og fordi lyst er lettere å fordøye.

Christer sa...

Jeg kjenner Trygve godt, vi er alle samme familie :)Det er en hel rekke supre kornbønder i Norge og vi kan få tilgang på alt vi vil ha. Jeg kjenner mer eller mindre alle disse fra min tidligere tid som baker. I hele Skandinavia er det utveksling av korn og informasjon og der treffes de viktigste kornbøndene i Skandinavia som skubber frem tradisjonelle korn. Der er jo en super bonde på Hadeland som sitter på mer enn 50 gamle kornsorter, også har vi Anders i Spesialkorn som har gjort det magiske stykket arbeid å få lov å importere såvare, slik at vi som jobber for tradisjonelle korn gjennom Anders får tilgang på hele verdensmarkedet når det gjelder såfrø. Der er mange ressurspersoner og tanken må jo være at alle skal med :)

Christer sa...

ja vi kommer jo til å tiltrekke oss de såkalte glutenallergikerene, der er allerede flere av dem som har bevist gjennom handling at syrning er nøkkelen til suksess både når det gjelder melk og mel. Vi kan ikke markedsføre produktene som glutenfrie, for det er de ikke, men glutenet er uskadelliggjort når vi gjør dette på tradisjonelt vis med langtidsheving og syrning. De såkalte glutenallergikerene må komme frivillig, så det blir på folkemunne. Jeg sier det også slik det er at glutenet er ikke borte, det er bare uskadeliggjort slik at alle kan spise det. Det er denne informasjonen vi må presse gjennom til folket, og da er jo den gruppen som kaller seg cøliakere et glimrende verktøy. Den informasjonen som vi sitter på er døden for hele foreningen for glutenallergi, alt de står for blir meningsløst, og slike ting vil skape ringvirkninger. Vi vet, og flere som har diagnosen cøliaki vet gjennom at de har prøvd det vi snakker om, og dette vil bare spre seg. Det som vi gjør med ost og smør er for å presse gjennom sannheten om melk, og vi dokumenterer det, PP gjennom kilder og massiv kunnskap, og alle vi som gjør ting slik vi snakker utfører dette i praksis og viser folk rett i ansiktet hva som er sannheten. Det er litt morsomt egentlig, men vi må nok la cøliakerene selv komme til oss og finne ut hva vi snakker om. Vi bare bruker bloggmakten vår videre for å få gjennom sannheten. Planen er jo selvsagt å velte hele industrien ;)

Christer sa...

Til det vil jeg si at mitt håp er at det dukker opp en person som vil lage slike ting, og da kan den personen gjøre det i bakeriet. Bakeriet trengs ikke å være i drift døgnet rundt, man produserer kun når der er behov, så produksjonen skal også kunne sstå til rådighet for andre. Jeg er ute etter disse ildsjelene som har lyst å skape noe for tradisjonskosten, vi er en grei gjeng nå, men vi trenger flere aktive folk. Prosjektet vil bare enkelt og greit gå seg til. Det er mange aktive ildsjeler på Østlandet akkurat nå, så da peker Østlandet seg naturlig ut som der aktivitet må støttes. Tror nok vi vil se en aldri så liten kjapp utvikling av tradisjonskostmarkedet og da er tanken at alt hva folk vil ha skal bli tilgjengelig for da sysselsetter vi jo folk og støtter prosjekter vi liker og vi får bedre fellesskap gjennom at vi drar lasset sammen.

Christer sa...

angående tortillas å diverse så kommenterte jeg det nettopp i kommentaren over denne.

Thomas lager brød som ikke er sur i det hele tatt, det med ungene skal vi fikse uten problem. Loff og rundstykker lyse og grove, baguetter, pizzabunner, hotdogsbrød, hamburgerbrød er alle slike vanlige ting som vil komme på tale å lage. Det vil bli et bondebrød, det er lyst og steinovnsbakt rett på steinen, og det vil ungene elske. Thomas er jo tysk, så han kan alt av tysk bakekunst i tillegg til det som vi vet :)

Christer sa...

Ja sånn høres bra ut, og da skal ikke du trenge å fryse dem heller, en ukes holdbarhet skal vi greie på flere brødsorter, og ekte surdeigsbrød kan du jo spise mer enn 2 uker om de er skikkelig laget. Gresskarbrød og femkornbrøet jeg lagde i Dinkelbakeriet holdt 2 uker uten problem, første uken er brødet som ferskt.

Surdeigsbrød har bare godt av å modne, og jeg vil si det smaker best når de er 2-3 dager gammel og eldre. Man kan gjerne ha de i kjøleskap også, da kan man ha de i månedsvis.

Christer sa...

Vi skal få til dette :) Og ja vi må vel fikse knekkebrødproblemet også, men igjen trengs det ildsjeler som vil lage dette. Thomas er ikke noen ungfole lenger, så jeg legger opp til at han skal få en effektiv arbeidsplass der han ikke må overanstrenge seg, dvs at arbeid som er tidskrevende ikke vil bli hans ansvar. Hans ansvar vil være å starte dette, skubbe det i gang, så må vi få inn folk som vil være med, enten om de vil bare låne produksjonen 1 dag for å lage hva de vil. Hvis vi er lur nå, og bare har en produksjon som mange kan bruke til å fylle på med varer til konseptet, så kommer ting fort til å utvikle seg. Vi har salgskanaler, informasjonskanaler osv, vi styrer vår egen utvikling. Jeg skal sørge for at det er en god produksjon som Mattilsyn og alle er fornøyd med.


Christer sa...

selvsagt, kommer det vi må bare lage en bølge først :)

Christer sa...

Det var jeg faktisk helt sikker på :)

Christer sa...

Der var det tipset ja, alle tips er gode. Ingerlise er ganske aktiv så satser på at hun tryller litt. Hun ordner og fikser :) Kjekt å ha noen hjelpere der borte, det gjør ting effektivt.

Christer sa...

Ja samkjøp er bra, kanskje det fins butikker i Rogaland som også vil selge. Mye som går an å finne på for å gi folk over hele landet et tilbud. I Bergen fins jo det butikker som Kolonialen og andre fine plasser som garantert vil ha noen brød, disse kan jo få brød sendt i posten om de ikke skal ha mer enn 10-20 brød i slengen f.eks. Folk må bare bruke forbrukermakten sin. Når bakeriet er startet opp så er det jo bare å gi den butikken du liker mitt visitkort og fortelle dem om oss. Mange bekker små...

Christer sa...

Jeg føler meg egentlig ganske trygg på at dette vil gå veldig fint. Vi må bare skape litt begeistring og få folk til å begynne å snakke. Må gjøre markedet klart før vi starter med kostnader :)

Tor Strømsnes sa...

Hei,

På Hadeland er det jo som nevnt økologisk satsing med blant annet en urkorn produsent.

Vi har tilgjengelig lokale sentralt på Hadeland, ca 120 kvm til 5-6 tusen i mnd. leie. Kan kombineres med kafe i nabolokale som promoterer bakevarene, og samtidig kjøre kursing og foredrag på urkorn, økologisk mat, og evt matlagingskurs. Alt ligger ca 45 min. unna Oslo... :)

Mvh Tor

Christer sa...

Det var jo ikke noe dumt tips nei. Veldig fint er det der og :)Ser ut som dette prosjektet kommer til å materialisere seg ganske fort. Hva med boplass for Thomas?

Regner med det er Johan Swärd du sikter til.

Det som også trengs er håndverkere også, det trengs snekker, elektriker, rørlegger osv, og satser på at en hel rekke av våre lesere er håndverkere, vi må jo prøve å få ned kostnadene der og, og best hadde vært et lokale som har vært brukt til godkjent produksjon før. Det trengs adskilt råvarelager, emballasjelager, 2 vasker, omkledningsrom og pauserom, et eget rom for gjæring av brød med luftfuktighet og varme. Om det skal handles tyske bakerimaskiner, så trenger vi transformator for å få sterkstrøm. Alle disse tingene koster og er død kapital om det ikke er drift i bakeriet som kan betjene nødvendige kapitalkostnader.

Det ramler inn med muligheter, så det er tydelig at det er en god dugnadsånd. Jeg vil ta en del vurderinger sammen med alle involverte parter, og ikke minst så må jeg ha meg en reise østover så jeg kan snakke med dere og se på muligheter. Logistikk blir det jo uansett, og det er nok en av de tingene som vil være med å bestemme plasseringen. Men jeg liker absolutt tanken på Hadeland :)

Tor Strømsnes sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Tor Strømsnes sa...

Vet ikke om leilighet sånn på stående fot, men det finnes privat overnattingsmulighet type stor lofthybel i gangavstand.

Christer sa...

Høres fint ut :) Ting går seg til når prosjektet er satt i gang.

VillaRagnhild sa...

Veldig interessert i dette! Bor i liten leilighet i Oslo og er syk så orker ikke bake så mye selv! Vil gjerne kjøbe brød jeg :D

Pia sa...

Hva med å alliere seg med http://www.facebook.com/OsloKooperativ ifht distribuering?

Anonym sa...

Jaa! hadde vært fantastisk!!!

Eirik sa...

Dette høres ut som et fantastisk proskjekt! Skal i alle fall linke til dette innlegget på bloggen min. Er sikker på at det er mange interesserte. Jeg tror at en del av nøkkelen til suksess er at så mange som mulig blir klar over de helsemessige fordelene ved syrning, og at det burde være det første alternativet for alle kornspisende individer.

Christer sa...

Ja en del av tanken er å tvinge gjennom sannheten om korn, og arbeidet har vi begynt ved at folk syrner korn og at såkalte cøliakere tåler syrnet brød sev om kornet er glutenholdig (noe flere blogger bekrefter der folk snakker om sine opplevelser). Det er disse menneskene som kalles cøliakere som vil sette hurtighet i prosjektet da de vil innse at de har blitt løyet til av egen forening, forskere, myndigheter osv der selvsagt industrien er den som styrer showet gjennom sine mange spill og kalkulerte spredning av løgner. Vi må bare sakte men sikkert få cøliakerene til å innse fakta ved at de begynner å gjøre det rette og der gjennom blir frisk, og da vil endringer i markedet skje av seg selv deretter iom at ingen lever videre på en løgn de er klar over :)

Anonym sa...

Cøliakere må ikke under noen omstendigheter spise "syrnet" brød med gluten. Dine argumenter er 100 % uriktige, og direkte FEIL. Det er tirst at du innbiller deg selv og andre at gluten blir "trygt" når det er syrnet.

Du er feilinformert og må lese deg opp på temaet cøliaki, en alvorlig autoimmun sykdom. Det er trist at du uttaler deg om noe du ikke kan og ikke forstår noe om.

Christer sa...

Hvem sier dette? Og hva da med de som har diagnosen og har gjort dette med hell som du beviselig kan lese om i diverse blogger? De teller visst ikke de. Skal du diskutere på den måten må du vennligst også fortelle hvem du er og ikke komme med slikt vås uten å i det helle tatt gjøre annet enn å si at jeg ikke har peiling, så vennligst begrunn dette.

Anonym sa...

Tvert om er det du selv som er både feilinformert og også totalt uvitende om hva cøliaki egentlig er. Du kjenner f.eks ikke til at tungmetaller som bl.a kvikksølv og aluminium hydroksid, flere tilsetningsstoffer i mat og drikke, polystyrenpartikler i mat, mangel på vitamin B12 og/eller folinsyre (også bruk av syntetisk folinsyre), soya og soyasubstanser, fiber og hveteagglutinin og fytinsyre i korn, hypotyreose, feil ph i tynntarmen som følge av redusert magesyreproduksjon, candidaovervekst, m.m også er dokumenterte årsaker til skadde tarmtotter og ellers samtlige symptomer som blir definert som såkalt cøliaki.

Gluten og kasein er dermed ikke de eneste årsakene, og de er slettes ikke årsaken via hyperimmunreaksjon av typen legemiddelindustrien dikter opp til å kalles autoimmun reaksjon, da begge peptider er såkalte kontaktødeleggere. Dvs de limer seg til slimhinnene i tarmen og irriterer dem til det oppstår betennelse.

Og, om lektiner, gluten inkludert, og melkesyregjæring; fakta i mot den "triste" feilinformasjonen din -
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09540100220137655
http://www.gofrolic.org/gofrolic/food_blog/Entries/2008/11/28_Sourdough_and_Gluten_II.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14766592
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17513580
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19948868
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15913301
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16311022
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20355061
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12822946

Når gluten eller kasein står som årsak i tynntarmen, så skyldes dette ikke at de setter i gang en såkalt autoimmun reaksjon, og heller ikke at man er allergisk eller intolreant ovenfor disse peptidene. Men snarere at de kommer inn i tynntarmen i molekylmessig inntakt form fordi man ikke har fått for-fordøyd dem i magesekken. Dette skyldes normalt mangel på eller redusert magesyre/hypoklorhydri, og ofte også at man spiser gluten/kasein sammen med matemner som på forskjellig vis enten blokkerer syreproduksjonen i magesekken, og som dermed også blokkerer omdannelsen av pepsinogen til pepsin, og som da påbegynner nedbrytingen av peptidene. I en magesekk med normal ph og normal pepsinaktivitet for-fordøyes både gluten og kasein på den måten at delen av disse peptidene som er helseskadelig bli skilt fra resten av molekylet, og da delen som irriterer tarmen og forårsaker både fysiske og psykiske reaksjoner. Sistnevnte ikke via hjernen, som de offentlige påstandene går, men snarere via ”hjernen i tarmen” og hypersekresjon og aktivitet av hovedsaklig neurotransmitteren serotonin i det avanserte nervesystemet i tarmen.

Konklusjonen er derfor at ekte surdeigsbrød (ikke butikkjøpte surdeisbrød, som bare inneholder tørket surdeigkultur som aldri har gjæret resten av brødet) bare er bra for cøliakere, og jeg har selv hjulpet mange cøliakere til å bli helt friske fra cøliaki, slik at de til og med kunne spise vanlig brød. Dette anbefales ikke, men man kan altså gjøre det.

Som en kuriositet –

Symptomer på nedsatt magesyreproduksjon vs såkalt glutenintoleranse –
http://www.livestrong.com/article/550111-gluten-and-low-stomach-acid/

Bread Dread: Are you Really Gluten Intolerant?
http://nourishedmagazine.com.au/blog/articles/bread-dread-are-you-really-gluten-intolerant-2

A small group of patients with celiac disease (2-5%), however, fail to improve clinically and histologically upon elimination of dietary gluten -
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20212505

Ellers, mer informasjon i kommentarfeltene her for dem som virkelig vil bli friske fra cøliaki –
http://gryhammer.blogspot.no/2012/04/jeg-skal-lre-barnehagen-til-barna-mine_20.html
http://gryhammer.blogspot.no/2012/03/surdeigsbrd-med-brennesle_26.html

PirkePetter

Christer sa...

ser ut som denne linken er død http://www.gofrolic.org/gofrolic/food_blog/Entries/2008/11/28_Sourdough_and_Gluten_II.html

Anonym sa...

Det er mulig, men det kan også være at serveren er nede midlertidig. Jeg skal prøve å finne ut hvilket forsøk siden refererer til, og her er et lite utdrag -

The researchers compared the gluten levels, and also the taste and quality, of the final baked breads… The results were striking. The sourdough fermented breads lost about ninety percent of the added gluten, placing the contaminant level low enough to be safe even for those with celiac disease (below 20 ppm). The gluten levels in the yeast-risen bread remained virtually unchanged. The sourdough version was, subjectively of course, found to have better consistency and flavor… Those with Celiac disease and other extreme gluten sensitivity should be especially aware of this result

Da proteaser fra melkesyrebakterier klipper av gliadindelen av gluten under gjæring spiller det ingen rolle hvor mye elelr lite gluten som er igjen, da gluten ikke lenger er helseskadelig når gliadindelen er vekk.

PirkePetter

Anonym sa...

Her er forsøket det refereres til -

J Food Prot. 2008 Jul;71(7):1491-5.
Use of selected sourdough strains of Lactobacillus for removing gluten and enhancing the nutritional properties of gluten-free bread.
Di Cagno R, Rizzello CG, De Angelis M, Cassone A, Giuliani G, Benedusi A, Limitone A, Surico RF, Gobbetti M.
SourceDepartment of Plant Protection and Applied Microbiology, University of Bari, 70126 Bari, Italy.

Abstract
Forty-six strains of sourdough lactic acid bacteria were screened for proteolytic activity and acidification rate in gluten-free (GF) flours. The sourdough cultures consisted of Lactobacillus sanfranciscensis LS40 and LS41 and Lactobacillus plantarum CF1 and were selected and used for the manufacture of GF bread. Fermentation occurred in two steps: (i) long-time fermentation (16 h) and (ii) fast fermentation (1.5 h) using the previous fermented sourdough as inoculum (ca. 43%, wt/wt) with Saccharomyces cerevisiae (baker's yeast). GF bread started with baker's yeast alone was used as the control. Gluten was added to ingredients before fermentation to simulate contamination. Initial gluten concentration of 400 ppm was degraded to below 20 ppm only in the sourdough GF bread. Before baking, sourdough GF bread showed phytase activity ca. sixfold higher than that of GF bread started with baker's yeast alone. Atomic absorption spectrophotometric analysis revealed that the higher phytase activity resulted in an increased availability of free Ca2+, Zn2+, and Mg2+. The concentration of free amino acids also was the highest in sourdough GF bread. Sourdough GF bread had a higher specific volume and was less firm than GF bread started with baker's yeast alone.

This study highlighted the use of selected sourdough cultures to eliminate risks of contamination by gluten and to enhance the nutritional properties of GF bread.

PMID: 18680953 [PubMed - indexed for MEDLINE]

PirkePetter

Anonym sa...

Blir det da det samme med eddiksyre(upast) tilsatt ? Blir glutenet også uskadeligjort med det ilikhet med surdeig?

Christer sa...

Ja syren er det som skal til, gluten selvfordøyer seg selv i kontakt med syre, dvs at det er enzymer i selve glutenproteinet som aktiveres slik at det uskadeliggjøres (over minst 7 timer i syrlig miljø). Jeg leste en artikkel om dette som ga meg noen aha-opplevelser som endret mitt syn på hva som kjemisk skjer, men jeg husker ikke hvilke artikkel det var i. Eddiksyre er også nok til å aktivere fytasen som igjen bryter ned fytinsyren :) Vanlig langtidsgjæring i ikke syrlig deig er ikke godt nok.

Mia sa...

Christer: Supert initiativ! Bor i Rogaland, men kommer til å prøve bakverket deres! Lykke til!

PirkePetter: Du skriver følgende: "Jeg har selv hjulpet mange cøliakere til å bli helt friske fra cøliaki, slik at de til og med kunne spise vanlig brød". Mitt spørsmål er: Hvordan?

Anonym sa...

Hei. Kommer dere til å ha bagels med på listen? Bagels av lyst surdeig (og for min del, veldig gjerne med valmuefrø). Om dere blir å bake det kommer vi til å storhandle gjennom postordre og fryse ned. Finnes lite som kan konkurrere med bagels med snøfrisk smøreost, salatblader, tomat, agurk og en god mengde med spirer av forskjellige typer. Og går ikke av veien for å prøve smøreost laget av kefirmelk. Det andre jeg tenkte på som ligger på toppen for meg når det gjelder brød, er foccaccia. Men det har jeg tenkt å prøve meg selv på siden jeg helst ønsker å bruke kun fin mel til det og fordi jeg har fått tak i surdeigskultur som italienere selv brukte til bl.a. pizza.

Christer sa...

Ingenting er umulig så lenge interessen er stor nok. Etterspørselen må rettes mot bakeriet når det åpner, så kan ting kalkuleres tidsmessig og deigmessig. Det lønner seg ikke å lage små deiger så det må være en viss etterspørsel på produktet. Utover det kan man nok leie bakerens arbeidstid om han ikke er fullt opptatt, for en timepris + råvarekost. Vi ønsker å være fleksibel, men må begynne et sted, og det er med brød og sikkert rundtsykker og noe søtt i starten. Dere er forbrukerene så det er dere som skal bestemme utvalget, vi kan bare komme med forslag som dere enten stemmer ned eller frem. Poenget er at vi starter med kun en baker, så det er noe usikkert hvor opptatt han er. Eksploderer etterspørselen på det vi starter med, blir det lite rom for utvikling før nye bakere er lært opp slik at antall arbeidstimer i bakeriet kan øke og samtidig må maskinparken justeres slik at alle kan jobbe effektivt. Vi satser på å gjøre dette så smidig at alle blir fornøyd på sikt, slik at det blir ett rikt tilbud. Vanskelig for kunden å se hva som sjer bak i kulissene, men det er noen som må holde styringen og beholde kontrollen så ting må utvikles steg for steg. Viktig er det uansett at dere kommer med ønsker, og jeg regner med det blir avstemninger her i bloggen og andre blogger der kundeforslag stemmes frem som neste produkt inn :)

Anonym sa...

