fredag 25. oktober 2013

Travle tider...

1.november har Tidsporten flyttet til Sandane, og tiden i Bergen er forbi både for meg og bedriften.

Som sagt fler ganger før er Sandane perfekt for utvikling av bedriften. Jeg har nevnt slakteri før, men det ser ut som ting skjer fortere enn jeg antar av og til. Her oppe fins Gloppen Hotell, og eieren der har dannet ett selskap som heter Gloppen Mat. Der fins allerede slakteri, røykeri, kjøkken og alt som trengs, og de har allerede fokus på lokalmat og tradisjonsmat. De har direkte kontakt med bonden og får sine dyr alltid fra samme bonde, noe som jeg ser på som en stor fordel iom at man kan utøve innflytelse over bonden som kunde. Eieren av bedriftene ønsker sammarbeid med meg, så jeg ser for meg at mine slakteriplaner kan realisere seg fort uten at jeg selv må eie slakteriet :) Gloppen er toppen, det er sikkert :) Det vil nok ta litt tid før noe skjer, men jeg liker jo å spre gode tanker til mine lesere.

Når det gjelder Juffingers kjøttvarer så sikter jeg på en import med utsending i starten av desember, regner med det blir 10.desember. Det har vært lite salg av Juffingerprodukter foreløpig, men regner med det har med å gjøre at jeg ikke før nå har satt noen dato for når bestillingsslutt er. Dette vil bli ett eget tema om kort tid, jeg må først få flyttingen ut av verden.

Videre så har det vært snakk om bakeriet Bakerrebellene AS som jeg har stiftet. Leiekontrakt er skrevet på Roa på Hadeland, og byggeperioden er satt i gang og maskiner bestilles innen kort tid, så nå skal det bli bakeri. Regner med rolig testproduksjon i desember der jeg vil selge det som produseres. I januar skal vi være i drift. Jeg legger opp til å bli verdens første bakeri som baserer seg på nettsalg, og jeg er sikker på at det vil bære bedriften alene. Kommer selvsagt tilbake om dette tema, med mer informasjon om produkter osv, men jeg kan si at dere kan glede dere stort til hva som kommer. Det jeg kan røpe er at bakeriet får egen nettbutikk da det blir vanskelig å blande salg fra bakeriet i Tidsportens nettbutikk iom at jeg ønsker å gi kunden fritt valg når den bestiller heller enn pakkepriser der jeg bestemmer pakkenes innhold. Rundstykker, boller, julekaker, loff, grovbrød og alt hva dere måtte behage er aktuelt. Prosjektet kommer garantert til å forme seg av seg selv grunnet de signaler jeg får fra kundene, men jeg vil i tro Christerånd starte prosjektet med åpent sinn og la kundene bestemme hvilket utvalg og tilbud som oppstår, og det vil skje mot at jeg selvsagt lager ett tilbud fra starten av jeg tror dere vil like, samt at det vil være produksjon av diverse ting som selges i korte tidsrom + gjerne vidunderpakker som følger ordrer iom at vi vil at folk skal teste ting vi tenker på å lage. Alle produkter som blir godt mottatt har en sjanse til å forbli tilgjengelig i nettbutikken.

Ostekvoter blir det neste år, regelendringene som kom har gått min vei, og jeg har tro på at jeg innen kort tid oppnår myndighetenes krav til å bli en stor nok osteimportør til at jeg blir tildelt gratiskvoter alle årene fremover. Jeg vil få gratiskvoter i 2014, så det betyr at fra 1.1.14 så går prisene på ost ned igjen til gammelt nivå kun justert for prisendringer fra leverandør og justeringer for en eurokurs som har gjort euroen dyrere i det siste. En liten prisstigning kommer også fordi jeg har flyttet fra Bergen til Sandane iom at transportkostnadene mine øker noe. Noen av ostekvotene jeg får må jeg handle på auksjon og de koster penger, så kostnaden for disse vil fordeles også på de gratis kvotene, det vil også føre til enda en liten kostnadsøkning på ost slik at prisen blir den samme hele 2014. Jeg må jobbe for å skaffe forutsigbarhet neste år, så jeg er godt i gang med planene mine om hvordan jeg skal få det til. Uansett skal prisene fra og med 1.1.14 på ost ned på nesten gammelt nivå. Jeg kan informere om at det faktum at jeg gikk tom for kvoter har stoppet salget effektivt, nesten ingen salg på ost for tiden. Tollen på 277% er ment å gjøre det, men kjedelig at det rammer de oster jeg importerer som ikke fins make til i det norske markedet. Jeg mener at jeg fra 2014 skal ha kontroll, eneste er at jeg ikke kan forutse hvor mye kvoter jeg trenger iom at salget stiger hele tiden. Jeg vil uansett strekke meg langt for at jeg aldri skal gå tom for kvoter neste år og satser på mer enn en dobling av salget i 2014 i forhold til 2013, dette med tanke på den stigning i salget som viste seg i månedene før kvotene gikk tom.

Jeg tenker på å lage en nettside som omfatter alle de behov jeg har som i dag dekkes av bloggen, facebook mm, men jeg ønsker en nettside der man lettere finner frem til informasjon. Dette er ikke høyt prioritert akkurat nå, men det er noe jeg tenker på. Ideen kom egentlig fordi jeg ser hvordan PP må snakke om det samme om og om igjen, og da tenkte jeg det hadde vært bra om artikler, kommentarer osv hadde en tag som var søkbar. Jeg vet selv hvor krevende det er å svare på samme spørsmål om og om igjen, så det er lønnsomt for alle parter om leseren/kunden finner informasjonen den ønsker lett selv.

Sist men ikke minst så har denne bloggen her mye aktivitet i kommentarfeltet, og de 200 første kommentarene som vises fort blir brukt opp, og mange har problemer med å laste inn kommentarene som er etter de 200 første. Dette betyr at bloggen har en tilsynelatende begrensning på 200 kommentarer for noen, men ikke for alle. I praksis betyr denne begrensningen at den faktiske totale antal mengde kommentarer alle kan få utbytte av er 200 kommentarer. Mye foregår i kommentarfeltene, og det er som en lang dialog mellom PP og leserene der svar plutselig kommer i ett annet blogginnlegg en der dialogen startet.

Ønsker dere alle en god helg :)

228 kommentarer:

1 – 200 av 228   Nyere›   Nyest»
Elfrid sa...

Dette var GODE nyheter. Ønsker deg masse lykke til, gleder meg til å legge inn bestilling på nettbakeriet !

Eidenshage sa...

Spennende ! Gloppen høres ut som et sted midt i blinken for deg, blir spennende å følge med videre . Gleder meg til bakverk og nye ostekvoter. En nettside med innsamling av data er noe garantert mange ønsker, et "wiki-pirk" ? :-)
Fremtiden ligger for dine føtter, og jeg følger spent med.

Anonym sa...

2014 ser ut til å bli et knallår på alle måter for geskjeften din ! :-) Gleder meg til å følge med videre :-) Marianne

Anonym sa...

Først vil jeg gratulere Christer med flytting og fremtidsplaner og takke så mye for din entusiasme og engasjement! Masse lykke til videre!

Og så har jeg noe jeg gjerne vil spørre Pirkepetter om.. Jeg fikk baby for fire uker siden. Fødselen gikk helt fint for seg, men jeg mistet en del blod i ettertid da livmora ikke ville trekke seg sammen raskt nok. Jeg fikk da vit K-sprøyte, noe jeg egentlig ikke hadde lyst til. Etter en uke begynte jeg å få munnsår, i begge munnvikene. Jeg har tidligere hatt dette i stressfulle perioder, men bare i ene munnviken. Det har tidligere bare vart i ei uke, så når det nå er på tredje uka, uten tegn til bedring, begynner jeg å lure... Det danner seg skorper (som jeg piller av), og sprekker opp når jeg skal spise. Jeg har forsøkt nå med å smøre eplesidereddik på, for å få dempet betennelsesreaksjonen i området.
De siste dagene har jeg vært opplevd at jeg har vært oversensitiv i ansiktet; et lite hårstrå i pannen og jeg må slippe alt jeg har for å klø meg. Jeg har nå også merket at jeg har nedsatt følighet i huden på det ene kinnet (fra nesevingen til øret), og tegn på at det skal oppstå et såkalt forkjølelsessår under nesen (kløe, sårhet), som om jeg har snytt meg for mye med hardt papir.
Jeg har doblet mengden Green Pastures FCLO blend (tar ei toppet teskje daglig). Jeg tar i tillegg tatt jerntabletter (200mg x2) og C-vitamin (3gram daglig), da jeg tenkte at munnsårene kom av blodmangelen/jernmangelen. Jeg vet at du ikke promoterer tilskudd, men jeg tenker at det er bedre enn ingenting(?).

Kan munnsårene og nedsatt følighet komme av mangel på B-vitaminer? Da er vel lever beste medisin, eller? Andre årsaker? Er det noe annet jeg burde gjøre for å ordne opp i dette?
Tusen takk for at du deler av din kunnskap!

Hilsen Sara

Anonym sa...

Åh så bra! Fantastiske nyheter! Lykke til med alt Christer :)

Ellen

Anonym sa...

Fantastisk spennende, gleder meg til å følge med på utviklingen! :)

Anonym sa...

Sår i munnviken kan skyldes mangel på vitaminene B2, B3, B6 og/eller B12. For nervene i ansiktet ditt sin del så er dette mest sannsynlig mangel på vitamin B1, B3 eller B12. Også mangel på magnesium kan fremme samme symptom. Uansett hvilket næringsstoff som mangler så bør du ha andre symptomer på mangel enn dem du oppgir.

Om vitamin C -
http://liveneshage.blogspot.com/2012/12/har-vrt-lite-tid-til-blogging-i-det.html?showComment=1382657774903#c8119663048790949059

Jerntilskudd er verdiløst og potensielt helseskadelig. Og det er ofte slik at når man mangler jern i blodet så betyr dette at man har mage-tarmproblemer som forhindrer opptak av jern fra maten, eller spiser matemner sammen med jernrik mat som blokkerer opptak, eller man mangler næringsstoffer som er viktige for opptak og utnyttelse av jern i kroppen. Jern i tilskudd tas dårlig opp, og er ofte syntetiske. Hemjern i f.eks lever tas mye bedre opp og lever inkluderer også alle næringsstoffer jern trenger for å fungere optimalt i kroppen. Du oppgir blodmangel, og tenker kun jern? Vitaminer som B2, B5, B6, B9/folinsyre og B12 er også involvert i dannelse av røde blodlegemer.

Og næringsstoffer som kopper, magnesium, mangan, molybden og vitaminene A og B vitaminer er nødvendige for opptak og utnyttelse av jern. Animalsk protein øker også jernopptaket, og det gjør også peptidet laktoferrin i upasteurisert melk/myse.

PirkePetter

Anonym sa...

Jeg bare nevner ...

Ikke så veldig lenge etter fødsel begynte jeg å få sår og sprekker rundt munnen og på leppene. Fikk også blemmer inne i munnen. Forstod ikke sammenhengen, og brukte leppepomade for å "bøte på det verste". Etter omlegging av kosthold ble det enda verre. Så plutselig sammenhengen: Jeg tåler ikke lenger konvensjonell tannkrem. Forsøkte tannkrem uten fluor og SLS, og alle symptomer forsvant på to dager. Kjøpte tannkrem uten fluor, men med SLS (helsekost), og alle symptomene kom tilbake etter bare én tannpuss. Gikk over til en slags naturlig "tannsåpe" jeg bestilte på nettet fra USA, og har ikke hatt noen problemer (er nå mange måneder siden, og som sagt ingen problemer). Fremdeles er det slik at om jeg bare pusser tennene med konvensjonell tannkrem én gang så kommer alle symptomene tilbake (har testet et par ganger bare for å se).

Nøtteliten

Anonym sa...

Takk! Så jeg burde kutte ut alt som kommer i tablettform og heller spise lever/innmat i store porsjoner, drikke upasteurisert melk og ha det bra? Jeg ser jo nå mer og mer at du må begynne å bli ganske lei av å måtte gjenta deg selv om og om igjen når du gir råd til alle som ber om det - kutt ut tilskudd og syntetiske tilsetninger, spis mer lever og innmat, spis mer animalsk fett og proteiner enn karbo (men ikke kutt ut karbohydrater) og drikk upasteurisert melk. Og ikke spis så mye mat som hemmer næringsopptaket. Punktum. Det er faktisk så lett, men likevel så vanskelig å forstå.

Jeg bruker ikke tannkrem med fluor/SLS, så tviler på at det er det som er årsaken.
Takk for innspill!

Sara

Anonym sa...

PP, ang sår i munn osv.
Var på tannlegesjekk for litt siden ( Null hull, han sjekket heldigvis bare tennene:-) og der hang et info-skriv om at man i en gitt 'målgruppe' burde sjekke seg for oral lichen planus/munnhule"utslett" med et apparat de hadde der. Har googlet på oral lichen planus og det samme går igjen og igjen; at det er uhelbredelig om man først har fått det, og at ingen remedier hjelper, at det bare bør sjekkes jevnlig for å 'holde det i sjakk osv', et sted nevnes at homeopati er det eneste som kan hjelpe og lindre symptomer osv, ja det vanlige. Hva skyldes en slik tilstand, hva slags næringsmangler/ubalanser gjelder i slike tilstander ? Marianne

Anonym sa...

Hei PP,

Tidligere har du anbefalt at jeg blander magnesium olje sammen med kokosnøttolje til barna. Det har jeg gjort, blandet halvparten hver, men de skriker fortsatt og hater det. Det var en ubehagelig stund og kamp hver eneste dag... Jeg lurer derfor om det er mulig at jeg kunne istedenfor bruke Magnesium Lotion som inneholder følgende:

Purified water, Genuine Zechstein magnesium chloride, organic vegetable glycerin, organic simmondsia chinensis (jojoba) seed oil, olive squalane, cetearyl olivate, sorbitan olivate, organic cocos nucifera (coconut) oil, glyceryl stearate, cetyl alcohol, organic butyrospermum parkii (shea butter), hydroxypropyl starch phosphate, xanthan gum, caprylhydroxamic acid, caprylyl glycol.

Jeg ser selv at når jeg bruker magnesium olje 2 ganger om dagen har jeg det bedre enn før!

Tusen tusen takk!

-E

Anonym sa...

Er det bedre opptak av magnesiumolje enn om man tar salt i fotbad event. i karbad?

Anonym sa...

Skal jeg svare på alt folk lurer på vil jeg antakelig ikke ha tid til annet. Har du et problem svarer jeg på det, men ikke på ting du bare lurer på fordi du er nysgjerrig. Søk imidlertid på lichen mercury og lichen vaccines så får du en ide om mulig årsak. Søk deretter på hvilke næringsstoffer som avgifter kvikksølv, og videre hvilke av disse som gir de symptomer som har merkelappen lichen, så får du noe å sette tennene i.

PP

Anonym sa...

Er du sikker på at skrikinga er ekte, og ikke tilgjort? Blandes magnesium ut i væske eller fett skal kloren ikke irritere huden, og jeg har aldri fått tilbakemeldinger om annet.

Produktet du oppgir inneholder for mye kjemikalier og snusk. Jeg ville heller anbefale følgende produkt, uttynnet i vann eller olje, samt brukt innvortes -
http://www.markensgrode.no/magion--100-ml-p-1352-c-188.aspx?gclid=CMyyla-K8akCFQEk3godxj0HaQ
http://www.arnika.no/Produkter/Vitalkost/Mag-ion_100ml_vnr_N22643.aspx
http://www.helseogkost.no/nettbutikk/skjelettet/Mag-Ion

PP

Eirin sa...

Hva har du av informasjon om nedsatt spyttproduksjon/munntørrhet, PP? Hva skyldes dette, og hva kan man gjøre for å bli kvitt det?

Anonym sa...

Ok, spurte mest fordi tannlegen nevnte at siden jeg var "i en gitt alder og dame" som da var en 'målgruppe' så "var det kanskje lurt å også sjekke slikt etterhvert for å være på den sikre siden", da jeg lurte på hva den infoen som hang der gjaldt, sikkert på samme måte som jeg får brev hver annet år at 'nå er det så og så mange år siden jeg har sjekket meg for livmorhalscelleforandringer' at det er "hensiktsmessig å sjekke seg jevnlig" og oppfordres til det i disse brevene. Så problemet mitt med det var vel det at jeg ville vite mer om 'hva det evt ville være så lurt å sjekke seg for" i mitt tilfelle da, med å spørre deg, da jeg ikke ble så mye klokere med googlesøk. Kan ikke huske/finne at du har skrevet noe om det før bare. Og så vil jeg jo bare si at jeg har funnet mye svar jeg ikke visste, i andres spørsmål og dine svar selv om jeg ikke har det problemet selv som spørres om, og også fra kanskje andre som lurer f.eks på vegne av andre de kjenner osv, så slik sett blir vi vel litt mer opplyste om dette og hint alle mann bare av å lese dine svar her uansett, og kanskje også noen har/får denne 'diagnosen' senere og kan finne fram til svar her inne da :-) Takk for søketips, Marianne

Anonym sa...

Eirin: Vet ikke om du bruker tannkrem med fluor og SLS, men les min kommentar om dette ovenfor. I tillegg til det jeg nevner ovenfor hadde jeg også en vanvittig munntørrhet/nedsatt spyttproduksjon. Det er helt fullstendig forsvunnet etter at jeg kuttet ut konvensjonell tannkrem.

PP: Ikke meningen å kuppe, bare nevner mine erfaringer omkring dette i tilfelle det kan være til hjelp for andre.

Nøtteliten

Anonym sa...

Koker kraft og har lest her på bloggen at den bør ikke kokes opp, men stå på 1. Det har den gjort nå i snart 2 døgn, men er ikke spesielt varm. Målt ca 55-60 grader nede i gryta. Trykket litt på beina og de var ikke porøse. Hadde ca 4 kopper eddik på 12 liter vann. Er det at det ikke er varmt nok at beina ikke blir porøse, eller må jeg bare ha de stående lengre? Det var skrevet at man kunne koke til beina ble smuldret opp, betyr det at det er greit å spise de oppsmuldrete beina i kraften?
Hilsen førstegangskraftkoker

Anonym sa...

Om du bare har knokler i gryta kan du nok øke temperaturen litt. Og innstilling 1 for meg er gjerne varmere enn for deg. Kokeplata jeg bruker er en enkeltplate, og jeg ser den er varmere på de samme innstillingene som kokeplatene på komfyren.

Jeg pleier å ha i matemner som tåler lite varme, utover knokler, slik at jeg derfor har alt på laveste varme av den grunn også. 3-5 døgn er det som normalt oppgis som koketid for helt porøse ben, hvor enkelte ben begynner å smuldre opp tidligere. Eller de er fremdeles faste i formen, men smuldrer helt eller delvis når du klemmer dem med fingrene eller lar tommelen gli hardt over dem.

Benmasse som smuldrer opp er helt ok å spise så lenge det er snakk om så små partikler at de ikke skiller seg ut og evt sjenerer. Større partikler må du gjerne skvise litt slik at alle forstår hvem som er sjefen.

PP

PP

Anonym sa...

Ingenting er lurt å sjekke seg selv for så lenge man spiser tradisjonskost. Alle utsagn om gitte aldre, målgrupper, personer i faresonen, snakk om verdier og grenseverdier, at ditt og datt sjekk eller undersøkelse er viktig/redder liv, etc er fryktpropagandataktikk og edderkoppnettet legemiddelindustrien spinner for å fange stadig flere mennesker i. Tar du bare en eneste test spreller du raskt i systemets nett, inntil det tygger og spytter deg ut om og om igjen til du enten er på sykehjem, er dau som ei elendig sild, eller ikke har kroner og øre igjen å betale med.

Jeg har ikke latt meg undersøke eller bli testet for noe på minst 20 år, og har heller ikke hatt behov for å bruke tannlege siden jeg var barn. Oo jeg har det helt fint, og akter å leve minst 100 år til. Som en begynnelse i allefall.

PirkePetter

Anonym sa...

Takk PP. Da skrur jeg opp varmen litt og snakker bestemt til de. Hvilke matemner bruker du å ha i i tillegg til kraftbein?

Hilsen førstegangskraftkoker

Eirin sa...

Tusen takk for tips! Bruker stort sett kokosolje fremfor tannkrem til å pusse med, men det har gått litt i perioder, så jeg hadde sikkert tjent på å være mer konsekvent. Skal absolutt ha det i bakhodet - takk for at du deler erfaringer!

Har du noe å tilføye PP?

Anonym sa...

Det kan være organer av ulike slag, samt kranier, inkludert øyne, hjerne og kjertler.

PP

Eirin sa...

Har støtt på et problem som jeg håper noen har noen tanker om. Jeg drikker mye upasteurisert kefir, men min mor mener det lukter surt (surmelk) av meg og av soverommet mitt (ettersom jeg oppholder meg der over lengre tid), når jeg drikker dette. Dette er selvfølgelig ikke noe stas, så dersom det er en realitet at det faktisk gjør det, er jeg nødt til å slutte og drikke kefir - noe jeg absolutt ikke har lyst til. Spørsmålet mitt er derfor; er det virkelig mulig at konsum av syrnet melk kan skape lukt på den måten? Hun mener lukten på ett eller annet merkelig vis sprer seg "gjennom huden" - jeg aner ikke. Er dette fysisk mulig i det hele tatt? Jeg synes nemlig det høres veldig veldig rart ut... Noen tanker?

Anonym sa...

Hmm, så da kan jeg eventuelt putte oppi lever og nyrer? Det bør vel være med fra starten av kokingen og ikke etter noen dager? Hvor høy temperatur bør det da være? Er det kranier fra egne dyr du har oppi? Har prøvd å spørre slaktebutikk her, men de har ikke talg og ikke hjerter. Og ingen får lov til å slakte hjemme lengre.


Hilsen førstegangskraftkoker

Anonym sa...

Organer bør has i siste døgnet om de kan tas ut og oppbevares luftett og kjølig i mens. Dette fordi næringstapet ellers kan bli for høyt. Hjerne og øyne lar jeg koke med fra begynnelsen da det blir for mye arbeide, og også for ubehagelig, å grave dem ut. Og jeg er for pysete også da jeg bare begynner å tenke på dyrene skallene kom fra om jeg bruker tid på dem. Jeg synes det er like trist hvert år når dyr skal slaktes, da jeg gjerne ville ha beholdt alle som en.

Hvor høy temp kan jeg ikke svare på da jeg aldri måler den med annet enn en finger. Og den sier meg lite. Fingen altså!

Svar ja på andres spørsmål.

Talg finnes også i flere COOPbutikker. Da fåretalg fra Ringdal, frosset i blokker. Har ikke din lokale COOP disse kan du be dem bestille fra Ringdal –
http://www.oleringdal.no/index.php?page_id=600

PP

Anonym sa...

Tobakk, tørr inneluft, å puste hovedsaklig gjennom munnen, økt urinering og/eller bruk av urindrivende medikamenter/kaffe/koffein, ymse medikamenter, økt svette, feber, britisk/tørr humor, nervedegenerasjon i hode eller nakke, nakkevirvler som klemmer på nerver/framoverbøyd hode, forstyrret væskebalanse/hormonell kontroll over væskebalansen, lever/nyreproblemer, lavt blodsukker, forhøyet serotoninnivå, stress/forhøyet nivå av adrenalin, kortisol, og/eller aldosteron forstyrret balanse mellom østrogen og progesteron, hyper og hypotyreose, for lite eller for mye natrium og/eller kalium, for lite magnesium og/eller sink, for lave nivåer av flere B vitaminer, vitamin A og/eller D, eller E, sprøytegifter/tungmetallbelastning, er noen årsaker til redusert spyttproduksjon

PP

Anonym sa...

Problemets årsak er helt klar; din mor har sur nese! Jeg har aldri hørt eller lest om dette før, og kan ikke tenke meg du lukter surt. Det er en viss mulighet for at du, pga midlertidig ubalanse i næringsnivåer eller hormonelle nivåer, produserer økte nivåer melkesyre i en periode. Og som du kanskje skiller ut via svette, evt under armene.

Jeg anbefaler minst 1 komedie daglig til din mor, inntil den sure nesen får humøret tilbake.

PP

Anonym sa...

Hei PP, De skriker når vi sier at de skal ta på den. De har nok veldig omfintlig hud og det har jeg også. Jeg syntes at blandingen er ubehagelig også. Jeg kjenner at det stikker og klør i flere timer etter at jeg har tatt den på. Liker heller ikke det tørre saltet som dekker huden etterpå. Men jeg vet hvor viktig det er og merker at jeg blir bedre av det. Barna ser nok ikke denne sammenhengen...

Takk for tipset av noe annet vi kan prøve!

Jeg lest nå på The Healthy Home Economist at potetgull og pommes frites er usunn å spise pga akrylamid innehold. http://www.thehealthyhomeeconomist.com/baked-chips-as-bad-or-worse-than-fried/
Er du av samme oppfatning?

Sønnen min får autistiske trekk hvis han spiser bestemte matvarer. Siden han ikke tåler meieriprodukter lurer jeg om hva det beste kilde til kalsium ville være? Her anbefaler de kalsium laget av eggeskall: http://www.thehealthyhomeeconomist.com/simple-eggshell-tincture-for-acid-reflux/

Han får i seg kraft nesten daglig men jeg tror ikke det holder for å dekke kalsium behøvet?

PP, jeg er evig takknemlig for alt den hjelpen du gir! Nylig har jeg kommet i gang med melkesyregjæring av gulrotter etter å ha lest her at da er det ikke lenger et problem med pektin. Hele familien elsket det, laget med ingefær.

Takk i forveien.

-E

Anonym sa...

Haha, ler meg skakk! Ingen slår PPs humor :-D

Anonym sa...

Britisk/tørr humor!!?? Hm... jeg må vel innrømme at humoren min var en smule britisk og tørr i den perioden jeg slet med nedsatt spyttproduksjon. For å være ærlig tror jeg ikke mitt problem forsvant ved tannkremkutt allikevel - det var nok heller alle de bløte vitsene til min mann som gjorde susen.

Nøtteliten

Anonym sa...

Synes den er relativt britisk og tørr, så det slår meg faktisk at han må lide av munntørrhet - i alle fall i perioder.

Nøtteliten

Anonym sa...

Jeg vet at mange indere - et folkeslag som selv ikke drikker kumelk - forteller at europeere har en slags søt (noen hevder også litt "kvalmende") kroppslukt. Det blir vel på samme måte som vi - før vi selv begynte å bruke hvitløk og sterke kryddere - ofte syntes utlendinger luktet litt "rart" eller "krydderaktig".

Hadde forresten en "utvidet sanseopplevelse" en gang for en del år siden, og fikk virkelig føle hvordan det må være å være bikkje. En fyr hadde overnattet hos meg, og jeg kjørte han hjem samtidig som jeg selv dro på jobb. Da jeg kom hjem fra jobb 8 timer senere kunne jeg plutselig kjenne kroppslukta hans "hengende i lufta" ute på gårdsplassen, og særlig utenfor soveromsvinduet hvor han hadde sovet. Lukta ble sterkere og sterkere etterhvert som jeg kom inn i huset, og inne på rommet hvor han hadde ligget hele natta var den enorm. Det som var virkelig kult var at jeg - med luktesansen - klarte å lukte hva som var hans "egentlige/grunnleggende" kroppslukt, og hva som kom av ting han hadde spist/drukket. Jeg kunne skille ut deler av lukta og identifisere dette som resultat av mat/drikke, og kunne tilogmed lukte hva han hadde drukket og spist, og igjen dermed "strippe ned" lukta for å identifisere hans genuine kroppslukt uavhengig av mat og drikke. Som sagt fikk jeg virkelig føle hvordan det er å være bikkje.

Jeg vet - helt fullstendig "off topic" dette, men måtte bare nevne det :-)

Nøtteliten

Anonym sa...

Tusen takk.

Anonym sa...

Hei PP! Jeg har et lite (stort) problem. Du skjønner, samboeren min har problemer med å holde ut i sengen, noe som kan være frustrende for oss begge. Jeg tenker at hva han spiser har mye med dette å gjøre. Han blir jo litt påvirket av meg, men kostholdet er ganske "vanlig". Han er som de fleste av oss, oppvokst med kjøpefredagstaco, kneipp, margarin og norvegia. Hva bør jeg fokusere på å dytte i ham av matemner? Er noen adaptogener å foretrekke for eksempel?
Hilsen Frustrert

Anonym sa...

Om de skriker når du sier du skal ta den på kan det like gjerne være at den er ok når den blandes med kokosolje, men at de automatisk er negative til den fordi de reagerte tidligere.

Jeg har ofte fått tilbakemeldinger om kløe og svie fra bruk, men dette har alltid bedret seg straks oljen ble blandet i noe.

Om akrylamid –
http://gryhammer.blogspot.com/2012/10/sma-pastinakk-gull-er-lekre-og-spr.html?showComment=1349469101353#c5572050623086834466

Din sønn får ikke autitiske trekk av matvarer, men fordi han har redusert evne til å fordøye disse. Problemet er dermed ikke matvarene, men fordøyelseskapasiteten. Reagerer han på melkeprodukter har han redusert syreproduksjon i magesekken, slik at kasein ikke for-fordøyes før det skal viderefordøyes i tynntarmen. Der skaper det snarere betennelse, akkurat som gluten, heller enn å viderefordøyes. Mer info plus tips –
http://gryhammer.blogspot.com/2012/04/jeg-skal-lre-barnehagen-til-barna-mine_20.html?showComment=1334940921364#c5588829366054485246
http://gryhammer.blogspot.com/2012/04/jeg-skal-lre-barnehagen-til-barna-mine_20.html?showComment=1335018874500#c4271978180627043263
http://gryhammer.blogspot.com/2012/04/jeg-skal-lre-barnehagen-til-barna-mine_20.html?showComment=1335061085214#c4329630444771736207
http://gryhammer.blogspot.com/2012/03/surdeigsbrd-med-brennesle_26.html?showComment=1335833140955#c6750430866525332147

http://senseoflife.blogg.no/1356792765_magnesiumbad_hjelper_.html i kommentar 30.12.2012 kl.19:46 og 11.01.2013 kl.01:36
http://senseoflife.blogg.no/1358376027_krydderbonanza_p_kaps.html i kommentar 27.01.2013 kl.17:48

Kraft inneholder lite kalsium om ikke kraftbeina er smuldret opp, og for å øke nivåene kan man bruke eggeskall i kraften. Men, det må være eggeskall fra høner som er utenfor industridrift da sistnevnte gjerne preparerer skallene med olje eller annet for å gjøre dem lufttette slik at de kan lagres lenge før salg

Har du nylig kommet i gang med melkesyregjæring av gule rotter kan de ikke smake spesielt godt, all den tid melkesyregjæring tar tid hva gjelder utvikling av smaks og aromastoffer, samt nedbryting av uønskede substanser. Gule mus er mindre og gir raskere resultat.

PP

Anonym sa...

Døøøøh! Den var vassen :-)

PP

Anonym sa...

Bra nyheter! Gleder meg til å bestille fra Bakerrebellene! :-)
Også et lite spm til PP: Er det egentlig noe vesentlig (av melke-næringsstoffer, -bakterikulturer osv) jeg ikke får tilført kroppen nå jeg ikke bruker kefir, men spiser godt med upasteurisert smør, rømme, ost og surmelk?
Hilsen Sur Deig

Anonym sa...

Ja, nå som jeg har fått opp spyttproduksjonen i munnen så er det gjerne litt mer vassent det som kommer ut av kjeften. Det er gjerne dette man ser som et resultat av øket spyttproduksjon, jfr. din kommentar vedrørende dette ovenfor. Skulle imidlertid like å redusere spyttproduksjonen til min mann, og dermed øke hans munntørrhet noe, siden jeg foretrekker å le av tørr og britisk humor fremfor bløte amerikanske vitser. Er det noe jeg kan putte i maten hans uten at han merker det som - om mulig - kan spore humoren hans litt mer inn på det britiske?

Nøtteliten

Anonym sa...

Er dette en fin måte å få brukt opp lever som har ligget litt lenge i fryseren? Eventuelt hjerter?

Nøtteliten

Anonym sa...

I følge logikken er det litt mer næringsstoffer i kefir, samt en del mer gjærsopper. Men ikke så mye at det spiller en videre rolle.

PP

Anonym sa...

Mer animalske matemner for mer protein og dyrefett og mettet fett, samt næringsstoffer. Dette for næringsstoffer som bl.a øker energi/stoffskifte, samt testosteron. Har han litt ekstra flesk er dette en god ide å få bort da fettcellene ellers reduserer testosteronnivåene gjennom å omdanne testosteron til østrogen.

Mer protein og animalsk fett og/eller mettet fett øker testosteronproduksjonen, og ellers næringsstoffer som bor, kalium, kalsium, kopper, magnesium, selen, sink og vitamin A, D, E, K2 og de fleste B vitaminer.

Ellers er god og tilstrekkelig søvn en ide, samt å puste hovedsaklig gjennom nesen. Spesielt under høyhoppingen.

PP

Eirin sa...

PP: Det var godt å høre! Da krysser jeg fingrene for at det er noe hun innbiller seg, og at jeg trygt kan beholde kefiren min i kosten.. ;) Takk!

Anonym sa...

Mike and his pregnant wife live on a farm in a rural area in the west of England. No running water, no electricity, etc. One night, Mikes' wife is begins to deliver the baby. The local doctor is there in attendance. "What d'ya want me to do, Doctor?" "Hold the lantern, Mike. Here it comes!" the doctor delivers the child and holds it up for the proud father to see.
"Mike, you're the proud father of a fine strapping boy." "Saints be praised, I..." Before Mike can finish the Doctor interrupts, "Wait a minute. Hold the lantern, Mike." Soon the doctor delivers the next child. "You've a full set now, Mike. A beautiful baby daughter."
"Thanks be to..."
Again the Doctor cuts in, "Hold the lantern, Mike, Hold the lantern!" Soon the Doctor delivers a third child. The doctor
holds up the baby for Mike's inspection.
"Doctor," asks Mike, "Do you think it's the light that's attracting them?"

PP

Eirin sa...

PP: Tusen takk for info! Da er det vel bare å fortsette og spise tradisjonelt og nærende, så helbredes vel dette også :-) Er det noe jeg kan gjøre rent praktisk utenom å spise riktig? Skylle munnen med noe, for eksempel?

Anonym sa...

HAHA! Takk for tørr og britisk. Har tilsatt litt konvensjonell tannkrem i min manns "Natural USDA Organic toothsoap", så får vi se om ikke spyttproduksjonen reduseres såpass at han etterhvert kan servere meg noe lignende. HAHA - yeah, sure :-) ;-)

Nøtteliten

Anonym sa...

Hei Christer og PP;-)

Utrolig bra med baker nyheter. Så her skal det handles til og med i barnehagen til sønnen min, så de kan slutte med det tulle brødet sitt fra bakern blæ blæ. Og mor kan få litt pause innimellom fra bakingen hun sender han med i barnehagen....

En annen ting jeg lurer på, når man ikke for tak i lever, altså det er snakk om okselever,kalv etc...er kyllinglever greit erstatning? Har fått øko kjøtt men slakteren til den bonden jeg brukte klarte da ikke levere innmaten, og det skjer ofte av rare grunner. Men jeg hører flere som sliter med å få tak i altså okselever, øko. Fordi man finner gildes sine okselever som ikke er øko, men er det bedre enn ingenting og? Bonden min har sagt han fra nå av skal skifte slakter og da kan innmaten sikkert skaffes etterhvert, men jeg opplever at flere som sliter. Jeg befinner meg på Rogaland område, opplevde det også i Oslo til tider, men det var ofte muligheter i ny og ne. Så begynne med kjøpte kapsler er det noe? Eventuelt hvilket merke? Hva gjør folk der ute har de lever eller tislkudd?? Kyllinglever for jeg tak i altså, ikke problem der.

En annen ting, følger tradisjonskost og alt basert på Weston Price prinsipper, spiser det som står der etc, tar fiskeleveroljen med buttermilk fra tidsporten, er det nok tilskudd? Også hører jeg folk ta en del magnesium og C vitaminer i disse kommentarfeltene, er det nødvendig? Jeg er ikke perfekt form enda, har en del dotter i ørene før og etter menstruasjon og litt sånn tungt hode rett og slett svimmel tendenser hvis jeg reiser meg fort, har hatt ofte lav blodtrykk i livet mitt. Og generelt ofte bekkenløsning, har somregel vondt i bekkenpartiet og ut beina. Noe jeg tror må til kiropraktor med for å fikse ett eller annet som er kjevt.
Men jeg er en utålmodig sjel så kanskje etterhvert alt dette blir bedre, har jo gått på denne kosten i halvt år ca, men har liksom ikke vært super usunn før det, men alle er jo usunne med norske myndighetens anbefalinger etc. Men jeg holdt meg til øko produkter før så noe fordel.

Ellers veldig glad å finne mange likesinnede her og en som PP som er så utrolig unik ressurs for denne merkelige verdenen vi lever i.

På forhånd takk!

B

Anonym sa...

Kjære Christer og PP!

Takk for en flott og informativ blogg!
Jeg begynte med tradisjokost i september. Rett etter det fikk jeg brystkreft (liten kul som allerede er fjernet) som jeg nå skal behandles for med cellegift og deretter stråling. Siden jeg hadde kreft i leveren som liten baby, var det med et svært tung hjerte jeg takket ja til cellegift denne gangen også. Jeg føler dette er noe jeg må gjøre fordi jeg er alene med en sønn om elsker mammaen sin og som er like elsket av meg. I mange år har jeg tenkt alternativt, så det var en tøff prosess å si ja til cellegiften.

Mitt spørsmål er da, hva kan jeg gjøre for å tåle cellegift (og stråling) best mulig? Er upasteurisert skummelt :)når man går på cellegift? Og hva bør jeg passe på å få i meg i denne tiden? Foreløpig har jeg ikke kommet til kefir, kambutcha og rå lever enda. Men jeg er i god gang med yoghurt, surkål, surdeig, kvass, kyllinglever, gelantin og kraftkoking.

Jeg har brukt kosttilskudd i flere år.Jeg ser jo at dere mener at dette ikke er nødvendig når man driver med tradisjonskost, men er det noe jeg bør ta i min situasjon allikevel?

En annen ting som jeg også bruker er Kangenvann. Det går ut på at man skal drikke høyere ph enn vi vanligvis får i oss via vanlig vann. Dere kjenner kanskje til dette? Meninger?

Litt mer bakgrunnsinfo trenger du kanskje? Jeg innser at jeg ikke har lagt inn mange detaljer her, men si i fra så kan jeg gi mer info (gjerne på epost).

Til slutt vil jeg også spørre om dere har en mening om progesteronbehandling (krem som smøres inn). Har fått innspill om at ubalanse mellom østrogenproduksjon og progesteron kan skape kreftsvulser.

Deres råd er svært verdifulle!

Beste hilsen fra Anette

Anonym sa...

Jeg hjelper mennesker som hjelper seg selv, ikke skader seg selv. Og du forveksler uvitenhet og frykt med kjærlighet, da det på ingen måter er sistnevnte som gjør at du er selvdestruktiv nok til å velge kjemoterapi.

Om kjemoterapi –
http://liveneshage.blogspot.com/2013/08/ostekrisen.html?showComment=1379375884562#c4211297108515000222

Ingen kvinner har noensinne dødd av brystkreft. Ikke en eneste kvinne! Det man dør av er kjemoterapi eller stråling, og da heter det alltid at det var kreften som var dødsårsak. De vanligste argumentene er at kreften var kommet for langt, kreften vant, kreften var for aggressiv og liknende sludder. Det er en myte at svulstceller sprer seg, da det dokumenterte faktum er at når man finner svulstutvikling i ett organ/kroppsvev, så er der som regel alltid svulstutvikling i tilknyttede eller liknende organer/vev. At celler med feil genetisk informasjon skal kunne spre seg i kroppen er ren idioti, og verken dokumentert eller i det hele tatt mulig.

Er du faktisk glad i barnet ditt lar du være, og heller spiser deg frisk. Kosttilskudd er ikke nødvendig på tradisjonskost, og er i 9 av 10 tilfeller syntetiske næringsstoffer som ikke virker som de naturlige de etterlikner, og ofte enten er konkret giftige eller i alle fall forhindrer at de naturlige versjonene får virke i kroppen. Dette fordi de syntetiske etterlikningene opptar reseptorer ment for de naturlige næringsstoffene. Å bruke kosttilskudd er derfor å bidra til helseproblemer, ikke forebygge dem.

Kangevann er et svindelprodukt basert på bløffen om ar basisk drikke eller basiske matemner påvirker syre/basebalansen i kroppen. Det er i hovedsak næringsstoffer og koenzymer som regulerer ph-balansen i kroppen, og disse næringsstoffene får man gjennom næringsrik mat og drikke, ikke vann.

Om syre/basebløffen –
http://www.healingnaturallybybee.com/articles/acid1.php
http://www.healingnaturallybybee.com/articles/menu5_1.php
http://www.intelihealth.com/IH/ihtIH/c/35320/35327/465747.html?d=dmtHMSContent
http://nourishedmagazine.com.au/blog/articles/the-acid-alkaline-theory
http://metabolichealing.com/education/articles/acid-and-alkaline-nutrition-shattering-the-myths/
http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/DSH/coral2.html
http://www.alkaline-alkaline.com/AcidAlkaline.pdf
http://www.naturodoc.com/library/lifestyle/umeboshi_vinegar.htm

Bla nedover siden til THE ACID-ALKALINE THEORY -
http://www.westonaprice.org/basics/the-right-price
http://www.oralchelation.com/faq/answers75.htm

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1359/jbmr.090515/abstract;jsessionid=75C42459121ACC6025D6740A6FEA84D3.d02t04
http://www.nutritionj.com/content/8/1/41
http://www.nutritionj.com/content/10/1/41

Forhøyet østrogen og/eller prolaktinnivå kan fremme abnorm celledannelse, som videre kan danne svulster. Men dette skyldes ikke mangel på progesteron i seg selv, men næringsstoffer som fremmer østrogendominans. Vil du balansere hormonene dine, så gir du kroppen de næringsstoffer den trenger for å ordne dette selv, heller enn å gripe inn i en eksisterende kjemisk ubalanse med progesterontilskudd. Spør deg selv, om du har forhøyet østrogennivå, om hvorfor du har det, og gjør noe med årsaken(e), heller enn å bekjempe virkningen(e).

PP

Anonym sa...

Hønselever er ok om den ikke kommer fra industrihøns, da slike lever hele livene sine på industrifor og kjemikalier. All lever er ellers helt ok næringsmessig sett. Fatland på jæren har sikkert mange godbiter til deg hva gjelder innmat.

Produktet du oppgir inneholder smørfett/olje, ikke kjernemelk (buttermilk). Kjernemelk er vannet som blir igjen når du kjerner smør.

Da magnesium er en del av over 350 enzymer og koenzymer i kroppen er ekstra magnesium er god ide når man er i ubalanse. Vitamin C er, som du ser om du faktisk leser kommentaren, verdiløst i annet enn svært små mengder du allikevel får i deg via tradisjonelt tilberedte animalske matemner. Eller helt rå animalske matemner.

Dotter i ørene og svimmelhet når du reiser deg (ortostatisk hypotensjon) kan begge har lavt blodtrykk som fellesnevner. Og da lavt blodtrykk forårsaket av for lave aldosteronnivåer og/eller for høye østrogennivåer. Mer protein i kosten, samt B vitaminer og salt vil øke blodtrykket inntil normalt nivå.

Bekkenproblemet ditt bør nok ordnes av kiropraktor eller osteopat, og deretter bør du selv trene mage/ryggmuskler, samt praktisere såkalte Kegel-øvelser for å stramme levator ani, slik at bekkenet ditt holdes i naturlig stilling av muskler og bindevev.

PP

Anonym sa...

Tygg på ting og tang, da dette fremmer økt spyttproduksjon. Det samme gjelder sur/syrlig mat og drikke.

Nøtteliten; hva med å kjøpe f.eks DVD av Victorias secret og la din mann sitte og se på og sikle til dette minst 1 gang til dagen?

PP

Anonym sa...

Nå var det snakk om et ønske om øket munntørrhet her, og ikke ytterligere sikling. Spørs om det er to toppturer på hjemmebane som har medført denne siklende, amerikanske humoren ... Ahrg - dette kostholdet ditt, PP ;-) Forresten må jeg minne deg om at det var henholdvsis tørr og bløt humor vi snakket om her, og ikke sex. Det er som jeg sier, du er relativt sexfiksert om dagen.

Nøtteliten

Anonym sa...

Kattene mine har droppet grillingen, og heller satt i gang et fermenteringsprosjekt med mus. Men de er ikke gule. Bare nevner det. Sånn for å sjekke hukommelsen ...

Nøtteliten

Anonym sa...

Hei PP,

takk for svar.

Liker dine innspill om kangen, hormoner og kosttilskudd.

Jeg regnet med at du var mot cellegift ut i fra det jeg har lest av deg tidligere. Det er vel ingen tvil om at cellegift er skadelig i større eller mindre grad. Og tanken på det er ingen fristende løsning for noen som tross alt velger å gå den veien. Heller ikke meg. Tror du virkelig at jeg ønsker å skade meg selv hvis jeg velger cellegift? Jeg skjønner at du kan ha det synspunktet når du er så i mot det. Men det er trist du slår tilbake så hardt når jeg ber om hjelp og gode råd for å tåle dette best mulig. (Men at du allikevel velger å svare på de andre spørsmålene setter jeg pris på.) Du sier at jeg er uvitende, og ja, det er mulig du har rett i det, det er derfor jeg forsøker best mulig å skaffe meg kunnskap i denne tiden. Det er ikke av frykt, men det sterke ønsket om å leve faktisk. Det finnes ingen absolutter eller garantier her i verden, og tviler på at du kan garantere meg at hvis jeg går på tradisjonskost, vil jeg overleve - og det uten spredning. Eller har du statistikk på dette som kan overbevise meg?

Beste hilsen
Anette

Anonym sa...

Som sagt så er det en myte at kreft sprer seg, og enhver som faktisk kjenner til hvordan kreft utvikler seg er klar over dette.

Og du vrir på det jeg sier og mine hensikter med dette, da jeg ikke er for eller i mot cellegift, men viser deg hva vitenskapen faktisk sier om cellegift. Det er ikke mitt synspunkt at cellegift er livsfarlig, men hva vitenskapen faktisk sier. Legevitenskapen, styrt av legemiddelindustrien sier noe annet, men alle argumenter er for lengst plukket fra hverandre av ærlige forskere som ikke lar seg styre av økonomiske hensyn.

Jeg slo heller ikke tilbake på deg, som du sier, men påpeker at bare dumme/uvitende og/eller selvdestruktive mennesker drevet av frykt og indoktrinering gjør seg selv så vondt. Du kan vri på argumentet ditt så mye du vil, men du kommer ikke utenom at de egentlige følelsene bak valget ditt er frykt og uvitenhet. Ønske om å leve er det ikke fordi du overhodet ikke har noen garanti for å overleve. Vi snakker om mange, varige, og alvorlige skader, samt nærmest 100% garanti for ny kreftuvikling innen 5 år. Søk på dangers of chemotherapy så får du mer info.

Med uvitenhet så sikter jeg til hvor farlig kjemoterapi er, samt hvor enkelt det er å spise seg frisk fra alle typer kreft med næringsrik mat og drikke. Jeg vet dette fordi jeg spesialiserte meg på kreft og ernæring etter at jeg følte meg ferdig med atferdsproblemer og ernæring.