Ut fra logikken jeg presenterer i følgende kommentarer -

http://gryhammer.blogspot.com/2012/04/jeg-skal-lre-barnehagen-til-barna-mine_20.html?showComment=1334940921364#c5588829366054485246
http://gryhammer.blogspot.com/2012/04/jeg-skal-lre-barnehagen-til-barna-mine_20.html?showComment=1335018874500#c4271978180627043263
http://gryhammer.blogspot.com/2012/04/jeg-skal-lre-barnehagen-til-barna-mine_20.html?showComment=1335061085214#c4329630444771736207
http://gryhammer.blogspot.com/2012/03/surdeigsbrd-med-brennesle_26.html?showComment=1335833140955#c6750430866525332147

http://senseoflife.blogg.no/1356792765_magnesiumbad_hjelper_.html i kommentar 30.12.2012 kl.19:46 og 11.01.2013 kl.01:36
http://senseoflife.blogg.no/1358376027_krydderbonanza_p_kaps.html i kommentar 27.01.2013 kl.17:48

Samt gjennom å fokusere på alle andre dokumenterte årsaker til atrofi i tarmtottene, og som aldri nevnes i forbindelse med politisk korrekt info om cøliaki. Deriblant soya, kasein, mangel på næringsstoffer tarmtottene trenger for å i det hele tatt dannes og fornye seg selv, tungmetallbelastning, spesielt kvikksølv, candidaovervekst, feil ph i tarmen, hypotyreose, m.m. Litt info som en kuriositet -

The Gastrointestinal Tract and Liver in Hypothyroidism
Triiodothyronine (T3) down-regulates lactase, stimulates alkaline phosphatase, and does not affect sucrase gene expression (40). T3 causes epithelial hypertrophy and villus hyperplasia with minimal change in the morphometry of the crypts (40). Thyroid-associated changes in colonic epithelial membrane lipid composition and fluidity may exert generalized functional changes on epithelial function (41). In sum, the effects of thyroid hormone on intestinal function are significant and complex; their clinical implications are not so clear. In developing animals, hypothyroidism results in decreased mucosal thickness and villous height, weight, and protein content of the small intestine (48) and in abnormal peptide content and binding properties (16,49,50). –
http://www.functionalps.com/blog/2010/12/22/the-gastrointestinal-tract-and-liver-in-hypothyroidism/

The gut-bacteria-thyroid connection
One little known role of the gut bacteria is to assist in converting inactive T4 into the active form of thyroid hormone, T3. About 20 percent of T4 is converted to T3 in the GI tract, in the forms of T3 sulfate (T3S) and triidothyroacetic acid (T3AC). The conversion of T3S and T3AC into active T3 requires an enzyme called intestinal sulfatase.
Where does intestinal sulfatase come from? You guessed it: healthy gut bacteria. Intestinal dysbiosis, an imbalance between pathogenic and beneficial bacteria in the gut, significantly reduces the conversion of T3S and T3AC to T3. This is one reason why people with poor gut function may have thyroid symptoms but normal lab results.
Inflammation in the gut also reduces T3 by raising cortisol. Cortisol decreases active T3 levels while increasing levels of inactive T3. 1
http://chriskresser.com/the-thyroid-gut-connection

*************************************

Cøliaki som ikke har opphav i tarmen -
Today, as this article describes, we recognize that celiac disease often exists in a subclinical, or "compensated-latent," form, or with symptoms that do not immediately suggest an origin in the gastrointestinal tract –
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12448883

Anonym sa...

Næringsmangel som årsak til cøliaki –

While insufficient folate can result in fatigue, depression, confusion, anemia, reduced immune function, loss of intestinal villi, and an increase in infections [1,2,8], it is not totally clear what dangers long-term consumption of folic acid will cause [2,4]. Certain scientists believe that excessive consumption of folic acid may actually interfere with folate metabolism [2]—this could be expected to worsen conditions that would have otherwise benefited from real food folate. Furthermore, “very large amounts of folic acid in its pharmacological oxidized (PGA) form may be noxious to the nervous system…and have provoked seizures in patients otherwise under control on anticonvulsant therapy” [2].
http://www.doctorsresearch.com/folic-acid.html

Soyasubstanser og kasein som årsaker til cøliaki -
Food protein-induced enteropathy: Cow's milk proteins and soy proteins can cause an uncommon syndrome of chronic diarrhea, weight loss, and failure to thrive, similar to that appearing in celiac disease. Vomiting is present in up to two thirds of patients. Small bowel biopsy findings reveal an enteropathy of variable degrees with villous hypotrophy. Total mucosal atrophy, histologically indistinguishable from celiac disease, is a frequent finding -
http://emedicine.medscape.com/article/931548-overview

Mucosal reactivity to cow's milk protein in coeliac disease –
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17302893?dopt=AbstractPlus

Candida som årsak til cøliaki -
Is Candida albicans a trigger in the onset of coeliac disease? -
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12826451

Vaksiner, tungmetaller, kjemikalier i mat og drikke som årsak til cøliaki –
http://gaia-health.com/gaia-blog/2012-02-13/nanoparticles-added-to-food-drugs-and-vaccines-proven-to-damage-health/
http://www.nature.com/nnano/journal/v7/n4/full/nnano.2012.3.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7544266
http://www.thenaturalrecoveryplan.com/articles/research-digestive-disorders.html
http://www.thenaturalrecoveryplan.com/docs/research_docs/2010.07.28.01.50_Digestive_disorders.pdf
http://www.thenaturalrecoveryplan.com/docs/research_docs/2010.07.28.01.58_Gluten_casein.pdf

En kropp med normal magesyreproduksjon og normal enzymproduksjon i tynntarmen fordøyer gluten:

Symptomer på nedsatt magesyreproduksjon vs såkalt glutenintoleranse –
http://www.livestrong.com/article/550111-gluten-and-low-stomach-acid/

Magesyre & Pepsin fordøyer Gluten/Kasein -
On the Primary Cleavage Products formed in the Digestion of Gluten-casein of Wheat by Pepsin-hydrochloric Acid -
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1514197/

Magesyre & Pepsin fordøyer Gluten/Kasein -
Peptic digestion of beta-casein. Time course and fate of possible bioactive peptides –
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17720176?ordinalpos=14&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum

Breakdown of gliadin peptides by intestinal brush borders from coeliac patients –
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1432494/

Coeliac disease: the abolition of gliadin toxicity by enzymes from Aspergillus niger –
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/872519

Anonym sa...

Bread Dread: Are you Really Gluten Intolerant?
http://nourishedmagazine.com.au/blog/articles/bread-dread-are-you-really-gluten-intolerant-2

A small group of patients with celiac disease (2-5%), however, fail to improve clinically and histologically upon elimination of dietary gluten -
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20212505

They found that tissues taken from controls who had been eating gluten had three-fold less leakiness compared to celiacs who had been off gluten for over two years. This, again, suggests that something besides gluten may be contributing to leaky gut in people with celiac –
http://blog.cholesterol-and-health.com/2011/04/what-no-one-is-saying-about-zonulin-is.html

Why Gluten Free Diets Don’t Work –
http://scdlifestyle.com/2013/01/why-gluten-free-diets-dont-work-and-make-me-angry/

The Gluten-Free Lie: Why Most Celiacs Are Slowly Dying –
http://scdlifestyle.com/2012/03/the-gluten-free-lie-why-most-celiacs-are-slowly-dying/

The Toxic Truth About Gluten-Free Food and Celiac Disease –
http://scdlifestyle.com/2012/04/the-toxic-truth-about-gluten-free-food-and-celiac-disease/

Bakterier i munnhulen som fordøyer gluten –
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20948997

PirkePetter

Guttemamma sa...

Rekker opp hånden!Cøliaki-diagnose, men koser meg med syrnede og langtidshevede brød, og surdeigsbakst! :) Blir småirritert av å tenke på hva jeg har dyttet i meg gjennom årene av "sunne" glutenfrie ferdigprodukter, når det bare var riktig tilberedt og næringsrik mat kroppen trengte! Håper virkelig dette blir sukksess!

Guttemamma sa...

Amen! Hilsen tidligere "cøliakiker".

Anonym sa...

Høres bra ut! Det er uansett flott å ha noe som man vet er ekte saker som kan bestilles via posten.

Men et annet spørsmål som jeg nettopp tenkte på...har dere eller kommer dere til å anskaffe kornmølla som er basert på Schauberger sin vortex teknologi? Zentrofan heter den.
http://www.zentrofan-muehle.de/

Snublet over den nylig etter å ha søkt lenge etter ting som kan male opp diverse typer mat til veldig fint uten å bli for varm (rå mat-kvalitet). Noe denne er i stand til, tydeligvis. :)

Anonym sa...

....diverse typer korn, mente jeg....

Christer sa...

Zentrofanmølle fins kun i stor versjon for bakerier og koster rundt 70.000 bare for møllen uten ekstrautstyr. Den lager finmalt mel som passer for konditori som vil lage ting med fullkorn, eller luftige fullkornbakervarer, men når det kommer til tradisjonell bakst så mister den sin nytte da alle moderne steinmøller leverer mel som ikke er blitt varmt. Jeg ser ikke nytten av å ha en slik mølle i bakeriet med det første og jeg har hatt en slik i alle bakerier jeg har jobbet i før inklusiv mitt eget :)

Anonym sa...

Dette hadde vært helt Supert , kvalitets produkter fra noen som vet hva de prater om

Vennlig hilsen Corpuser

Anonym sa...

Kjempebra tiltak! Helt klar for å bli postordrekunde.

Hilsen ei fra Østlandet :-)

Anonym sa...

Hei Christer

Må bakeriet ligge på østlandet? Det finnes da vedfyrte steinovner som kunne kanskje vært tatt i bruk til samme formål her på Vestlandet? Og da hadde det jo heller ikke vært så langt for Thomas å reise heller..
Bare en tanke!

Vh Siv

Christer sa...

Hva da med distribusjon av bakervarer til Vibeke og Ingerlise og Duggurdgjengen som holder til på Østlandet. De er også 5 ganger fler mennesker enn vi, så om prosjektet skal lykkes så må man også tenke på slikt. Det er østpå det skjer, det er der det er folk som beveger ting, ikke her vestpå, så her ser jeg ikke mulighet for et lønnsomt prosjekt.

Anonym sa...

Ok. Takk for svar.

Jeg trodde at zentrofan-møllen gjorde noe ekstra gunstig med melet, siden det går i spiral helt til melet naturlig faller ut av det.

Christer sa...

Den lager fint mel, og jeg vil ikke si at melet går i spiral, melet slenges sentripetalt slik at det knuses mot mølleveggen, der kun det fineste støvet løftes og kommer seg ut av kammeret. Melet holdes også kaldt. Melet er bra det, men passer for en konditor og har ingentig for seg i tradisjonell bakst der lange deigføringer fjerner behovet for superfinmalt mel. Det er en god mølle, men urbukelig for private og fins ei heller i liten utgave.

Anonym sa...

Finnes det noe sted å stille deg spørsmål PP? Jeg har fått anbefalt ketogen diett/modifisert Atkins diett som behandling for epilepsi. Her anbefales fett fra rapsolje, nøtter, frø og avokado. Det finnes også en versjon med høyt inntak av MCT-olje.
Kjenner du til dette? Har du noe syn på denne behandlingen og mulige konsekvenser?
Leger og ernæringseksperter jeg har snakket med har sprikende syn når det gjelder hva som er best for kroppen og om dette er en behandling som har noe for seg.

my alexandra björnsdotter sa...

Hei igjen Pirkepetter! Da er det altså totalt idiotisk at jeg kjøpt D-pearls som inneholder olivenolje.. Trodde det skulle hjelpe vitaminopptaket :-/. Min lege sier at jeg må ha tilskudd for å komme meg, men du mener dette er tøv? Har også kjøpt Nycoplus vitamin D3, er det også dårlig? Eller venter jeg altså på torsklever/smør-olje fra Green pasture, og prøver å spise fet fisk (3 ggr i uka minst..), men blir jo mest oppdrett -vanskelig å finne havsfisket! Spiser surdeigsbrød hver dag hvor melet vært bløtlagt i ca et døgn. Har også bestilt emmentaler fra Kæserebellen, er vel A- og D-vitamin i den og? Planen er å koke kraft, men finner ingen økologiske kraftben. Hva burde jeg velge da? Så er det prosjekt hjemmelaget leverpostei. Spiser en del eggeplommer i form av løskokt egg, i smoothie og sånn. Dekker disse tilskuddene i kostholdet mitt magnesium/x-faktor/A/D/B12.. husket jeg alt? Trodde det var så å si umulig å få B12-mangel, men har urinveier som stadigvekk er irriterte og leste et sted at du skrivet at B12 kunne være tingen her. Vegetabilske oljer har jeg holdt meg unna en stund, unntatt kokos og olivenolje.. Men olivenolje burde vel kuttes ut da ja. OG, hva vet du om kaffe? Stjeler det næring? Pirkepetter, hvorfor kan man ikke bestille time hos deg som ernæringsfysiolog?! For det er vel det du er? Hadde gjerne betalt for å få oppgølging av noen som har peiling og ikke bare følger statens anbefalinger. Hilsen My

Anonym sa...

Dessverre, en og flerumettet fett, fiskefett unntatt, blokkerer opptak av både vitamin A og D. Olivenolje går greit i varme land hvor oliven vokser naturlig, da slike land har så mye sol at menneskene der får dekket mye av vitamin D behovet sitt via solen. Tap av vitamin D fra mat pga olivenolje er dermed ikke en faktor i slike land, men desto verre i land med lite sol. Den eneste formen for vitamin D jeg kan gå god for er den du finner i melkesyregjæret fiskeleverolje, slik butikken tilknyttet denne bloggen selger. Denne formen for fiskeleverolje er den som har vært brukt tradisjonelt i nordiske land, Island inkludert, helt siden vikingenes tid

All annen vitamin D er enten syntetisk D2, eller D3 produsert via bestråling av kolesterol. Ingen av dem er naturlige. Og uansett må du ha vitaminene A og K2 sammen med vitamin D for optimalt opptak og utnyttelse, samt magnesium for å omdanne vitamin D3 fra mat/fiskeleverolje til den aktive hormonformen i kroppen. Andre ok kilder til vitamin D er fet sjømat, fiskelever, rogn og melke (hanfiskens sæd), skalldyr, skjell, upasteurisert melkefett (fløte, rømme, smør), helmelk og oster laget av helmelk, fra kyr på beite/som ikke lever på kraftfor, ditto for egg fra fjærkre som har tilgang til mark med gress, planter, insekter, meitemarker, etc, innmat, blod, dyrefett (talg, smult og fett fra fjærkre)

Oppdrettsfisk er dessverre noe helt annet enn vill fisk, da all soyaen slik fisk får i foret forandrer både fettsammensetningen og innholdet av fetløselige vitaminer, i tillegg til å gjøre fiskene syke.

Økologiske kraftbein er unødvendige, da selv om andre bein inneholder mer tungmetaller tas slike kun opp om du mangler mineraler. Og mineraler får du en hel del av via kraften, og både mineraler og andre næringsstoffer i kraft binder tungmetaller slik at disse ikke tas opp i kroppen din.

Om du spiser eller skal spise slik du beskriver vil behovet for de næringsstoffer du oppgir dekkes, kanskje med unntak av magnesium om du har mangel i utgangspunktet. Og forutsatt at du har normal mage-tarmfunksjon, samt ikke spiser matemnene med annen mat eller drikke som saboterer opptaket. X-faktor er forresten vitamin K2.

Olivenolje går helt fint nå og da, som del av et ellers næringsrikt kosthold, men det er nok lurt å unngå olivenolje med matemner rike på vitaminene A og D.

Det er mange faktorer i moderne kosthold som tapper kroppen for vitamin B12, i tillegg til at svært lite industrimatemner inneholder B12 i utgangspunktet. Fiber binder galle, og forhindrer kroppens gjenopptak av B12 fra gallen. Har man optimalt lager av B12 i utgangspunktet, og unngår faktorer som tapper kroppens eksisterende nivåer, eller som binder B12 i tarmen, eller som forstyrrer B12’s mange funksjoner (f.eks kvikksølv), og samtidig har tilstrekkelig med bl.a B9/folinsyre (kun naturlig, ikke syntetisk, som er helseskadelig) så kan man hypotetisk klare seg uten B12 i maten i opptil 5 år. Men, dette er mer ønsketekning enn realistisk pga av at så mange faktorer i moderne miljø og kosthold, etc tapper kroppen for B12. For normalt opptak av B12 må man også ha normal syreproduksjon i magen, samt frisk tarm. En måte å omgå dette behovet på ved redusert syreproduksjon eller tarmskader er å konsumere B12 rik mat som bl.a lever sammen med surmelk, som inneholder et fraktprotein som binder seg til vitaminet og sørger for opptak. Dette fraktproteinet dannes ellers kun i magesekken om der er tilstrekkelig syreproduksjon.

Anonym sa...

Irriterte urinveier? Er du vanskelig å leve med kanskje? Om du med irriterte sikter til betente så er det så mange mulige årsaker, fra næringsubalanser, kjemikaliebelastning, forstyrrelser i tarmens bakterieflora, kjemiske ubalanser som bl.a hypotyreose, diabetes, m.m til at jeg kan gi spesifikke råd. Og jeg vet heller ikke om du sikter til urinrør, blære eller nyrer, elelr alle sammen.

Jeg hater å være festbrems, men koffein i kaffe binder dessverre en god del næringsstoffer. Mer info –
http://tradisjonskost.blogspot.com/2013/04/eggemelk-kan-jeg-friste-med-litt.html?showComment=1365374599914#c8076919145516424346

Kaffe bør derfor ikke drikkes med mat. Nok en ting er følgende (et lite knippe relevant info)–
http://www.livestrong.com/article/445327-magnesium-coffee/
http://www.second-opinions.co.uk/coffee-cancer.html
http://www.thedoctorwithin.com/women/every-woman-needs-to-read-this-chapter-now/ (i avsnittet THE PROBLEM WITH COFFEE)
http://www.livestrong.com/article/494320-does-coffee-raise-estrogen-levels/
http://healthland.time.com/2012/01/30/study-caffeine-may-alter-estrogen-levels-in-women/
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2001/12/08/coffee-estrogen.aspx
http://www.drmirkin.com/nutrition/8241.html
http://www.drmirkin.com/nutrition/9454.html
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2004/09/22/kidney-stones-coffee.aspx

Du finner ganske mye her også, via søk på ”kaffe koffein” sammen –
http://www.helsenyt.com/frame.cfm/cms/sprog=1/grp=1/menu=1/

Jeg er utdannet ernæringsfysiolog og Heilpraktiker blant mye annet, men har lagt praksisen på hylla mens jeg jobber med å legge gård og eiendom til rette for optimalt og etisk forsvarlig dyrehold og dyrking. Jeg er usikker på om jeg noensinne kommer til å gå tilbake til slik jeg drev praksis tidligere, da jeg vurderer å heller satse på bøker og kursvirksomhet. Her jeg bor er ikke marked for noe som helst av det jeg kan, da jeg bor på tjukkeste landsbygda.

Finner du mailadressen min i denne bloggen er du velkommen til å sende meg en mail.

PirkePetter

Anonym sa...

Jeg spurte lenger opp, men prøver igjen, PirkePetter:
Jeg har fått anbefalt ketogen diett/modifisert Atkins diett som behandling for epilepsi. Her anbefales fett fra rapsolje, nøtter, frø og avokado. Det finnes også en versjon med høyt inntak av MCT-olje.
Kjenner du til dette? Har du noe syn på denne behandlingen og mulige konsekvenser?
Leger og ernæringseksperter jeg har snakket med har sprikende syn når det gjelder hva som er best for kroppen og om dette er en behandling som har noe for seg.

Christer sa...

Mulig han ikke svarer siden disse spørsmålene har blitt svart på mangfoldige ganger i denne bloggen og andre tradisjonskostblogger. Det tar mye tid å repetere seg om og om igjen, så det forventes at folk snoker litt rundt om i kommentarfelt og blogger, der de vil få svar på mye av det de lurer på, da både jeg og PP er svært opptatt til tider er det viktig å bruke ressursene våre rett, så da blir det opp til dere å skaffe dere informasjonen som allerede ligger ute i denne bloggen og andre blogger som snakker om de samme tingene. Får man ikke svar kan man forvente seg at svaret ligger der ute allerede.

Lavkarbo er vel og bra, men feilen med Atkins så vel som mange andre er fettet de anbefaler, samt at de ser vekk fra en hel rekke skadelige ting i diettene de promoterer.

Plantefett er helseskadelig (med unntak av kokos, palmefett, palmekjerneolje og kakaofett), så svaret er at behandlingen er tull og er skadelig. MCT-olje er bra nok, men man finner MCT (medium chain triglyserids - mellomkjedete fettsyrer) i kokosolje, palmefett, smør, animalsk fett osv, så man kunne like gjerne sagt det uten å pakke det inn i en betegnelse som er myntet på å selge oljen og ikke sannheten.