Gir du kroppen din de næringsstoffer som trenges for å avgifte eventuelle kjemikalier, stoppe betennelser, normalisere hormonell og neurotransmitterbalanse, samt enten snu kreftcellene tilbake til normale celler, eller å programmere dem til selvdød/apotose, så er du faktisk garantert et liv uten kreft. Jeg garanterer ikke; et næringsrikt, naturlig kosthold gjør!

Statistikker på min versjon av tradisjonskost og kreft finnes ikke, kun mine egne erfaringer med en rekke pasienter opp gjennom åra. Men statistikker og forskning finnes på en rekke næringsstoffer du bare, eller hovedsaklig bare får via animalske matemner. Et av mange eksempler –
http://wholehealthsource.blogspot.no/2009/12/butyric-acid-ancient-controller-of.html
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/030698778590043X
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0024320580903975
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408699891274200
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10890033
http://www.ajcn.org/content/80/3/550.full#ref-73
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11724360
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8205551
http://huntgatherlove.com/content/human-colon-evolution-part-4-secrets-butyrate
http://www.mwt.net/~drbrewer/FreeButyAcid_Can.htm
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/030698778590043X
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3251809/
http://meridianvalleylab.com/other-tests/analytical-chemistry-department/butyrate-determination-and-colon-cancer/
http://bloodjournal.hematologylibrary.org/content/95/7/2391.full.html
http://journals.cambridge.org/download.php?file=%2FPNS%2FPNS55_03%2FS0029665196000353a.pdf&code=a1f0c78a2b5898cb533e435a6523a1b7
http://www.ajcn.org/content/80/3/550.full
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2950926/

Anonym sa...

Brystkreft –
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12233821
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9375027

The histone deacetylase inhibitor sodium butyrate induces breast cancer cell apoptosis through diverse cytotoxic actions including glutathione depletion and oxidative stress; International Journal of Oncology, 2004 Dec; 25(6): 1701-11.
Bcl-2 expression regulates sodium butyrate-induced apoptosis in human MCF-7 breast cancer cells; Cell Growth Differ; 1996 Mar; 7(3):311-8.
Anti-cancer effects of butyrate: use of micro-array technology to investigate mechanisms; Proceedings of the Nutrition Society (2003), 62, 197-115.
Butyrate Therapy for Poorly Differentiated Breast Cancer; Life Sciences & Biotechnology Update, Dec, 2000.
A novel role of sodium butyrate in cancer-associated aromatase promoter I.3 and II by disrupting a transcriptional complex in breast adipose fibroblasts, J. Biol. Chem, 10.1074/jbc.M508498200, Nov, 2005.

På samme måte er det gjennomdokumentert at også melkesyre (fra matemner og drikke) reverserer kreftceller tilbake til normale celler gjennom å regulere kreftcellenes genetiske informasjon. Søk på Otto Warburg og/eller Johannes kuhl for mer info og forskning. De fleste andre næringsstoffer som helbreder kreft gjør dette gjennom å enten snu kreftceller tilbake til normale celler, eller ved å få kreftcellene til å begå programmert selvmord/apotose, eller ved å tvinge kreftcellene til å ”puste/bruke oksygen,” eller de reverserer skader i gener og celler pga kreftcellenes produkter. Kunnskapen er der for alle som søker den, og ikke lar seg fange av frykt og uvitenhet til å begå selvdestruktive handlinger i legemiddelindustriens regi.

PP

Anonym sa...

Kutt ut å kalle meg sexfiksert pga humoren min. Ikke tillegg meg egenskaper jeg ikke innehar. Og hva gjelder forslaget mitt så sier det seg selv at jo mer sikling, desto større sjanse for munntørrhet etter at alt siklet er oppbrukt. Enkel logikk. Tenk litt før du svarer på mine kommentarer, så rekker du kanskje å skjønne humoren min.

Og hvorfor mener du at du har rett til å minne meg på at dette dreier seg om humor, og ikke sex, all den tid du selv kom med ønske om reduksjon av spyttproduksjonen til din mann? Jeg svarte jo nettopp med humor, samtidig som jeg besvarte ønsket ditt. Ser du sex i ting jeg skriver som jeg ikkes elv legger sex i er det ikke meg som er sexfiksert.

PP

Anonym sa...

The efficacy of surgical treatment of breast –
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8951803

The Efficacy of Cancer Surgery -
http://www.whale.to/cancer/benjamin4.html

The Efficacy of Chemotherapy for Cancer –
http://www.ciss.org.au/documents/chemo2.html

Myten om at kreft sprer seg (metastaserer) –
http://germannewmedicine.ca/documents/metastasis_theory.html
http://www.whale.to/cancer/benjamin1.html

PP

Anonym sa...

Jeg burde selvsagt ha sjekket litt siklefakta, og ikke bare ta det for gitt at menns sikling tilsvarer hundenes - hvor en hund aldri ser ut til å stanse sin sikling når den først har startet. Tror jeg setter meg litt oppe i toppen av dette treet her, jeg - pusser halen min litt, knekker noen nøtter og gjør sånne ting som ekorn vanligvis gjør et par måneders tid ...

Sier meg skyldig i noldushumor, og legger ellers merke til at vi begge er fullt klar over at "Victorias secret" er mer enn en undertøyskolleksjon. Men ikke dermed sagt at man spiser oppdrettsfisk selvom man meget vel vet hva det er og hva det innebærer.

God helg, PP. Du vet jeg elsker deg :-)

Nøtteliten

Anonym sa...

Hei PP
Har du noen tips til meg? Har holdt på med å tilnærme meg tradisjonskost ett års tid nå. Det er ikke alt jeg får tak i og ikke alt jeg klarer å få til. Har brukt gelatin flere ss om dagen og har hatt god effekt av det. Men det var først etter å ha brukt det 3/4 år at jeg begynte å se på neglene mine at de ble sterkere og lengre. Like etter dette begynte neglene å få vertikale riller fra roten og utover til negletuppen. I tillegg har jeg fått veldig kløe i hodebunnen. Jeg vet ikke hva som er annet nå enn tidligere annet enn at jeg er litt mer stresset. Har du noen råd?
Hilsen Negelsprett

Anonym sa...

Rillene og kløen indikerer enten mangel på vitamin A eller et eller flere B vitaminer.

PP

Anonym sa...

Takk for svar. Når jeg tenker meg om kom det etterat jeg begynte å spise rå lever hver dag, så kan kanskje bare være en helbredsreaksjon?
Hilsen Negelsprett

Eirin sa...

Er alt av kjøtt og fisk trygt å spise helt rått (som i sashimi og carpaccio), så sant kjøttet kommer fra beitefora dyr/vilt og fisken er villfanget?

Anonym sa...

Det er mulig, og da midlertidig, ettersom du får mer enn nok av nevnte vitaminer via lever. En annen mulighet er mangel på næringsstoffer som er nødvendige for vitaminenes opptak og aktiviteter i kroppen, så som sink og vitaminene D og K2 for vitamin A's del, og hovedsaklig magnesium for B vitaminenes del.

PP

Anonym sa...

Ja, og uansett om kjøttet er fra dyr på beite eller ikke. Det er mer viktig at kjøttet er behandlet riktig og ikke lagret for lenge, enn hvorvidt det er vanlig eller fra dyr på beite. PÅ den måten at selv vanlig kjøtt er bedre en intet kjøtt.

For fisk sin del er villfanget et must da fettprofilen til oppdrettsfisk er feil, og fisken som regel syk. I oppdrettsfisk er der også mye kjemikalier fra foret, især Monsanto's ekstremt helseskadelige BHA, BHT og ethoxyquin.

PP

Anonym sa...

Da regner jeg med det er midlertidig da fermentert tran, magnesiumolje, upasteurisert smør, sjømat, egg og rødt kjøtt står på menyen. Takk for svar.

Anonym sa...

Vil bare si at mine barn synes også at magnesiumoljen svir/klør innimellom og det synes jeg og. Det er som oftest når jeg har for lite kokosolje. Dvs kuttet litt ned på antall spray til ungene og nå synes de det er greit. Hilsen Sanne

Anonym sa...

Når vi er inne på sjømat PP,
Hva sier seriøs forsking om oppdretts østers? Jeg spiser endel østers om dagen, men ser at de jeg kjøper på fisketorget her i Stavanger kommer fra noe slags oppdretts anlegg i frankrike:/ Bør jeg kutte ut disse, eller blir det ikke samme med østers som med fisk? Sliter med og finne info på dette:S
Ellers hvor farlig er det og spise rå kamskjell når en ikke har optimal magesyre produksjon enda? Jeg leste du skrev at det er en form for antinærings stoff i slike rå, men sliter med og finne ut hvor potent dette er?

Roger

Eirin sa...

Det var gode nyheter :-) Takk for svar!

sunni sa...

For noen herlige nyheter, Christer! Gleder meg veldig til å handle fra Bakerrebellene :D Masse lykke til =))

Anonym sa...

Jeg har ikke lest noe om oppdrettsøsters, men regner med at der er som med all annen oppdrett, på den måten at man bruker billigst mulig for, full av unaturlige matemner og kjemikalier.

Rå kamskjell er ikke helseskadelige, men har man redusert syreproduksjon vil mye av næriongsstoffene ikke brytes skikkelig ned. Og eventuelt ende opp i blodet eller lage problemer i tarmen.

Antinæringsstoffet i sjømat er tiaminase, som gjør vitamin B1/tiamin utilgjengelig for kroppen.

PP

Anonym sa...

Går helt fint, men lukt på matemnene først slik at de ikke ender med å gi usmak i kraften. Da vil ikke kraften være med deg, og imperiet kommer til å banke deg.

PP

Anonym sa...

Gaften, PP, jeg spør på vegne av en bekjent da vedkommende er litt oppi åra og ikke helt klarer å følge med på alt det teoretiske jeg har nevnt, men likevel har begynt med tradisjonskost for en stund siden via råd fra meg, igjen via infoskriv her fra deg. har allerede kunne kuttet ut nexium og blodtrykksmedisiner pga maten og det gleder meg jo veldig, men personen er fortsatt på marevan for dette tykke blodet som jeg har lurt på tidligere da, dog i svært liten dose nå, men likevel, og jeg ønsker så inderlig at denne kunnet kommet seg helt av disse også nå og bli helt medisinfri og frisk og rask mot sine eldre dager. måles hver 14dag eller slikt noe tror jeg, og at dosene er blitt mer og mer redusert, men veldig smått, vet at vedkommede nå spiser upast oster, upast smør, kefir, torskeleverkapsler, noe innmat,( kunne nok ha vært mer) animalsk fett, egg, kuttet ut alt av planteoljer og lager maten fra bunnen av, lager kraft i perioder og tar gelatin jevnlig, har økt krydderinntaket, bruker kun uraffinert salt, magnesium på spray/epsombad noen ganger i uka, tar noen spiseskjeer kokosolje om dagen, spiser minimalt med sukker av noe slag, ingen korn, men spiser sjelden noen form for fisk. soler seg nok ikke hyppig i sommerhalvåret. Er det noe i det at D vitamin og Omega 3 er bra for å regulere blodtettheten/tynne blodet ( siden man ofte blir bedt å å slutte med f.eks Dvitamin og omega3 tilskudd 2 uker før en operasjon for eksempel) Hva kan vedkommende mer gjøre/ernære seg med for å fortgang på denne prosessen for å komme seg av marevan fullstendig ? Mer vitamin D og omega 3 ? Mer innmat for B12 ? E vitamin ? Annet ? Tenkte også at mer kalium er viktig å få i seg da, er det noe i det ?
Synes forøvrig at 'annenhver eldre' som jeg leser/hører om for tida er på blodfortynnende medisiner, Dette virker som et stort problem for mange eldre og såklart et stort inntektsinnbringende medikament for pillepusherne da. Marianne

Anonym sa...

Mer protein (for bl.a aminosyrer som glycin, karnosin og taurin), mer magnesium, natrium og sink, mer B vitaminer, samt vitamin D, E og K2 normaliserer blodets viskositet. Det samme gjør glykosaminoglykanet glukosamin, og varmende kryddere.

Marevan/warfarin var opprinnelig rotte- og musegift, og brukes fremdeles som dette. Medikamentet tapper kroppen for vitamin K2, og gjør dermed vitaminene A og D delvis ubrukelige. Medikamentet er en sikker garanti for for tidlig død. Og før døden, forkalkninger i hele kroppen samtidig som skjelettet blir skjørt/osteoporose.

Fiskeoljer tynner ut blodet, men da gjennom å forstyrre vitamin K’s funksjoner, slik at fiskefett for blodfortynning eller hjerteproblemer aldri er anbefalt utover det som finnes i kosten, samt via fiskeleverolje.

Mer rødt kjøtt er lurt å legge til, samt litt karbohydrater til hvert måltid for å unngå blodsukkerfall og stressreaksjon. Innmat, spesielt hjerte, vil få fortgang på helbredsprosessen.

Kalium; ikke ut over det som allikevel finnes i de matemner han spiser.

Tykt blod er bare sjelden et helseproblem, men har blitt gjort til et omfattende for å skape marked for blodfortynnende medikamenter.

PP

Anonym sa...

Tusen takk for svar, skal overbringes.
Bare lurer på dette med vitamin E da som vedkommede kanskje får i seg for lite av ? Hvilke matemner kan du i såfall anbefale her i tillegg da for vitamin E? Er f.eks et par egg dagen nok til å dekke dagsbehovet ?
Ang hjerte, må dette være tørket osv - er det noe taurin igjen å snakke om, om man f.eks lettsteker hjerter i stekepanne ? Blodfortynnende medisiner, slike medisiner bør vel seponeres som det kalles? Marianne

Anonym sa...

Til Christer,
Takk for kefirkorn. Da jeg ikke har tilgang på melk rett fra kua, tilsatte jeg H-melk til kefirkornene og lot dette stå i 3 dager. Skal det virkelig lukte og smake oppkast, eller har jeg gjort noe galt? Tok ca 1 ss av kefiren og fikk vondt i magen med en gang (går på gluten-og laktosefri diett pga kollagen kolitt).

Dermed kastet jeg første ladning, hadde kornene over i nytt Norgesglass og helte 5 dl H-melk over, og satser på at den nye ladningen blir mer vellykket.

Har du noen teori om hvorfor den første ladningen luktet oppkast? Lot jeg den stå for lang eller for kort tid?
På forhånd takk for svar.
Berit

Anonym sa...

Min datter har nå fått øreverk. Jeg regner med at det var pga for mye fermenterte gule røtter (ha ha!) eller pga oppgradering. Uansett blir jeg veldig takknemlig hvis det finnes noe råd for lindring av det og/eller rask tilbakegang.

-E

Anonym sa...

Om kefirkornene var tørket eller frosset skal de først gjennom en oppvåkningsprosess hvor du har dem i litt melk som du skifter ca. 3-5 ganger i 1-3 døgn inntil de lager normal kefir som ikke lukter eller smaker vondt. Info –
https://www.google.no/search?q=kefir+grain+reactivate&hl=no&gbv=1&nfpr=&spell=1

Kefir, som surmelk, har en eim av fjøs synes jeg, men skal ikke lukte oppkast. Kun surt/syrlig.

Du bør nok helst bruke upasteurisert melk all den tid du har kolitt.

PP

Anonym sa...

Øreverk i barn har nesten alltid med ubalanse i tarmen å gjøre, slik at enhver forandring i tarmen til det bedre til påvirke sammensetningen av bakterier i bl.a øret. Om gulrøttene ikke har gjæret mer enn dager eller noen uker er de ikke ferdige, da melkesyregjærede grønnsaker skal stå minst noen måneder for å oppnå riktig konsistens, smak og aroma.

Kokosolje, saltoppløsning, eller hvitløksfedd direkte i øret er tips for betennelsen, samt mer vitamin A og D, samt selen enn vanlig inntil den er over.

PP

Anonym sa...

Heller deponeres enn seponeres, og da via å tvinge legene til å bruke dem selv.

All innmat og animalsk mat med fett er ok kilde til vitamin E, så vel som kokosolje og/eller rød palmeolje. Eggeplommer også, samt fiskeleverolje

Jo mindre varmebehandlet hjertet er, desto mer inntakt taurin, men det vil nok være tilstrekkelig igjen etter lett steking. Problemet er imidlertid at hjertet er seigt, slik at lettsteking antakelig ikke påvirker konsistensen videre.

PP

Anonym sa...

Tusen takk PP!

Vi har nylig introdusert saft/jus med litt salt og sukker som jeg har lest her anbefales. Hun har drikket veldig mye av det. Også har begynt med litt tidsport smør tatt samtidig med Green Pastures fiskeleverolje hverdag til frokost.

Mener du da at de positive forandringene i kostholdet som vi har nylig tatt kan nå ha ført til oppgraderinger og de "sykdoms" symptomene? Eller er det slik at ved å gi gulrøtter som ikke var fulstendig gjæret at det kunne ha forårsaket plaggene?

Gulrøttene har bare gjæret i noen dager. Da ble de satt i kjøleskapet og vi begynte å spise det. Mener du at de burde stå på benken i noen måneder eller i kjøleskapet? Jeg har lest at man skulle ha dem på benken frem til de slutter å bobble, da skulle man ta det inni kjøleskapet og spise de.

Hun har ikke matlyst nå, så det blir vanskelig med ekstra næring. Har også malt tempen og det er 38.8 C og nå har hun sovnet.

Stor klem til deg PP.

-EAnonym sa...

De vanligste årsakene til ørebetennelser i barn, især langvarige eller gjentatte, er næringsmangel og/eller forandring av ph og bakterieflora i tarmene, hvilket fører til forandring av bakteriefloraen i hele, eller deler av, resten av kroppen. Da inkludert kroppsåpninger. Søker du på f.eks ear inflammation probiotics eller glue ear probiotics får du litt info.

Jeg antar derfor at det er virkning av konsum av mat/drikke med bakterier eller substanser som påvirker bakteriefloraen, som er årsaken.

Alternativt har det økte næringsinntaket satt i gang omstruktureringsreaksjon i ben og brusk som utgjør selve øregangen, inkludert membranene/slimhinnene, trommehinnene, og nervene, etc.

I følge mye forskning er det, utover forandringer i tarmfloraen, også såkalte allergier og intoleranser involvert som årsaksfaktorer hva gjelder ørebetennelser. Men, dette er et mellomstadium mellom næringsmangel eller ph og mikrofloraforandring og selve betennelsen. Såkalt allergi eller intoleranse er mao ikke sykdomsårsaker eller sykdommer i seg selv, men virkninger av f.eks redusert syreproduksjon i magen, betennelser og/eller enzymsvikt i tarmen, eller av næringsmangel som fører til redusert eller manglende produksjon av nødvendige enzymer som fordøyer eller avgifter/bryter ned de såkalte allergenene eller substansene man tilsynelatende ikke tolererer.

Grønnsaker som melkesyregjæres skal stå i noen dager i romtemperatur, og deretter settes kjølig. Evt i kjøleskap. Men, som med spekede matemner så fortsetter prosessen i månedsvis, hvor matemnene brytes ned og ymse næringsstoffer og smaks og aromastoffer frigjøres inntil vi får den smaksopplevelsen vi forbinder med det ferdige produktet. Tenk deg forksjellen mellom ferskt kål og det ferdige produktet surkål, så får du en ide. For gulrøtters del så skal de ha blitt myke, men når du spiser dem er opp til deg og hva du foretrekker smaksmessig sett.

Apropos matlyst/ekstra næring, husk at mye næring tas opp via huden. Upasteurisert melk/fløte/rømme/smør, kokosolje og magnesiumolje f.eks gnidd inn i huden vil bidra til økt næringsnivå, da en god del av næringsstoffene vil tas opp i direkte i blodet på denne måten.

PP

Anonym sa...

hehe, ja det burde deponeres slik at de kan eksporteres (til Tvangspillespisingslandet) Takker :-)

Anonym sa...

Hei PP!

Datteren min klarte seg utmerket. Hun hadde feber mestparten av natten og våknet flere ganger. Når hun føler seg dårlig så liker hun å dusje så det gjorde hun. Når hun våknet i morges så hadde hun fortsatt litt forhøyet temp men hadde lyst til å gjøre leksene og gå på skolen!

Må fermenterte gulrøtter bli myke for å sikre at de ikke lenger har pektin eller vil noen dager på benken også noen dager i kjøleskap bli nok for å sikre at pektinen er bryttet ned?

Det var kjempesmart å smøre henne med diverse næringsemner for å øke næringen. Takk for den flott tips! Det gjorde jeg mens hun sov.

Jeg har lyst til å kunne lage mer tradisjonell mat. Nå har vi en tørkemaskin så vi lager både jerkey og pemmican. Jeg vil gjerne kunne lage røykt, gravet, og raket kjøtt/fisk. Bor i rekkehus så har begrenset muligheter. Kan jeg ha røykovn i hagen på mitt rekkehus tro? :)

Vi har utebod men det er snart iskaldt der så jeg tror det ikke passer nå å henge spkekemat som lammelår der på denne tiden av året?

Vi har en kraftig kjøttkvern og vil gjerne kom i gang med laging av pølser men er det ok mat?

Takk at du er så hyggelig og deler med oss!

-E

Anonym sa...

Jeg har ingen forskningsartikler å slå i bordet med, men utfra det jeg har lest, så brukes verken fòr eller medisiner i dyrking av østers (hverfall ikke i Norge). Ikke blåskjell heller (som er noe av det beste jeg vet, men som i butikkene alltid er oppdrettet, og som var grunnen til at jeg sjekket det ut). De lever av alger og planteplankton og andre partikler i vannet. Oppdrett av blåskjell regnes i tillegg av Bellona for å være miljø- og ressursvennlig matproduksjon. Så jeg har i god tro mesket med meg diverse skjell, oppdrett eller ei, og tenkt at det er bra.

Ellen

Anonym sa...

Christer, har du prøvd å lage surdeigs- potetlefser?

Ellen

Christer sa...

Nei det har jeg ikke, har aldri vært noe særlig på lefser :)

Anonym sa...

PP, når det gjelder det med kalsium og synergist/opptak med D vitamin; jeg spiser en god del matvarer med kalsium for tiden,mengder med ost, en god del kefir, kraft, men tar da bare to kapsler med GP skatelever daglig, ingen fet fisk, lite sydensol i sikte å skryte av her sør for Sinsenkrysset om dagen :-)
Hva gjelder da, bør man øke D-vitamin inntaket når kalsiuminntaket økes betraktelig ? Marianne

Kristine sa...

Hei PP. Jeg har lest innleggene om tenner og magnesium tidligere her inne. Er denne fra iherb ok å bruke i munnskyllevann? http://www.iherb.com/Health-and-Wisdom-Inc-Magnesium-Oil-12-fl-oz-355-ml/34289 Takk for hjelp!

Anonym sa...

Å dusje eller ta et varmt bad er alltid lurt ved feber, da dette hjelper med å kjøle kroppen

Gulrøttene trenger ikke å bli myke først, da 3-5 dagers gjæring skal være nok til å bryte ned pektinet.

Angående røykeovner så kan du både mure opp en selv, eller du kan skaffe deg et røykeskap som det som beskrives her –
http://gryhammer.blogspot.no/2012/10/drmmer-du-om-ryke-din-egen-laks-eller.html

Utebod skal nok gå bra til speking så lenge matemnene ikke fryser.

Pølser er god og næringsrik mat så lenge de lages med skikkelige matemner og konserveres på tradisjonelle måter.

PP

Anonym sa...

Hvorfor spør du om et iherbprodukt i Christers blogg, all den tid han har magnesiumolje selv?

PP

Anonym sa...

Spiser du innmat eller upasteurisert smør, fløte eller rømme (melkefett mao) eller egg fra høns som får insekter og meitemarker, etc så får du vitamin D fra disse matemnene også. Samme med smult fra griser som ikke får industrigriseri, blod og dyrefett. Øker du vitamin D må du samtidig øke nivåene av vitamin A og K2

PP

Anonym sa...

Godt spørsmål, men jeg har allerede denne oljen i skapet. Og den blir svært lite brukt. Skjønner det er feil sted å spørre.

Anonym sa...

Sånn innimellom halepuss og nøtteknekking ... Hvor små må biter av rå lever være for at fordøyelsessystemet skal kunne håndtere det uten tygging? Eventuelt, hvor store kan de være? Jeg tenkte å prøve teknikken med å klippe opp levra, og la den "gli ned" uten å tygge. Men er usikker på hvor store biter kroppen kan håndtere utygget.

Nøtteliten

Christer sa...

Meg bekjent er Zechsteinsoljen den beste som fins, og mye annet er rene svindelen. Har ikke sjekket hele marekdet, men min misnøye med iHerb som leverandør av noe som helst har vært skrevet om før. Eierene av firmaet er skjulte, dvs han som er opplyst som eier fins tilsynelatende ikke, samt at man ikke kjenner historien til produktene som er gjemt bak private labels. Sum summarum så er ikke iHerb til å stole på når de så tydelig skjuler sine spor. Vil aldri anbefale noen å kjøpe noe fra dette firmaet, som også prøver å oppnå monopol på "helsekost", og det betyr utnyttelse av leverandører og føring av forbruker bak lyset, og at foretak som meg og lignende sliter iom at de presser prisene ned til ett nivå som ikke man kan konkurrere på. Jeg vet at mange av mine lesere handler hos iHerb, men det ville jeg som sagt ikke gjort da det er tydelig at det er industrien og dens ønsker som støttes ved å gi dem penger. Jeg satser på kvalitet på råvarebe og gjennomsiktighet i hva bedriften driver med, jeg stoler ikke på noen firma som skjuler sine spor, eller gjemmer sannheten om produktene de selger. Sier det igjen, iHerb er inget bra foretak selv om de tilsynelatenede serverer det forbruker vil ha. Jeg er opptatt av hvor råvarene kommer fra og hvordan de kom fra A til B, og Zechstein magnesiumolje er den reneste som fins, og holder også det den lover med mengde opptakbart magnesium i oljen.

http://www.ancient-minerals.com/products/zechstein-pure-magnesium-oil/

Helt enig med PP, vil ikke ha noe reklame for iHerb, eller noen som helst omtale om dem annet enn negativt hver gang de kommer på banen i kommentarfeltet. Jeg er ikke i mot konkurranse, men jeg er i mot skitten konkurranse og uærlighet.

Anonym sa...

Ja, ok, takk, jeg spiser ikke rømme/fløte (ikke tilgang, kun kefir fra bio-melk) og ikke heldig-gris (ikke tilgang til slik gris som får ordentlig fôr), og heller ikke egg fra høner som får innsekter (ikke tilgang, kun øko-egg).Spiser innmat, dyrefett og smøret fra rebellene av det du nevner her, holder da det ? Bør jeg da øke på med GP? Har prøvd å søke rundt for å se om jeg kan finne mer eksakt D- vitamininnhold i GP-produktene men har ikke funnet noe. Sendte også en mail dit, men har ikke fått svar. Får sikkert nok A og K2 fra hhv rå lever og rebellosten og rebellsmøret da uansett så det er ingen fare slik sett tror jeg :-)

Tenker på dette med viktigheten av nok D-vitamin for oss nordboere (meg) også generelt. De aller færreste har vel tilgang til høner og griser som kun får slikt fôr som du nevner, her på berget, heller ikke villaks, og kjøpssesongen for fersk torskelever er jo veldig kort.

Er ikke nok vitamin D veldig viktig å få i seg nok av, for oss ? Tenker på alt fra viktigheten for nok D-vitamin for alt fra brystkreft til benskjørhet og det meste midt i mellom. Mangel på D er vel nettopp en av hovedårsakene til så stor forekomst av brystkreft og benskjørhet her i Norden? ( sikkert i tillegg til mangel på K2) Mange skandinaver supplementerer jo også med tilskudd helt opp til 5000 iu dagen i disse månedene. Hva tenker du rundt alt dette ? ( altså om man ser bort fra at supplementer kan inneholde mye dritt, tenker altså på mengde IU pr dag - brystkreft osv) Marianne

Anonym sa...

Det lurer jeg også på. Jeg må i tillegg rape endel rett etter leverinntak. Tror ikke jeg svelger spesielt mye luft, men kan jo hende. Jeg blir også litt småkvalm en liten stund etterpå (alt fra rett etterpå til 1-2 timer etterpå). Jeg er ganske kresen på mat, og har lang erfaring med å svelge unna mat jeg ikke liker, så jeg tror ikke kvalmen skyldes at jeg ikke liker lever. Kan det være lav magesyreproduksjon som gjør at jeg blir kvalm? Reagerer ikke på noe annen mat, men blir av og til litt grumsete i halsen og snufsete etter måltid (ble det oftere før). Skyller leveren ned med kefir og vann (de siste leverbitene går ned med vann, da jeg da begynner å bli metta av kefiren).

Kristin

Anonym sa...

PP, jeg har fått noen klumper med pakistansk "gurr" (samme som "jaggery" i India), og såvidt jeg har forstått så blir først nektaren fra sukkerrørene presset ut, og så varmet opp før de tørkes i slike klumper som det jeg har fått. Men jeg lurer, siden nektaren antakeligvis varmes på sterk varme, er det noe vitamner og mineraler igjen i den da tror du?

Ellen

P.S. Også bare et lite tips til Nøtteliten; jeg vet ikke hvor mye rå lever du tenker å spise, men jeg spiser 100-150 gram, og da er det SMÅ biter som gjelder (hvis ikke bare stopper det i halsen etter noen skjeer..) I forhold til fordøyelse får PP svare :)

Anonym sa...

Hei PP,
Det er noe med antinæringsstoffer jeg prøver å forstå:
1. I mange oppskrifter på blogger, der det er f.eks. både er korn og nøtter i en deig, står det at man skal ha både surdeigsstarter (eller myse/eddik) OG salt i blandingen, slik at antinæringsstoffene blir brutt ned. Men da blir jo væsken sur-salt ...
Hvordan går det med nedbrytingen av antinæringsstoffene når miljøet er sur-salt, vil det syrlige (surdeigskultur/myse/eddik) og salte motarbeide hverandre, slik at det man heller bør gjøre er å bløtlegge korn syrlig for seg selv, og frø og nøtter i saltet vann for seg selv, og så blande sammen røra tilslutt?
(Dette ble langt, men bedre overtydelig enn aldri, håper jeg.)

2. Hvorfor er mais når det er poppet som popcorn ok? Gjør varmen en jobb med å bryte ned antinæringsstoffer? Dersom man skal lage noe med maismel, har jeg forstått den som at det trengs laang tid for å bryte ned antinæringsstoffene.. Eller er den overordnede tanken at popcorn er kos og ikke spises sammen med et måltid? Det samme gjelder vel da ristede gresskarkjernefrø som kos. (Tør ikke skrive ordet snacks, for da blir vel språkringene dine vridd til mæks;)

Takknemlig for din tid og hjelp,
Hanne

Anonym sa...

Salt og noe surt sammen inaktiverer både fytinsyre og enzymhemmere, og er dermed en god ting.

Jeg har ikke sagt at mais poppet til popcorn er ok utenom at maisen enten bløtlegges og tørkes først, og deretter poppes. Mais inneholder forholdsvis lite fytinsyre, slik at mange hevder at det bør gå greit med bare varmebehandlingen som det poppulære knasket (varmen reduserer fytinsyre med ca 52%) baseres på, men varme alene påvirker de andre antinæringsstoffene i liten grad.

Selv bløtlagt og varmebehandlet mais er ikke helt fri for antinæringsstoffer, men disse er betydelig redusert. Slik at mais nå og da, især sammen med andre proteinkilder, og poppet i smør, kokosolje eller ghee, er ok knask. Ok, men ikke optimalt. Skal det være optimalt må maisen gjennom en flere dagers bløtleggingsprosess, deretter tørking og popping. Eller gjennom prosessen indianerne brukte når de brukte mais i kosten, hvilket kalles nixtamalisering

Litt info –
http://docsdrive.com/pdfs/ansinet/jbs/2005/590-596.pdf
http://www.medwelljournals.com/abstract/?doi=jftech.2005.523.528
http://www.marksdailyapple.com/the-definitive-guide-to-traditional-food-preparation-and-preservation/#axzz2E8DkrfVA bla ned til Nixtamalization

PP

Anonym sa...

Har du normal syreproduksjon i magesekken går det greit med biter du klarer å svelge. Jo større bitene er, desto lengre tid vil de eventuelt bli i magesekken inntil syren har løst dem opp. Denne perioden kortes ned gjennom samtidig konsum av eddik i litt vann eller surmelk, kefir eller sur myse.

Raping etter konsum er normalt fordi man svelger luft sammen med hele biter, men kan også skyldes redusert syre i magesekken, og som har ført til bakterievekst der som produserer gasser når de gasser seg med leverbitene. Også dette skal bedres ved samtidig konsum av noe syrlig, som bidrar til fordøyelsen av leverbitene inntil magesyrenivået har tatt seg opp til normalt nivå. Leverbitene, som annen mat, blir først værende i den øverste delen av magen (kalles enzymmagen) inntil muskelsammentrekninger i magesekken, stimulert av optimalt syrenivå, fører maten ned i syren. Syren produseres mens maten ligger i enzymmagen. Denne kalles enzymmage fordi enzymer i maten, eller som konsumeres med maten, jobber med maten inntil den ”faller ned i” syren når denne er ferdigprodusert. Enzymene fortsetter jobben med å fordøye maten i tynntarmen, men inaktivers midlertidig av magesyren.

Kvalmen skyldes normalt redusert syreproduksjon, eller histaminreaksjon når andre symptomer på histaminreaksjon også er tilstede

PP

Anonym sa...

Green pastures har ikke målinger på nøyaktig innhold av næringsstoffer all den tid disse varierer fra produkt til produkt, og fra parti til parti. Melkesyregjæring er en prosess som vanskelig lar seg standardisere hva gjelder mengde næringsstoffer som blir resultatet.

All fiskelever inneholder vitamin D, også melke og rogn, samt fet fisk, reker, krabbe, hummer, etc.

Vitamin D er som du sier spesielt viktig for oss i norden, men kan være helsefarlig uten samtidig konsum av vitamin A og K2, samt kalsium og magnesium. Slik at vitamin D tilskudd uten disse andre næringsstoffene raskt fremmer de samme helseproblemene for lite vitamin D forårsaker.

PP

Anonym sa...

Takk for tips Ellen! Tipper det blir cirka 100-150 g her også. Forresten - er du Ingefær-Ellen? Kan jeg spørre om du skreller ingefæren før du juicer den, eller juicer du som den er? Vil gjerne innlemme ingefær på daglig basis, og siden jeg synes det er pes å skrelle så prøver jeg å finne noen smarte og effektive måter :-)

Nøtteliten

Anonym sa...

Ok tusen takk, da sier det seg at jeg ikke fant noe ja :-) Men si for meg da, som får i meg tilstrekkelig med alt både av A, K2, kalsium og magnesium, vil da noen kapsler dagen med GP skatelever, noe innmat, daglig smør og animalsk fett holde med D-vitamin, i forhold til alt det jeg får i meg av A/K2/Kalsium/ Mag daglig? Hva er ratioene slik sett, hvor mye/lite vitamin D i vinterhalvåretskal skal da til for å gjøre denne "synergist-jobben" ? Har ikke lyst til å ende opp med for lite D vitamininntak, med de evt konsekvensene det kan gi heller da :-) Tenker også litt i forhold til vedkommende jeg spurte på vegne av litt over, som sannsynligvis spiser ganske likt som meg mtp D vitamin men får i seg tilstrekkelig med A/Kal/K2/mag og mulig da ikke nok D og vedkommedes risk for evt benskjørhet om det ikke er tilstrekkelig med D- vitamin i kosten der heller ? Marianne

Anonym sa...

Når jeg er lat (de fleste gangene) putter jeg hele rett i juiceren, men jeg synes den smaker litt bedre når jeg skreller (vel vel, så veldig godt er det jo ikke, men jeg heller det ned så rask jeg klarer og kjenner varmen brer seg umiddelbart). Noe som er myyyye bedre, er ingefærøl etter denne oppskriften: http://thenourishingcook.com/ginger-ale/
Smaker nydelig ingefær, ikke for sterkt, men varmer deilig i kroppen. Drikker flere glass av denne hver dag. Men det er jo litt pes da, med både skrelling og rasping.. (men absolutt verdt det!) Jeg lager i et 4 liters- glass, så det er bare mas ca. en gang i uka :) I oppskriften står det rapadura, jeg bruker rårørsukker, og da blir fargen mye lysere enn på bildene.

Ellen

Anonym sa...

Så synd, lefser som er så godt! :) Hvis jeg ellers spiser veldig næringsrikt, hvor mye skade gjør det å spise litt kornprodukter som ikke er syrnet? Som lefser i jula (= hele desember for min del :) Lefse med rakfisk, lefse med sylte, lefse med lammerull osv. Mmmmm!

Ellen

Anonym sa...

Synergisme mellom matemner og næringsstoffer er nøkkelen til tradisjonskostens helsevirkninger. Ikke mengde forskjellige næringsstoffer.

Fraværet av faktorer som på ulike måter blokkerer opptak eller øker tapet/forbruket av næringsstoffer er også en del av kostholdet. For vitamin D’s del vil mindre fiber, korn, karbohydrater, plantefett og mer involverte næringsstoffer øke opptaket, redusere tapet/forbruket, og bedre funksjonen i kroppen.

Mao kvalitet i synergismen, ikke kvantitet, er det viktigste.

PP

Anonym sa...

Så sant du har et friskt fordøyelsesystem som takler gluten, og lefsene ikke inneholder plante eller transfett, eller soyamel, så gjør lefser ingen skade.

PP

Anonym sa...

Så sant det ikke er tankproduksjon er det nok helt ok. Mye er skrevet om disse tingene både på nettet og i bøker, men erfaring viser at det som påståes og hva man faktisk gjør ikke alltid samsvarer. Når penger er involvert viker ofte helse og miljø for økonomiske hensyn.

Bellona er korrupt, og promoterer bl.a klimaløgnene til den multinasjonale eliten som vil ha oss til å betale for å puste, samt begrense konsum av næringsrike animalske matemner under dekke av CO2-begrensing (via å påtvinge folket karbonkredittkort, som er under utprøving i forskjellige land) slik at alt som kommer fra dem bør tas med en klype av hva som en behager

PP

Anonym sa...

The Naked Warrior: Master the Secrets of the Super-Strong - Using Bodyweight Exercises Only
DVDRip | AVI / XviD, 2588 kb/s | 640x464 | Duration: 00:35:52 | English: MP3, 128 kb/s (2 ch) | 699 MB
Genre: Sport, Fitness

From the ancient days of Greek wrestling, to the jealously guarded secrets of Chinese Kung Fu masters, to the hard men of modern spec ops, warriors and allied strongmen have developed an amazing array of skills for generating inhuman strength without access to the tools available in the modern gym. Now, for the first time, Russian strength expert and former Spetsnaz instructor Pavel Tsatsouline has gathered many of these devastating techniques into one highly teachable skill set. In The Naked Warrior Pavel reveals exactly what it takes to be super-strong in minimum time—when your body is your only tool. These Bodyweight exercises will allow you to build functional MAX Strength, when access to a gym is impossible... Thus making you a true Naked Warrior.

http://uploaded.net/file/1bopifsq
http://uploaded.net/file/k3e10ruu
http://uploaded.net/file/ur6rncf8

PP

Anonym sa...

Ok, takker :-) nå er det vel mulig slik at D-vitaminlageret fra sommeren også varer en stund, slik at man har litt å gå på, satser på det :-) Marianne

Anonym sa...

http://www.westonaprice.org/fat-soluble-activators/nutritional-adjuncts-to-the-fat-soluble-vitamins
http://www.westonaprice.org/vitamins-and-minerals/beyond-good-and-evil

PP

Anonym sa...

Takk :-) Ser det til og med hos WAPF snakkes om å spise 'leafy greens', hvor viktig er egentlig det ?
Og om slikt ikke bør spises rått ( mtp på goiter osv), hvor mye er det egentlig igjen i grønnsaker av vitaminer og mineraler om de likevel bør koke lenge nok for å bryte ned antinæringsstoffer osv ? Marianne

Anonym sa...


Jeg spiser selv lite "bladete grønser," og da kun for smaksvariasjon. Ingen næringsstoffer i vegetabilske matvekster kommer opp mot nivåene i animalske matemner, og de aller fleste plantestoffer som promoteres som helsefremmende, så som plantantioksidanter, har så mange konkret og potensielt negative helsevirkninger, gjennom å gripe inn i kjemiske prosesser i kroppen på en måte kroppen ikke kan styre selv, at de er verdiløse i beste fall.

Utover disse dokumenterte, negative helsevirkningene, så kommer også inn i bildet at ulike plantestoffer saboterer opptak eller utnyttelse av forskjellige næringsstoffer, eller virker forstyrrende hormonelt gjennom virkningen som xenoøstrogener. Fenoler og flavonoider, så mye promotert som manna fra himmelen innen råkostbevegelsen (raw food mao), blokkerer f.eks flere fordøyelsesenzymer, øker forbruket av magnesium gjennom å øke aktiviteten til enzymet som avgifter disse substansene, blokkerer skjoldbruskkjertelens hormonproduksjon, og øker østrogennivået i kroppen. Flere av disse tilsynelatende så helsefremmende substansene skader også genene og fremmer abnorm celledeling/kreft. Karotener, som lenge har blitt feilaktig promotert som kilder til vitamin A, har i forskning vist seg å faktisk fremme mangel på vitamin A gjennom å fungere som antagonister for vitamin A’s reseptorer.

Også kokte og stekte matemner i korsblomsfamilien kan fremme struma via virkningen på skjoldbruskkjertelen.

Jeg koker og steker det meste av grønt, unntatt løksorter og grønne krydderurter, persille inkludert, som jeg rett som det er foretrekker rå eller lite varmebehandlet.

PP

Anonym sa...

Hei PP. Har du et råd ifht talgkjertler rundt øynene på barn. Min datter har små hvite talgkjertler(et par stk) rundt øynene(under og ved siden av). Ikke noe sjenerende da de kun er 1 mm stor, men lurer på om det er noe hun mangler. Hun har også ofte kløe i underlivet. Er det noen sammenheng?
Hilsen Oda

Anonym sa...

Tusen takk for forklaring. Hehe, helt enig ang 'bladet grønske', den største gleden med denne kosten, nest etter så mye gode matemner, er fraværet av behov/ tidligere innbilt viktighet for grønske i kosten, dette gledes stort, fikk nok i råkostperioden. Men ja, rå rødløk/vårløk spises jevnlig her også. Jeg har en eneste gang måttet inn på legevakta for akutte magesmerter av en annen verden, diare og en ukes sykeleie etter den runden ( og jeg har spist mye rått kjøtt siden den gang uten hverken sykelig renslighet eller noen bakteriefrykt) og det var en gang jeg hadde woket grønnsaker, så snakk om å få det i klartekst... i ettertid ser jeg det var begynnelsen på slutten på råkostperioden min faktisk, da det eneste jeg orket å få i meg/ hadde lyst på de første dagene var kun lettstekte egg med salt på og litt banan innimellom hehe - men det er en ting som noen ganger hever et godt kjøttmåltid til gode høyder og det er kålstuing med muskat(bruker kokosmelk) og kålrabistappe i smørbad ( de to spises sjelden nå da for tida dessverre pga det med goiter) - så, hvor ugreit er egentlig kålrabi/hvitkål ift hypotyreose om det kokes lenge, og hvor lenge bør det da kokes for at det skal være greit nok en gang i blant? Skulle gjerne ha spist det oftere enn jeg tar sjansen på nå for tida...;-) Og hvorfor er til og med WAPF på dette med viktigheten av grønne grønnsaker osv, er de ikke klar over dette du nevner her ? Marianne

Anonym sa...

All den tid det du forteller om ikke er sjenerende eller smertefullt ser jeg ingen grunn til å kommentere det. Jeg gir råd om kosthold, ikke symptombehandling. Og absolutt ikke skjønnhetsproblemer så sant de ikke oppleves som vonde.

Underlivet kan bety mange ting, slik at jeg vanskelig kan svare på grunnlag av så lite info. En mulig fellesnevner for begge symptomer er mangel på vitamin A og/eller sink, men uten flere symptomer er dette bare rent gjettverk.

PP

Anonym sa...

Klartekst ja; wok off!

Kålarter går helt fint i kosten nå og da så lenge du ellers har et næringsrikt kosthold, og normal skjoldbruskkjertelfunksjon. jeg vil anta også ved hypotyreose, da goitrogener blokkerer jodopptaket i skjoldbruskkjertelen, men kun i måltidet disse finnes i. Spis derfor oftere med god samvittighet, men følg med på hvordan du føler deg i dagene derpå. Blir det for mye, og du blir hekta, husk det er ingen skam å få hjelp av Anonyme Kåloholikere.

I Russland og andre slaviske land kokes kål fra 3 til 7-8 timer. Da er en del av goitrogenene nøytralisert, men ikke alle.

WAPF-damene er mennesker de også, og gjør rett som det er feil, eller misforstår forskning. De har sine hjertesaker, hvor de gjerne sjekker fakta nøye før de uttaler seg, mens de rett som det er promoterer løgner og myter basert på paradigmer og dogmer fra den industrien de ellers er i mot. Nok en faktor er at damene promoterer variasjon i kosten som en viktig trivselsfaktor helsemessig. Jeg er enig i dette selv, men ser behovet for å unngå en del matemner inntil man er frisk og i stand til å takle eventuelle negative faktorer i vegetabilske matemner. Mange som begynner på tradisjonskost er i minus og vel så det næringsmessig sett, slik at det er en god ide å minimere alle faktorer som saboterer næringsopptak og utnyttelse inntil man er i balanse. Da kan de fleste spise brød med gluten, drikke melk uten å reagere på kasein, eller mangle laktase i tarmen som fordøyer melkesukkeret. Og de kan gjerne f.eks drikke en cola eller annet i ny og ne, når de selv vil, eller blir bedt om det i selskaper og liknende anledninger. Jeg anbefaler ikke at man går tilbake til standard vestlig industrikost når man har brukt tradisjonskosten til å bli frisk, men man kan ”jukse” når man vil eller må, pga omstendighetene, uten å bli syk av det.

En av grunnene til at jeg sjelden poster linker til nettsteder jeg selv finner nyttige hva gjelder forskning og helse/kostholdsinfo er fordi de fleste forfattere gjerne har noe rett, og mer eller mindre galt. De færreste har alt riktig. Et av mange eksempler er Raymond Peat tilhengere, som spinner videre på ting han har skrevet, men uten å forstå hva de holder på med. Slik at de ender opp med overflatiske helseråd som egentlig er helseskadelige på lengre sikt. Eller som f.eks Danny Roddy, som sammen med flere andre Peat tilhengere tar Peat’s utsagn om karbohydrater for langt og f.eks skriver artikler hvor mye fett i kosten plutselig blir djevelen nok en gang. Pytt pytt om forskningen det refereres til av Roddy er laboratorieforsøk med mus, hvor fettkilden ikke oppgis, eller forsøk basert på et 3-dagers spørreskjema hvor det mettede fettet som oppgis faktisk er transfett og plantefett i bagels og fløteost (industrielt fremstilt, ikke ekte vare). Eller at han flere ganger oppgir mye fett som årsak til dysregulering av ymse viktige enzymer/koenzymer i kroppen, og som videre skal fremme ulike helseproblemer, når både forskning så vel som kilden hans, Raymond Peat, klart viser at det er snakk om plantefett, ikke mettet fett. Om han er dummere enn han vil innrømme, eller manipulerer forskning for å fremme budskapet om at karbohydrater er helsegode greier vet jeg ikke, men det er viktig å sjekke logikk og fakta i slike tilfeller. Og det gidder de færreste.