Svaret på ditt spørsmål sier da seg selv.

Anonym sa...

Det var et litt mer bombastisk svar enn forventet, men takk for at du tok deg tid i en travel hverdag.
Jeg har absolutt snoket litt i bloggene, som du skrev, mye interessant lesning, men stilte likevel spørsmål her, da jeg ikke kunne finne noen henvisninger til ketogen behandling av epilepsi. Så er det også en grunn til at jeg henvender meg her, det er ikke en veldig kjent behandling blant folk flest. De fleste tror det er en lavkarbokur med vekttap som mål.

Det gjøres mye forskning nå på dette verden over, men jeg finner lite materiale som ser på langtidsvirkningene av kostholdet i seg selv. Diettbehandling har en veldokumentert effekt på svært mange som ikke responderer på epilepsimedisiner. Slik sett er det verdt et forsøk hvis man er belastet med hyppige, kraftige anfall.
Det er en diett som kan redusere/utradere smertefulle og svært skadelige anfall, men som potensielt skader noe (men hva?). Jeg var bare ute etter noen råd om hvilken av retningene innen behandlingen som var å anbefale.

Christer sa...

ketogen diett er det mye forskning på både for epilepsi og autisme, og det er bevisst å virke. Poenget er her mettet fett, og det å bruke mettet fett som energikilde. PP er eksperten på dette, men her er noe

http://en.wikipedia.org/wiki/Ketogenic_diet
https://www.google.no/search?q=ketogenic&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:nb-NO:official&client=firefox-a&channel=fflb

Dette gjelder dog kun mettet fett som brukes som energi, og i lite grad enumettet fett og ingen grad flerumettet fett som er de fettkildene du først ramser opp gjennom raps, nøtter og frø. Flerumettet plantefett er ikke bra, mens mettet fett er bra, og dette er skrevet masse om i bloggene. Ketogen diett er således bra men den er tydeligvis ikke gjennomtenkt nok, så da havner jeg igjen på tradisjonskost som eneste rette, og inni tradisjonskosten finner ddu også ketogen diett med svært lite karbohydrater og med mye fett og protein fra animalske kilder. Jeg har selv et barn med såkalt epilepsi, og vet veldig godt hvordan mitt kosthold virker på jenten kontra moren hennes kosthold (vi bor ikke sammen). Når hun er med meg besvimer hun aldri, men når hun er med moren spesielt på reiser og slikt så øker anfallene drastisk. Ketogen diett er derfor rett vei, men vi liker å kalle en spade for en spade og da blir det tradisjonskost som inneholder alt det bra fra alle dietter, men intet av det negative :)

Christer sa...

Ett tips til å finne frem i jungelen av kommentarer er å trykke CTRL+F så kommer søkefunksjonen opp for tekstinnhold, så søker du f.eks på plantefett, raps osv, så kan du hoppe frem til interresant informasjon uten at du må lese alt for å finne nålen i høystakken. I google kan du gjøre slikt og ved å skrive f.eks livenes+hage+plantefett+helse, så dukker det nok opp linker som inneholder alle ordrene, og på den måten kan du snevre inn søket ditt. De aller fleste emner har vært dekket tidligere, men ikke alle i min blogg, men mye i kraftmødrene sine blogger tidligere.

Anonym sa...

Takk igjen for svar. Det er frustrerende at det ikke finnes skikkelig dokumentasjon ennå, men som sagt er det en rekke prosjekter på gang rundt om i verden, Norge inkludert, så vi får se om noen år. De beste undersøkelsene på voksne så langt er fra mellomkrigstiden, og viser at ketogen diett har like god effekt på både barn og voksne. Men så ble antiepileptika oppfunnet på 1930-tallet, og plutselig var all forskning sponset av legemiddelindustrien, og litt flåsete sagt ble alle som hadde anfall foreskrevet piller med kjipe bivirkninger.
Jaja, jeg får nok bare fortsette å prøve meg fram (prøvekylling), så langt har det fungert svært bra. Det tok litt tid å tilpasse kroppen, men nå virker det som den fungerer normalt. Det er utrolig hvordan kroppen tilpasser seg.
Jeg undrer som sagt på hva langtidseffekten(e) kan være.
Per i dag kommer 40-50 prosent av energien fra MCT (enten olje eller kildene du nevnte), ytterligere 30-40 prosent fra smør/fløte/ost, kjøtt, fisk og rogn. Resten er fordelt 2:1 på proteiner og karbohydrater (sistnevnte med lav glykemisk indeks)
Håper det går bra for jenta di, mange barn vokser av seg problemene. Jeg har sett barn som har hatt virkelig stort utbytte av ketogen diett, nesten så man ikke tror det er mulig. Foreldrene påpeker at for små kropper er det ekstra viktig å holde dietten, en liten utskeielse fører ofte til umiddelbart anfall når en dose raske karbohydrater kommer inn i systemet.

Anonym sa...

Jeg anbefaler aldri ketogenisk kosthold eller noe annet kosthold enn tradisjonelt for epilepsi, og dette kostholdet (ketogenisk) er en omgåelse av problemet da det holder symptomene i sjakk uten å gjøre noe med årsaken. Kostholdet er jo også oppfunnet av leger, så undertrykkelse av symptomer heller enn å gjøre noe med årsaken sier da seg selv.

Mage-tarmproblemer, næringsubalanser, kjemikaliebelastning, plantefett, transfett, hyppig konsum av fiber, soya eller korn, frø og nøtter, hyppig konsum av rent vann (som fører til salttap/hyponatremi), tilsetningstoffer og kunstige søtningsmidler, mangel på enzymer som avgifter fenoler og salisylater, tilsetningsstoffer, histamin, m.m, en rekke legemidler, vaksiner, østrogenovervekt, blodsukkerubalanser, stoffskifteproblemer/plutselige temperaturøkninger (feber), stråling fra mobiltelefoner og basestasjoner for trådløse telefoner, og delvise skiveutglidninger/subluksasjoner i nakken som trykker på nerver er noen årsaker, og hvor ketogenisk kosthold ikke er i nærheten av å helbrede årsaken, kun holde virkningene i sjakk.

Uansett har moderne forskning vist at et kosthold som inkluderer daglig konsum av kokosolje i seg selv har ketogeniske virkninger selv om man også spiser karbohydrater. Dvs at en del av de kort og mellomkjedede fettsyrene i kokosolje omdannes til ketoner, selv om man samtidig konsumerer karbohydrater. Et tradisjonelt, næringsrikt kosthold vil ellers hjelpe på alle de opplistede årsakene, med unntak av eventuelle nakkeproblemer. Der vil en kiropraktor eller osteopat være nyttig.

PirkePetter

Anonym sa...

"Jeg er utdannet ernæringsfysiolog og Heilpraktiker blant mye annet, men har lagt praksisen på hylla mens jeg jobber med å legge gård og eiendom til rette for optimalt og etisk forsvarlig dyrehold og dyrking. Jeg er usikker på om jeg noensinne kommer til å gå tilbake til slik jeg drev praksis tidligere, da jeg vurderer å heller satse på bøker og kursvirksomhet. Her jeg bor er ikke marked for noe som helst av det jeg kan, da jeg bor på tjukkeste landsbygda.

Finner du mailadressen min i denne bloggen er du velkommen til å sende meg en mail."

Hei.

Jeg så det ovennevnte og tenkte at det kanskje var interessant med et par ideer.

Det er et par ting til utenom forfatterskap og kursvirksomhet som er mulig å gjøre.

Å ha en kursgård, slik som flere innen New Age, samt iallefall et par-tre gårder jeg vet om i Sverige som er innen Ann Wigmore-dietten, har gjort. Hvor folk tilbringer tid over en viss tid og betaler for det og lærer grundig om tradisjonskost og også om helbredelseskriser og triks og knep for å komme seg lettere over det osv. Kunne også hatt "behandlingsuker" med alt som hører til for de som ønsker å ta en intens "nærings-/utrensnings-kurs". Jeg tenkte mer enn en gang på å dra til en av disse Ann Wigmore-gårdene for å lære om kostholdet. Men noe har alltid stoppet meg. Kan være det var tradisjonskost som hele tiden lå i framtiden og ventet. På en slik kursgård bestemmer man selv når man har mulighet til å ha slike kurs som går over en eller to uker. Og kan også avtale med andre om å holde kurs i diverse ting for kortere tid når man selv ikke har slike opphold å tilby. Å ha rett type kurslokaler/utstyr samt råstoffer til slike kurs, og innkvartering for en gruppe av et visst antall vil være av fordel uansett da det kan godt bli slik at folk vil reise til et sted for å ta kurs på et egnet sted jo mer tradisjonskost blir kjent.

Andelsgård er også noe jeg synes er av fordel. Bare det å få noe upasteurisert langtidslagret ost litt rimeligere på andelen er litt av en gulrot å henge foran eselet. Andelsgård kombinert med kursgård og å tilby kurs for litt rimeligere til disse er jo enda en større gulrot.

Som vi vet er det allerede noen andelsgårder i Norge og alle de har nok solgt andeler til folk som gjerne kjører et stykke for å få det de kan få på sine andeler. Tenkte selv på å kjøpe andel når det gjaldt et par av de, men nå ville jeg heller hatt andel ved en tradisjonskost-gård for å være sikker på at det man får der er slik det skal være.

Jeg har en ide til eller kanskje noen flere alt etter hvilke muligheter som eksisterer, men det tar jeg over mail hvis ønske å høre om de.

my alexandra björnsdotter sa...

Pirkepetter! Jeg googler og jeg ctrl+F:er som bare det, men ikke finner jeg noe... Er det muligens sånn at den ikke står her? Sendte en mail et sted men det var visst ikke fantomet uten et helt ordentlig menneske... Noen tips på denne söken da...?! Hilsen My

Anonym sa...

Hei PP, jeg kom over noen artikler der det var nevnt at løk og hvitløk var svært skadelig for katten å få i seg og lurte på om dette stemmer? Har nemlig ikke merket noe reasjon da jeg har gitt katten min kraft som er kokt sammen med grønnsaker som bla hvitløk og løk...men hvis dette virkelig er sant tenker jeg absolutt å slutte med det.

En annen ting er dette med ormekur som jeg ble anbefalt av dyrlegen- er det nødvendig når katten har et i allefall litt over gjenomsnittet bra kosthold. -Bolla

Anonym sa...

Hei, jeg vet at det var planlagt et living-foods-senter for et par år siden. Anne Ødegård Mikkelsen tror jeg det var, men mulig at noen andre tok over. Kan være verdt å søke litt på og eventuelt ta kontakt for et mulig samarbeid?!

Anonym sa...

Har du lest det som finnes om SCD (specific carbohydrate diet) versus ketogent kosthold? F.eks "Breaking the Vicous Cycle" osv.
Nå husker jeg ikke alt om dette, men det var vel slik at SCD tillater noe karbohydrater, så lenge man unngår all STIVELSE.

Mener noe av forskningen som det ble referert til gjennom disse folka gikk nokså langt tilbake i tid.

Anonym sa...

Ja og nei; ren løk/hvitløk eller pulver kan være skadelig om katten får dette flere ganger etter hverandre i løpet av en dag eller dager. Hvitløk i kraft kan jeg ikke tenke meg er noe problem, om du da ikke har veldig mye hvitløk i kraften.

De samme substansene som sies å være problematiske gir også helseproblemer i andre dyr, så som sauer og storfe. Men jeg kjenner til mange som har gitt husdyr hvitløk både som medisin og som beiteplante (ofte som ramsløk og andre ville løksorter), og dette har også vært praktisert tradisjonelt over hele verden. Nyere forskning på saken bekrefter fortidige bønders syn på saken, hvilket er at hvitløk og løk er helt ok så lenge dyrene ikke fråtser i disse. Det samme gjelder andre planter, som f.eks eføy, som sauer elsker, men ikke har godt av å spise mye av på en gang. Alt med måte mao.

Mine egne sauer, så vel som kaniner, elsker ramsløk og hvitløk, men spiser bare litt hver gang og lar resten stå, og jeg har ikke sett tegn til negative virkninger av dette. Og kattene mine har det med å tygge av gressløkblader rett som det er, og har gjort det i alle år jeg har hatt gressløk, uten å oppleve noe negativt av den grunn.

Logikken bak ormekurer er tull og tøys, og grunnlaget for hyppig anbefaling av og bruk av ormekurer er fordi legemiddelindustrien presser på for å få solgt slike kurer. I en frisk katt kan ikke ormer overleve det syrlige mage-tarmmiljøet, da katter, som er rene rovdyr/kjøttetere, har et betydelig mer syreholdog mage-tarmmiljø enn f.eks husdyr og mennesker. Ormer dukker først opp når katten, som husdyr og mennesker, har betennelser og skader i tarmen som forstyrrer ph der. Ormer er dermed ikke årsak, men virkning av allerede eksisterende problemer. Ofte forårsaket av soya, korn, raps, mais, planteoljer, etc i kommersielle kattematprodukter. Nok en årsak til orm i både katter og husdyr er mangel på tilstrekkelig med protein, og især innen husdyrforskning har man funnet at straks man øker proteinnivået til dyrene/på beitet forsvinner ormene. Jeg regner med i det minste en del av denne virkningen skyldes at økt proteinkonsum gir økt glutamin og glycin som reparerer alle kjente tarmproblemer, og som i mennesker også kontrollerer overaktivitet av serotonin i tarmen.

Ormer er mao virkning, ikke årsak, og motsatt den offentlige propagandaen om ormer som sykdomsårsak så viser moderne forskning (som ikke kommer fra legemiddelindustrien) at ormer faktisk deltar i kontroll av betennelser, og akkurat som bakterier så hjelper ormer å bryte ned skadet vev i f.eks tarmen, slik at det skapes rom for nydanning av celler. Det er derfor bare sludder å bekjempe kroppesn egne hjelpere med kjemikalier som faktisk er dokumentert å være konkret helseskadelige, og især når det er snakk om å bekjempe virkningen av et problem, og ikke problemets årsak.

Litt info –
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=helminthic-therapy-mucus
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121115172030.htm
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/12/101201142501.htm
http://news-releases.uiowa.edu/2000/november/1129worms.html
http://articles.latimes.com/2012/aug/27/science/la-sci-sn-crohns-pig-worms-20120827
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15959781
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2396220/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17057216
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21123809
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20054982
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17343086
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17313951
http://opensourcehelminththerapy.org/mediawiki2/index.php?title=Main_Page
http://goo.gl/CFsY

Tarmmark/orm er dermed, akkurat som bløffen om patogene bakterier og eksistensen av såkalte virus, et luftslott av løgner som holdes i live av legemiddel og vaksineindustrien fordi det er enorm profitt, i betydning mange titalls eller hundretalls milliarder hvert år, involvert.

PirkePetter

Anonym sa...

Tusen takk PP for at du deler all denne viktige informasjonen. Det bekreftet mine mistanker i forhold til ormekur. Ville dyr har jo ikke noe behov for slik og katten var jo en gang en vilt dyr så den er jo ingen logikk bak denne promoteringen av disse kurene og vaksinene, så lenge en gir katten det den behøver i form av ernæring og stimuli. Jeg gir for det mest katten min naturlig mat, kanskje 50 % raw (kjøtt/fisk/fugl), 15% kokt/stek i form av middagsrester, 25% for (Hills)+ en del god biter som upast.smør og fersk melk.Innmat er heller vanskelig, av og til får jeg henne til å spise litt tørket hjerte men ikke alltid. Hun er veldig aktiv og virker som hun er i svært god form så jeg ser i allefall ingen grunn til å proppe i henne denne kuren.

En annen ting jeg funderte over, er at min katt er svært glad i nori/seaweed...som jeg i starten syntes var svært merkelig hehe.., men jeg kom så til å tenke på at de kanskje inneholder næring som hun trenger, det er jo mye mineraler i de. Har du noen erfaringer med det? -Bolla

Anonym sa...

Hvorvidt en katt vil spise hjerte og annen innmat avhenger av hvilket dyr det kommer fra. De fleste elsker storfehjerte og lever, men er ikke like begeistret for f.eks lammehjerte eller lever. Og de færreste liker hjerte som har vært tørket eller varmebehandlet, mens noen synes tørkede og lettsaltede leverbiter er nammenam. Katter kan ikke fordøye fett eller proteiner som har vært kokt eller stekt i følge forskning, slik at varmebehandelt mat er mer vomfyll enn næringskilde.

Den aller beste maten du kan gi en katt er hjerte, pga det høye innholdet av taurin, som er livsviktig for katter. Og da taurin ikke tåler varme særlig godt er rått hjerte det beste. Men da hjerte er så fibrøst, pga det høye proteininnholdet (en god del mer enn muskelkjøtt), er hjerte vanskelig for katter å tygge eller rive i. Slik at hjerte bør serveres i småbiter de kan klare å tygge.

Hills og alle andre kommersielle kattematprodukter er gjennomdokumentert helseskadelige for katter, og Hills med flere har vært i medias søkelys minst 2 ganger som jeg kjenner til, for omfattende tortur av katter i forbindelse med forskning på produktene deres og kattenes reaksjoner på disse. Kjøp av kommersielle kattematprodukter skader ikke bare kattene som får disse, men sponser altså også dyremishandling i produsentenes laboratorier.

I følge kattens anatomi og fysiologi er den ren kjøtteter, og kan ikke fordøye vegetabilske matemner, da den mangler enzymer for dette, og fordøyelsesystemet er også for syreholdig. Slik at de fleste konkluderer med at grunnen til at katter gjerne spiser gress, planter og andre vekster er fordi de bruker dette til å skape en masse som de senere hoster opp sammen med hår fra pelsen som de har fått i seg når de har vasket seg selv. For tang og tare sin del er det også en viss mulighet for at de er ute etter salt, om algene ikke har vært vasket for salt. Mine katter slikker gjerne på tørket tang og tare som jeg blir igjen etter at sauene mine har forsynt seg, skjønt jeg har aldri sett dem spiste disse.

Det er fakisk lite mineraler i alger hva gjelder næringsverdi, men mange sporstoffer i mikromengder. Imidlertid inneholder en del tang og tare også alginater eller karragen, som akkurat som fytinsyre i korn, frø, nøtter og bønner binder en rekke mineraler og gjør dem utilgjengelige for kroppen. Så om tang og tare skal kunne brukes som kosttilskudd så må det enten varmebehandles, bløtlegges i væske med f.eks eddik i, eller melkesyregjæres. Det samme gjelder kosttilskuddet bipollen, som akkurat som grønnalger og brunalger (tang/tare), promoteres for sitt tilsynelatende høye næringsinnhold, men som inneholder ganske mye fytinsyre som binder en god del mineraler og blokkerer protein og sukkerfordøyelsen i mage-tarm. Tradisjonelt har derfor bipollen blitt gjæret til alkoholiske drikker, eller melkesyregjæret før konsum, og selv bier spiser aldri bipollen før dette er melkesyregjæret av biene selv til bibrød. Bier som blir foret med fersk bipollen slik dette selges i helsekosten dør etter få dager.

At et matemne inneholder næringsstoffer er derfor ikke synonymt med at disse næringsstoffene kan fordøyes og utnyttes av kroppen.

PirkePetter

Anonym sa...

Takk igjen for svar PP. Jeg har prøvd å gi henne alle mulige typer lever, men nei, hun bare snuser på det og så går hun sin vei. Har prøvd å blande det sammen med kjøttbiter men da ligger bare leverbitene igjen. En gang fikk jeg i henne et fiskehjerte...wow, stor seier, vet ikke om det inneholder taurin men det er jo uansett minimalt i størrelse. Jeg bruker ofte å gi henne mat ute da hun ofte (av en eller annen grunn) spiser mat der som hun ikke spiser inne...kanskje det er sånn som for oss mennesker- at matpakken smaker bedre ute i det fri;-)... Jeg er klar over at det er viktig for katter å få i seg hjerte pga taurinen men tørket hjerte er det eneste jeg får tak i her jeg bor helt i utkanten. Har aldri sett dyrehjerter solgt i butikk, heller ikke i de større butikkene når jeg en sjelden gang tar reisen inn til byen. Kjipt. Vet ikke hvor jeg kan få tak i det. Har du noe mengde forhold som er anbefalt å gi av hjerte og hvor ofte? ville gjerne ha visst om jeg gir henne under mistekravet...

Hmm...det var nytt for meg dette med at katter ikke kan fordøye mat som har vært varmebahandlet, må lese mer om det.