PP

Anonym sa...

Hei!

Jeg har sår hodebunn, spesielt i nakken (etter årevis med bleking av håret.. sluttet helt med det for over ett år siden), som ikke vil gro ordentlig. Det skorper seg, deretter klør det, og så klør jeg bort skorpen, og så er det sår igjen. Jeg regner dette har en del med kjemikaliebelastningen jeg dessverre har utsatt meg selv for, men er det noe spesielt jeg bør tenke på å få i meg ekstra av for å få fin hodebunn igjen? Jeg har det siste halve året gått gradvis over til tradisjonskost,og har merket mange andre store forbedringer i kroppen, men altså ikke endring i i hodebunnen. Jeg hadde for øvrig samme problem for tre år siden, men hodebunnen ble plutselig helt fin igjen i forbindelse med noen mer eller mindre positive opplevelser i livet mitt. Kroppen er litt merkelig av og til.. :)

Mvh, Amanda

Anonym sa...

Hehe ! gå hjem (og slutt) og wogg ja, var helt klart budskapet, og jeg tok det heldigvis også :-)

Tusen takk for forklaring om det ang peatarianere som jeg har lest litt innimellom men som jeg blir veldig forvirret over mange ganger, og nå forstår jeg litt mer hvorfor, så takk for opplysning!
Veldig fint med forklaring rundt det med WAPF også, jeg har holdt meg unna problematiske matemner og har tenkt slik du sier her med at når man er mer i pluss næringsmessig er det er helt greit en gang i blant... bare jeg ikke kåler det til da og ender opp med hånda i været og 'hei jeg heter Marianne' som fast inventar på lukkede samlinger for AKere :-)

Anonym sa...

Takk for svar. Det er ikke sjenerende eller smertefullt, men grunnen til at jeg spurte er jo at jeg har lært ved å lese bloggen her at alt som gir utslag som plager/symptomer kan vise seg å være knyttet til næringsmangler. Derfor spurte jeg når hun plutselig får hvite talgkjertler rundt øynene. Jeg skal undersøke nærmere ifht de vitaminer og mineraler du nevner. Vennlig hilsen Oda

Anonym sa...

I og med at dette kun gjelder hode og nakke, og ikke resten av kroppen er det sannsynlig hudbetennelse, og ikke psoriasis. Utover kjemikalier som forårsaker dette direkte er mangel på vitaminene A, B9/folinsyre og/eller biotin indikert.

PP

Anonym sa...

Study accidentally exposes chemotherapy as fraud - tumors grow faster after chemo! -
http://www.naturalnews.com/038811_chemotherapy_tumor_growth_fraud.html

PP

Anonym sa...

Hei PirkePetter
Jeg lurer på om du har noen tips ang foring til meg? Jeg fikk i august i fjor en betennelse i underarmen, som stammer fra en belastningsskade og en "stiv som en stokk-nakke". Betennelsen min er enda ikke helt borte, og blusser opp til stadighet. Har du noen råd? Takknemlig for svar.
Tone

Anonym sa...

nei nå går et på forvirringen løs. All denne flotte informasjonen og jeg tror jeg missforstår en gel del på tross av at jeg trodde jeg hang med i leksen.

Forsto at det var viktig med litt karbohydrater til hvert mpltid for å stabilisere blodsukkeret. Derfor har jeg innført frukt(pektinfri i den grad det er mulig, mango, annanas, pærer, melon) eller honning til hver måltid og redusert litt på fettet og poteiene. Samt en gulrot mellom måltider hvis det rumler litt i magen. Etter dette har jeg opplevd at kroppen har blitt mer dvask og fyldig samt at jeg har tutet litt mer enn jeg har gjort på mange måneder, men langt bedre fordøyelse og følensen av hakket bedre energinivå. Du har nevnt at ved kostholsendringer kan man oppleve vektoppgang og vektjustering, kan det tenkes at det hele er en helbredreaksjon, har nemlig holdt meg langt utenom frukt og sukkerarter i lang lang tid.
Jeg vil så gjerne gjøre alt det beste for min fineste familie og vil nødig servere noe som ikke er bra for kroppene.
Spørsmålene er omkring fett og prot og karber.
Hvor mye fett er det optimalt at vi får i oss, bare for å få en pekepinn? er det snakk om teskjeer eller spiseskeer til hvert måltid?
Så er ingen av oss særlig glade i dyrefett. Selv blir jeg uggen og uvel ved kosnum av fett type fra kraft eller fårikål og også talg. desverre. smør og kokosolje konsumerer vi i store mengder dog og er ikke et problem. Jeg mener du har nevnt at kokosolje er bare å helle innpå, mener du det bokstavelig?

Når du skriver om proteiner never du at vi må øke inntaket. Likevel mener jeg du har nevnt at proteiner kan forårsake lavt stoffskifte og skape blodsukerfall. Er det ved konsum alene(og ikke hvis det inntas sammen med fett og karber?).

Barna her eeelsker melk, syrnet fersk melk vel og merke. Den ene her kan drikke en liter til måltider og gjerne flere liter ila dagen hvis jeg ikke begrenser. Jeg blir jo i tvil da, er det bra å drikke så mye, og er det kanskje noe frøna mangler når hun har behvo for å drikke SÅ mye? Ellers er apetitten stor og det vokoses fort fort.
Til forkost og etter aktivitet får de gjerne eggedosis av 4-5 eggplommer, noen ss kokosolje, en ts honning, litt salt og kollagen. Ofte sammen med et glass eller 4 med syrnet melk. Er dette bra? Jeg vil gi de de beste.

Mannen i heimen er så glad for maten og vi lager ofte maten sammen, det er virkelig koselig på kjøkkenent blitt:D Han digger å ikke få brød, men å kunne fylle frokosttallerkenen med egg, ovnsbakte grønnsaker(type pastinakk, persillerot, sellerirot med smør). Han plages av overflødig fett rundt midjen, spes i hoftehåndtakene og på innside lår, noe om særlig frusterer han iom at han trener stryke og gjerne vil føle seg fresh og fit. Ingen synlig reduksjon på tross av endret kost nå i snart et år, heller kanskje hakket mer, hjælp. Jeg er så redd for at jeg missforstår og villeder og forteller dine ord feil.

Emh, så har jeg lest meget masse fra Peat da jeg håpet å kunne forstå enda mer av det du skrever ved å lese litt av han også, men nå tror jeg det bare har skapt mye større forvirring. Kanskje slutte å lese han til vi er mer trygge selv?

hilsen hønemor

Anonym sa...

Slik jeg ser det er egentlig alle symptomer interessante, fordi det gir en indikasjon på hva man mangler. Selv har jeg alltid lurt på hvorfor jeg har så mange føflekker. Ikke at de plager meg nevneverdig - noen av dem er faktisk relativt estetiske, men jeg har unormalt mange - særlig på ryggen - og tenker at dette kan indikere en mangel. Ikke at jeg tror de vil forsvinne med tradisjonskost, og tradisjonskost innebærer jo i bunn og grunn å få i seg det man trenger av næringsstoffer - så egentlig ingen grunn til å tenke så mye over disse føflekkene, men er man skapt nysgjerrig så er man jo nettopp det - altså nysgjerrig. PS Oda - jeg hadde en talgkjertel over det ene øyet en gang som jeg fikk en hudpleier til å klemme ut. Hun stakk et lite hull, og klemte ut. Har aldri kommet tilbake :-)

Nøtteliten

Anonym sa...

I og med at du kun har betennelse i en arm, og i tillegg har nakkeproblemer antar jeg at problemets årsak er i nakken. Få en kiropraktor eller osteopat til å sjekke den. Blir ikke saken da økologisk biff, hør fra deg igjen

PP

Anonym sa...

Talgkjertelen forsvant ikke, den roet seg bare ned til normal størrelse. Det er først når de hisser seg opp at man ser dem.

PP

Anonym sa...

Karbohydrater til hvert måltid er ikke for å stabilisere blodsukkeret, men for å opprettholde det. Proteiner og fett i måltidet er stabiliseringsfaktorer. Rene karbohydratmåltider, eller mye karbohydrater i forhold til protein og fett gir rask og stor blodsukkerøkning med tilsvarende økt insulinrespons. Og insulin støvsuger blodet for glukose, slik at blodsukkernivået faller ned i støvlene. Og der har du en stressreaksjon hvor adrenalin og kortisol kommer på banen for å frigjøre lagte glukose (glykogen) får å normalisere blodsukkerbalansen snøggast råd.

En gulrot mellom måltidene er bare karbohydrater/sukker, og kan fremme ovennevnte stressrespons. Og blant mye galt en slik respons gir er økt fettlagring, spesielt rundt mage og midje for menns del. Begge stresshormoner er katabole også, på den måten at de bryter ned muskler, og stopper muskelvekst, samt reduserer testosteron.

Det fruktbaserte kostholdet du oppgir gir økt vannansamling i kroppen

Fett bør normalt dominere måltidet, i forhold til proteiner og karbohydrater, men fett som del av animalske matemner er også greit. Hvorvidt du vil bruke mye eller lite avhenger av hva du vil med helsa di.

Blir du uvel av dyrefett er det tegn på enten mangel på lipase i magesekk eller tynntarm, eller at du har leverproblemer. Prøv å spise litt upasteurisert smør med dyrefett, da slikt smør inneholder lipase, som bidrar til å fordøye fett. Merker du lite eller ingen bedring er det sannsynligvis leveren din som har problemer med fettfordøyelsen, og da er eggeplommer eller lever, for B vitaminet kolin nyttig. Da fordi kolin er nødvendig for at leveren skal kunne fordøye fett og sende dette videre dit det skal være i kroppen.

Kokosolje og smør kan helles nedpå så mye du vil, og vil bare gi positive reaksjoner så lenge du da klarer å fordøye fett.

Proteiner forårsaker tap av bl.a vitamin A i proteinstoffskiftet, og mangel på vitamin A gir redusert skjoldbruskkjertelfunksjon. Av den grunn anbefaler jeg alltid konsum av innmat og/eller fiskeleverolje, fet fisk og sjømat, eller rogn og melke for vitaminene A og D (som jobber sammen med A).

At enkelte barn drikker veldig mye upasteurisert melk i perioder er vanlig reaksjon, og skyldes nok næringsmangler eller behov for å normalisere tarmfloraen. Dette pleier å gå over av seg selv.

Det du gir barne er helt ok.

Mannen din vil ha godt av mindre rotgrønnsaker, og heller mer løksorter, evt chili, persille og krydderurter, samt eventuelt ris eller poteter som karbohydratkilde i en periode. Salt er også viktig i kostholdet, både for å hjelpe til med å regulere cellenes insulinsensitivitet så vel som for å stoppe stresshormonreaksjoner og kontrollere hormonet aldosteron, slik at det ikke holdes vann tilbake i cellene.

PP


Anonym sa...

Problemet er ikke økologisk biff, selv om nakken har vært på mr. I nakken var det mye rart...trange vilkår, forkalkninger som en gammel skogsarbeider, utglidninger og en medfødt misdannelse som gjør at nakken ikke har nokk bøy. Så det var en skikkelig fin liste. Muskulære plager må å få være med på listen..... Men tenke på om det er noe flott jeg kan spise i forhold til å dempe betennelse?
Tone

Anonym sa...

Dette var oppklarende, takk.
Da reduserer jeg på frukten igjen, så viktig er ikke den. Men er litt honning til måltider ålreit da? Og holder det med mendgen karb som er i løk hvis man har det til måltider?
Etter leversvelging har jeg gjerne tatt en ts honning for å lage litt god smak i munnen, det spolerer ikke viktige opptak det?
Ok, da forsvinner gulroten mellom måltidene. Tingen er det at jeg blir gjerne litt slapp og sulten mellom lunsj(11 tiden) og midag(5 tiden) og vet ikke het hva jeg skal putte i munne da.

Jeg vil gjøre alt hva som står i min makt for å gjøre barn mann og egen kropp/helse best mulig, harmonisk, energisk, sterke og levende. Just tell me what to do, and I will :-)
Indikerer du da at vi burde innta enda mer fett for å oppnå best mulig helse? Er det da en ide slik EatFat boken oppfordrer til, å spise 1+ ss kokosolje før hvert måltid?
Hva gleder fett så har vi tidligere vært veldig sparsommelige, så bare en ss virker veldig mye, men det sitter i tilfelle i hodet, så hvis det ikke er mye, men snarere for lite skal jeg sannelig se til at vi økter den sperregrensa!!

NB! Denne melkedrikingen har nå vart siden vi innførte den ferske melken, og det var i april i år. Eldstemor er som en meketrakt og spør om den tjukke melken etter hvert måltid. SÅ har jeg også nå i det siste blandet en ts honning i glasset. Det er syrnet melk de får, ikke rykende fersk, det er de ikke spesielt keene på heller...

Det viderebringes til mannen. Men hvorfor ris og potet hvis mindre rotgrønnsaker?
Salt spises det masse av, så mye at vi faktisk måtte legge det inn i matbudsjettet vårt, ikke lenger bare ett krydder nei.

Ha en fin dag, hilsen Hønemor.


Anonym sa...

Hei Nøtteliten og PP. Takk for svar. Jeg har også stukket hull på noen talgkjertler rundt øynene mine, men litt vanskelig å gjøre på et barn. Siden hun ikke plages av det så kjører jeg heller på med tradisjonskost og håper de roer seg ned. Siden kroppen stadig vekk skifter og bytter ut ting så burde det vel med optimal næring være mulig å bli kvitt føflekkene. Et raskt søk på google sa noe om potassium mangel spesielt. Men har ikke sjekket kildene så det blir bare en gjett. Jeg fikk også veldig mange føflekker på ene armen nå i høst, men regner med at det er en helbredsreaksjon etter oppstart av mer næringsrik kost. Hilsen Oda

Anonym sa...

PP, ang synergister som du nevnte for meg litt lengre opp her, finnes det en god oversikt/ link til dette med de ulike synergister/antagonister du kan dele ? Marianne

Anonym sa...

Jeg har min kunnskap fra mange kilder opp gjennom årene, og tror ikke det fines noen endelige lister. Her er imidlertid en noenlunde oppegående liste -
http://jwkennedyfoundation.org/articles/relevant-articles/84-nutrient-interrelationships-minerals-vitamins-endocrines

Anonym sa...

Mange matemner og næringsstoffer kontrollerer betennelsestilstander, men så lenge du ikke gjør noe med årsaken er det vanskelig å si i hvor stor grad slike vil virke. Nerver i klem, og redusert blodtilstrømming til/unaturlig muskelspenning i nakken og øvre del av ryggen vil fortsette å fremme betennelse og smerte inntil du gjør noe med dette. Ellers er alle matemner jeg noensinne har omtalt som del av tradisjonskost betennelsesdempende pga av det høye næringsinnholdet, og magnesiumolje anbefales smurt utvortes. Magnesium er både smerte og betennelsesdempende, samt karutvidende, slik at oksygen og næringsstoffer kommer til området med betennelse.

Du kommer ikke utenom kiropraktor eller osteopat for å løsne musklene i nakkeområdet, samt korrigere nakkevirvlene. Deretter bør du prøve strekk og tøy eller yogaøvelser som strekker nakke og rygg, samt gjerne bade i magnesiumsulfat daglig, eller bruke varmeputer av noe slag, eller magnethalsbånd eller støttebandasje, etc. Magneter normaliserer mineralsammensetningen i benvev, samt øker blodtilstrømningen med 400%, hvilket reduserer smerte, stivhet og betennelse.

PP

Anonym sa...

Om honningen er kaldslynget bidrar den til næringsopptak gjennom å binde flere næringsstoffer i tarmen, og sikre opptak

Istedenfor gulrot, hva med mat?

Jo mer fett, desto bedre næringsopptak blant mye annet. Et lite eksempel av all forksning og info som finnes –

Mettet fett & Fedme –

http://hartkeisonline.com/whole-and-natural-foods/butter-can-help-you-lose-weight/
http://wholehealthsource.blogspot.no/2009/12/butyric-acid-ancient-controller-of.html
http://www.functionalps.com/blog/2011/12/11/medium-chain-fats-from-saturated-fat-weight-management-friendly/
http://www.eatnomad.com/coconut-oil-hypothyroidism-and-weight-loss/
http://www.naturalhealthstrategies.com/coconut-oil-and-weight-loss-cows.html
http://www.matoghelse.no/artikler/2006/arkiv/slank-og-frisk-med-animalsk-fett/
http://www.fitnessandhealthblog.com/healthy-living/the-big-fat-scam-for-the-obese-and-diabetic?wpmp_switcher=mobile
http://inhumanexperiment.blogspot.no/2009/07/sas-mufas-vs-pufas-fat-storage-depends.html
http://www.bt.se/debatt/fel-att-vi-blir-feta-av-fett-(1070187).gm
http://butterbeliever.com/butter-is-not-fattening/

Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity -
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19437058

Dietary coconut oil increases conjugated linoleic acid-induced body fat loss -
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16216548

Rotgrønnsaker har mer fiber, som bl.a binder næringsstoffer du gjerne vil ha selv. Fiber både binder næringsstoffer fra maten du spiser, så vel som dem kroppen prøver å gjenoppta via gallen, som bl.a kolesterol og vitamin B12

PP

Anonym sa...

http://www.hifurx.com/prostate-cancer/prostate-cancer-after-effects/

PP

Anonym sa...

Ang. magnesiumolje. Det anbefales ofte å smøre dette på leggene og jeg har tenkt at det er pga tynnere hud (lettere å komme gjennom). Hvis man har vondt i nakke eller rygg og tror det kan være pga muskelspenning el.l, vil det da være mer hensiktsmessig å smøre magnesiumoljen der man har vondt? Eller er det viktigste å få det inn i kroppen, så sender den det dit den trenger det?

Må sjekke litt rundt magneter. Høres interessant ut!

Takknemlig for svar (og takk for de jeg har fått tidligere) :-)

Kristin

Anonym sa...

Spørsmål til PP, som jeg håper du har svar på: Jeg har vært plaget med hypotyreose og andre hormonne forstyrrelser og diffuse symptomer i en del år. Jeg har etterhvert skjønt at noe av årsaken til dette må være næringsmangel. Den siste tiden har jeg derimot lagt om kostholdet og fått i meg mye av det som dere beskriver. Jeg føler meg på alle måter mye mye bedre og mer stabil. Det er så bra. Jeg koker kraft - supper og gryter selv, prøver å få tak i så mye melkemat og gode kjøttvarer fra gård som mulig, jeg syrner og holder på - til og med lever har jeg begynt å spise i det siste. Jeg har alltid likt å trene, men fikk trent fint lite de årene jeg var dårlig og ustabil. Det siste året har jeg derimot kommet meg i gang igjen. Og det går stort sett fint. Det jeg derimot sliter med er treninger med høy puls eller for hard trening. Noen ganger går det helt fint, mens andre ganger går det dårlig. Og trener jeg for hyppig uten å ha flere dager med hvile har jeg lett for å "kræsje". Det er sånn det føles - nemlig at kroppen "kræsjer". Jeg kan føle meg fin og energisk rett etter trening, så kræsjer jeg senere samme dag eller dagen etterpå. Treningen får på en måte motsatt effekt av det jeg ønsker. Jeg blir utmattet og nummen samtidig som jeg føler meg "gira" og urolig innvendig. Det føles som det er stoffskiftet og/eller hjertet som ikke takler påkjenningen. Det pleier å gå greitt å hente seg inn - og etter et par dager kan jeg trene igjen. Men det er jo åpenbart noe som ikke stemmer. Jeg føler meg klar for trening, men kroppen er ikke med i samme grad som hodet. Har du noe tanker rundt dette som kan forklare reaksjon etter trening? Jeg kan jo nevne at jeg også har litt ødem, dvs følelsen av å ha for mye vann i kroppen. Er det noe jeg kan gjøre for at treningen skal gi en god effekt? Og vil jeg komme dit at jeg kan trene som jeg gjorde før? Birgitte VN

Anonym sa...

Takk for denne, da har jeg litt å forsøke å dypdykke inn i ser jeg :-)

Anonym sa...

Hei PP!
Etter at jeg la om kostholdet i mars iår, har helsen min blitt adskillig bedre. Tarmen fungerer mye bedre (eplecidereddik og tradisjonskost slik du anbefaler), psoriasisen har blitt bedre. Fra å være dekket av pso på ca 80% av kroppen, gjenstår det nå kun to utslett - ett på hver legg. Imidlertid er dette utslett helt annerledes enn hva jeg er vant til, det gir ikke skjell-avskalling, men er kjøttsår som ikke vil gro. Det ene utslettet minner om et brannsår, det endrer ikke utseende, men minner meg om den type leggsår som min venninne med diabetes1 hadde i sin tid, og som ikke grodde. Jeg har fått mer eller mindre aversjon mot å oppsøke leger, og hudlege har jeg ikke vært hos siden tidlig 70-tallet da jeg fikk psoriasis etter en kraftig halsbetennelse. Spiser ingen medisiner.

Hva kan jeg gjøre, i tillegg til å holde frem med tradisjonskosten, for at leggsårene/psoriasisen skal forsvinne?

På forhånd takk for svar.
Hilsen Berit

Anonym sa...

Bare fortsette som du gjør, samt smøre deg med tålmodighet og magnesiumolje

PP

Anonym sa...

Alle hormonelle problemer skyldes næringsmangel først og fremst, og kjemikaliebelastning og exogene hormoner sekundært. I enkelte tilfeller også konkrete matemner, hvor planteoljer og soya/soyaprodukter topper listen.

Den siste tiden kan være en uke, måned eller år, og sier meg ingenting. Om du nener uker eller måneder er du fremdeles i helbredsfasen, hvilket vil si avgiftning, reparasjon, oppbygging og hormonell balansering. I denne perioden er du konstant i over og underfunksjon om hverandre, og på mange måter i en stressituasjon. Det er av den grunn ingen god ide å stresse kroppen enda mer, da dette gir sterkere negative reaksjoner enn vanlig, samtidig som du mangedobler forbruk og tap av næringsstoffer du jobber med å få i deg via den nye kosten. Jeg anbefaler derfor aldri trening i denne perioden, kun strekk og tøy, evt yoga og liknende, som bidrar til den samme virkningen det nye kostholdet gjør.

Du vil aldri komme tilbake til der du var før hva gjelder trening, men et eller flere hakk forbi.

PP

Anonym sa...

Innsiden av lårene og armene er de beste stedene, og ellers der det er flere større blodårer. Men det er klart det er en god ide å smøre direkte der man har vondt, da oljen er betennelsesdempende og muskelavslappende fordi den utvider blodkar og kapillærer.

PP

Anonym sa...

Tusen takk! Magnesiumolje har jeg ikke prøvd ennå, så det skal jeg bestille.
Berit

Anonym sa...

Hei PP- har du noen vitenskaplige studier som er klargjør skadevirkningene av stivkrampevaksine? Må i gjennom en operasjon og de krever at jeg tar vaksinen, noe jeg ikke vil. Ser den inneholder følgende; Aluminum Potassium Sulfate, Bovine Extract, Formaldehyde or Formalin 2-Phenoxyethanol, Peptone, Thimerosal
-Guro

Anonym sa...

http://www.whale.to/vaccines/tetanus.html

Thimerosal er kvikksølv

PP

Anonym sa...

http://liveneshage.blogspot.com/2013/09/naturkjttvarer-fra-juffinger.html?showComment=1384322850702#c1430798109746069980

PP

Anonym sa...

Tusen takk for link via link om jeg har søkt det riktig gikk mot det med ferm. fiskeleverolje og spesielt det med Omega 3. Har bare lest et par linker der nå, men er det da slik at vi ikke trenger annet enn DHA egentlig fra marine kilder? Hvilken matkilde er da best for dette om GP ikke inneholder spesielt mye omega 3?
Hva med denne ratioen omega 3 til 6 ? Jeg spiser ingen planteoljer men får jo i meg endel omega 6
via animalia da det kun er det stort sett er lam som er beitefora ( og noe viltkjøtt) av det jeg spiser, ellers er det jo for det meste kjøtt/egg med mest omega 6 i seg, (hvor enn økologisk det er)
Ser flere primal-ere snakker om dette med f.eks ren krillolje som et viktig ( og det beste omega3 -) tilskuddet, er det noe hold i det, eller trenger man ikke ekstra omega 3 fra marine kilder da ? ( om man ikke spiser fisk sjømat særlig ofte f.eks ?) Marianne

Anonym sa...

Tusen takk akkurat det jeg var på utkikk etter. -Guro

Anonym sa...

På tradisjonskost vil kroppen selv danne DHA fra andre fettsyrer, mens mennesker som spiser industrikost ikke vil dette, pga enzymsvikten jeg nevner. GP oljen inneholder tilstrekkelig med DHA, og ellers fettsyrer delt opp av bakterieenzymer, som kan settes sammen igjen til DHA ved behov av enzymer i kroppen.

Krillolje og fiskeoljer er helseskadelige, da disse er konsentrerte omega-3 fettsyrer med minimalt med antioksidanter. Ofte tilsatt syntetiske, eller såkalt naturlige, som f.eks rosmarinolje og liknende. Konsum av fiskefett uten antioksidanter er gjennomdokumentert som svært helseskadelig. Ergo er fiskeleverolje det beste alternativet.

Omega-6 til -3 forholdet er tull og tøys, all den tid begge fettsyrer er helseskadelig i annet enn svært små mengder. Dette forholdet er skadebegrensningstaktikk (damage control) fra industrien, da det begynte å dukke opp for mye forskning som viste at planteoljer var helseskadelige. For å avlede folkets fokus fra sannheten diktet man opp dette forholdet, slik at folket plutselig hang seg opp i å få orden i dette og mest mulig omega-3, samtidig som de fremdeles konsumerte både planteoljer og fiskeoljer. Snarere enn å gi blaffen i dem. Dette er som med kolesterol, hvor man opprinnelig mente at kolesterol var helsefarlig, og når forskning begynte å avsløre myten så diktet industrien opp HDL som god og LDL som bånn i bøtta. På den måten avledes folket fra sannheten, som er at kolesterol ikke er helseskadelig, samtidig som man fortsetter å fokusere på og frykte kolesterol. Om enn bare LDL-delen. Og man fortsetter å ta livsfarlige kolesterolsenkende medikamenter, slik at alt bare er fortsatt fryd og gammen for de multinasjonale legemiddelkartellene som skaper og opprettholder løgnene.

Også info som tilsynelatende er positiv, og som fremmer økologisk for og naturlig kost (f.eks beite) for husdyr er ofte ren manipulasjon av fakta, på den måten at husdyr som beiter tilsynelatende har bedre forhold mellom omega-6 og –3 i forhold til husdyr foret på kraftfor. Dette stemmer kun på enmagede dyr som bl.a griser og fjærkre, da flermagede dyr som nevnt tidligere omdanner plantefettsyrer til mettet fett ved behov. Disse dyrene regulerer mao selv fettsyrenivåene sine, og det er kun når de får konsentrerte planteoljer/fett i kosten at enzymene svikter og de begynner å lagre flerumettet fett i større mengder. Hvilket for øvrig er dyreplageri, da dette forårsaker betennelser, smerte og det som verre er i dyra. Og som veterinærer da liksom kurerer med ymse kjemikalier, eller skylder på parasitter eller mikrofanter, slik at de kan selge vaksiner, ormekurer eller antibiotika, etc

Gis konsentert plantefett til fjærkre dør de i løpet av ca 1 uke.

PP

Anonym sa...

Nyttig info om magnesiummangel og virkning på stresshormoner og hjertet, deriblant regulering av blodets feithet -
http://www.mgwater.com/conseq.shtml

PP

Anonym sa...

http://liveneshage.blogspot.no/2013/08/ostekrisen.html

Ser det står litt om hånd- munn- og fotsyke i blogginnlegget ovenfor.

Ikke så lenge etter at jeg leste om dette, så kom det plakat i barnehagen om at denne sykdommen "går" i barnehagen. Jeg tenkte ikke noe videre over det.

Nå ser jeg at min sønn har fått to blemmer på den ene fingeren. Det gjør veldig vondt når han kommer borti med noe, og jeg får ikke lov til å ta på det.

Jeg følger deg selvsagt på det du sier om virus og bakterier PP, og er vel generelt sett i "overkant" skeptisk til det meste som kommer fra leger og legemiddelindustri.

Allikevel synes jeg det er "vel tilfeldig" at flere barn plutselig skal få mangelsymptomer på B-vitaminer og/eller sink samtidig. Det er flere barn i barnehagen som har hatt disse blemmene nå samtidig, og jeg tenker da tilbake på den diskusjonen vi hadde omkring "smittefestene" fra barndommen (Anne Marits blogg for kanskje et års tid siden) - hvor vi ble sendt på besøk til ungene i grenda som hadde f.eks røde hunder eller vannkopper, slik at vi kunne bli smittet, noe vi som regel også ble, og dermed - i følge teorien til våre mødre - bygge opp et godt immunforsvar.

Når det gjelder B-vitaminer og/eller sink så er ikke Lillemann så veldig begeistret for verken rå eller stekt lever, så det eneste jeg (foreløbig) har og bidra med er hjemmelagede leverkapsler (noe han ikke har fått på en stund) og råe eggeplommer (han får èn hver dag, men jeg vet dette er for lite). Ellers er jeg for dårlig på mineraler til å vite om kilder til sink, men vi spiser relativt mye kraft - og jeg passer på å salte maten hans godt, i tillegg til eventuelle mineraler fra fullrørsukker, rårørsukker og lønnesirup (grad B).

Smører blemmene med kokosolje, og tenker at dette går over av seg selv og at dette selvsagt ikke er farlig. Men som sagt får det meg igjen til å tenke på det jeg nevner ovenfor - med smittefester og det at flere barn plutselig får symptommangel samtidig. Lurer på om det kan forklares med tankemessige "energier", en slags "placebo"?

Beklager hvis dette er noldus å ta opp.

Nøtteliten

Anonym sa...

Oj, helomvending i hjernen her, tusen takk for viktig info !
Men hva med (mye) omega 6 fra animalia da ?
Og -ut fra et ernæringsmessig perspektiv har det da liten/ingen hensikt å spise beitefora/ økologisk ? Altså gitt at man ikke spiser svin/fjærkre ( som jeg ikke spiser uansett, svin aldri, fjærkre fra holte, kun kyllingleveren derfra til leverpostei en gang i blant )
Når det gjelder plantekost er vel økologisk den beste løsningen, men det gjelder da ikke på samme måte med animalia? ( det eneste jeg ikke får til å 'gå opp i kabalen' er dette med å få tak i beitefora og/eller økologisk kjøtt alltid, resten av matemnene her er gullegode, mye takket være tidsporten-produktene også ) Marianne

Anonym sa...

Første setning menes altså; vil aldri omega 6 fra flermagede dyr's for gi høye omega 6 nivåer i oss,
og at dette gjelder kun ved direkte inntak av planteoljer for oss mennesker ?

Anonym sa...

Hei. Takk for spørsmålet Nøtteliten. Tenker på akkurat det samme da det er brennkopper i vår barnehager som "går". Vennlig hilsen Oda

Anonym sa...

Jeg har som du vet besvart dette spørsmålet tidligere. Utover dette med sympatisk resonans, så er konkrete årsaker det barna har til felles, som f.eks samme drikkevann, mat, inne og utemiljø, samme eksponering for ymse elektromagnetiske apparater, mobiler eller mobilmaster, etc. Ser man helt bort fra såkalt smitte må man se på fellesnevnere.

Smittefestene du nevner skyldes nok mer troen på det som kunne skje enn noe annet, all den tid det både var og er mange barn som ikke smittes i sammenhenger hvor andre barn tilsynelatende blir smittet. Og her er ikke såkalt immunforsvar en faktor, unntatt eventuelt tarmfloraen. Som jeg har vært inne på tidligere så spiste og drakk jeg som alle andre barn, og var absolutt ikke et eksempel på et kjernesunt barn. Tvert om var jeg alt annet pga den alltid tilstedeværende angsten for å bli utsatt for vold. Men like fullt ble jeg aldri berørt av alle de andre barnas forskjellige helseproblemer. Og slike, av typen som påståes å være smittsomme, var der mange av på mitt hus de 12 årene jeg bodde der.

Om smitte finnes, hvorfor blir ikke alle smittet?

Og, hvorfor er grunnlaget for hypotesen om smittsomme mikroindivider, teorien om antistoffer, avslørt som bløff og tull og tøys? På den måten at antistoffer ikke trenges for å ”bekjempe” bakterier eller såkalte virus, samt at det er bevist som løgn at det finnes antistoffer som har enkeltbakterier eller ”virus” som eneste målgruppe. Og hva med det dokumenterte faktum at en rekke matemner, substanser i mat og drikke, legemidler, vaksiner, tungmetaller, tilsetningsstoffer og andre kjemikalier, etc gir samme antistoffproduksjon og respons som såkalte patogene mikroindivider?

Hvorfor kan ikke legevitenskapen bevise en klar årsaks og virkningssammenheng mellom bakterie eller såkalt virus og de fysiske og psykiske symptomene? At man finner bakterier i kroppen betyr bare at det er bakterier i kroppen, og da i antall 14 ganger mer enn vi har celler i kroppen. Vi mennesker mao mer bakterier enn vi er celler. Korrelasjon er ikke det samme som årsak, men det er all dokumentasjon legevitenskapen har for sine påstander om smitte. Mao dette med fluer som årsak til søppeldynger, brannmenn som årsak til branner, etc.

Og hvorfor kan de samme symptomer forårsakes av næringsubalanser og kjemikalier, ja til og med legemidler og vaksiner?

Og sist, men aller mest; hvorfor er der ingen media som nevner alle disse dokumenterte årsakene til de samme fysiske og psykiske reaksjoner som legevitenskapen påstår skyldes bakterier og såkalte virus?

Rødt kjøtt og sjømat er de beste kildene til sink, og ost er også en kilde til B vitaminer.

PirkePetter

Anonym sa...

Leser du kommentaren jeg linket til, samt artiklene via linkene, besvares spørsmålene dine om omega-6 fra animalske matemner. Og du drar det litt vel langt med dine hyperanalyser når du antar at mine utsagn om beitefora dyr og fettsammensetning har noe som helst å gjøre med alle andre aspekter ved økologisk dyrehold. Og som jeg har vært inne på mange ganger, så er det de samme matemnene som gis dyr innen økologisk dyrehold, som dominerer uøkologisk dyrehold. Og disse matemnene er like helseskadelige for dyrene, om de er aldri så økologiske. Forskjellen ligger i mindre sprøytegifter, samt at matemnene ikke skal være dyrket med kjemisk gjødsel. Økologisk dyrkede matemner har også et høyere næringsnivå, men ikke alltid, da dette avhenger av hvilke former for plantenæring og gjødsel som har vært brukt, om noen. Samt på hvorvidt bøndene gjør det som trenges, og er samvittighetsfulle, eller heller tar snarveier og håper ingen finner dette ut. Økologisk for er et hakk bedre, men ingen enorm forskjell. For sistnevnte må dyra først bare gå på beite, samt få naturlig for, deriblant høy. Skjønt høy, selv økologisk dyrket, gir en svært mangelfull næringssammensetning, hvilket er grunnen til at man i gamle dager mente at høy kun var nødfor for husdyr. Dvs når man gikk tom for skikkelig og nærende for, så som blader og småkvister, ugress og ymse planter, bark, mose og lav, så vel som de mest næringsrike land og sjøplantene som finnes. Mao brennesle, valurt/russisk valurt, vassarve, melder og meldestokker, løvetann, etc, og tang og tare. Og bl.a ville frø, bær, insekter, meitemarker, samt andemat (planten) for fuglers del.

PP

Anonym sa...

Ok, takk for svar, prøvde ikke å hyperanalysere utsagnene dine altså, det ville være like matnyttig, for en som meg, som svinge i ei svingstang, uten stanga, eller noe slikt :-) Prøver bare å forstå disse omega-mekanismene litt bedre, også i forhold til hvilke matemner som er ok, og hvilke man absolutt bør ta en langveis tur om så, for å få tak i, altså når det gjelder kjøtt med tanke på det ernæringsmessige. Er såklart helt med på det med godt dyrehold og optimale for-forhold, men der er det ofte ikke optimalt her på berget, uansett hvor enn godt ( evt "godt") bonden forsøker gjøre det, kan det virke som dessverre. Marianne

Benedikte sa...

Kjære PirkePetter. Jeg håper du kan ta deg tid til å hjelpe meg. Jeg er så takknemlig for alt du deler med oss! Jeg har lært så mye gjennom å lese her inne på bloggen til Christer, og andre blogger du kommenterte i før.
Jeg har tre barn, hvor av to av dem har utviklet nupper på kroppen. De er tre og ni år. Det begynte så smått med nupper på overarmene, men det har etterhvert spredd seg til hele kroppen, men spesielt på armer, bein og nå også rygg. Jenten på tre får også nupper i ansiktet. Nuppene er hvite og nesten usynlige, men man kjenner at huden er ru. I ansiktet blir nuppene røde. Jeg tenker at det har en sammenheng med mangler av noe slag, og lurer på hvilke matemner jeg bør konsentrere meg om å gi dem, evt hva vi bør styre unna for enhver pris.

De jeg gikk gravid med dem fulgte jeg et såkalt vanlig kosthold, og levde ikke spesielt sunt. De fikk nok dessverre derfor ikke den beste starten. De har fulgt vaksineprogrammet, noe jeg angrer dypt på. De kommer i alle fall ikke til å følge det videre.
Det siste året har vi beveget oss mer og mer mot tradisjonskost. Barna får upasteurisert melk (ikke syrnet da dette ikke faller helt i smak)/fløte/smør/rømme, og drikker ellers vannkefir eller vann med salt/sukker. Jeg forsøker å få i dem lever gjennom kjøttkaker og leverpostei. De drikker kraft/suppe en-to ganger i uken, og vi lager gelatin godis til helgen. Ellers lager vi all maten fra bunnen selv. Jeg baker brød (ikke alltid på øko mel, grunnet økonomien) som jeg syrner med myse i nesten 24 timer før de går i ovnen. Jeg baker ikke surdeigsbrød ettersom jeg ikke helt har fått dreisen på det. Er langtidshevet og syrnet brød ok, eller bør vi prøve å droppe brød en periode?
Jeg forsøker å få i dem kokosolje, rødt kjøtt, samt villfanget fisk til middag. Eldstemann er VELDIG glad i frukt, og spiser omtrent to-tre frukter om dagen. Bør jeg droppe dette?
Jenten på tre har spist maten i barnehagen til lunsj frem til for et par måneder tid siden, men har nå begynt å få med seg eget brød og smør for å unngå butikkbrød og margarin.

Det jeg merker best på tradsjonskosten, er at barna ikke har vært syk en dag etter at vi la om kosten. Knapt nok rennende nese! :-) Men, den siste tiden synes jeg at nuppene har blitt mer og værre på dem begge. I tillegg ser de ut til at eldstemann har begynt å klø en del på enkelte steder.

Håper at dette gir tilstrekkelig informasjon til å gi meg råd.
Vennlig hilsen Benedikte

Anonym sa...

Om du med nupper mener keratosis pilaris, så er dette mangel på vitamin A. Hvilket betyr mangel i kosten, eller at vitaminet ikke tas opp, eller mangler nødvendige partnere, så som sink og vitamin D.

Så lenge magesyren er normal er gluten ikke et problem, og antinæringsstoffer nøytraliseres via bløtlegging. Fraværet av reaksjoner på søt melk viser normal syreproduksjon. Surnet melk er betydelig lettere fordøyelig, og har økt næringsinnhold. Slik at barn har bedre av surnet melk fremfor søt. Men, så lenge ingen opplever negative reaksjoner på melken så er den bedre enn ingen melk. Husk at surmelk elelr kefir lett kan søtes ved å blande med saft og vann, eller søtes med sukker, slik at den sure smaken ikke lenger dominerer. Jeg drikker surmelk hver dag, blandet med hjemmelaget saft, og jeg merker ingen antydning til sur smak.

Frukt uten proteiner er ingen god ide hva gjelder blosukkerbalanse og tap av bl.a magnesium i sukkerstoffskiftet. Fiber i frukt binder også flere vitaminer og mineraler, og blokkerer opptak. Frukt bør heller være snacks for barn enn hverdagskost, da det er minimalt med næringsstoffer i frukter, og spist uten protein og fett tas det lille som er dårlig opp. I tillegg kommer eventuelle sprøytegiftrester og andre kjemikalier brukt på skallet, og som også kan tappe kroppen for næringsstoffer

PirkePetter

Anonym sa...

Magnesiumoljen var egentlig ment som spøk, all den tid jeg antok du allerede brukte den slik de fleste her i bloggen ser ut til å gjøre.

PP

Anonym sa...

Kanskje et merkelig spørsmål - men kan halsbrann/refluks også være en helbredelsesreaksjon? Jeg spiser veldig mye av det dere snakker om (kefir daglig, smør, ost, krydderkapsler, kraft, kokosolje osv) - men likevel har jeg enkelte dager vært sterkt plaget av refluks. Jeg har opplevd et par ganger at det har vært veldig smertefullt. Dette er noe jeg aldri har opplevd før. Utover dette merker jeg mange forbedringer i helsen og energien min. Jeg har vært gjennom mange rare helbredsreaksjoner - derfor spør jeg. Noe konkret jeg kan øke doseringen av for å fjerne halsbrannen. Kan det være at jeg dytter i meg for mye krydder når jeg tar 1 kapsel med sterke kryddere daglig? Takk for mye flott info her! Sir

Anonym sa...

Jeg har lurt på det samme. Aldri hatt halsbrann utenom svangerskapet (for 5 år siden), men etter at jeg begynte å pøse på med gelatinpulver (1 ss til hvert måltid) merket jeg det. Vel, ikke akkurat halsbrann kanskje - men mer sånn "rapegulping"/små "oppstøt".

Nøtteliten

Anonym sa...

Hei PP- lurer veldig på hva du mener om hvalkjøtt. Er det en bra næringskilde, kan en spise det rått og synes du i det hle tatt det er etisk forsvarlig å spise det? Snøfnugg

Anonym sa...

Refluks kan være begge deler. Det er et vanlig tegn på redusert syreproduksjon, hvilket kan oppstå ved kronisk eller midlertidig mangel på næringsstoffer involvert i syreproduksjonen.

Den reduserte syren fremmer bakterievekst i magesekken, og bakteriene gjærer mat slik at det dannes kullsyre. Altså gass.

Alternativt kan det være midlertidig hormonell ubalanse, som påvirker gastrin og andre hormoner involvert i syreproduksjonen.

I ditt tilfelle ville jeg først og fremst mistenke krydderet, på den måten at det er godt mulig kapselen ikke kommer helt ned i magesekken. Avhengig av hvor godt du skyller den ned, samt om du tar kapselen før eller etter måltid. Den skal tas før. 1 kapsel er for øvrig ingenting, slik at du ikke har noe å frykte der, men er du ikke vandt med kryddere kan det være at du må venne deg til dem først via mindre doser.

Raping/burping er vanlig ved gjæring av matemner istedenfor nedbryting via magesyre, og ellers også gjerne om man drikker noe kullsyreholdig med måltidet. Utslipp av gass gjennom åpningen mellom magesekken og spiserøret skyldes som regel at åpningen ikke lukker seg fullstendig, noe den kun gjør når det er normal syreproduksjon i magesekken.

Alternativt kan magesekken være ute av naturlig stiling, om man f.eks har svekkede magemuskler, brokk, er overvektig, eller har opplevd fysisk traume i området. Unaturlig muskelspenning, i seg selv eller pga over eller underaktivitet i triggerpunkter/meridianpunkter/marmapunkter, kan også forårsake refluks, og da vil en kiropraktor som har tilleggsutdannelse i triggerpunktlære, eller ostepoat, kunne hjelpe –
http://www.triggerpoints.net/symptoms-chest-torso-abdomen.htm
http://www.gastrolondon.co.uk/blog/?p=41

PP

Anonym sa...

Hvalkjøtt er helt ok mat så lenge det spises med animalsk eller mettet fett. Dette fordi hvalkjøtt har mye flerumettet fett

På hvilken måte bør hvalkjøtt være mindre etisk å spise enn all annen fisk og alle andre dyr? Er tilsynelatende mer intelligens viktigere enn livet i seg selv?

PP

Anonym sa...

Tusen takk for svar PP. Jeg har googlet keratosis pilaris, og det kan se ut som om det kan være dette. I dag oppdaget jeg at tredjemann også hadde noen nupper på armene. Ganske logisk, ettersom alle tre spiser den samme maten og ellers er utsatt for det samme miljøet.
Vil det være lurt å øke inntaket av torskeleveroljen til Green Pasture? (mener jeg har hørt at man ikke skal ta for mye, eller kanskje det er bare noe jeg innbiller meg?) I tillegg til å fortsette med lever og annen innmat?
Er det fremdeles gluten i mel som er bløtlagt? Og hvilken reaksjon vil man i så fall få på å drikke søt melk? Jeg skal prøve å blande surmelk med sukker eller saft slik som du foreslår.
Beklager om jeg spør om saker du har svart på før. Jeg har forsøkt ta et sidesøk i denne bloggen, men fant ikke noen vedrørende akkurat dette.
B

Anonym sa...

Gluten er alltid tilstede, selv i varmebehandlet, bløtlagt eller gjæret korn. Bløtlegging nøytraliserer antinæringsstoffer, hvor melkesyregjæring nøytraliserer den delen av gluten som regnes som problematisk. Imidlertid er den eneste grunnen til at gluten, som kasein, er problematisk manglende syre- eller pepsinproduksjon i magesekken. Konsum av brød med frø, nøtter eller belgfrukter, eller helkornbrød, inkluderer fytinsyre, som blokkerer pepsinaktiviteten. Og da blir ikke gluten, eller kasein, eller noen andre proteiner i måltidet, for-fordøyd i magesekken. Slik at gluten (eller kasein) kommer ut i tynntarmen med intakt molekylstruktur, hvor det limer seg fast til slimhinnene og irriterer disse til betennelse oppstår. Kasein har samme virkning i tynntarmen som gluten, da også kasein, som gluten, har en limaktig konsistens i tynntarmen når dette ikke er for-fordøyd skikkelig. Disse peptidene kan man lage lim av, og som du nok vet så er det limegenskapen som gjør at gluten er så populært blant bakere for å sikre lettlagde brød som hever seg raskt. Og kaseinets limegenskaper er hvorfor man får ost av å presse kasein sammen etter å ha brukt løpeenzym eller syre på kaseinet. Konsum av helkornprodukter sammen med pasteurisert og homogenisert melk, som jo er veldig vanlig, og som promoteres av helsemyndighetene A/S som sunt, er derfor en oppskrift på de fleste kjente mage-tarmproblemer, så vel som såkalte allergier og intoleranser, og psykiske reaksjoner som offentlig skyldes på såkalte opioider i gluten/kasein

Reaksjon på søt melk innebærer derfor at man enten har redusert syreproduksjon i magesekken, eller at man konsumerer melken sammen med kilder til fytinsyre.

Fiskeleveroljen er helt ok, og kan økes som du vil all den tid oljen inkluderer alle antioksidantene. Vil du være helt på den sikre siden kan litt upasteurisert smør eller kokosolje spises samtidig, for å øke opptaket av fiskefettet, samtidig som dette både beskyttes fra oksidasjon, og heller ikke skader kroppen på noe vis. Både fiskefett som plantefett, i større og konsentrerte mengder, ødelegger bl.a fordøyelsesenzymer, og da også pepsin og andre proteinfordøyende enzymer.