Nei, jeg vet at kattefor ikke er ideelt,men pga økonomi og min egen helse er det vanskelig for meg pr. dags dato å gi henne 100% raw, selv om jeg vet at det er det hun skulle hatt. Jeg får ikke tak i noe kjøtt avskjær her jeg bor da vi ikke har noe kjøttbutikk eller ferskvare disk. Hun får avskjær fra det kjøttet jeg spiser når jeg gjør det til men det blir ikke nok og kjøttet er dyrt (kjøper det fra en bonde som lar kyrene beite ute og ikke får kraftfor)Ellers blir det mye rå fisk og fiskehoder da det er billig og lett og få tak i. Skulle garantert ha gitt henne mer fugl men det er også problematisk da jeg ikke liker å støtte den fæle kylling industrien, ikke har jeg heller sett at det går ann å få kjøpt kylling med bein som katter selvsagt skulle hatt. Kjøper bare en gang i blant kylling som spiser naturlig mat og får gå ute men igjen økonomien min gjør at dette ikke kan gjentaes for ofte. Jeg gir henne for de gangene jeg er for dårlig til å lage i stand mat til henne men det er ikke så ofte.

Hills dyrefor fikk jeg anbefalt av dyrebeskyttelsen som jeg adopterte katten fra. Jeg har sett litt på ingredienslisten og det er jo en del som absolutt ikke skulle vært der, men jeg har også sett værre ingredienser på de andre for-typene, i tillegg ser jeg den inneholder litt taurin.Men ja- ser jo egentlig på det som fast-food for katter, så jeg ønsker på sikt å kutte det ut. Jeg har ikke hørt det du nevner om tortur...grøss, må vel google meg opp på dette.

Har du noen tanker når det gjelder kastrering av katter? Er det umulig å unngå eller finnes det andre naturlige måter? Jeg tenker at det må jo oppstå hormon-feil når de blir sterilisert...?

Spennende det du skriver om alger...tenkte kanskje at det var pga jodet at hun spiser det. Leste: "The most prominent nutrient, however, is iodine, as all vertebrate animals require iodine in order to sustain life. Iodine, which is trapped in the thyroid gland, fuses with the thyroid hormones triiodothyronine and thyroxine."

Read more: http://www.livestrong.com/article/496339-norwegian-kelp-benefits/#ixzz2RhZMnMvB
I forhold til oss mennesker da, jeg har nemlig hørt at kelp er en god kilde til magnesium og magnesium er det jo vanskelig å å i seg nok av, vil det si at pulver laget på kelp er tullete å ta da det ikke er bløtlagt i syrlig miljø eller kan det og andre seaweed feks haes oppi kraft da det blir varmebehandlet den veien? (jeg vet forøvrig at kraft er den beste kilden til magnesium som du har nevnt tidligere) -Bolla

Anonym sa...

Her er noe -
http://www.uncaged.co.uk/news/2003/iams.htm
http://www.uncaged.co.uk/archives.htm
http://www.iamscruelty.com/
http://www.geocities.ws/flyingcatsclub/iamstests.html
http://allanimalrights.com/shocking-iams-cruelty-iams-abuse-animals/
http://www.peta2.com/videos/investigation-exposes-cruelty-at-iams-lab/

Alle mine tidligere linker er døde. Produsentene/produktene det var snakk om er Procter & Gamble (Iams og Eucanuba), Nestle Purina/Friskies, Colgate Palmolive (Hill’s science diet), Mars Inc./Pedigree, Masterfoods (noen av produktene disse selskapene markedsfører er Pedigree, Whiskas, Sheba, Kitekat, Friskies, etc, samt de ovennevnte

Det er taurin i det meste av animalsk mat, men mest i hjerte. Jeg kjenner ikke til mengdeforhold da det avhenger av hvilket dyr hjertet kommer fra og hvor mye du gir katten din. Jeg bor også i utkanten, som du sier, men tar rett som det er en 22 timers kjøretur tur-retur til et slakteri for å hente diverse. Slakterier har ofte avskjær og såkalt ”spon” fra saging av dyr, og som de gir vekk eller selger veldig billig. Lammespon er kjempebra for katter, men vanskelig å få tak i utenom sesong. Grisespon går bra i små mengder ca 1 gang i uka, da alt det flerumettede fettet ellers kan forårsake vitamin E mangel i kattene. Får du tak i lammespon og fryser så har du raskt et års forbruk eller mer, avhengig av fryseplass. OG spon og avskjær er mye billigere enn det meste annet du kan gi katten din.

Enkelte COOP butikker selger storfehjerte, og du kan sikkert søke på dette på coop.no og se om det dukker opp butikker nær deg.

At katter ikke kan fordøye varmebehandlet mat sier i grunnen seg selv, da katter eller andre rovdyr normalt ikke steker eller koker maten sin i naturen. Ut fra det jeg husker var det særlig varmebehandlet fett de ikke kunne fordøye, og proteiner denatureres som kjent via varmepåvirkning, så selv om katten kunne fordøye slike proteiner så er de i beste fall ubrukelige, og i verste konkret helseskadelige. Temperaturen og lengden på varmebehandlingen bestemmer hvor denaturerte og glykerte næringsstoffene blir.

Jeg ser du bruker ordet raw for andre gang; har du aversjon mot det norske ordet rå? Og seaweed istedenfor sjøplanter? Husk jeg har Pirke i nicket mitt.

Rå fisk og fiskehoder er gode greier så lenge det ikke er mye fet fisk, som kan gi katten steatose/vitamin E mangel.

Jeg kjenner ikke til alternativer til kastrering. Jeg har søkt jevnlig etter info i mange år, men uten hell. Mangel på testosteron blir det nok ikke selv om man fjerner ballene eller kutter sædlederne, da testosteron produseres på andre måter også. Jeg regner med du siktet til hankatt da du skrev kastering og ikke sterilisering.

Brunalger og enkelte rødalger er de beste kildene til magnesium som finnes utenom sjøvann, men alginat i brunalger binder en god del og gjør magnesiumet utilgjengelig for kroppen. Brennesle er den beste kilden av landplanter, med 860 mg pr 100g, tett etterfulgt av vassarve med 529mg pr 100g. Forskjellige brunalger, særlig i familien laminaria (fingertare, stortare, sukkertare, etc) inneholder ca 760mg pr 100g, sjøsalat (ulva lactuca) opp i mot 3200 mg pr 100 g, og rødalgen krusflik (irish moss) 1960g pr 100g.

Har du tang/tare i kraft vil alginatet binde mineraler, da varme ikke nøytraliserer alginat.

PirkePetter

Anonym sa...

Takk for info..virker som det er så å si ingen som har ren mel i posen. Skammelig. Nei, det er vel best å lage alt selv og ikke støtte opp om denne industrien.

Hehe....synes da det høres bedre ut med raw! istede for rå, faretruende signal på at jeg begynner vel å bli amerikanisert...tåpelig egentlig. Får se å ta frem norskboka igjen. Slakterier har jeg ikke tenk på. Har ikke muligheten til å komme meg så mye rundt pga min helsestand men det er jo en ide å handle stort når man en sjelden gang er ute. Bruker å ta en årlig tur tl Sveige for å kjøpe vilt kjøtt, skal se om jeg får tak i en del da.

My bad!- jeg mente egentlig sterilisering. Jeg har jo en puse-jente. Synes synet som møtte meg etter at jeg fikk henne hjem fra steriliseringen var ganske så makabert, selv om hun er frisk og rask nå hadde jeg unngått et slik inngrep hvis det lot seg gjøre. Har du noen innnvendinger her i forhold til hormon-forstyrrelse? En nabo av meg som har unngått kastrering av monsen sin i mange mange år, da han ønsket at han skulle få "være seg selv" som han sa, krøp til korset sist måned å fikk han kastrert da han daglig havnet i slåsskamper og så rett og slett ikke ut. Absolutt ikke forsvarlig. Etter han ble kastrert fortalte han meg at ørene til denne monsen "falt ned" og ble liggende flate. Merkelig, mulig det retter på seg selv etter hvert?..

Ja sjøvann har jo naturlig magnesium, kan det brukes som en erstatning for magnesiumsalt? Jeg mener vil det være like effektivt å ta et fotbad i sjøvann? Bor ikke så langt unna sjøen så jeg ser det som en mulighet for å utnytte naturen og spare penger hvis det stemmer..

Når vi er inne på temaet tang og alger- vet du om det er mulig å lage en naturlig næringsblading til planter ved feks å la en blanding av vann og brunalger som står i noen uker/måneder og bruke det som gjødsel? Er på utkikk etter noe som er veldig lett og billig/gratis å lage:-)

Brennesle er jo suveren, planlegger å plukke masse nå i tiden fremover å bruke i supper, te, brøddeig osv. Jeg har også hørt at det går ann å lage et avkok av dette å bruke til plantegjødsel. -Bolla

Anonym sa...

Ut fra det som finnes av forskning, som omtrent bare er proindustri/for kontroll av katter via sterilisering og kastrering, så ser jeg ingen åpenbare problemer. Argumenter som at kattene legger på seg og blir slappe og energiløse har med kostholdet deres å gjøre, og kommer ikke fra inngrepet. Jeg har selv 4 jenter på henholdsvis 16, 15, 13 og 10 år som er steriliserte, og alle er ved god helse. Selv mener jeg at katter må få lov til å oppleve dette med sex & rock’n roll minst en gang, og at spesielt jenter må få lov til å oppleve morsrollen minst en gang før sterilisering, slik at jeg er i mot tidlig sterilisering av katter. Vi mennesker har mye vi kan pusle med og interessere oss for, mens katter stort sett bare har spise, sove, kose, gå på do, evt jakt å bedrive utover å få barn, og jeg ville aldri ta fra en hunkatt muligheten til å få være mor minst en gang i livet.

Sjøvann kan nok brukes som delvis erstatning om du bader i det. Jeg tror ikke fotbad alene er nok.

Jeg bruker selv tang og tare som gjødsel, også slik du beskriver, og lar da plantene ligge i vann og godgjøre seg noen uker eller måneder alt ettersom. Dette går fint i seg selv som næringskilde, men du øker næringen betydelig om du har halvparten hver av sjøvann og ferskvann i blandingen. Sjøvann er, brukt i uttynnet form, eller ren form noen få ganger i året når planter/gress ikke vokser (høst og vinter hovedsaklig, eller tidlig vår), svært godt næringsmiddel til jorda. Litt info –
http://www.acresusa.com/toolbox/reprints/Mar06_Amena.pdf
http://www.acresusa.com/toolbox/reprints/seaenergy_nov01.pdf
http://www.msue.msu.edu/objects/content_revision/download.cfm/item_id.372959/workspace_id.-30/
http://www.sea-crop.com/
http://oceanplasma.org/documents/agriculture.html
http://www.naturalnews.com/023600_minerals_water_sea.html
http://12.000.scripts.mit.edu/mission2014/solutions/seawater-farming

Sea Energy Agriculture - Nature's Ideal Trace Elements Blend for Farm, Livestock, Humans - Maynard Murray, Acres USA, ISBN 091131170X
Fertility from the Ocean Deep - Charles Walters, Acres U.S.A., ISBN 0911311793
Seawater Concentrate for Adundant Agriculture - Arthur Zeigler, Ambrosia Technology, ISBN 9780615666143

Om tang/tare –

Seaweed in Agriculture and Horticulture - W. A. Stephenson, Bargyla & Gylver Rateaver, ISBN 0-9600698-3-6
Seaweed and Plant Growth - T.L. Senn, Ph.D., T L Senn (selvpublisert), ISBN 0-939241-01-3
Seaweed - A Users Guide - Sonya Surey-Gent & Gordon Morris, Whittet Books, ISBN 1-873580-54-1
Fertile Soil From The Sea – The Effective Use of Seaweed in the Garden - Curtis Stuart Laughlin, Perpetua Press, (1954; har ikke ISBN)
Food Power from the Sea - The Seaweed Story - Lee Fryer, Dick Simmons, Acres U.S.A, ISBN 0911311882

Anonym sa...

Ellers er steinmel en veldig god næringskilde, og du får slikt gratis eller veldig billig fra pukkverk skulle du ha et slikt I nærheten. Jeg henter selv gratis så mye jeg vil, og vil jeg ha tilkjørt koster det kr 30 pr tonn. Olivin, som er en veldig god magnesiumkilde, koster meg 400 pr tonn.

http://www.umb.no/statisk/ipm/steinmel/landbruk2/Seminar.pdf
http://www.umb.no/statisk/ipm/steinmel/Heim.pdf
http://www.umb.no/statisk/ipm/steinmel/landbruk2/GEOartikkel.pdf
http://www.umb.no/statisk/ipm/steinmel/landbruk2/Gartneryrket.pdf
http://www.umb.no/statisk/ipm/steinmel/landbruk2/Minisymp.pdf
http://helgeland.lr.no/media/ring/1235/Steinmj%C3%B8l.pdf
http://www.agropub.no/id/1544?hidemenu=true&kap=kap11

Bread from Stones (An Acres U.S.A. classic) - Julius Hensel, Acres USA, ISBN 0911311300
The Survival of Civilization: Depends Upon Our Solving Three Problems: Carbon Dioxide, Investment Money and Population – John D. Hamaker, Donald A. Weaver, Hamaker-Weaver Publishers, ISBN 0941550001
The Enlivened Rock Powders - Harvey Lisle, Acres U.S.A., ISBN 0911311483

Brenneslevann er et tradisjonelt plantevekstmiddel, og logikken er at røttene henter mineraler fra dypere lag i jorda enn de fleste andre planter. Brennesle funker fint, men kan ikke slå sjøvann, tang/tare eller steinmel som næringskilde.

Ps - soya og korn, samt planteoljer i kommersielle kattematprodukter ødelegger kattenes mage-tarmsystem slik at de får problemer med å ta opp næringsstoffer fra annen mat man gir dem.

PirkePetter

Vilde sa...

Spørsmål til PirpePetter eller andre kunnskapsrike folk der ute -

Jeg mister utrolig mye hår. Man får jo hele tiden høre at det er normalt å miste over 100 hårstrå hver dag, men er dette virkelig sant? Kan hårtap linkes til en eller annen mangelsykdom?

Jeg sørger for å få i meg et par ss gelatinpulver hver dag, som jo skal stimulere hårvekst. Ellers spiser jeg det meste av det som anbefales her, bortsett fra lever.

Anonym sa...

Info her -
http://gryhammer.blogspot.com/2012/11/surdeigspleie.html?showComment=1353510841576#c1421708385087530883

Kortisolovervekt pga stress og/eller hyppige blodsukkerfall, østrogenovervekt og hypotyreose er også vanlige årsaker.

PP

Anonym sa...

Oj, så du har fire katter da og alle disse har produsert babyer? Jeg ser logikken, men det blir jo veldig mange kattunger å skulle finne nye hjem til med tanke på at de fleste katter får 4-5 kattunger hver og det er jo ikke slik at det er mangel på kattunger i verden. Hvordan løste du det? Men joda jeg er forsåvidt enig at det livet kan være litt mangelfult uten morsrollen men det hjelper jo på å være i nærvær med andre katter. Selv har min egen katt, to, tre "lekekamerater" som hun henger rund med utendørs.

Tusen takk for all info. om gjødsel. Dette er jo genialt! Da blir det å ta seg til nærmeste strand og sanke tang. Jeg tenkte kanskje at det ble for salt med saltvann, men altså halvparten av vann og saltvann? Vanner du med dett hver gang og kan det brukes på alle planter- urter, grønnkål, chilli ovs? -Bolla

Anonym sa...

Stort hjerterom og enda større eiendom er svaret på første spørsmål. På andre ja, og jeg vanner med blandingen minst noen ganger i uka. Da dette er gjødsel/næring og ikke bare vann bruker jeg det ikke hver gang jeg vanner, i og med at jeg vanner med vann fra elva, som har blitt utsatt for magnetfelt før det kommer plantene til gode. Forskning og egne erfaringer med bruk av slikt vann viser større avlinger, større vekst, større kuldetoleranse, bedre lagringsevne og mer næringsrike matvekster med høyere brix-indeks. For å nevne noe. Magnetene er satt på hovedinntaket for vann i huset.

Blandingen av saltvann og ferskvann kan brukes på alle planter.

Har du tilgang til strand er strandsand også veldig næringsrik, og i tillegg bidrar den til løsere jord når du blander i bed og åkere. Dette gir bedre drenering.

PP

Anonym sa...

Fant nettopp denne informasjonen da jeg søkte på noen frø -
http://www.efferus.no/havkonsentrat.html

PP

Anna sa...

Her skal det sankes tang/tare til plantene, takk for mye god info. Samler eggeskall og bananskall som også skal brukes til plantene, leste tomater likte eggeskall og rosene ville gjerne ha bananskall :) (håper dette stemmer) Ellers blir det hønse- og kugjødsel.

Lurer litt på dette med settepoteter; kan en bruke vanlige øko.poteter til settepotet? Eller må de være godkjente som settepotet – mener å ha lest alle settepoteter må godkjennes pga smittefare? Tenkte å sette de i store murerbøtter, men pga liten hage har jeg ikke plass til så mange som de selger på hagesenteret.

Har ikke tilgang til noe bekk/elv, men samler regnvann i store tønner så de skal slippe klor ol. Men er vel nok av dritt i regnvannet også kanskje.

Anonym sa...

Dette prosjektet skulle jo du meldt deg på PP- du hadde garantert gått seirende ut hehe. Tror min avling blir i minste laget til å melde meg på. Jo, strandsand er gode greier, det blandet jeg faktisk inn i molden før jeg hadde oppi frøene. Lurte litt på mengden, vil si 25% strandsand 75%jord være ok? Hvilken styrke har du på magnetene? Forstår magneter kan brukes til det meste.

Jeg lurte litt på en sak...hvis jeg ikke har misoppfattet deg totalt feil mener du at det går ann å reversere det meste av sykdommer og skavanker i løpet av en generasjon og oppnå den optimale helsetilstanden som vi fra naturen side egentlig er ment å ha.Uten å ha lest Pottengers bok, bare korte utdrag har jeg fått med meg at det tok minst 4 generasjoner (eller var det 7?) i hans katte forsøker for å få syke katter med ulike skavanker til å bli normal igjen. Lurer på om du kunne utdype denne problemstillingen og om det er noe jeg ikke har fått med meg. Hvordan kan du hevde at det bare tar en generasjon?:-)-Bolla

Anonym sa...

Hønse og kugjødsel er bra, men ikke alene, da slik gjødsel inneholder mye nitrogen og kalium, som reduserer jordas, og dermed plantenes, nivåer av bl.a kalsium, magnesium, sink og natrium. Og mangler plantene disse mineralene tar de opp tungmetaller som likner dem i molekylstruktur, slik at tungmetallene kan fylle i det minste noen av de naturlige mineralenes oppgaver. På bekostning av plantens totale helse vel og merke, og også mennesker og dyr som spiser dem. Mangel på sink i beitemark gir kopperforgiftning i dyr, og mangel på magnesium gir bl.a gresskrampe.

Det samme gjelder kjemisk gjødsel, som i tillegg inneholder natriumfluor (bundet til fosfatet), et ekstremt giftig tungmetall som er avfallsprodukt fra aluminiums og fosfat (Hydro/Yara) industrien. Natriumfluor er et giftig industriavfall som Hydro, via korrupte offentlige instanser og politikere, slipper å bruke penger på å bli kvitt på korrekt måte da Hydro istedenfor dumper det rett i havet, eller selger det til tannkrem, etc produsenter, samt bruker det i sprøytegifter og rotte og musegift.

Fortidens bønder omgikk problemet med næringstap i jorda ved å kompostere møkka i opptil et år før bruk, men da mister man samtidig en del av nitrogenet og mineralene man gjerne vil skal komme mikrolivet i jorda, og gjennom dem, plantene til gode. En bedre løsning er derfor, for dem som kan, å blande møkka med fin strandsand eller steinmel, slik at mineraler og nitrogen i møkka binder seg til og danner nye forbindelser med mineraler og sporstoffer i sand/steinmel. Da kan møkka trygt komposteres uten tap av næringsstoffer for jorda, eller brukes umiddelbart. En del nitrogen og mineraler går normalt tapt i gassform om møkka ligger oppå jorda, men ikke når møkka er bundet til kompost, strandsand, bunnslam/skjellsand eller steinmel. Å grave møkk ned er ikke lurt heller da møkka da gjærer og danner ymse gasser som kan skade plantene.

Mange bønder som er i mot kjemisk gjødsel bruker møkk direkte på markene, og lever i den tro at dette er god og gammel (øko) skikk, men som nevnt ovenfor skaper dette mangel på viktige mineraler i jorda som gir helseproblemer i både planter, dyr og mennesker.

Jeg ser det ble litt mye ”preking” dette, men synes det er viktig at folk vet disse tingene da de fleste i dag som kjører øko og naturlig ikke er klar over at dette med å bruke fritt nitrogen og kalium, som i NPK, eller lett tilgjengelig og lettopløselig nitrogen og kalium i husdyrmøkk.