PP

Anonym sa...

Takk du!
Håper bare jeg serverer kjente og kjære riktig nå. Det blir mykje smør og kokosolje og denne gangen lot jeg fettet bli i kraften..... Minsten kan nok leve på smør ene og alene og vil ofte bare ha det....da blir jeg jo bekymret for proteininntaket så jeg blander ofte inn eggeplommer eller serverer denne eggedosisen som nevnt over. Men står det smør på bordet og hun er i rette humør så blir det smør og atter smør. Har nå satt en klump honning og drøss med salt på toppen av smørberget i håp om at det gjør ting bedre.
Eldstemor vil helst bare ha egg med salt+ masser av kefir da selvfølgelig. Gjerne egg til alle måltider. Hvis ikke det så ost... Honning i kefiren.
(håper ikke jeg overforbruker honning nå da) skulle ønske det fantes en fasit.

Gulroten er ute...igjen. Raypeat reklamerer med gulrotens fantastiske egenskaper ifb å redusere/balansere østrogen. Er det ikke fakta?
Både mannen og jeg er nok litt på kjøret hormonelt iom at vi lagrer fett som vi gjør(innside lår, sidemage/rygg/overarmer) og er litt dåvene innimellom. Etter hva jeg har lest på div sider.....
Mannens stoffskifte er enda lavt, men han vil gjerne av pillene. Legen mener det er uforsvarlig, hva mener du? i tilfelle klarsignal, hvordan gjøre det beste ut av situasjonen?
de eneste kosttilskuddene vi bruker er GP torskeleverogsmørolje samt gelatin/kollagen.

Hønemor
Anonym sa...

Så lenge kostholdet ellers er næringsrikt og måltidene inkluderer proteiner og fett i tillegg til sukker/karbohydrater går det du vil av honning helt fint. Og barn trenger mer ettersom de er i vekst.

Peat anbefaler rå, og raspet gulrot for at fiberet skal binde østrogen i tarmen (i gallen), men fiberet binder også flere næringsstoffer samtidig. Da er det bedre å øke proteinkonsumet slik at leveren lett avgifter for mye østrogen.

Peat har mange gode ideer, men lever en del i intellektuelt bakvendtland, når han rett som det er anbefaler medikamenter eller matemner for helsa, uten å tenke på at disse reduserer opptak av næringsstoffer, eller tapper disse fra kroppen. Hvilket fremmer mer uhelse.

Hvilke piller er det snakk om?

Utover de kosttilskudd du bruker ville jeg anbefalt magnesiumolje også, brukt både utvortes som innvortes. Dette fordi magnesium er nødvendig for opptak og utnyttelse av en god del andre næringsstoffer, i tillegg til å bl.a regulere hormonelle nivåer. Litt info –
http://www.mg12.info/
http://www.mgwater.com/
http://magnesiumforlife.com/
http://diabetic.imva.info/

PP

Anonym sa...

Hei PP. Tusen takk for utfyllende forklaring. Der ble jeg veldig mye klokere! :-)
Jeg tar selv epleceidereddik fra Tidsporten, og jeg kjenner en slags brennende følelse i magen. Jeg har forstått at det indikerer nedsatt magesyreproduksjon. Men hva med manglende pepsinproduksjon, hva kan man gjøre for å få has på dette?
En av mine sønner kan til tider ha mye luft i magen, kan det være lurt for ham å kutte ut korn i en periode, eller er det ok så lenge han konsumerer noe syrlig samtidig som f.eks vannkefir?
Benedikte

Anonym sa...

Så lenge magemiljøet er surt nok omdannes pepsinogen til pepsin, som da fordøyer protein. Det gjelder mao å være sur nok, så det er en god ide å la være å smile til verden.

Hvorvidt vannkefir er sur nok til å stimulere syreproduksjon, samt overta for manglende syre, avhenger av hvor sur den er; dvs hvor lenge den har stått.

Om kornet er bløtlagt eller gjæret er det ingen grunn til å kutte det ut, så lenge det også konsumeres med protein og fett. Om du med magen sikter til magesekken, kan vannkefir bidra til det luftige problemet pga kullsyren.

PP

Anonym sa...

Levaxin er det snakk om. Doseringen varierer, trenger du nærmere opplysninger om det? det ligger på gjennomsnittlig 1,5 piller pr dag hvis jeg husker rett.
Magnesium bruker vi, men glemte å nevne det, blander 50/50 med kokosolje og smører på kroppene en gang om dagen.

Beklager at jeg maser om disse proteinene altså, men skal vi øke proteinkonsumet når proteiner forårsaker tap av bl.a vitamin A, som medfører redusert skjoldbruskkjertelfunksjon...? som du skriver over? Mannen og jeg spiser tidlivs mye lever, sluker litt rått eller spiser leverpostei ca 2 dager i uken....rogn går det ikke så mye av, ingen av oss er særlig glade i stekt rogn, mils kaviar har jeg elsket i mine yngre dager, men det har ikke vært på handlesiten på ørtn år og kaviar som forsøkt laget hjemme har ikke slått an, får prøve på nytt. Ellers går det mye i langtidssbakte gryteretter og ost og syrnet melk og eggeplommer. Vi spiser omkring 12-20 egg daglig enten i rå eller kokt form, hovedsakelig rå plommer i blandingen som nevnt over...Er det noe annet vi kan gjøre bedre for å stabilisere hormoner og kroppen generelt?

Hva skulle vi gjort uten deg!

En hilsen fra Hønemor og hønefar og de to ungene

Anonym sa...

900 mg i uken for levaxinet sin del

Anonym sa...

Angående levaxin –
http://senseoflife.blogg.no/1358376027_krydderbonanza_p_kaps.html I kommentar 28.01.2013 kl.17:49

Mye protein, dvs et kosthold som domineres av protein og fett i forhold til karbohydrater, er nødvendig for optimal skjoldbruskkjertelfunksjon. Og det samme er bl.a vitamin A, slik at heller enn å redusere protein anbefales dere å øke konsumet av vitamin A. Hvilket dere allerede gjør. Protein er også nødvendig for å bedre leverens evne til å avgifte østrogen, inkludert kjemikalier som virker som østrogen (østrogenovervekt forårsaker hypotyrose/økt fettlagring og tilbakeholdelse av væske), for å bedre omdannelsen av tyroksin/T4 til det mer aktive trijodtyronin/T3, og både protein og fett øker energi(varme)produksjonen i kroppens celler, uavhengig av skjoldbruskkjertelen. I tillegg kommer det faktum at begge skjoldbruskkjertelhormonene dannes fra aminosyren tyrosin, som man hovedsaklig får via animalske matemner. Tyrosin er også råmaterialet for L-dopa, dopamin såvel som for noradrenalin og adrenalin.

Da det er mye av aminosyrer som cystein, metionin og tryptofan i muskelkjøtt og innmat er det en god ide å balansere disse aminosyrene med aminosyrer fra kollagen/gelatin. I hovedsak glycin, som forhindrer at de ovennevnte aminosyrer undertrykker skjoldbruskkjertelens funksjon eller frememr betennelsesreaksjoner. Kraft og gjerne ekstra gelatin er dermed en god ide, og muskelkjøtt, innmat og kraft gir maksimalt med næringsstoffer og bredest mulig sammensetning. Og dette er også synonymt både med ekte tradisjonskost så vel som optimal helse.

Et kosthold som inkluderer mer protein og fett enn karbohydrater innebærer hovedsaklig konsum av animalske matemner og melk og melkeprodukter, hvilket også bidrar enormt med alle andre næringsstoffer enn protein og vitamin A. Og dermed med næringsstoffer som bedrer opptak og funksjon av både proteiner og vitamin A, og proteiner, i betydning aminosyrer, er også nødvendig for opptak av en rekke næringsstoffer i tarmen. Deriblant kalsium, magnesium og flere B vitaminer (inkl. B12).

Hanefar bør også konsumere magnesiumolje, 5-10 sprut, i et lite glass vann sammen med hvert måltid inntil stoffskiftet hans er normalt. Da i tillegg til utvortes bruk, for å sikre rask økning av optimale magnesiumnivåer. Hypotyreose, og stressreaksjoner som involverer adrenalin og kortisol (inkl. blodsukkerfall) mangedobler både forbruket av magnesium så vel som tap via urin og eventuelt svette, slik at magnesium er et nøkelmineral hva gjelder stoffskifte og energiproduksjon. Motsatt gir normale magnesiumnivåer normalt stoffskifte og energiproduksjon, så vel som høyere stressterskel og bedre kontroll på adrenalin og kortisol. Optimale nivåer magnesium (og også vitamin A) er også pro-testosteron og anti-østrogen.

Litt info –
http://www.dannyroddy.com/main/2013/13/3/is-supplemental-magnesium-a-surrogate-for-thyroid-hormone
http://www.mgwater.com/clmd.shtml
http://www.mgwater.com/conseq.shtml

Mange typer rogn er smaksnøytral, slik at man kan blande med hvilke smakspreferanser man ønsker. Dvs rognen kan krydres, søtes, blandes med f.eks melk, fett, etc., eller drysses over måltid.

PirkePetter

Anonym sa...

PP, hva tenker du om det legene stiller som diagnosen bipolar? Jeg har lest at det er uenighet om det skyldes psykososiale eller biologiske årsaker, og at det er såkalt arvelig. Jeg har fått en skikkelig nedtur, og måtte til legen for å få sykemelding, og det var da han begynte å snakke om det. Det er flere i min familie som er psykisk syke. Selv er jeg ikke opptatt av å få stilt noen slik diagnose, og jeg tror heller ikke jeg er det? Jeg veksler mellom å være deprimert og oppstemt, og kjenner meg igjen i mange av de andre "kjennetegnene", men jeg trodde at mye av dette er "vanlig"? Jeg har alltid vært litt tungsinding og introvert, men har med tiden forsonet meg med at det er sånn jeg er, selv om jeg ofte skulle ønske jeg var en supersosial gledesspreder - føler at det hadde gjort livet så mye enklere. Jeg har spist tradisjonskost litt over 10 mnd., men det er først de siste 2 mnd. at jeg har klart det 100 % (spiste lever hver dag i mange uker tidligere i høst, men nå har jeg plutselig fått helt aversjon mot det). Jeg har hypotyreose, men sluttet med levaxin i august etter å ha tatt det i 9 mnd. Nå tar jeg ingen medisiner (eller p-piller, men jeg har brukte det i ca. 15 år). Jeg er ganske sikker på at jeg har nedsatt magesyreproduksjon (veksler mellom hard og løs mage, og har lys illeluktende avføring), og at det bl.a. forstyrrer bukspyttkjertelens funksjon. Kan det være årsaken til økte c peptid- verdier? Jeg spiser jo lite karbohydrater, og har som sagt spist tradisjonskost en stund, så jeg skjønner ikke helt hvorfor bukspytkjertelen er i ubalanse. Kan levaxinen ha forårsaket det? Jeg har lagt på meg ganske mye det siste året (det er dessverre fettprosenten som øker, kan ikke skylde på tilbakeholdelse av væske), og var litt overvektig fra før, så jeg er ganske fortvilet over dette. Jeg skjønner at det tar tid å bygge opp kroppen igjen med mat, og er veldig glad for å ha funnet frem til deg og all kunnskapen du har, men jeg må innrømme jeg er litt utålmodig..

E

Anonym sa...

Tro du meg, godeste PP, jeg gjør mitt ytterste for å være så surmaget som overhodet mulig! ;-)
Igjen, tusen takk for svar!
Benedikte

Anonym sa...

Bipolar er bare nok en meningsløs merkelapp. Næringsmangel og kjemikaliebelastning, samt blodsukkerubalanser er de vanligste indre årsakene utover konkrete problemer i ens liv. Skjønt sistnevnte er ikke alltid tilstede. Stress, i betydning adrenalin og kortisol, er ofte en delårsak, og kan skyldes faktisk stress i livet, eller næringsubalanse, hypotyreose eller østrogenovervekt (som begge også først og fremst er næringsubalanse), serotoninubalanse, eller kjemikaliebelastning.

Der hvor konkret stress eller kilder til f.eks sorg eksisterer vil tradisjonskost ikke fjerne disse, men vil bedre evnen til å forholde seg til og takle dem. Er der ingen konkrete delårsaker i ens ytre liv, er kostholdet den mest sannsynlige årsaken. Og da mangel på næringsstoffer som bla. protein (for aminosyrer som aspartinsyre, cystein, fenylalanin, glutamin, tryptofan, treonin og tyrosin), kolesterol, kort og mellomkjedet mettet fett, eller omega-6 fettsyren arakidonsyre, mineralene kopper (for mye og for lite), magnesium, natrium, sink og vitaminene B1, B2, B3, B5, B6, B9/folinsyre, B12, biotin, inositol og kolin, samt vitamin D.

Mage-tarmproblemer er også en veldig vanlig (og av leger helt oversett) årsak, både i betydning redusert næringsopptak og avfallsutskillelse, men også ubalanse i hovedsaklig serotonin (90% av kroppens serotonin produseres i nervesystemet i tarmen) og dopaminnivåene i nervesystemet i tarmen. Denne ubalansen reflekteres også i hjernen, all den tid hjernen i tarmen styrer de kjemiske prosessene i hjernen mellom ørene i stor grad. Da mage-tarmproblemer også ofte innebærer redusert syreproduksjon i magesekken, redusert leverfunskjon, eller redusert enzymproduksjon i tynntarmen, og fra bukspyttkjertelen, innebærer mage-tarmproblemer svært ofte redusert næringsopptak. Mage-tarmproblemer innebærer som regel samtidig mangel på enzymer som avgifter kjemikalier og problematiske naturlige substanser i mat og drikke, deriblant histamin og andre aminer, så vel som salisylater og fenoler, hvilket også bidrar til følelsesmessige og mentale symptomer som psykologer og psykiatere kaller sinns/stemningslidelser.

Ut over all forskningen som viser sammenheng mellom tarmproblemer og psykiske problemer, samt alle som blir og har blitt friske av psykiske problemer gjennom å få orden på tarmen, så har jeg hundrevis av tilbakemeldinger fra mennesker (i stor grad barn og unge) som har blitt helt friske fra ofte alvorlige psykiske problemer bare gjennom fokus på å helbrede mage-tarmproblemene alene.

Jeg tenkte jeg skulle liste opp de mentale/følelsesmessige ”tilstander” som dokumentert kan skyldes mage-tarmproblemer, men innså at den lista ville ha blitt så lang at jeg lot være.

At flere i en familie er fysisk og/eller psykisk syke er en selvfølge med dagens kosthold og levesett, men dette har alt med de to sistnevnte faktorer å gjøre, og ingenting med gener å gjøre. Tanken er helt absurd, som når legen skylder hjerteinfarkt i en 50 år gammel mann som har levd på hamburgere, etc i årevis, på gener i familien hans. Mao gener som dermed har ”ventet” i 50 år før de ”slo til”?. Nei, genetisk disponerte sykdommer er eventyr for voksne, og har sin rot i elitetenking og religiøs rasehygiene. Mao ikke vanlige menneskers tankegang.

Anonym sa...

Å veksle mellom å være deprimert og oppstemt er en del av hypotyreose, som igjen skyldes en rekke mulige næringsmangler. Gjerne med tungmetallbelastning involvert som delårsak. Og, utover at dette også er vanlig ved stresshormonfluktuasjoner, ofte pga karbohydratdominert kosthold eller at det går for mange timer mellom hvert måltid, så er det også naturlig menneskelig atferd. På den måten at det ikke er meningen at vi alltid skal være normale, og passe inn i en sosialt akseptert ramme for oppførsel. Vi har lov til å deppe, frike ut, gjøre teite, sprø eller barnslige ting, etc selv om vi er såkalt voksne. Spesielt merkelapper psykologien og psykiatrien gir helt naturlige, menneskelige tanker og følelser er farlige, da man stemples som avviker/psykisk lidende når alt man gjør er å falle utenfor definerte normer for hva som skal være lov eller ikke. Som med barn og det å være barn, som inkluderer alle de såkalte symptomene på den oppdiktede tilstanden ADHD. Enhver person som har barn, eller som har vært det selv, vet veldig godt at barn er høyt og lavt og att og fram mentalt og følelsesmessig, hvilket er helt som det skal være. Barn skal ikke være perfekte, små voksne/roboter som adlyder autoriteter og alltid gjør som de blir bedt om. Hva er poenget med å være barn om disse bare skal være små voksne?

Vi mennesker har muligheten til å oppleve og erfare de følelser vi har fordi det er meningen at vi skal utforske dem, alle som en. Og, ved ubehagelige følelser, å se nærmere på disse, og prøve å finne ut hva de kommer av. Jeg tenker da ikke så mye på ytre årsaker eller kosthold og slikt, som indre; er du deprimert, betyr dette at det er noe annet som tynger deg. Er du lei av livet, ikke trives med deg selv, føler du har mye uoppgjort, eller at du har mer i deg enn liv og omstendigheter tillater deg å leve ut. Trives du ikke i ekteskap/forhold, føler livet har passert deg, etc. Når du opplever tankene og følelsene som har fått merkelappen depresjon, følg dem og se om du finner ut hvilke følelser de kommer fra. Dette er som f.eks med sinne, på den måten at sinne i seg selv ikke er en hovedfølelse, men alltid skyldes noe man er sint for. Sinne i seg selv oppfattes som egen lidelse innen legevitenskapen, men det er følelsene som er opphavet til dette sinnet som er de egentlige årsakene som må ses på og eventuelt gjøres noe med. Klør du, på f.eks huden, så klør du tilbake til det stopper, og legene vil gi deg merkelappen kløe og et medikament som undertrykker kløen. Men, hvorfor klør du?

Har du redusert syreproduksjon i magesekken stopper bukspyttkjertelen sin enzymproduksjon og utskillelse pga manglende hormonelt signal om at den skal stå på i forbindelse med måltid. I og med at du har hypotyreose kan et lavkarbokosthold forverre tilstanden, slik at du anbefales å spise mer karbohydrater enn du kanskje gjør. Lavkarbo forverrer ofte hypotyreose, bl.a gjennom å sabotere omdannelsen av tyroksin til trijodtyronin. Og et slikt kosthold gir gjerne lite sukker også, samtidig som både protein og fett stimulerer insulin, som raskt fjerner det lille som er av sukker fra blodet = stressreaksjon/adrenalin og kortisol og serotonin = undertrykkelse av skjoldbruskkjertelen = hypotyreose = mentale og følelsesmessige og fysiske reaksjoner, m.m

PP

Anonym sa...

Det kan være nyttig å surmule minst 10 minutter til dagen. Meld deg gjerne på slike pseudospirituelle opplegg hvor man lærer å finne sin indre Surpomp!

PP

Anonym sa...

Takk for langt og godt svar. Jeg vet egentlig ikke hva jeg skal si til alt, trenger bare litt tid til å tenke. Men igjen, takk for at du tok deg tid.

E

Anonym sa...

Jeg har fått et tips om å skrive her og se om noen kan komme med råd, og da har jeg spesielt hørt om denne Pirke Petter. Jeg har slitt med fordøyelsen i snart 10 år og reagerer på all mat. Dietter og ulike tilskudd har jeg brukt i flere år men kommer ikke i mål. I sommer levde jeg 1 måned på beinkraft, kokte grønnsaker og kokt fisk/kjøtt. Merket da at tarmen ble mindre irritert men den var fortsatt oppblåst og ble mer og mer forstoppet uten karbohydrater. Siden mange med IBS har SIBO og dette kun kan testes som jeg forstår det i Bergen, hvor det tar hundre år å komme til, prøvde nettopp meg og legen min en kur mot SIBO. Både rifaximin og metrondiazole. De første dagene ble jeg faktisk bedre, selv om jeg har veldig dårlige erfaringer med antibiotika. Det var lett å gå på do og avføringen var fin. Men etter hvert kjente jeg at antibiotikaen også irriterte tarmen mer og mer. Nå etter kuren syns jeg det er vanskelig. Jeg lever nå på beinkraft, grønnsaker, potet/søtpotet og fisk, kjøtt, kylling og kalkun. Jeg skal begynne med fermentert kål og vann kefir og bruker også LDN siden jeg også har fått "diagnosen" ME av dette her. Jeg sliter veldig med oppblåsthet og motilitet i tarmen. Jeg er et tungt tilfelle siden jeg egentlig reagerer på all mat.

Håper noen har noen gode tips, siden jeg har lest endel på nett og "vanlige" ting som hjelper andre ser ikke ut til å være nok for min tarm. Har tatt matintoleranse tester som egentlig slår ut på alt, selv om de egentlig viser at tarmen er i ulage. Tips for å fikse tarmen, få bort oppblåstheten og få i gang motiliteten trengs!

Osten

Anonym sa...

Hei PP
Har noen spørsmål om tilberedening av mat jeg lurte på om du kunne hjelpe meg med? Når jeg har bløtlagt og tørket korn før jeg maler det i kornmølle må jeg da bløtlegge/gjære melet på nytt, eller er første omgang med bløtlegging i syrlig miljø nok til å bryte ned den helseskadelige delen av glutenet i hele kornet?

Leste om nixtamalisering ifht mais, men vet ikke om jeg skjønte hvordan jeg skulle gjøre det. Kan man bruke aske fra ovnen f. eks å bløtlegge maisen i?

Ellers så prøver jeg å få oversikt over miljøvennlige vaskemidler både til kropp, klær og oppvask. Jeg vil helst slippe ut minst mulig miljøfarlige stoffer. Jeg vet jo at du egentlig svarer kun på spørsmål om kosthold og helse, men håper du kan svare på spørsmål om dette siden det går på utslipp i naturen. Har du noen tips til hva jeg kan bruke av vaskemidler eller hvor jeg kan finne informasjon om dette?

M

Anonym sa...

Lurte på en ting. Jeg har fått høre at jeg har lite blodplater (trombositt 98). Jeg får lett blåflekker. Noen ganger aner jeg ikke hvorfor jeg får så store blåflekker. Under en operasjon for noen år siden slet legen med å stoppe blødningene etter operasjonen. Åpentbart noe jeg har hatt en stund. Legen sier det er lite/ingenting jeg kan gjøre med det, og at det kan variere. Så da lurer jeg på om du har noe å tilføre? Jeg har spist tradisjonsmat en god stund nå (12-15 mnd) og har nå begynt å spise lever nesten daglig. Jeg håper at svaret er at antall blodplater vil øke når kroppen oppgraderes - eller hva tenker du PP? Ellers har jeg i perioder slitt med hypotyreose, men aldri tatt medisiner for det eller noe annet. Har ikke slike symptomer nå, men fortsatt er altså blodplatene lave. Hm. Mia

Anonym sa...

1 omgang bløtlegging er alt som trengs

Om aske fra ovn og mais; det vet jeg ikke, da jeg aldri har prøvd verken det eller prosessen du oppgir. Jeg bare bløtlegger som vanlig, og deretter koker eller steker.

Søker du på miljøvennlige vaskemidler eller grønne vaskemidler får du nyttig info.

PP

Anonym sa...

Tilstanden du oppgir har flere mulige årsaker, deriblant mangel på vitamin B9/folinsyre og B12, samt vitamin D og/eller K2. Også magnesium er involvert i dannelse av nye blodplater, og mangel på magneisum kan også fremme mangel på samtlige ovennevnte vitaminer, ettersom magnesiujm er nødvendig for at disse omdannes til sine aktive former i kroppen.