Om du mener settepotet til deg selv så går det helt fint, og godkjenning gjelder kun kommersielle dyrkere. I følge logikken tar det ca 4 avlinger/generasjoner før poteter dyrket med kjemisk gjødsel blir økopoteter (kun 1 generasjon om du bruker steinmel i potetbed/åker), og i og med at du allerede har økopoteter så er det bare å kjøre på. Jeg har gjort det selv mange ganger for å sjekke resultatene, som alltid har vært gode. Smittefare er bare oppdiktet eventyr for voksne, da det ikke finnes noe slikt som smitte, smittsom sykdom, såkalt smittsomme bakterier eller virus, eller annet enn konsekvensene av enten næringsmangel eller kjemisk belastning.

Mer info her om det skulle være av interesse –

http://gryhammer.blogspot.com/2012/04/ny-eksklusiv-mulighet-til-skaffe-seg.html?showComment=1335967306482#c4588922408436314216
http://gryhammer.blogspot.com/2012/06/fy-skam-til-tine-som-produserer-slik.html?showComment=1340663018257#c2039700641568510029
http://gryhammer.blogspot.com/2012/11/ahh-na-bobler-det-igjen-like-fr-jeg.html?showComment=1352486497842#c2291575113374125200

Har du tenkt på muligheten av høybed i den lille hagen din? Et slikt kan du også anlegge på steingrunn, betong, etc og allikevell få store avlinger fra. Mange bilder her for inspirering –
http://www.google.no/search?q=raised+bed&hl=no&gbv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=1L9_UYvHE8K7hAf0woCYCg&ved=0CCwQsAQ&biw=1016&bih=581

Anonym sa...

Ellers er bøtter ok, men gir ikke rare avlingen, så da er det bedre med tønner om du har muligheten til å skaffe deg noen slike. Søker du på ”dyrke poteter i tønne” eller ” grow potatoes in a barrel” får du mange tips. John Seymour beskriver også metoden i sin bok The New Self-Sufficient Gardener - http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=1405321334 eller den danske versjonen om du sliter med engelsk - http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=8702083345

Hva som enn måtte finnes i regnvann så er det allikevel bedre enn klorvann.

PirkePetter

Anonym sa...

Om du nå snakker om mennesker så sier det seg selv at man kan reversere hva det skal være gjennom å gi kroppen maksimalt med næringsstoffer. Slik at kroppen kan reparere gener og fornye svekket eller skadet kroppsvev. Kroppen fornyer seg selv og sine forskjellige bestanddeler med jevne mellomrom (eksempel - http://www.bodyandsoul.com.au/body+fitness/news+features/whats+your+bodys+ager,8319), så om har den tilgjengelig næringsstoffene som trenges vil den oppgradere og bygge seg selv. Har den ikke vil den prøve, men ikke få det helt til, og eventuelt kompensere på forskjellige måter. Når kroppen ikke klarer denne naturlige og jevnlige oppgraderingen, så opplever man de symptomer leger kaller sykdom.

Pottengers katteforsøk er ikke relevante verken for mennesker eller for logikken som promoteres mye innen epigenetikk da kattene hans led av taurinmangel, ikke nødvendigvis næringsmangel. At optimalt kosthold fremmer god helse og gode gener er jeg med på, men her snakker vi om taurinmangel fremfor andre næringsstoffer. Slik at katter var et dårlig valg for et slikt forsøk, og han burde heller ha valgt seg selv som forsøkskanin og krepert av det hele da slike rasshøl, som kan forårsake så mye smerte og lidelse i uskyldige dyr, og bare stå og se på det i tillegg, ikke burde ha livets rett. Uansett hvilken grunn han hadde for forsøket. Han regnes som helt av mange i dag, men i mine øyne var han bare nok en akademisk byidiot som måtte forårsake en masse helt unødvendig lidelse i forsøksdyr for å gjenoppdage det samme bønder og urinvånersamfunn allerede hadde kjent til i utallige generasjoner. Her er flere argumenter mot forsøket (jeg er ikke nødvendigvis enig i alle) –
http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-1h.shtml

Forholdet mellom jord og sand er helt opp til deg. Jo mer sand, desto mer næring og bedre drenering.

Jeg husker ikke lenger hvilken gausstyrke magnetene har, men bruker den som er montert på hovedinntaket her –
http://www.magnetfeltterapi.com/produkter_magnet.htm

PP

Anna sa...

Veldig bra info – mer av det. Har ikke tenkt til å bruke noe kunstig gjødsel ihvertfal. Skal fikse kompostering også, så blir det egen jord til neste år. :) Ja, jeg skal lage høybed av pallekarmer på garasjetaket (det skal tåle endel), blir en liten kjøkkenhage der. Blir mer neste år, første gangen jeg dyrker noe som helst utenom urter – så må ta litt om gangen. Skal lese litt om dyrking i tønner også – spennende!

Anonym sa...

Tusen takk PP, det forklarer meg mye. Det er ikke måte på hva du ikke vet. Har som sagt ikke lest boka, vet ikke om jeg vil det heller etter hva du beskriver (grøss, klarer ikke å se dyr som lider) I allefall, blir jeg helt klart å kjøre mer på for å få implementere taurin i store nok mengder i min katts kosthold. Skjønner enda mer viktigheten av det nå. -Bolla

Anonym sa...

PP- når du blander blandingen med vann og tang- er det avhengig av varm temperatur for å brytes ned eller kan en la det stå ute?..tenker at det kanskje begynner å lukte hvis jeg skal la det stå inne så lenge..bruker du bøtter eller flasker?-Bolla

Anonym sa...

Jeg har alt i ei tretønne som står ute året rundt. Litt varmere temperatur når du starter er ikke dumt som katalysator for bakterie og soppaktiviteter, men ikke nødvendig for godt resultat.

PP

Tormund sa...

Kanskje dere kan lære et og annet av Bezian Bakery. Interessant artikkel.
http://www.wholeliving.com/183942/our-daily-bread

Tormund sa...

http://youtu.be/wi3CarAakU0

Anonym sa...

Takk PP, skal blande sammen det hele i dag. Blir spennende å se om det kan få forgang på planteveksten. Kom forresten over en av de tidligere kommentarene dine og så at du skrev at du ikke spiste noe surdeigsbrød i det hele tatt, og lurte litt på hvorfor? Er det bare for næringen i animalske emner er så mye større eller mener du at kornprodukter er problematiske å fordøye selv ved bruk av surdeig? - Nyskjerrige Bolla

Anonym sa...

Korn som er gjæret til surdeig er helt ok helsemessig så lenge man også passer på å spise med proteiner og fett av noe slag. Dette fordi brød, uansett type, ikke er i nærheten av å være et næringsmessig fullverdig måltid i seg selv, og også fordi brød ikke stimulerer magesyreproduksjonen slik at næringsstoffer i det hele tatt blir tatt opp og utnyttet.

Med proteiner og fett tenker jeg slik man tradisjonelt har spist brød, med f.eks mye smør (så mye det var tannmerker i smøret) eller rømme, med surmelk, kefir, yogurt, myse, kjernemelk, etc til, eller spekemat (tykke stykker eller f.eks hel sild eller makrell) og/eller ymse oster i tykke, ikke syltynne skiver, eller smørt på skiver når det var mykoster og suroster. Kjøtt, innmat, rogn/kaviar, melke og

Surdeig er ikke, slik så mange vil ha det til, spesielt sunt og helsefremmende. Helsegevinsten i surdeigsbrød ligger mer i hva brødet ikke forårsaker av helseproblemer, enn hvilke helsegevinster det fremmer. Man unngår gluten og antinæringsstoffer, samt fiber og stivelse, og da karbohydratene er omdannet til organiske syrer så unngår man de helt store blodsukkerpåvirkningene. Surdeigsbrød i seg selv er derfor bare tilbehør, og ikke hovedmat, men da ufarlig tilbehør som ikke saboterer fordøyelsen av protein og fett som spises sammen med brødet.

Når det gjelder akkurat meg og surdeig så spiser jeg ikke slikt brød fordi jeg ikke har tid til å bake. Dagene mine går i så mye arbeide med dyr og eiendom at jeg så langt ikke har tid til kulinariske utsvevelser. Jeg kommer imildertid til å bake surdeigsbrød med tiden, og også andre typer brød som bare er bløtlagt. Sistnevnte fordi jeg har normal magesyreproduksjon, og derfor fordøyer, og ikke reagerer på, gluten.

PP

Anonym sa...

Skjønner! Personlig spiser jeg ikke mye brødmat, toppen eller eller to brødskiver om dagen. Ser heller brødskiven som et fint "redskap" for å dynge smør og gode pålegg slik du beskriver:-) Jeg merker at jeg blir mye mettere og mer tilfreds ved å spise rene animalske produkter istedet, så det er mest det det går i.

Kjernemelk er det det samme som buttermilk, og har den andre helse egenskskaper enn feks kefir? Jeg prøvde denne uken en ny kultur- tykkmelk (en kan også lage creme fraiche av dette hvis en har fløte) og syntes det var kjempe godt.

Jeg lurer litt på dette med inntak av så mye syrnede melkeprodukter, hvis jeg forstår det riktig bør det være en balanse mellom magnesium og kalsium men når det er så vanskelig å få i seg nok magnesium er det ikke lett for å skje en ubalanse da? Selv drikker jeg minst 2 store glass kefir hver dag, masse smør, 2 glass fersk melk en del ost, 2 kopper kraft (som jo også heldigvis inneholder magnesium).. bør jeg redusere ? Har du noen retningslinjer får hvordan man kan balansere dette for jeg ser ofte at du anbefaler syke mennesker å få i seg mye syrnede melkeprodukter, men hvordan kan en vite om forholdet mellom magnesium og kalsium blir i ubalanse da? -Bolla

Anonym sa...

Kjernemelk er væsken som er igjen etter smørkjerning, og dermed det samme som buttermilk.

Kjernemelk er fordøyelsesstimulerende, men ikke i nærhetn av kefir næringsmessig sett.

Creme fraiche lages av fløte og rømme, slik at tykkmelk som ingrediens ikke blir creme fraiche, men noe liknende. Som forøvrig sikkert smaker like godt.

Det er magnesium også i melkeprodukter, om enn ikke like mye som kalsium. Men heller enn å redusere melkekonsumet, øk mengden av annen magnesiumrik mat i kosten. Jeg promoterer et helt kosthold, ikke bare melkeprodukter, slik at når jeg anbefaler melk og melkeprodukter så tar jeg for gitt at man ikke lever kun på slike. Tradisjonskostholdet er tross alt mer enn melk og melkeprodukter.

Smør inneholder forresten ikke kalsium.

PP

Anonym sa...

Takk!:-) -Bolla

Frank Rigal sa...

Artikkelen om Bezian viser at vi er på rett vei. Vi har utviklet en ny måte å produsere ekte surdeigsbrød (12 til 24 timers heving) som gir tre ganger flere brød per baker.
Brødet er testet av flere brukere med gluten intolleranse og er en suksess. Systemet gjør det mulig å bake på dagtid og levere fersk brød hver time.

Vi har vekket interesse hos Din Baker og har tatt kontakt med Innovasjon Norge. Det eneste problemet er at vi føler oss nærmere Käserebelle, Weston Price og dere gutter enn Din Baker (Baker Brun etc...). Egentlig liker vi ikke særlig eller Åpent Bakeri og alle de andre "tradisjonelle" bakere som egentlig ikke lager ekte surdeigsbrød.

Så når jeg leste om deres ide om et bakeri i Oslo tenkte jeg at vi burde snakke sammen. Jeg forsøkte å ringe deg, Christer, men fikk ikke svar. Nummeret mitt er 98....39 Bare sjekk på fredag 03 Mai kl 14:47.

AnneB sa...

PP: Når du skriver stenmel som tilskudd i jorda... Spiller det noen rolle hva slags stenmel man bruker? Her i distriktet kan jeg få tak i kalksten/marmor. Og hvor mye skal jeg tilsette i kjøkkenhagen? Strø det på i et tynt lag eller 20 %?
Mvh AnneB

Anonym sa...

Alt steinmel er ok, men kalkstein er omtrent bare kalsiumkarbonat og ikke andre mineraler. Hvor steinmel generelt inneholder en rekke mineraler og sporstoffer. For steinmel sin del kan det blandes så mye du vil i jorda, samt strø oppå også, men kalkstein bør bare brukes om jorda er sur.

Marmor er ubrukelig, da mineralene er sammensmeltet til helt nye og i naturen ukjente forbindelser via høy varme og trykk.

PP

Anna sa...

PP; leser i Bergens Tidene om barnehager som innstallerer ozonert vann i springen for å desinfisere de små sine hender. Hva i alle dager? Dette kan vel umulig være bra? Hva skjer om de skulle drikke dette vannet?

Anonym sa...

Hei PP- jeg vet at du ikke reklamerer for tilskudd men har sett deg nevne adaptogener i visse tilfeller. Jeg lurte bare på om du hadde noen tanker om "deer antler velvet?" http://www.antlerfarms.com/what-are-the-benefits-of-deer-antler-velvet
Synes forskningen var ganske imponerende men det er kanskje ikke til å stole på...Har du kanskje noe personlig erfaring med det og vet du om det andre adaptogener som kan virker like godt?

Anonym sa...

Ozon i seg selv er meg bekjent ikke helseskadelig brukt med måte, og sies også å ha en del helsefordeler. Men, ozonet som brukes i vannverk er syntetisk, dvs kunstig dannet, slik at både kort og langtidsvirkninger helsemessig er ukjente.

Ozon reagerer også med flere kjemikalier i vann, og danner bl.a bromat fra bromid. Og bromat er helseskadelig –
http://en.wikipedia.org/wiki/Bromate
http://www.health.ny.gov/environmental/water/drinking/bromate.htm
http://www.epa.gov/iris/toxreviews/1002tr.pdf

Siste artikkel fra EPA forteller at det ikke finnes langtidsstudier av giftvirkningene på mennesker hva gjelder bromat, hvilket i seg selv burde være en varsku.

Jeg fant ikke opplysninger om andre forbindelser med ozonet, men regner med at dette er omtrent som når klor reagerer med ymse kjemikalier eller humus og danner forskjellige trihalometaner, som er enda giftigere enn selve kloret.

PP

Anonym sa...

Pulver fra hjortegevir er adaptogen, og har lang tradisjon som yangstyrkende middel i kinesisk medisin. Dvs styrking av de hormonelle kjertler, især binyrene. Et helt kurant helsemiddel, men kan ikke erstatte skikkelig kosthold.

Andre adaptogener/yangstyrkende midler med omtrent samme virkning er f.eks reinrot/maral root, ashwagandha, bispelue/horny goat weed og russisk rot/siberian ginseng.

Av disse er spesielt reinrot enestående på den måten at den både inneholder hormoner (ekdysteroner) som bl.a planter, insekter og skalldyr bruker til å stimulere vekst og fornyelse, og også bidrar til å blokkere flere negative helsevirkninger av mangel på vitamin D. Dette fordi eksysteroner stimulerer de samme reseptorer som hormonformen til vitamin D.

PP

Madeleine sa...

Hei! PP: Jeg lurer på hva du tenker om vitamintilskuddene som er anbefalt til premature barn? Har fått en sønn som er født 6 uker for tidlig og har fått beskjed om at han må få D-vitamin tilskudd, Folsyre og Jern (fra 6 uker). Legen sa at det ikke var mulig at han kunne få i seg nok gjennom morsmelken selv om jeg spiser 100 gram rå lever hver dag sammen med kefir, tar fiskelverolje og ellers spiser et balansert kosthold med mye spekemat, upasteuriserte meieriprodukter, rå fisk og rogn, skalldyr, okse/lammekjøtt, fermenterte grønnsaker, vannkefir, brød av syrnet korn osv.
Jeg ønsker i utgangspunktet ikke å gi han syntetiske vitaminer etter å ha lest infoen du har lagt ut om det, men tør ikke la være å gi han det hvis jeg ikke er helt sikker på at han får i seg nok utenom. Er det virkelig slik at premature barn ikke klarer å fylle opp disse lagrene med vitaminer uten dette tilskuddet? Isåfall finnes det noe naturlig jeg kan gi han istedenfor?
Han er frisk og det har ikke vært komplikasjoner i forbindelse med fødsel utenom at det var seteleie og han hadde gulsott som gikk over da jeg satte han ved vinduet. Blodprosenten var på 16 % etter fødselen.

Mvh Madeleine

Anna sa...

Tusen takk for svar, det som ante meg. Det er jo så fryktelig skummelt med skitne barnehender altså, oioioi. Her skal det desinfiseres fra topp til tå!

Anonym sa...

Takk så mye for oppklaring. Jeg prøvde reinrot for en stund tilbake men kunne ikke kjenne noen nevneverdig effekt. Jeg vet ikke om jeg kanskje burde ha fortsatt over flere uker enn jeg gjorde, og at effekten hadde kommet senere. Jeg holdt på i 3 uker. Jeg begynte faktisk å stusse litt på om om kroppen min klarte å ta opp og fordøye disse stoffene...hvordan vet en om det er mulig å ta opp stoffene fra alle adaptogener som er basert på plantevekster/sopp? (Beklager hvis det er et dumt spørsmål men jeg husker det ble nevnt da det var snakk om en slags adaptogen som ble laget av en slags type sopp)

Jeg lurte også på om du noen forslag til evt. urter el. adaptogener som stimulerer bendannelse rask? Har du noe erfaring med Cissus quadrangularis?
Jeg spiser ren tradisjonskost, så det er jo absolutt det viktigeste men er på utkikk etter noe som kan speede opp prosessen.

Anonym sa...

Tradisjonskost som inneholder de næringsstoffer benceller trenger for å dannes er alt du trenger. Og da især vitamin D og K2, samt kalsium og magnesium. For å akselerere denne prosessen er faktisk reinrot den beste planten du kan bruke.

Planten du nevner har jeg ingen tro på, og logikken som promoteres i forbindelse med den er suspekt. Den oppgis imidlertid som benhelende i ayurvedisk materia medica, men flere andre urter har samme virkning. Valurt er et av flere eksempler, pga innholdet av allatoin.

Logikken bak planter for å stimulere dannelse av benceller går på tvers av logikken om at bencellene trenger ymse næringstoffer for å i det hele tatt dannes, og om kostholdet er næringsrikt er planter unødvendige.

3 uker er ikke engang en begynnelse, så er du så utålmodig vil i alle fall ikke planter være deg nyttige.

PP

Anonym sa...

Takk PP interessant å diskutere med deg, ja jeg har sikkert vært litt utålmodig, tenkte kanskje at jeg i det miste skulle kjenne en eller annen virkning i løpet av de 3 ukene. I allefall det du skriver gir meg ny tilitt så jeg blir sikkert å sikkert å starte opp med dette igjen. Ang. den planten så kom jeg over en del studier som tilsa at denne hadde en virkning: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Cissus+quadrangularis+osteoblast
men det er jo vanskelig å tolke et studie bare ved å lese abstraktet og jeg innehar jo ikke den kunnskapen du har til å tolke studier.

Men ja, selvfølgelig helt enig med deg at det må ekte næringsstoffer til for å bygge bein...jeg drikker en haug med kraft og håper bla det kommer til å hjelpe.

Kan en bruke flere ulike adaptogener samtidig eller vil det virke negativt inn? Slik som adaptogenet fra hjortegevir sies jo å inneholde vekstfaktor IGF-1, (nå vet jeg at dette også finnes i mat) men tenkte dette kunne bidra til å sette fortgang på prosessen...inneholder reinrot det samme det var kanskje det du mente da du skrev at deninneholder et hormon som stim. vekst og fornyelse?

Anonym sa...

Du burde ha kjent noe etter 3 uker, så det er mulig produktet du har brukt er suspekt. Om det f.eks er det fra fyren i Valdres så vet jeg han blander i bladene, og dermed "tynner ut" virkningen. Som i hovedsak er fra røttene. Jeg kjenner det omtrent umiddelbart når jeg drikker te eller tar tinktur av reinrotrøtter.

Studiene du refererer til er alle prøverørsforsøk, og ikke forsøk i mennesker eller dyr. Dvs at planten kan ha, eller ikke ha, de samme virkningene i levende organismer.

Du kan bruke så mange adaptogener du vil samtidig, men tradisjonelt er det vanlig å inkludere minst et krydder, som f.eks ingefær, gurkemeie, kanel, etc for å bidra med opptak av substanser fra adaptogenene, i tillegg til helsevirkninger fra krydderet. Hormonene i reinrot er ekdysteroner.

PP

Anonym sa...

Syntetiske vitaminer er fremdeles helseskadelige, selv om barnet har ekstra behov for de naturlige versjonene. Vitamin D, om det hadde vært den naturlige formen, ville uansett ha trengt bl.a vitamin A, K2, og magnesium for å tas opp og utnyttes i barnekroppen. Uten disse nødvendige kofaktorene vil vitaminene være potensielt helseskadelige, også i naturlig form. Og selv om det hadde vært snakk om naturlig folinsyre, og ikke den dokumentert svært helseskadelige syntetiske versjonen, så trenger folinsyre vitamin B12 for å virke som det skal i kroppen, da disse to vitaminene jobber i par. Tilskudd av bare folinsyre vil garantere mangel på B12, og samtidig maskere mangelsymptomer på B12 i blodet slik at barnet kan risikere omfattende nerve og hjerneskader som følge av B12 mangel uten at mangel vises i blodet.

Jern i tilskuddsform er også dokumentert helseskadelig. Om jern, tilskudd versus brystmelk –
http://kellymom.com/nutrition/vitamins/iron/
http://www.breastfeed.com/breastfeeding-diet/truth-about-iron-while-breastfeeding
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/577504

En bedre løsning er å fortsette å spise som du gjør, da legen din tar feil. Og han eller hun har heller ikke grunnlag for å uttale seg da alle undersøkelser og forsøk han eller hun eventuelt måtte kjenne til ikke har involvert mødre på tradisjonskost. Jeg anbefaler også å lage en blanding av magnesiumolje, kokosolje, upasteurisert smør og gjæret fiskeleverolje og smøre denne på huden til barnet, minimum 2 ganger til dagen i minst 1 uke. Bland gjerne i litt brystmelk om du har til overs. Disse næringsstoffene, godt hjulpet av fettet i kokosolje og smør, vil gå inn i blodet og nære barnet på den måten, akkurat som intravenøse næringsblandinger.

PP

Anonym sa...

Ja, det var fra Valdres...hmmm, det kan jo forklare litt, ergelig..hvor kjøper du fra eller lager du kanskje selv? Har du noe seriøse aktører å anbefale?

Takk for inspilll, lærer veldig mye fra dine kommentarer. Jeg laget meg noen kapsler med gurkemeie og pepper for en stund siden for å bukt med en betennelse, skal huske på å ta det sammen med adaptogenet:-) Det er vel også en fordel å ta en eller annen form for mettet fett i sammen sleng?

Anonym sa...

Må bare slenge på et spørsmål, har "selv-diagnosert" meg selv (gidder ikke å dra til legen da ser på dette som bortkastet tid og jeg vil sikkert bli møtt med latter hvis jeg hadde fortalt hva jeg kom frem til)til å ha en form for binyresvekkelse/adrenal fatigue (dette kommer etter 12 år med sykdom og kroniske smerter) I tillegg føler meg også konstant stresset som om jeg er i et konstant fight/flight modus så samtig som jeg har veldig lite energi føler jeg at jeg trenger noe som virker beroligende på nervesystemet, så da lurte jeg litt på hvordan jeg skulle gjøre i forhold til adapotegener- om jeg burde velge noe som i tillegg virker beroligene eller er det slik at adaptogenet regulerer seg etter hva det er kroppen trenger? Er litt forvirret.

Anonym sa...

Vet du forresten hvor langt nord reinrot vokser? akkurat som jeg har sett denne planten vokse vilt i marka vi har ovenfor huset...men det må kanskje være en plante jeg forveksler...

Madeleine sa...

Tusen takk for svar!
Da har jeg laget blandingen og smører på. Du skriver i minst 1 uke, men burde jeg ikke gi han litt fermentert fiskelver/smørolje etter det?
Så hvis jeg har forstått riktig så vil han få i seg nok folsyre og jern gjennom morsmelken selv om han er født for tidlig?
Fikk heldigvis raskt nok melk, så han har kun fått to halve måltider med MME på sykehuset.

Mvh Madeleine

Anonym sa...

Jeg dyrker min egen reinrot, og i og med at den vokser i sør-Sibir tåler den alle temperaturer Norge kan komme opp med. Den vokser ikke vilt i Norge.

Mettet fett og kolesterol, samt fettløselige vitaminer, er kraftige antioksidanter som stopper betennelser. Betennelser er oksidasjonsprosesser, og hvor flerumettet fett er involvert, peroksidasjonsprosesser, slik at det som best stopper betennelser er antioksidanter. Især fettløselige.

Binyresvekkelse er faktisk forholdsvis sjelden, og det er veldig mange næringsmangler som gir samtlige symptomer man definerer som dette. Også mangel på energiproduksjon i cellenes mitokondrier, hormonelle ubalanser, redusert magesyreproduksjon, tarmskader og betennelser som fremmer abnorm serotoninaktivitet, hypotyreose, hypoglykemi, diabetes, såkalte allergier og intoleranser, kjemikaliebelastning, hyppig konsumk av korn, soya, raps, plantefett, herdet fett, genmodifisert mat, m.m gir mer eller mindre alle symptomer man definerer som binyresvekkelse. I min konklusjon er derfor binyresvekkelse, som kronisk tretthetssyndrom og alle andre mystiske og udefinerte helseproblemer bare oppdiktet røykteppe for å bortforklare de egentlige årsaker involvert. Og som de fleste leger vet null og niks om.

Utover konsum av næringsrik mat, evt bruk av magnesiumolje utvortes, eller bad i magnesiumsulfat/engelsk salt (magnesium er antistressmineral nummer 1) anbefales du å spise mer protein og fett i måltidene, og spise hver 3 time eller så. Dette for å forhindre blodsukkerfall som fremmer den stressreaksjonen du beskriver. Hver gang blodsukkeret faller under et visst nivå produseres adrenalin og kortisol som bl.a senker stoffskiftet (energiproduksjonen) og frigjør lagret glukose fra glykogenlagrene i lever og/eller muskler for bruk som energi. Adrenalin frigjør også lagret fett for drivstoff, hvilket er greit i en frisk kropp, især i en person som trener jevnlig. Men ikke i en syk kropp, da disse fettsyrene stopper skjoldbruskskjertelens hormonproduksjon (gir null energi), og forårsaker betennelser i hele kroppen. Dette igjen gir økte nivåer av serotonin, østrogen, evt prolaktin, mer kortisol og adrenalin, m.m og syklusen fortsetter i mange timer. Selv etter at du har spist et nytt måltid.

Det er også sannsynlig at du mangler næringstoffer som kroppen bruker til å omdanne næringsstoffer som bl.a karbohydrater eller protein fra maten til energi. Eller som kroppen bruker til å omdanne vitaminer og mineraler fra maten til de formene som virker i kroppen. En mer næringsrik, animalsk basert kost, fortrinnsvis rå, speket, gjæret, tørket, røykt, etc for maksimal fordøyelighet, samt jevnlige måltider vil antakelig være det eneste du trenger. Ikke adaptogener mao.

Adaptogener påvirker kroppens hormonproduserende kjertler og normaliserer disses hormonproduksjon slik at kroppen lettere tilpasser (adapt) seg til fysisk og psykisk stress.

PP

Anonym sa...

Tidsperioden på 1 uke gjelder som du kan lese utvortes bruk, og er ment som tilleggsnæring utover den som finnes i brystmelken din. Så lenge du får i deg fiskeleverolje, etc så får barnet det også via melken.

Barnet vil få i seg alle relevante næringsstoffer fra brystmelken så lenge disse finnes i kroppen din, og dermed i kosten din.

PP

Anonym sa...

TUSEN TAKK! Jeg sluker til meg alt du skriver. Ja, dette beskriver veldig godt hva jeg kroppslig opplever. Helt klart et fall i blodsukker som jeg har ment jeg har problemer med men ingen leger tror meg. Når jeg våkner på morgenen er jeg kjempstresset og tørst/utsultet og har hjertebank, min første tanke er bestandig å få i meg noe å spise for det gjør at kroppen roer seg litt. Hvis ikke blir enda mer stresset og føler at jeg kommer til å besvime, humør går det også veldig utover, jeg kan bli kjempe irritert og rasende for ingenting. Jeg spiser store mengder mat men har alikevell gått ned i vekt, akkurat som om jeg går rundt med en invendig sult som ikke kan stoppes. Tenker stortsett på mat hele tiden. Jeg skal prøve det med å spise hver 3 time og spise mer protein og fett. Takk! + magnesiumbad.

Holder på å lese litt på Ray Peats side..noe fovirrer meg, det ser ut som om han anbefaler raffinert sukker mot stress-reaksjoner. Sitater;

"Sucrose consumption lowers ACTH, the main pituitary stress hormone (Klement, et al., 2009; Ulrich-Lai, et al., 2007), and stress promotes increased sugar and fat consumption (Pecoraro, et al., 2004). If animals' adrenal glands are removed, so that they lack the adrenal steroids, they choose to consume more sucrose (Laugero, et al., 2001). Stress seems to be perceived as a need for sugar. In the absence of sucrose, satisfying this need with starch and fat is more likely to lead to obesity."


"Sucrose (and sometimes honey) is increasingly being used to reduce pain in newborns, for minor things such as injections (Guala, et al., 2001; Okan, et al., 2007; Anand, et al., 2005; Schoen and Fischell, 1991). It's also effective in adults. It acts by influencing a variety of nerve systems, and also reduces stress."


"Salty and sugary foods taken at bedtime, or during the night, help to improve the quality and duration of sleep. Both salt and sugar lower the adrenalin level, and both tend to raise the body temperature."


"A daily diet that includes two quarts of milk and a quart of orange juice provides enough fructose and other sugars for general resistance to stress, but larger amounts of fruit juice, honey, or other sugars can protect against increased stress, and can reverse some of the established degenerative conditions."

Refined granulated sugar is extremely pure, but it lacks all of the essential nutrients, so it should be considered as a temporary therapeutic material, or as an occasional substitute when good fruit isn't available, or when available honey is allergenic."

Anonym sa...

Jeg tolker det om han mener at dersom en er syk/kroppen er i stress modus bør en øke innholdet karbohydrater...han anbefaler til og med raffinert sukker(!) mulig jeg har tolket han feil???? Jeg vet i hvertfall han mener at kroppen selvsagt må få næring fra andre matvarer i tilegg, hvis ikke stjeler sukkeret det men hvis en er balansert så tollker jeg slik at han mener at sukker er bra.

Madeleine sa...

Så bra å høre! Da fortsetter jeg med optimalt kosthold og smøring minst 1 uke.
Tusen takk! :-)

Anonym sa...

Kan den blandingen brukes på barn som er eldre, men som jeg dessverre ikke får i all den næringen jeg ønsker?
Og hvor på kroppen er best å smøre?:) Ane

Anonym sa...

Ikke nødvendigvis øke innholdet av karbohydrater, men holde blodsukkernivået jevnt gjennom å inkludere litt karbohydrater i hvert måltid. Protein og fett i samme måltid balanserer karbohydratenes virkning på blodsukkerbalansen og insulinresponsen.

Bruk uraffinert sukker, så får du litt næring via dette også. Ellers forbruker sukkerstoffskiftet mer næringsstoffer enn protein og fettstoffskiftet, slik at et generelt næringsrikt kosthold er en god ide. Flere B vitaminer, samt mineraler som krom, magnesium og sink er en nødvendig del av glukosetoleransefaktor så vel som insulin, og er også inkludert i produksjonen av insulin. De samme næringsstoffer regulerer cellenes insulinsensitivitet gjennom å stimulere insulinreseptorer, og sammen med vitamin D holder de bukspyttkjertelens betaceller, som produserer insulin, i topp form. Jo mer næring du får i deg via det daglige kostholdet, desto mer sukker/karbohydrater takler du.

Det er riktig at han anbefaler raffinert sukker, men så er han veldig firkantet og konservativ også. Han ser svært intelligente løsninger på en rekke helseproblemer på den ene siden, men blander så inn en masse tull som gjør at man må være litt forsiktig med å ta alt han skriver for god fisk. Han ser ikke ut til å skille mellom prøverørsforsøk i laboratorier og forsøk på mennesker eller dyr. Han mener f.eks at kaffe er gode greier, og også aspirin, uten å tenke på de dokumenterte negative helsevirkningene av disse. Hvilke er alvorlige og potensielt livstruende for aspirins del, og ikke så langt unna for kaffes del da koffein blant mye annet binder så mange næringsstoffer, blokkerer histaminavgiftning i tarmen (hvilket gir såkalt histaminintoleanse), samt at kaffesyrer skader tarmen. Han er også en forkjemper for fruktose, men gir ikke inntrykk av å se forskjell på syntetisk eller fri fruktose og fruktose som naturlig del av matemner.

Utover dette har mye bra informasjon i sine artikler. Og det som gjør disse bra er det at han ser hva forskning egentlig viser, og ikke hva den blir tolket eller formidlet som i bl.a media. Så innenfor de rammer han har fått innprentet som følge av utdannelsen hans, er han veldig klartenkt og oppegående.

PP

Anonym sa...

PP - Har nå siden nyttår lagt om kostholdet så godt som mulig mot slik som du promoterer, så kostholdet nå er ganske så forskjellig i forhold til hvordan det var for bare et halvt år siden.
Jeg har den siste tiden (mnd) fått en sterk økning av betennelsesaktige smerte i armer og bein - kjennes nærmest ut som jeg "utvikler" leddgikt i spes albuer og fingre.... Tenker jo at dette kan være en form for helbredskrise som jeg har lest du skriver om - men syntes det er litt rart at det kommer flere mnd etter omlegging...?
Tror det er muligheter for at jeg har forkalkninger i kroppen etter å ha spist mye kalktilskudd uten å ha vist at bla magnesiumtilskudd via hud og K2 er viktig for å få kalken dit den skal. Spiser i dag mye smør og ost fra Tidsporten - samt lager kefir av ferskmelk - så da får jeg forhåpentligvis i meg tilstrekkelig K2. Smører også med magnesiumolje og spiser rå lever samt fermetert fiskelever. Kan det være en form for "oppløsning" av forkalkning som kan gi disse smerten?

Du skriver også igjen og igjen at animalske proteiner er viktig til hvert måltid. Og jeg lurer litt på om jeg i mindre måltider får i meg nok protein ved å spise smør og ost som proteinkilde - eller blir dette ikke tilstrekkelig. Kan jo spe på med spekemat og egg også - men lurer altså på om den innimellom er nok kun når jeg bruker ost og smør feks på surdeigsbrød eller syrnede kjeks?

En ting til - jeg har lave B12 verdier målt i blod. Men skal nå etter å ha spist rå lever siden nyttår snart ta nye prøver- denne gangen også urin MMA for å få det mer reelt etter det jeg leser du har skrevet. Ser på blodprøvene mine at jeg også ligger høyt på folsyre (27,9). Du skriver lengre oppe her at folsyre og B12 jobber i par. Kan økte verdier av folsyre være en årsak til at jeg har fått lave B12 verdier og er det noe jeg kan gjøre for å få folsyre verdiene mine til å gå ned - eller vil det bare rette seg automatisk nå som kostholdet er annerledes.
Spiser selvfølgelig kraft og gelatin også og rå eggeplommer hver dag.....

Hilsen
Christina-sør

Anonym sa...

Jeg synes han er en fascinerende type, han skiller seg ut fra mengden vil jeg si.. har ikke rukket å lese så mye av han enda hovedsaklig hans artikler om gelatin og kokosfett, men blir nok det i fremtiden. Men ja, noe av det han anbefaler virker veldig, veldig merkverdig slik som dette med asprin(!!!), pasteurisert melk i noen tilfeller, cola (?!!! what the heck..datt ut av stolen da jeg leste dette) at teflon er ok, alt fokuset på dette med sukker of fruktose mm..

Samtidig vil jeg si at jeg synes det er interessant med mennesker som tenker litt utenfor boksen..

Min personlige erfaring er at jeg blir dårlige og mer stresset dersom jeg skjærer ned på karbohydrat-inntaket, lav karbo er ikke noe for meg. En hører jo så ofte at sukker og karbohydrater er fy-fy, så å høre nesten det motsatt er interessant. Men jeg skjønner jo, alt med måte. Jeg kommer nok aldri til å følge Ray Peats anbefalinger der, men vil for fremtiden ikke ha dårlig samvittigheten når jeg tar frem "sukkerposen"(da i form av brun sukker lønnesirup:-) i ny og ned og ikke alltid måtte ty til disse erstatningene med stevia osv.

Og kanskje en OJ i ny og ne:-D

Slik jeg forstår det mener han at så lenge du ikke inntar flerumettet fett, (da regner jeg med det er hovedsaklig plantefett han mener og ikke fra fisk?) legger du ikke på deg ved inntak av sukker, da det er det flerumettede fettet som gjør at karbohydratene blir lagret.

Anonym sa...

Jeg ser at han også anbefaler at kraft bare skal stå på i 3 timer. Hans argument: It's mostly for the attached cartilage, ligaments, and tendons, and most of the gelatin is released in 3 or 4 hours. Excess cooking oxidizes nutrients, especially if there's marrow in the bone.

Dette stemmer vel ikke hvis en bruker svak varme i underkant av simmring?

Anonym sa...

Et siste spørsmål, -fant noen som dyrker økologisk reinrot som du kan få kjøpt tørket virker det som, kan en lage tinkur av dette eller må det være ferske planter?

Anonym sa...

De symptomer du beskriver er typisk omskiftning av benceller via svært små og lokale betennelser hvor de gamle cellene blir spist opp (egentlig syrebadet og oppløst via hydrogenioner) av osteoklaster slik at nye dannes og overtar for de gamle. Dette er da en helbredsreaksjon, og tidsperioden du oppgir er helt normal for skjelettets del.

Om du har forkalkninger er umulig å si om du ikke har symptomer på kalsiumovervekt. Søk på calcium excess så får du info om symptomer du kan sjekke ut.

Ost er en helt ok proteinkilde da oster lages av melkeproteinet kasein. Smør er imidlertid kun fettkilde, ikke kilde til proteiner, skjønt bidrar til proteinopptaket fra osten. Og samtidig aktiverer de kort og mellomkjedede fettsyrene i smør enzymet diamin oksidase, som sikrer normal avgiftning av histaminet i ost, slik at du ikke reagerer negativt på dette.

Økte folinsyrenivåer øker behovet for vitamin B12, men heller enn å redusere inntaket av folinsyre er en mye bedre løsning helse og energimessig å øke konsumet av B12 rike matemner

PirkePetter

Anonym sa...

Om man tenker utenfor tenkeboksen, hvor tenker man da?

Info om negative helsevirkninger av lavkarbokost du aldri finner i media –
http://gryhammer.blogspot.com/2012/10/drmmer-du-om-ryke-din-egen-laks-eller.html?showComment=1351649563221#c2271224095295985136

Det du forstår angående konsum av plantefett sammen med karbohydrater og vekta er delvis riktig, da du også lagrer karbohydrater som fett om du spiser mer enn kroppen har behov for som energi og for å fylle glykogenlagrene.

Angående kraftkoking så tviler jeg på at det gjelder koking på laveste varme. Og hans definisjon av kraft er muligens litt sneversynt, da mange koker med andre ting enn bare knokler og slikt. Og da tenker jeg på kjøtt, innmat, hoder, etc, som gir større næringsmengde enn bare knokler, brusk og skinn alene.

Simmring? Og speede opp? Snakk norsk er du snill, om du er norsk, og engelsk om det passer deg best. Ikke kaudervelsk kråkemål av typen kabeltvengelsk. Slikt får jeg nok av via bloggdamer som snakker om fermentering istedenfor gjæring, eller raw food istedenfor råkost, m.m.

Du kan lage tinktur av tørkede røtter, blader og frø, men ekdysteroninnholdet taper seg mye under tørking i følge russisk forskning på saken. Fersk er derfor best, og har du tilgang på fersk plante inneholder frøene mer ekdysteroner enn røtter og blader. Og da har bladene også et rimelig høyt nivå av disse, skjønt ikke så mye som røttene

PP

Tormund sa...

Et spørsmål angående gjæringstid på surdeigsbrød. Jeg linket til en artikkel angående et bakeri som gjæret brødene sine opptil en måned. Vil det være et poeng å dra ut tiden med gjæringen og nedbrytningen lengst mulig for at brødet skal bli mest mulig næringsrikt? (I og med at mikroorganismene jobber hele tiden). Vil det ha noe hensikt å f.eks. kjøle ned prosessen og gjære surdeigen en uke, i stedet for et snaut døgn i romtemperatur?

Ellers er det gøy å høre at folk vil starte tradisjonelt surdeigsbakeri, enten det er i Oslo eller hvor som helst.

Anonym sa...

Hjertelig takk for svar PP - så glad for at du fremdeles er å finne her i noen blogger!!!!!! Du er en utrolig hjelp og inspirrasjonskide for meg! Da er det bare å slå seg til ro med både armer og bein og fortsette i samme spor...

Leste i en annen kommentar du hadde for en tid tilbake at du arbeidet både med bok og kursopplegg (innimellom alt annet) - er det mulig å si noe mere om dette eller er det for tidlig.....? Skal du noengang gi kurs så håper jeg iallefall jeg får mulighet til å stille meg i kø..... For den køen tror jeg kommer til å bli laaaang.......


Christina-Sør

Anonym sa...

Hei PP- de linkene fikk jeg ikke til å virke.