Av disse er det vitamin B12, D eller magnesium som ved mangel fremmer hypotyreose. Lever inkluderer alle vitaminer, men det er mye vitamin A og lite D i lever fra landdyr, slik at fiskelever eller fiskeleverolje, evt rogn eller melke og fet sjømat (ikke oppdrettsfisk pga feil fettsammensetning) generelt anbefales i tillegg. Upasteuriserte melkeprodukter, især fra dyr på beite, samt surnede i forhold til søte (unntaket er fløte/rømme/smør), inneholder godt med vitamin K2, som det også kan være mindre mengder av i lever.

PP

Anonym sa...

Hjelp ja, så ille, nå setter vi alle tenner inn og tilfører magnesium i glasset sammen med gelatinen for mannen og meg selv, det smaker jammen meg tamt..............men gjør det susen så serverer jeg hvadetskal være. Hønefar er tilfreds og spent, levaxinene er borte. Energiproduksjon og normat stoffskifte here we come!


Er det mulig at vi faktisk har lagt på oss hist og her pga for lite fett og for mye protein i forhold? det har vel da forstyrret hormonnivået vårt som du skriver og hvertfall ikke balansert hypotyreose, blodsukker, stress og alt annet. Nå gunner vi på med fett; smør på flesk boktavelig talt og kokosolje så det tyter etter. Kan det bli overdose?

At noe så lett som å spise skal være så vanskelig.... Jeg håper nå at jeg har opptattet riktig.
Mest fett så protein og en liten dæsj karbohydrater på toppen. Lite varmebandlet animalsk mat, så mye som mulig, og passe på hvilke grønnsaker og frukt som velges mht pektiner, aninæringsstoffer og andre opptakshemmere... innmat innmat, balansert trening, ikke over 90 min og fortrinnsvis styrke.
Mannen vil jo, men jeg er ikke så lysten på å ende opp som en bodybuilder. For det blir vel musker av dette!?

Kaviar sjekker jeg opp gjen.

Takk skal du ha som vier tid til å hjelpe oss slik at vi kan skape det beste for englebarna og oss selv!

Hønemor

Anonym sa...

Magnesiumolje kan blandes med f.eks saft så lenge saften ikke inneholder kjemikalier/tilsetningsstoffer som potensielt kan binde magnesiumet. Klor og kjemikalier i kommunalt drikkevann kan også dette, eller øke forbruket av magnesium når kroppen bruker bl.a magnesium til å avgifte tungmetaller og kjemikalier.

Lite fett og mye protein er som nevnt tidligere ikke det egentlige problemet, men snarere nivåer av vitamin A. Vitamin A finnes kun i fettrike animalske matemner, samt dyrefett som bl.a talg, fjærkrefett og fiskefett/fiskeleverfett.

Det blir økt nydannelse av muskelceller på et slikt kosthold, det er riktig, men skal du utvikle muskler av disse må de stimuleres via trening. Kroppsbygger blir du bare om du trener som en. Husk at vi snakker om mat og matemner, ikke kosttilskudd eller anabole steroider.

PP

Anonym sa...

Om LDN –
http://liveneshage.blogspot.com/2012/12/kongens-pepperkaker.html?showComment=1373426272591#c4828200915055717210

Det er svært sannsynlig at du har redusert syreproduksjon i magesekken, hvilket bl.a fremmer bakterievekst i magesekk og tynntarm pga feil ph. Og dette gir gjæring av matemner (gass/oppblåsthet) fremfor normal fordøyelse. Mangel på flere næringsstoffer kan også påvirke ph og mikroflora i tarmene, men for sikkerhets skyld anbefales du å spise som om du har redusert syreproduksjon i magesekken. Denne tilstanden forårsaker, via manglende hormonelle tilbakemeldingssystemer, feil ph i begge tarmer, og derigjennom feil mikroflora så vel som økt vekst av bakterier og sopp i magesekken. Ulike betennelsesreaksjoner er som regel neste utvikling, og som inkluderer bl.a cøliaki, kolitis, Crohn’s, irritabel tykktarmsyndrom, tarmlekkasje, etc. Betennelsestilstander i tarmen stopper eller reduserer produksjon og aktivitet av enzymer som bl.a fordøyer mat eller avgifter kjemikalier og substanser i mat som kan ha negative virkninger. Og uten fordøyelsesenzymer tas lite næring opp, hvilket gir en hvilken som helst energisvikttilstand, deriblant såkalt ME, og mangel på enzymer som tar seg av kjemikalier/tilsetningsstoffer/naturlige skadestoffer, etc gir, sammen med økt næringsmangel pga redusert næringsopptak, såkalte allergier og intoleranser.

Som du vil se via ovenstående link/kommentar, så finnes ikke noe slikt som f.eks gluten eller kaseinintoleranse eller allergi; kun redusert syreproduksjon i magesekken som gjør at disse proteinene ikke fordøyes som de skal før de når tynntarmen. Det samme gjelder alle andre såkalte allergener og substanser som påståes å fremme intoleranse, på den måten at det er svikt i kroppens evne til å fordøye eller avgifte disse som er det egentlige problemet, og ikke allergenene/substansene i seg selv.

Jeg anbefaler konsum av naturlig eddik/eplecidereddik, etc i et lite glass vann med måltider, eller surmelk, kefir, yogurt (fra upasteurisert melk), etc med måltidene. Slik at de organiske syrene skal kunne stimulere syreproduksjonen samtidig som de hjelper på fordøyelsen av maten. Surnede melkeprodukter bidrar også til å normalisere ph og nikroflora i tarmene, i tillegg til å gi mye lettfordøyelig næring. Nok et melkeprodukt, smør (og fløte og rømme) bidrar med mye smørsyre, som sammen med aminosyren glutamin helbreder omtrent alle kjente tarmproblemer. Smørsyre hjelper også til med å normalisere ph i begge tarmene, så vel som stimulere normal mikroflora. Om du oppgir hvor i landet du bor, kan kanskje andre som leser dette, og som bor i nærheten av deg, sette deg i kontakt med en eksisterende melkering, eller danne en sammen med deg om du vil. Dette kan du også spørre om i forumet http://www.kraftmamma.no/forum/

For å sikre optimale nivåer av vitamin D anbefales gjæret fiskeleverolje, som også gir vitamin A og K2 som vitamin D trenger for å virke normalt i kroppen. Tilskudd av magnesium, i form av magnesiumolje anbefales også inntil du merker at energien kommer tilbake, da magnesium er helt nødvendig for dannelse av energi/ATP i cellenes mitokondrier, så vel som for skjoldbruskkjertelens evne til å opprettholde normalt stoffskifte.

Ekstra tilskudd av gelatin er ikke et must, men vil nok gjøre at helbredsprosessen går raskere. Og gelatin gir mye glutaminsyre, som omdannes ved behov i kroppen til glutamin, som er helt nødvendig for at tarmcellene skal virke normalt. Glutamin fås ellers hovedsaklig fra animalske matemner.

Salt til hvert måltid, og gjerne sterke kryddere også, bidrar til både normal syreproduksjon så vel som fordøyelse og avfallsutskillelse. De fleste kryddere er også luftdrivende, hvilket vil si at de forhindrer gjæring og driver eksisterende gass ut av tarmen gjennom å regulere tarmbevegelsene/peristaltikken.

Anonym sa...

Ellers anbefales et hovedsaklig animalsk kosthold, med mindre mengder karbohydrater i forhold til fett og proteiner. Og da fortrinnsvis tradisjonelt tilberedte matemner (speket, gjæret, røykt, tørket, gravet, etc) eller helt rå, som i carpaccio, tartar, cviche, etc, ettersom rå og tradisjonelt tilberedte matemner er betydelig lettere fordøyelige enn kokte og stekte animalske matemner. Og, når du spiser kokt eller stekt animalsk mat, er det lurt å inkludere enten kraft eller gelatin, da aminosyrer i gelatinet binder magesyre til de varmebehandlede proteinene, slik at disse ikke frastøter syre, og dermed blir skikkelig fordøyd.

Har du et næringsrikt, tradisjonelt kosthold, og får normalisert fordøyelsen, vil energien normalisere seg, slik at symptomene som defineres som såkalt ME vil forsvinne av seg selv. ME er ingen egen tilstand, men snarere symptomer fra bl.a hypotyreose, østrogenovervekt, diabetes/hypoglykemi, etc, og på næringsmangler, satt sammen til å bli en tilsynelatende helt ny tilstand. Energisvikten, som er fundamentet i ME, pga svikt i skjoldbruskkjertelens hormonproduksjon, eller manglende omdannelse av tyroksin/T4 til trijodtyronin/T3, eller pga redusert energi/ATPproduksjon i cellenes mitokondrier, har klart dokumenterte årsaker. Slik at det er smartere å fokusere på disse, og å gjøre noe med dem, heller enn å fokusere på nok en oppdiktet helsetilstand.

Denne PirkePetter

Anonym sa...

Det var et veldig flott svar, til nytte for flere, meg hvertfall!

Anonym sa...

Tusen takk for svar PP
M

Anonym sa...

Takk for raskt og solid svar.
Når det gjelder gluten har jeg flere ganger slått positivt ut på transglutaminase. Etter å ha lest flere linker av de du henviste til ser jeg tankegangen din, og dette med å fikse kroppen med rett næring er noe jeg har prøvd på i flere år uten å komme i mål.
Når symptomene mine startet spiste jeg 20 skiver med brød, kjøpebrød, hver dag i 3år. En fikk jo høre at brød var bra. Jeg leser at du mener at fytinsyren er med å forhindre
pepsin til å utgjøre sin funksjon. Dette var nytt, tidligere har jeg bare hørt at fytinsyre kan hemme opptak av mineraler. Det kan da være grunnen min til at det hele startet. Er det noen kilder på akkurat dette med fytinsyre og magesyre?

Andre kompiser spiste nesten like mye brød, men de fungerer helt fint den dag idag.
Mage/tarm problemer ligger litt i familien, svakt punkt kanskje.

Uansett, da får jeg begynne med naturlig eddik/eplecidereddik, hvor kjøper man dette?
Du nevner også upasteuriserte melkeprodukter, jeg sliter med å fordøye melkeprodukter.
Men siden det er lite proteiner i upasteurisert smør kan det kanskje være en ide starte med?

For sterke kryddere har jeg slitt med pga det føles som de irriterer tarmen, men heldigvis er dette litt bedre enn før. Jeg bruker mye himalayasalt. Angående cøliaki som er en autoimmun sykdom så mener du altså at denne kan helbredes hvis en får optimal magesyreproduksjon? Jeg har diagnosen cøliaki siden jeg hadde alle symptomene og slo positivt ut på blodprøven. Selv om de på gastroskopien ikke fant noe. Det er nå 6 år siden de tok testen.

Jeg tror også at hvis tarmen kommer i orden kommer energien og resten av kroppen til å fungere.

Jeg sliter også veldig med motiliteten, har du noe tips for dette? Det vil jo komme seg med forbedret magesyre produksjon og enzym funksjon..

Frisklivsosten

Anonym sa...

Fytinsyre og pepsin, samt andre enzymer –
http://www.westonaprice.org/food-features/living-with-phytic-acid
http://thatpaleoguy.com/2011/10/06/phytic-acid-and-digestive-enzyme-blockade/

Du finner nyere forskning via søk på phytic acid pepsin eller phytic acid proteases

Naturlig eddik fås i de fleste helsekostbutikker, inkludert nettbutikken til ham som eier denne bloggen.

Du sliter med å fordøye melkeproteiner fordi du har redusert syreproduksjon i magesekken, slik at det er en god ide å starte melkekonsum sammen med litt eddik i et lite glass vann, eller drikke surnet melk/kefir/yogurt som jeg anbefaler. Kasein og myseproteiner brytes ned til mindre peptider via surning, slik at melkeproteiner ikke lenger er et problem. På den måten overtar bakterieproduserte enzymer og syrer for magesekkens funksjon, og avlaster fordøyelsessystemet betydelig. Reagerer du allikevel på surnet melk betyr dette at du enten har tarmlekkasje, eller redusert aktivitet av enzymet som avgifter/deaminerer histamin. Dette vil komme seg raskt, tross melkekonsum. Vil du ha frisk tarm, er melkeprodukter nødvendig da disse både bidrar med smørsyre, proteiner for glutamin, og ellers allerede fordøyde næringsstoffer som er veldig lettopptakelige.

Kryddere irriterer ikke verken mage eller tarmer, men øker utskillelsen av fordøyelsesvæsker (deriblant syre) og stimulerer enzymproduksjon og aktivitet. En del, deriblant ingefær, regulerer også serotoninnivåene i tarmens nervesystem, slik at tarmperistaltikken normaliseres. Mer protein, spesielt aminosyren glycin i gelatin, mettet fett eller dyrefett, salt, krydder, og generelt mer næringsrik kost normaliserer også serotoninivåene i begge hjerner. I og med at du oppgir å ha cøliaki, har du serotoninubalanse i tarmen. Alt som normaliserer serotonin normaliserer tarmperistaltikken.

Cøliaki er ikke, og har aldri vært en såkalt autoimmun sykdom, ganske enkelt fordi slike sykdommer ikke finnes, og kun er ren hypotese som aldri har blitt bevist. Kun antatt og gjort til internasjonal konsensus basert på hypotese og laboratorieforskning (in vitro). Samt fordi alle kjente årsaker til cøliaki for lengst er dokumentert. Mer info om de mange årsaker til cøliaki her, og dette er bare en brøkdel av det jeg har av forskningsreferanser (ettersom jeg fortsatte å arbeide med dette etter at jeg hadde postet informasjonen) –
http://liveneshage.blogspot.com/2013/02/tradisjonelt-bakeri-i-oslo.html?showComment=1363273241707#c5358680715471365505

Angående såkalte autoimmune sykdommer, google pirkepetter autoimmun for mer info om du gidder.

PP

Anonym sa...

Ok, skal sjekke ut linkene og forskning innenfor det.
Da stoler jeg på deg og prøver eddik og surnede melkeprodukter, eddik før hvert måltid. Er det en spesiell eddik eller kan en kjøpe dette på mega f.eks?
Må alle melkeprodukter være upasteuriserte? Hva er galt med pasteuriserte mekeprodukter, de fleste tåler jo dette? Jeg leste at du skrev at pasteurisert melk denaturerer kasein og gjør at magesyre ikke kan bryte det ned, men all protein må denatureres for i det hele tatt å bli brutt ned?
Jeg starter da forsiktig med eddik og smør i første omgang tror jeg. Jeg har helt sikkert tarmlekkasje siden allmenntilstanden blir fryktelig dårlig av det meste.

Jo jeg hadde såpass dårlig tarm at jeg ikke trivdes med sterkt krydder tidligere, men det har blitt bedre nå. Ingefær får jeg også kjøpe.
Glycin er det mye i i beinkraft som jeg drikker hver dag. Når du sier at serotinnivåene er i ubalanse, vil de som regel være lave hos personer med tarm plager eller høye eller kan det være begge deler?

frisklivsosten

Anonym sa...

Med naturlig eddik mener jeg eddik som er gjæret på gamlemåten, og ikke kjemisk fremstilt gjennom syntetisk eddiksyre. Jeg tror kun helsekostbutikker har slike, da jeg aldri har sett annet enn syntetiske produkter i butikker

Pasteurisering forandrer kaseinet, slik at det blir enda vanskeligere å fordøye, samt fører til glykering/sammenliming av sukker og fettpartikler med aminosyrer/kasein, slik at det oppstår helt nye og vanskelig fordøyelige partikler uten næringsverdi. I tillegg kommer dannelsen av kjemikalier med ulik grad av ”giftvirkning” Det er stor forskjell på virkningen varme har på proteiner, og virkningen av syre.

Kopi av kommentar den 15.03.2012 kl.01:07, i http://senseoflife.blogg.no/1331741296_leveranse_fra_bonden_.html –

”Deformeringen av kaseinmolekylet via varmepåvirkning under pasteuriseringsprosessen er nok en faktor da kroppens egne enzymer ikke bare ikke gjenkjenner det nye molekylet, men faktisk også blir frastøtt av det da molekylsignaturen ikke lenger signaliserer et næringsstoff som kan fordøyes, men snarere et skadestoff som immunforsvaret må nøytralisere. I rå melk er kaseinene bundet sammen av kalsiumfosfat, og alle næringsstoffene i melka er i sin naturlige molekylform. I pasteurisert melk derimot, er melkeproteinene smeltet (glykert) sammen med sukkere og mineraler i helt nye forbindelser som ikke lenger gjenkjennes som næring av kroppen vår. Er melka også homogenisert er fettpartikler "smeltet" sammen med proteiner, sukkere og mineraler, slik at også det verdifulle melkefettet er fullstendig verdiløst all den tid fettet ikke kan fordøyes og utnyttes av kroppen.

Melken er mao ikke lenger fordøyelig eller brukbar for kroppen, og oppfattes kun som en belastning da kroppen må bruke mye energi og næringsstoffer, etc for å avgifte og dele opp melkepartiklene slik at de kan skilles ut via avføringen. Pasteurisert melk belaster altså kroppen på den ene siden, tilbyr ingen næringsstoffer, men fremmer tungmetallbelastning (se nedenfor), og på toppen av det hele svekker og belaster immunforsvaret som må nøytralisere de nye substansene som har oppstått av sammensmeltingen av næringsstoffer. Disse nye substansene som har oppstått fra glykeringen av melkens næringsstoffer, især aminosyrer, er dokumentert betennelsesfremmende og immunsvekkende, blant mye annet.

Legger man til at kasein fra pasteurisert melk skader tarmslimhinnene på samme måte som gluten i korn, slik at betennelsestilstander oppstår, som igjen forårsaker grader av mikroskopiske "hull" i tarmen (kalles tarmlekkasje/leaky gut), så sier det seg selv at enkelte av disse nye og unaturlige melkepartiklene vil komme inn i blodet hvor de videre vil aktivere en skikkelig immunreaksjon av den sorten leger og veterinærer kaller allergi, intoleranse eller såkalt autoimmun sykdom. Også såkalt matforgiftning er i mange tilfeller immunreaksjoner på denaturerte næringsstoffer, gjerne i kombinasjon med kjemikalier som tilsetningsstoffer og tungmetaller, etc, og absolutt ikke reaksjon på det legevitenskapen løgnaktig kaller patogene mikroorganismer.

Som du vet så ødelegges enzymet laktase, som fordøyer melkesukker/laktose, via pasteurisering, slik at den oppdiktede tilstanden laktoseintoleranse oppstår. Drikker man rå melk som inkluderer laktase er denne juksediagnosen ikke-eksisterende, og man har ingen problemer med å fordøye laktosen”

Anonym sa...

De fleste tåler ikke pasteuriserte melkeprodukter, men snarere klarer å fordøye kaseinet fordi de har normal syreproduksjon. De andre substansene i melken skader dem på samme måte som alle som reagerer åpenbart. Skjønt mange har forskjellig grad av fordøyelses og avgiftningsfunksjoner som takler pasteuriserte melkeprodukter i noenlunde grad. At pasteurisert melk er helseskadelig er gjennomdokumentert, så vel som at land med høyest konsum av slike produkter har de høyeste forekomstene av bl.a osteoporose. Norge ligger på verdenstoppen her, pga det høye melkekonsumet.

Mer om pasteurisering og homogenisering og helsevirkninger –
http://gryhammer.blogspot.com/2012/06/fy-skam-til-tine-som-produserer-slik.html?showComment=1340289376021#c9019234460934776439

Hvorvidt det er mye glycin i kraft avhenger av hvor mye gelatin det er i kraften.

Angående serotonin så er det som regel begge deler, på den måten at nivåene er sterkt forhøyet i tarmens nervesystem, og for lave i hjernen. Og, sterkt forhøyede nivåer gjør, via enzymatiske og hormonelle tilbakemeldingsystemer, at selv om det er mye serotonin tilstede i tarmen, så er dette ubrukelig for vanlige funksjoner. Omtrent som ved f.eks kopper eller jernbelastning, hvor overvekt av disse mineralene bl.a slår ut enzymer eller forandrer viktige reseptorer slik at kroppen opplever mangel på disse mineralene hva gjelder deres normale funksjoner. Dette da fordi mineralene ikke er tilgjengelige pga enzymsvikten. Det er dermed mulig å ha både for mye serotonin, enkelte hormoner, så vel som forskjellige næringsstoffer, samtidig som kroppen oppfatter mangel på disse pga at de ikke er tilgjengelige for normale kjemiske funksjoner og prosesser.

I slike situasjoner er det derfor best å sørge for at kroppen selv balanserer serotoninnivåene, via å gi den involverte næringsstoffer, heller enn å prøve å øke eller senke nivåene selv.

PP

Anonym sa...

Hei! Sønnen min på 3 år sliter med en stygg, rallende hoste, som han har hatt nesten uten stopp i 1,5 år. Han får daglig upasturisert smør, hjemmelaget leverpostei, surdeigsbrød, gelatin, kokosolje, fermentert fiskeleverolje, himalayasalt, cayennepepper, noe upast ost de dagene han vil spise det, bader føttene i epsom salt flere gg/uken, samt epsom salt i badevannet 1gg/uken. Ellers spiser han såkalt vanlig norsk kosthold. Han vil ikke ha egg, spiser mye kjøtt. Han sliter også med et slags utslett på tærne, mister både hud og negler, muligens sopp? Fotbad har ikke hjulpet. Han er ikke vaksinert og ellers lite syk. Hva kan jeg gjøre for å bli kvitt den stygge hosten og utslettet/soppen?
Mvh Sigrid

Anonym sa...

Det var ikke jeg som spurte om dette i kommentar i innlegget om logo til Bakerrebellene, men de siste 3 dagene har jeg hatt samme problem selv, med magesmerter og at jeg ikke klarer å holde på mat og drikke. Trodde jeg var bra igjen nå, for da jeg våknet i dag tidlig var jeg i fin form (spiste biff, poteter og bernaise i går kveld - som holdt seg i magen, og alt var bra da jeg la meg). Jeg tok ashwaganda, leverkapsler, skateleverolje og fermentert torskeleverolje, sammen med et glass kefir m/ kanelstrø, og en kopp reinrot-te med en ss kokosolje i. Etter ca. 20 min spiste jeg noen skiver fenalår og upast. ost, og 3 eggeplommer blandet med 1/2 ts honning, 2 ss gelatin og 2 ss kokosolje (tok 2 krydderkapsler før maten). Og en liten stund senere begynte det å buldre veldig i magen, og jeg får mer og mer vondt. Føler egentlig det er "hele magen", både øvre og nedre del. Føler meg også veldig sulten, samtidig som jeg ikke orker å spise. Alt det jeg listet opp ovenfor har jeg spist i flere mnd., men jeg har økt endel med kokosolje de to siste ukene, og gelatin til hvert måltid og ikke bare 2 ganger om dagen. Jeg var sånn også forrige fredag, men bare en dag (det var altså før jeg var hos legen som begynte å rippe opp i vanskelige ting). Det er ikke så vondt at jeg ligger på gulvet og vrir meg i smerte, men såpass vondt at jeg ikke klarer å konsentrere meg om oppgaveskriving (som stresser meg litt). Det er konstant litt vondt, men så kommer det bølger som gjør kjempevondt. Kan helbredsreaksjoner komme såpass lenge etter at man begynte å spise tradisjonskost? For ett år siden hadde jeg nok tenkt at det var helt fint å ikke spise på noen dager (og forhåpentligvis gå ned noen kg), men nå er det jo helt krise at jeg ikke får i meg næring. Er det noe konkret jeg kan gjøre, eller bare vente til det går over? Jeg har ikke tatt smertestillende om du skulle lure på det.

E

P.S. På en måte føler jeg at jeg må beklage for at dette har blitt en sånn "spør PP- spalte" og at jeg driver og maser, samtidig som jeg ikke vet hva jeg skulle gjort uten. Setter veldig stor pris på deg PP, men regner med du hadde satt større pris på, med all den informasjonen vi allerede sitter på, at flere av oss klarte å tenke selv i større grad. Jeg prøver virkelig å forstå sammenhengene altså, jeg lover!

‹ Eldst ‹Eldre   1 – 200 av 228   Nyere› Nyest»