Hehe...uffda, legger ikke en gang merke til at det er engelske utrykk...sniker seg automatisk inn, jeg får skjerpe meg:-)

Jeg ser forfatteren bak den reinrotboka du la ut link til Dr. Antoschechkin har laget sin egen vri og kombinert en del ulike adaptogener: http://genextresearch.com/research.php

Imponerende virkning må jeg si.

Var det tre år det tok å dyrke frem reinrot? Funderer på om jeg skal gjøre et forsøk og prøve å dyrke litt selv...såfremt det ikke er en særdeles vanskelig plante å spire frem, kan ikke si mine gartner evner er så store men litt kan jeg da. Drikker du tinktur/te av reinrot hver dag eller bare innimellom når du føler at kroppen trenger noe ekstra?

Vi har faktisk rosenrot ute i hagen vår, tenkte jeg skulle forsøke å lage noe tinktur av det også. Jeg regner med du har prøvd rosenrot...hvilke forskjeller merket du dersom du sammenligner de to?

Anonym sa...

8-14 timer, hva som kalles “the long dough” er det optimale. Du kan ikke fortsette å melkesyregjære en deig hvor alle næringsstoffer er fordøyd eller brutt ned av bakterier og sopp. Bakterie og soppaktiviteten bestemmes av næringstilgang og temperatur, slik at om du vil fortsette gjæringen må du tilsette mer næring til bakteriene.

Mest mulig næringsrikt er å la bakterier og sopp fordøye det de kan, samt frigjøre næringsstoffer fra bindinger som bl.a fytinsyre. Surdeigsbrød er mer næringsrikt enn det samme brødet i ugjæret form, men ikke så mye at det blir spesielt næringsrikt i forhold til et hvilket som helst animalsk matemne.

PP

Anonym sa...

Ja, for all del behold dem du har!

Jeg arbeider ikke med bok, men har skrevet råstoffet for flere bøker som jeg skal gjøre ferdig når jeg får tid. Kurs har jeg i grunnen ikke tenkt å ha, men nevnte det som et alternativ da det ikke er marked for det jeg er utdannet som her i tjukkeste bygdenorge. Her er f.eks soneterapi og akupunktur noe i retning voodoo og satanisme for flere, og rett som det er skriver en og annen bygdetulling artikler i lokalaviser om hvor fælt og gudsbespottende det er å lære jenter å spille fotball, eller å lære barn og ungdom å danse tradisjonell dans og annet djevelens verk. Hadde jeg startet terapisenter her hadde jeg kanskje blitt steinet eller lyst i bann av den lokale kristenmafiaen.

Når det gjelder blogger så så og fremdeles ser jeg for mye tilbakefall til vegetabilsk såkalt supermat, og sammenblanding av ekte, animalsk basert supermat med f.eks surkål og annet næringsfattig tilbehør, til at jeg kan godta slik forvrengning av fakta. Som eksempel, suppe på ramsløk eller skvallerkål med litt marg i, som flere har blogget om i det siste, er helt ok mat, men ikke supermat eller tradisjonskost slik damene vil ha det til. Heller ikke kombucha eller vannkefir er verken superkost eller tradisjonskost, men fordøyelsesfremmende tilbehør. De blander tidligere tanker om grønn mat, supermat, råkost/raw food med ekte animalsk basert tradisjonskost og supermat. Og flere promoterer fremdeles løgner som glutenintoleranse, histaminintoleranse, allergier og liknende, til tross for at jeg har skrevet mye og dokumentert i tillegg at disse er løgner fra mat og legemiddelindustrien. Enkelte er også snare til å falle tilbake i bakterie ditt eller virus datt tankegangen straks de opplever helbredssymptomer eller ting ikke går helt som forventet.Vil bloggdamer lyve eller villede lesere så får det stå på deres bekostning. Jeg vil ikke være en del av slikt.

Nok en ting er at enkelte mener de har rett til å poste ting jeg skriver til dem i mailer, eller kommenterer i forskjellige blogger, i deres egen blogg som om det er de selv som har skrevet disse eller samlet på linklistene. Og når noen gratulerer dem i kommentarer over den fine informasjonen/all kunnskapen de har postet så takker de for det som om de skulle ha skrevet disse selv. Slikt er sleipt og viser mangel på integritet. Jeg gir blaffen i å få æren for det jeg skriver, men mener det er feil at andre skal late som om de har gjort arbeide jeg har gjort for dem, eller at de har kunnskaper om saker og ting de egentlig ikke har, da det de har postet om temaene er ting jeg har skrevet. Tar bloggdamer æren for andres arbeide, uansett hvem det er snakk om, så er de ikke mennesker jeg vil promotere. Så langt er Christer den eneste som oppfyller mine kriterier om integritet og ærlighet ovenfor leserne, hvilket er hvorfor dette er den siste bloggen jeg kommenterer i.

PP

Anonym sa...

Absolutt. Innsiden av armer og bein, samt mage og buk er de beste områdene. Gjerne ryggen også om mulig.

PP

Anonym sa...

Tre år er minimum ja, for at det skal være optimalt med adaptogene virkestoffer. Jeg tar tinktur hver dag som en måte å komme meg opp et nivå formmessig og mentalt. Jeg er i topp form og helse, og føler meg aldri nedenfor eller at kroppen av og til trenger noe ekstra, men "samler opp" hva vi kan kalle energi for å være stadig mer tilstede fysisk. Som en slags omvendt meditasjon, hvor jeg går mer og mer utover, heller enn innover.

Reinrot virker mer øyeblikkelig enn rosenrot i min erfaring. Og rosenrot er mer stimulerende, slik at mange f.eks ikke får sove om de tar tinktur eller drikker te sent på dagen, hvor reinrot fremmer dyp søvn og stimulerer på et dypere nivå. Rosenrot trenger 5 år på å kunne brukes, hvor reinrot trenger 3, og brukes reinroten fersk kan både blader og frø bidra med ekdysteroner. For rosenrots del er det bare røttene som inneholder adaptogene virkestoffer av betydning.

Om du med linker sikter til den til Gry's blogg, eller linkene i kommentaren i bloggen hennes, så virker de som de skal for min del. Du skriver du ikke får dem til "å virke," men det er da bare å kopiere dem og lime inn i nettleseren?

PP

Anna sa...

PP; jeg har endelig fått tak i pallekarmer til opphøyde bed for litt grønnsaksdyrking. Skal skaffe stenmel, samt sanke tang/tare til gjæring sammen med sjøvann. Tenkte ellers å blande inn kukompost og hønsegjødsel, men lurte på hvordan det er best å bygge opp jordmassene i kassen. De skal stå på garasjetaket som er av betong med gresslag, men bør jeg ha noe kvister/kompost/stener/duk el under jorden? Hagen grenser til skog, så er pokkers mye brunsnegler her som allerede har forsynt seg av noen av tomatplantene, samt snauspist sitronmelissen jeg glemte ute for natten. *arg* Noen lure tips mot disse rakkerne?

btw: det blir helt klart tønner til potene og ikke bøtter – men poteter får bli til neste år. Veldig bra tips, så tusen takk :)

Ett annet spørsmål jeg undrer meg over: funker egentlig slike rav-smykker til smertelindring? Ser mange bruker det til barn som plages mye ved tannfrembrudd og som ikke vil bruke tabletter, dentinox el.

Anonym sa...

Jeg har nå laget kefir engod stund. Kornene jeg fikk av Christer en nesten på størrelse med cherrytomater.somregel er den bra på smak, men noenganger smaker den spy.jeg pleier å syrne en god del når jeg er i gang, pga jeg henter ferskmelk bare hvær 14 dag.jeg setter som regel kefirkornene i kjøleskapet over en uke til neste runde.leste i en blogg at PP nevnte at kefiren ble ødelagt om den stod forlenge/ofte i kjøleskapet.Lurte derfor på om det er bedre at kefiren står på benken med h-melk i påvente av ny ferskmelk, eller er det heller ikke så lurt å veksle mellom h- melk og ferskmelk? er ferskmelk som blir syrnet på benk uten korn like bra på næring som den med korn?
Takknemmelig for svar Christer eller Pirke Petter.
Trine

Anonym sa...

#Dunker meg selv i hode#..såklart virker DEN. Trodde av en eller annen grunn det var to linker og kopierte bare halve hver, ikke rart det ikke fungerte. Takk, skal lese over studiene.

Den rosenroten var noe vi tok fra et strandområde for to år siden så den bør kanskje få stå litt lengre, takk for at du sa i fra at den bør helst stå 5 år. Skal heller se om jeg finner noen planter på den stranden igjen.

Når du lager reinrot tinktur bruker du samme framgangsmåte som her ? http://www.rolv.no/urtemedisin/diverse/rosenrottinktur.htm

Bør en ta adaptogener på tom mage med litt krydder og fett eller går det fint å ta sammen i etterkant av et måltid?

Anonym sa...

Om du har laget kefir lenger enn en måned skal du ha større korn enn hva du beskriver. Kefiren blir ikke ødelagt av å has i kjøleskap, men gjæringen stopper. Kefirkorn som har stått i kjøleskap trenger en oppvarmingsperiode før de begynner å lage skikkelig kefir, og jevnlig kjøling av kornene kan forklare hvorfor de er så små.

Melk med kefirkorn i kan helt fint stå på benken i h-melk forutsatt at du skifter melken når den har blitt til kefir, ellers dør kornene.

Søt melk som surner av seg selv er litt mindre næringsrik enn kefir, men kun litt.

PirkePetter

Anonym sa...

Om du skal ha jorddekke eller ikke kommer mest an på høyden på bedet. Jeg har kun jorddekke i høybed når de er små og nye, slik at det ikke vokser gress og annet jeg ikke vil ha i dem. Høye høybed på meteren eller så får så mye jord, etc i seg at gress og annet fra bunnen aldri når opp.

Den beste beskyttelsen mot snegler og insekter, etc er å ha så næringsrik jord som mulig. Verken insekter eller snegler rører friske og næringsrike planter, grønnsaker og frukt. Insekter og snegler er som sopp og bakterier, også i mennesker og dyr, med på å enten bryte ned skadet vev og fortsette til det er helt oppløst, eller de reparerer og hjelper til med å bygge nye celler, etc. Akkurat som candida i menneskekroppen deltar i avgiftning av kvikksølv gjør både sopp og bakterier dette i jord, slik at såkalte soppangrep på planter og nyttevekster egentlig er et forsøk på helbred, ikke ødeleggelse. I alle år jeg har dyket alle slags planter og matvekster har jeg aldri hatt problemer med insekter eller snegler, selv der hvor det var mye av begge deler. Slik at jeg tar for gitt at både offentlige forsøk såvel som private erfaringer fra diverse bønder, gartnere og hobbydyrkere som viser at jo mer næringsrike plantene er, desto mer får de stå i fred, er riktig.

Utover dette har jeg lest at snegler ikke liker salt, strandsand eller tang/tare bl.a.

Rav mot smerte har jeg ingen tro på. Jeg har studert logikken bak bruk av steiner og metaller, etc for alle slags helseproblemer, og ser mye fornuft og logisk. Akkurat som også magnetiske felter og lydbølger kan hjelpe ved bl.a smerte, men at steiner skal ta bort smerte virker søkt. Om energien i en stein kunne påvirke energien i en kropp, slik det så ofte påstås i ymse bøker, så burde steiner virke ved alle helseplager. Greit nok at steiner og metaller er elektromagnetisk energi akkurat som alt levende er dypest sett, men det blir bakvendt å bruke slike ting mot problemer som f.eks skyldes næringsubalanse eller kjemikaliebelastning. Bedre å gjøre noe med åraaken til såret enn å finne på alle slags rariteter for å plastre det. Når det er sagt vet jeg magnetplaster brukt på huden utenfor tann som verker ofte hjelper, men det gjør også noen teskjeer salt i et lite glass vann, og som man tar små slurker av og holder i munnen i minst 5-10 minutter.

PP

Anonym sa...

Panneklaskklubben fra Anne Marits blogg, med Marianne som president og Hanne som æresmedlem vil sikkert ta i mot deg med åpne armer

Mer eller mindre, jeg bare har alt i ei krukke, og fyller på med sprit. Og jeg har også i litt eddik, da de forskjelligste plantesubstanser trekkes bedre ut i eddik, hvor andre løses bedre opp i sprit.

Adaptogener bør tas på tom mage, uten noe annet til. Tas de med måltider kan du risikere at leveren avgifter/deler opp substanser du gjerne vil ha adaptogen virkning av. Vil du ha kryddervirkningen også er dette greiest å heller ha som del av tinkturen. Ingefær eller cayenne, f.eks, gjør at de adaptogene virkestoffene blir tatt raskere opp i blodet.

PP

Anna sa...

Så intressant dette med snegler og insekter – lærer så mye av deg.

Men når det gjelder rav er jo dette forstenet kvae. Det skal være succinic acid fra raven som frigis ved å ligge mot huden. Det kan jo forsåvidt være riktig at kvae inneholder dette, men skulle da ikke tro kroppstemperaturen var høy nok til å frigi denne. Baltisk rav skal inneholde hele 8% succinic acid.

Anonym sa...

Jeg er obs på hva du sier, men kategoriserer rav som stein så lenge den er forsteinet. Og jeg kan ikke se noen logikk i at substanser i steiner eller forsteinede substanser skal kunne frigjøres i kontakt med hud. Via varme, syre eller vannoppløsning kanskje, men kun steinenes energi, altså energien som utgjør den molekylære sammensetningen av steinene på atomnivå, når det er snakk om kontakt med hud. Meg bekjent frigjøres ikke ravsyre på denne måten, og jeg finner heller ikke informasjon som viser dette, kun påstander om at det skjer.

En kuriositet -
http://scienceornot.net/2012/10/30/amber-necklaces-and-teething-babies/

PP

Trådsnella sa...

Hvordan vet man at man har nok av div næringsstoffer da?
Ble prakka på en flaske møllers tran da jeg var på helsestasjonen, denne gikk rett i søpla, men mener du at babyen min får nok fiskeleverolje gjennom morsmelken så lenge jeg tar anbefalt dagsdose hver dag?
Eller bør man begynne å gi fiskeleverolje fra 6 uker slik de anbefaler?

Hva med magnesium? får de nok av det også gjennom melk?

Når er evnt en naturlig tid å innføre disse tilskuddene? 6mnd?

Anonym sa...

Hehe...ja tror nok jeg kan nok bi æresmedlem der, klask,klask,klask:-)

Super info. and adaptogener, det er så mye feil informasjon som florer ulike steder, så det er bra du oppklarer. Ok, så du bare heller krydderene oppi tinkturen? Er det 40-45% sprit som anbefales? Nå har jeg bestilt med frø til reinrot fra Canada:-) Fant ingenting her til lands. Sådde du det rett ut eller spiret du det inne først?

AnneB sa...

PP, jeg gleder meg veldig til du får tid til å samle din kunnskap i en eller flere bøker. De skal ha godplassen på mitt bibliotek.

Anonym sa...

Garantert mitt også! Da må du i alle fall gi oss et lite hint om de kommer ut=)Solveig

Anonym sa...

Når man er ved god helse og livslyst, og alle sanser og andre deler av kroppen fungerer som de skal. Fravær av symptomer mao.

Så lenge du ammer anbefales dobbel dose fiskeleverolje, da det også er viktig å beskytte deg fra mangelsymptomer. Pluss gjerne på matemner rike på næringsstoffer generelt, og som også bidrar med de samme næringsstoffer som i fiskeleverolje. Innmat, eggeplommer, sjømat og melk og melkeprodukter mao. Barnet vil få tilstrekkelig med næringsstoffer fra brystmelken så lenge du konsumerer fiskeleverolje og næringsrike matemner, men det er ikke noe i veien for å også gi barnet fiskeleverolje om du føler for det.

Om du får i deg nok magnesium via kostholdet får barnet det også via brystmelken.

2-3 måneders alder er anbefalt hva gjelder fiskeleverolje. Magnesiumolje bør kun bør gis barnet om det har åpenbare mangelsymptomer. Bruker du selv oljen, bader i magnesiumsulfat/engelsk salt eller har et magnesiumrikt kosthold vil barnet få mye magnesium via brystmelken.

PirkePetter

Anonym sa...

Ikke heller krydderne oppi tinkturen, men lar dem bli en del av denne sammen med adaptogenet.

Jo høyere prosent på spriten desto bedre, da jo lavere, desto mer ”utvannet” er den. De fleste anbefaler opp i mot 90%, slik at du kan blande i vann etter at uttrekket av virkestoffer er ferdig, og dermed få mer tinktur for pengene.

Jeg fikk mine første reinrotplanter som spirer fra Fagermo gartneri, ettersom jeg ikke fant frø verken her i landet eller utlandet da jeg ville begynne å dyrke planten. Senere fikk jeg tak i frø fra Richters i Canada, Horizon herbs i USA, samt fra en botaniker i Ukraina, og som jeg blandet sammen med egne frø for å øke mangfoldet. Altså det som på kabeltvengelsk kalles diversiteten.

http://www.stauder.net/Fagermo%20Gartneri.htm

PP

Trådsnella sa...

Takk takk. Maskina her nektet å svare på innlegget du skrev til meg lenger opp her, så da havner det kanskje nederst. Men takk uansett. Da tenker jeg ikke på fiskeolje eller magnesium enn så lenge. Amme gjør jeg så lenge hun vil! De andre har vært godt forsynt av morsmelk til ca 2,5 års alder da de ikke har ville ha lenger.

Jeg har lest at du ikke anbefaler kornprodukter for 3 års alder og at frukt ikke er det beste som første mat.
Nå finner jeg ikke igjen linkene jeg en gang har sett ift spedbarnsmat.
Er det kraft og eggeplommer du vil anbefale? Hvilke animalske matvarer bør man starte med først? og bør man vente så lenge som mulig?

Mens jeg er i masemodus her vil jeg bare spørre om et par råd. Mellomste barnet mitt starta i barnehage når hun var 2 år. frem til da hadde hun ikke spist nevneverdig kornprodukter og melkeprodukter. Men levde på morsmelk og middagsmat + frukt og grønt. I hele høst og vinter har hun gått rundt å hanglet med snørrenese og hoste og får ofte feber. Vi oppleve at hun hadde feberkrampe en gang og det har satt en støkk i oss, men hun får ikke paracet eller febernedsettende selv om dette var rådene fra legen. Ved et par anledinger og senest ikveld kalger hun på vondt i kinnet. Jeg misstenker at det kan være øreverk og at hun ikke helt klarer å lokalisere smertene. Barna mine bader alltid med magnesium og jeg lurer inn kraft i alle måltider som det egner seg, men hun er så bestemt og vil ikke ha alt som jeg ønsker at hun skal få i seg.

Syrnede melkeprodukter vil hun ikke ha, lever aner jeg ikke hvordan jeg skal få i henne. fiskeleverolje går fint. hun drikker upasteurisert melk og smør + ost fra tidsporten. vi syrner brødmaten (men ikke i bhagen, 1 måltid). Hun elsker spekemat. og hun vil ofte ha havregryn med melk på til kveldsmat, å den får jeg jo ikke syrnet (?)

Jeg er litt rådvill men skjønner at det er ubalanser i kroppen eller noe som ikke er som det bør. Å dra til legen for en sjekk er vell ganske meningsløst da jeg ikke vil få svar på hva jeg bør gjøre for å bedre problemene, men heller få en eller annen kur som "slukker brannen".
Kan man kontakte noen for å finne ut hva hun "reagerer" på?

Var hos kiropraktor for en uke siden og hun fant en låsning mellom skulderbladene hennes og kalte det for en slags temperatur-spot. Samme kveld fikk hun 39,8 i temp og var superslapp.

Anonym sa...

Binder mineralsalt/havsalt vann i kroppen på samme måte som vanlig salt? Jeg har en mor som har salt-skrekk, siden hun hovner veldig opp av det. I tillegg går hun fast på vanndrivende pga Meniere (altså pga veskebalansen i øret). Hun fikk Meniere som 19-åring, men har vært spesielt plaget etter at hun ble ca 50 år. Vet du om Meniere også skyldes næringsubalanse?

Takknemlig for svar!

Kristin

Anonym sa...

Jeg vet du har skrevet om stoffskifteproblematikk tidligere. Klarer ikke finne all informasjonen igjen, derfor spør jeg.. Har nettopp vært hos osteopat som kunne fortelle meg at jeg har lavt stoffskifte, og en skjoldbruskkjertel som nesten ikke beveger seg. Hun anbefalte meg å kjøpe Kelp på helsekosten. Har du erfaring med dette PP- er det noe annet jeg heller burde ta?
kraft, eggeplommer, kokosolje, fiskeleverolje, smør og ost fra Christer, kefir og leverkapsler daglig. Bruker også magnesiumspray.
Ane

Anonym sa...

At salt binder væske i kroppen er en myte, og kroppen holder kun tilbake væske, uavhengig av saltnivået, ved ulike helseproblemer. Deriblant hypotyreose, nyreproblemer, næringsmangler, etc.

Ved hypotyreose holdes væske tilbake i kroppen samtidig som man har økt tap av natrium (og magnesium) via urinen, hvilket er et av flere eksempler på at den offisielle propagandaen er feil.

Spiser man for lite salt økes aktiviteten til hormonet aldosteron, som blant mye annet negativt holder væske tilbake i kroppen. For lite, ikke for mye salt holder mao væske tilbake i kroppen. Aldosteron holder natrium tilbake i kroppen, og øker utskillelsen av magnesium, kalium og kalsium

Når det gjelder bordsalt og væskebalanse så inneholder bordsalt aluminium som antiklumpemiddel, og aluminium lagres i bl.a nyrene, og svekker disse over tid.

Meniere’s skyldes som regel mangel på B vitaminer, især B3, og magnesium.

I følge forskning har man også hatt stor suksess med tilskudd av fordøyelsesenzymer, hvilket indikerer redusert magesyreproduksjon og/eller enzymproduksjon i tarm og bukspyttkjertel.

Ellers er mangel på progesteron, ofte som følge av østrogenovervekt, en hyppig årsak i kvinner.

Nakkevirvler i feil stilling (subluksasjon), eller ubalanse i muskelspenningen i nakke og øvre del av ryggen (med framoverbøyd hode), samt TMJ/malokklusjon i kjeveleddene er flere årsaker, slik at utredning hos kiropraktor eller osteopat er en god ide.

PirkePetter


PirkePetter

Anonym sa...

Logikken ved bruk av tang er at den inneholder jod. Men jod for hypotyreose er kun nødvendig om man mangler jod i kosten, eller spiser mye grønnsaker fra korsblomstfamilien, som inneholder substanser (goitrogener) som blokkerer jodopptaket i skjoldbruskkjertelen. Men jod alene er verdiløst, da du også må ha bl.a proteiner for aminosyren tyrosin, som er en del av skjoldbruskhormonene, og bor, kalsium, magnesium, natrium/salt, selen, og sink og vitamin A, D og B vitaminer, samt normal leverfunksjon for å ha normal skjoldbruskkjertelfunksjon så vel som normal produksjon og aktivitet av stoffskiftehormonene. Normal leverfunksjon fordi hormonene fra skjoldbruskkjertelen trenger transportproteiner fra leveren for å transporteres der de trenges i kroppen. Omdanning av thyroksin/T4 til det mer aktive og mer stoffskiftestimulerende trijodtyronin/T3 skjer også i leveren, men ikke om den ikke fungerer normalt.

Planteoljer og soyasubstanser må unngåes helt om man vil ha normal skjoldbruskkjertelfunksjon.

Et næringsrikt, animalsk basert kosthold vil sikre deg alle relevante næringsstoffer slik at kroppen kan velge selv hva den trenger for å ordne skjoldbruskkjertelen.

PP

Anonym sa...

Tusen hjertelig! :)

Anonym sa...

Ok, jeg bruker å kapsle en del krydder så satser på at det går greit å ta en av de sammen med adaptogenet.

Opp mot 90 altså?..Frem med hjemmebrenten igjen med andre ord;-)...jaja,noen år siden sist kan en si...satser på at det blir en god gammel årgang av en tinktur!...

#Funderer på om en er kapabel til å kjøre bil etter en slurk av noe slikt på morgenkvisten?#

Takk for linken til Fagermo, blir kanskje å høre med de også dersom en kan få tak i spirer. Ser ut som om vi har vært innom sammme side, det var fra Richters jeg bestilte mine frø.

Kan jeg spørre om din morgen rutine når det gjelder inntak av tilskudd (de få du kanskje tar) og mat? Er adaptogenet det første du inntar, så fiskeleverolje, kokosolje, gelatin, kefir, kraft osv? Siden jeg er interessert i å få best mulig næringsopptak av det jeg tar, spesielt siden jeg er syk, så er jeg litt usikker på rekkefølgen...denne fiskeleveroljen har jeg også forstått er best å ta ta på tom mage så blir litt forvirret...Nyskjerrig på hvordan en vanlig morgen ser ut for deg?:-)

Anonym sa...

Leser forresten det du skriver om bipollen lengre opp. Jeg bruker å ta en SS av dette hver dag, det er bipollen blandet med honning: http://www.iherb.com/Y-S-Organic-Bee-Farms-Royal-Jelly-Pollen-in-Honey-24-oz-680-g/23663

Har som regel brukt å blande det i yoghurt da jeg synes smaken er forferdelig søt, men i allefall nå skjønner jeg at jeg sannsynlig ikke får tatt opp noe av dette uansett, - eller kan honningen være med på å bryte ned og gjøre bipollenet mer tilgjengelig?

Hmm..kan et alternativ være å blande det inn kefiren under 2 gjæring? (som jeg lar stå i en dag?)

Anonym sa...

Med ønske om å bli pirket på.

Næringsmangel i form av Ulcerøs kolitt. Tar asacol og VSL#3. Siden jeg fikk UC har jeg spist lite sukker og mye fett. Har hele tiden vært sikker på at årsaken bak, og løsningen på miin tilstand lå i kosten. Jeg overspiste godteri, drakk litersvis med vann, stresset og hadde diare. Rart om det var mineraler igjen i kroppen min. jeg trengte ingen FeCal test for å kjenne at kalken rant ut av kroppen min, da det luktet skjellsand av det som kom ut. Trodde jeg skulle få hjelp med det på sykehuset, haha, men der fikk jeg bare symptomdempende medisin gitt! Jeg insisterte på at kostholdet måtte ha betydning. Nei, sa de, men du kan jo alltids drikke Biola!! Man kan undres på hvor fornuften og logikken har tatt veien. Kikket innom "Bedre uten brød", LCHF, og SCD og tok med meg noen prinsipper. Hadde jeg hatt mulighet hadde jeg tatt turen til Balderklinikken.

Jeg er ganske bra nå. Håper det du prediker kan få meg den siste biten, og helt i mål. Takk.
Nederste del av tarmen krangler stadig med litt luftvondter og slim. Gjør jeg rett i å starte med gelatin og kraft? Og bør jeg holde meg unna noe fram til tarmen er helet?

Jeg trenger ikke spørre hva du mener om asacol, for såpass har jeg skjønt. Men jeg finner forsvinnende lite info om bivirkninger, og lurer på om du kan opplyse meg?

Har slitt med slim i bronkiene siden nyttår. Oppsto ikke i forbindelse med sykdom, og forkølelsen jeg hadde senere gjorde ikke vondt verre. Astmatisk kalte legen meg. Astmamedisin gjorde ingen forskjell, ingen prøver var positive, intet funnet på røntgen. Jeg hoster opp "snørr"-klumper som er grønngule. Jeg hoster ikke på natt, men på dagtid. Jeg leser om tungmetaller som årsak på Weston A Price. Hva tror du? Hva kan gjøres for å hjelpe kroppen med svineriet?

Ellers har jeg dager da jeg kaldsvetter og har litt influensafølelse. Jeg har Reynauds syndrom med likfingre, har lave jernlagre, lav sink og b6 mener jeg å huske, tror magesyre og b12 er ok. Lav TSH, men innenfor normal såvidt. Er fryktelig dårlig på å håndtere lavt blodsukker, og må helst spise hver 3.time. Sulten alltid. Lav stressterskel.

Jeg SER ikke syk ut, men er slank med lite underhudsfett. Men har grått hår og cellulitter som en 50-åring. Hehe, føler meg som en halvsvimmel, småstøl gammel dame. Jeg er så livsglad, men trenger litt mer futt i kroppen for å dyrke gleden.

Svarer du meg, blir jeg takknemlig. Henviser du meg til de evige bloggjaktmarker tåler jeg det. Har for øvrig lest så mye "av" deg nå, at jeg har begynt å innlemme uttrykket "all den tid" i språket mitt.

Vennlig hilsen Tale

Anonym sa...

Takk PP:) hvordan er det med adaptogener ifht stoffskifte,noen du kan anbefale? Takk igjen:) Ane

Anonym sa...

Om spedbarnsmat, litt info –
http://liveneshage.blogspot.com/2012/11/ny-tid-for-rebellost-og-rebellsmr-mm.html?showComment=1353003905981#c5035747295469644701
http://liveneshage.blogspot.com/2012/11/ny-tid-for-rebellost-og-rebellsmr-mm.html?showComment=1353625971509#c850386332633797005
http://senseoflife.blogg.no/1361883611_mennesket_er_ikke_bar.html i kommentarer fra 27.02.2013 kl.12:58

Invester i minst 1 av bøkene i boklisten, og last ned de bøkene som er i formatet pdf, så skal du få svar på spørsmålene dine. Super Nutrition for Babies er den beste om du må velge, og du får dem og alle de andre via bl.a capris.no

De symptomene du beskriver kan ha flere årsaker, hvor mangel på bl.a vitamin B6 eller B12 er indikert med tanke på at hun ikke vil ha lever. I og med at alt henger sammen med alt i kroppen, og alle næringsstoffer samarbeider på forskjellig vis vil økt inntak av et enkelt vitamin eller mineral øke behovet for vitaminer og mineraler som arbeider sammen med næringsstoffet som øker. Magnesium trenger bl.a vitamin B6 for å gjøre jobben sin i kroppen, og B vitaminer trenger magnesium for å omdannes til sine aktive koenzymformer i kroppen. Da magnesium er involvert i mer enn 300 koenzymprosesser i kroppen, hvorav de fleste involverer andre mineraler, samt særlig B vitaminer, vil man risikere mangeltilstander på B vitaminer om disse ikke finnes i tilstrekkelig grad i kostholdet. Et kosthold bestående av mye karbohydrater/sukker, eller rene karbohydratmåltider uten protein og fett som balansefaktorer fremmer også tap av B vitaminer og magnesium, samt sink og krom, m.m, gjennom å øke forbruket av disse næringsstoffene i fordøyelse og utnyttelse av sukker.

Det kostholdet jeg promoterer består av matemner som kompletterer hverandre på alle måter, slik at når man utelater enkelte matemner så blir ofte konsekvensen nærinsubalanse, og dermed symptomer man oppfatter som smerte og ubehag eller såkalt sykdom.

Nok en mulig årsak til samtlige symptomer er at hun ikke fordøyer kasein. Kasein er da den utløsende årsaken, gjerne i kombinasjon med gluten, mens den egentlige årsaken er redusert magesyre og/eller redusert enzymaktivitet i tynntarmen.

Når barna selv bestemmer hva de skal spise eller ikke, er det sjelden ting går bra. Kanskje en ide å nevne for henne at hennes problemer kan skyldes hva hun ikke vil spise eller drikke?

PirkePetter

Anonym sa...

Hjemmebrent er en god ting, om ikke annet så fordi slikt snyter statsmonopolmafiaen for kroner og øre man ellers ville ha brukt på polet. Tinkturer basert på sprit man kjøper på polet bir raskt veldig dyre.

Vinmonopolet er et navn som i grunnen sier alt om saken.

Jeg drikker et glass vann med adaptogentinktur først når jeg står opp, og deretter bare fiskeleverolje rett før måltidet. Alt annet er en del av kostholdet mitt.

Honning bryter ikke ned fytinsyre, så produktet må gjæres før konsum, f.eks til mjød, for at det skal gi deg alle næringsstoffene som nå er bundet til fytinsyren.

PP

Anonym sa...

Logikken jeg presenterer angående tarmbetennelser som følge av manglende evne til å fordøye bl.a gluten og kasein funker for deg også -

http://gryhammer.blogspot.com/2012/04/jeg-skal-lre-barnehagen-til-barna-mine_20.html?showComment=1334940921364#c5588829366054485246
http://gryhammer.blogspot.com/2012/04/jeg-skal-lre-barnehagen-til-barna-mine_20.html?showComment=1335018874500#c4271978180627043263
http://gryhammer.blogspot.com/2012/04/jeg-skal-lre-barnehagen-til-barna-mine_20.html?showComment=1335061085214#c4329630444771736207
http://gryhammer.blogspot.com/2012/03/surdeigsbrd-med-brennesle_26.html?showComment=1335833140955#c6750430866525332147

Probiotiske tilskudd er verdiløse om tarmens ph er feil, og forskjøvet ph er den vanligste årsaken til forstyrret tarmflora.

Om asacol –
http://ibdcrohns.about.com/cs/prescriptiondrugs/p/medoralmesal.htm
http://cureforulcerativecolitis.com/step-2-slippery-elm-bark-powder
http://colitis.emedtv.com/mesalamine/mesalamine-warnings-and-precautions.html

Gelatin, protein for aminosyren glutamin (eller glutaminpulver som tilskudd), samt arginin, karnitin, glycin (mye i gelatin) og taurin, og kort og mellomkjedet fett er mye bedre og har ingen bivirkninger. En svært vanlig årsak til kolitt er mangel på vitaminene B9/folinsyre og B12, da disse trenges for den kontinuerlige nydannelsen av celler i tarmen. Beste kilde til begge er lever.

Om du ikke har amalgam i tennene er tungmetaller usannsynlig som årsak til noe som helst, og uansett skader tungmetaller gjennom å forårsake næringsmangel, slik at heller enn å fokusere på avgiftning er det viktigere å gi kroppen de næringsstoffer som mangler. I og med at du har betennelse i tarmen har du redusert næringsopptak, slik at alle andre symptomer er relatert til dette.

Du har ikke raynauds, men mangel på magnesium og/eller vitamin B3, B6 og/eller kolin.

Resten av spørsmålene dine finner du svar på via kommentarene jeg linker til i begynnelsen av denne kommentaren.

PirkePetter

Anonym sa...

Tusen takk for svar! Takk for at du tar deg tid.

Vennlig hilsen Tale

Anonym sa...

Hei.Har kjøpt lever pulver, leveret er fra dyr som går på beite i Argentina.Så leste jeg at grunnvannet i Argentina inneholder høye nivåer av arsenikk.Er det slik at leveren renser ut dette, eller bør jeg kaste pulveret? Annet kjøtt av gressspisendes dyr derfra bør man kanskje ungå? Barna spiser lever flere ganger i uken, men jeg klarer bare få i meg noen få biter.kan barn få i seg formye jern om de spiser mye lever? Jeg spurte forresten produsentene av leverpulveret om hvorfor det inneholdt så lite vitamin a, B-12, men fikk ikke noe bra svar.
Trine

Anonym sa...

Du anbefaler en to-ukers diett med gelatin og kraft for å kickstarte heling av tarm og oppretting av næringsmanglene? Forstår jeg deg rett da? Andre trygge matvarer i denne perioden? Kokosfett og smør? Må det være upasteurisert? Grønn te ok? Urte-te med honning? Gurkemeie og ingefær? Noe kjøtt av kylling og lam? Vente med lever og egge-plomme og syrnede melkeprodukter?

Vil asacol og probiotika-tilskudd forstyrre helingsprosessen?

Tale

Anonym sa...

Etter å ha gått meg vill i matjungelen i årevis er det godt å endelig ha funnet en vei som føles riktig. Jeg har lavt stoffskifte, og trenger i tillegg å gå ned endel i vekt, og det finner jeg ikke så mye om på disse tradisjonsmat- bloggene. Er det noen som har erfaringer å dele? Vekta står bare bom fast, og det er kjempefrustrerende! Hva bør jeg spise/ikke spise?
Ellen

Anonym sa...

Mangler produktet vitamin A og B12 er det verdiløst. Og dermed faller arsenikkproblematikken bort.

PP

Anonym sa...

Alt jeg og bloggdamene som fremmer tradisjonskost har skrevet om hypotyreose funker for deg da hypotyreose er lavt stoffskifte.

PP

Anonym sa...

Hypotyreose er et symptom, en virkning, og ikke årsak, slik at fokus på hva som hjelper mot hypotyreose er å bekjempe symptomet heller enn årsaken. Hva forårsaker det lave stoffskiftet? Finn ut dette og du har funnet årsaken.

PP

Anonym sa...

Nei, heller at du spiser alt du spiser sammen med kraft eller gelatin. Spiser du bare kraft og gelatin krymper du inn til de evige kraftmarker.

Dine spørsmål om smør og kokosfett har jeg allerede besvart via kommentarene jeg linker til. Gurkemeie og ingefær er ok. Upasteurisert er en selvfølge. Grønn te øker østrogen og reduserer testosteron, og er best å utelate. Urtete kommer an på urten. Ditt siste spørsmål sier seg selv.

PP

Anonym sa...

Hei PP- lurte litt på dette som du skriver med grønn te og økning av østrogen (som jeg vet også Ray Peat mener), har kikket litt rundt på studier og de fleste av studiene jeg kom over sier faktisk det motsatte, at grønn te reduserer estrogen nivåer. Her er et som viser en 13% nedgang: http://carcin.oxfordjournals.org/content/26/5/976.full
Derfor stusser jeg litt på dette utsagnet, men det er kanskje ting jeg ikke forstår. Er selv super glad i grønn te så er derfor veldig interessert i å høre litt mer om sammenhengen.

Den beste teen med mest helsegevinst er vel kanskje rød te?

Anonym sa...

Hehe...sier meg enig i det:-)

Ok, tenkte kanskje du også inntok gelatin og kokosolje.

Takk for oppklaring:-)

Anonym sa...

Du finner forklaring på det tilsynelatende paradokset her –
http://suppversity.blogspot.de/2011/09/5-cups-of-green-tea-day-lower-serum.html

Ellers -
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19330017
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18936213
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9605416

Jeg unngår vegetabilske kilder til antioksidanter, etc da forskningen bak disse svært ofte er manipulert og pro-industri, i tillegg til at substanser i planter, etc med antioksidantvirkning ofte kortslutter viktige og livsnødvendige oksidasjons(energiproduserende)prosesser i kroppen. Kroppens egne antioksidanter, som også finnes i all animalsk mat, har ikke denne virkningen da kroppen regulerer dem selv.

I tillegg økes belastningen på enzymer som avgifter fenoler, flavonoider, karotener, kjemikalier, tilsetningsstoffer, etc jo mer man konsumerer slike substanser, og dette igjen fremmer tap av næringsstoffer som forbrukes gjennom å være nødvendige for produksjon av enzymene, eller en del av disse. Eksempel –
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16289744

Svikt i enzymer og koenzymer ligger til grunn for det meste vi kaller sykdom, også mentale/følelsesmessige, og da især slike som påståes å være genetisk disponerte.

En del flavonoider og andre plantestoffer blokkerer også amylaseaktiviteten i munnen og tarmen, hvilket gir null fordøyelse av stivelse, og da gjæring i tarmen og en rekke tarmproblemer i mange mennesker. Eksempler –
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16802696
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11193416
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18214874
http://ims.sxu.edu.cn/docs/20100612073257881530.pdf

I tillegg er det dokumentert at en rekke plantestoffer blokkerer skjoldbruskkjertelens funksjon, og fremmer hypotyreose. Og i fostere også hjerneskader, deriblant slike som diagnostiseres som autisme. Eksempel –
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17651757

Flavonoider, fenoler, etc har også vist seg i flere forsøk å fremme bl.a genskader/kreft og organskader, men slike resultater blir utelatt fra offentlig presentasjon av disse. Jeg anser det meste av forskning på helsefremmende substanser i frukt og grønt som manipulert (tuklet med eller lagt opp på en slik måte at resultatet blir som man vil) eller bevisst villedende, og som en del av vestlige stater og industriers kontinuerlige manipulering av folket mot næringsfattig vegetabilsk mat. Denne konspirasjonen er åpenbar, og godt dokumentert, men er så uhyrlig at de fleste ikke takler tanken.

Summa sammasurius: ting er sjelden slik de fremstilles i media. Og det er en myte at man drikker spesielt mye grønn te i asiatiske land, akkurat som det er en myte at asiater konsumerer mye soyaprodukter, unntatt gjærede. På samme måte er det en myte at man bruker spesielt mye olivenolje i kostholdet i middelhavsland, eller at disse kostholdene er mer vegetariske enn ”vestlige” kosthold. Går man forskning og informasjon som er pro-vegetarianisme og pro-substanser i frukt og grønt nærmere etter sømmene faller de som regel fra hverandre.

Når det er sagt så er det selvfølgelig ikke noe i veien for å inkludere frukt og grønt i kostholdet, så lenge det gjøres med måte. Vil man være frisk og rask vil man ikke at substanser i plantekost skal blokkere opptaket av næringsstoffer (f.eks fett og kolesterol, og fettløselige vitaminer, m.m), blokkere kolesterolproduksjonen i leveren, kortslutte viktige energiprosesser, blokkere enzymer og koenzymer, tappe kroppen for næringsstoffer, fremmer tarm og fordøyelsesproblemer, m.m.

PirkePetter

Anonym sa...

Jeg skrev at alt annet er en del av kostholdet mitt, og mente da både gelatin og kokosolje. Men da altså i mat og drikke, og ikke som tilskudd jeg tar utenom mat.

PP

‹ Eldst ‹Eldre   1 – 200 av 210   Nyere› Nyest»