onsdag 29. februar 2012

Kumelk - kan kasein/melkeprotein og industrimelk ha noe med såkalte «allergier» og «intoleranser» å gjøre?

Kasein er et av proteinene i kumelk, og det er det mest problematiske proteinet når vi snakker om pasteurisert melk. Varmebehandling denaturerer proteinene i melken deriblandt kasein, og ødelegger den naturlige beskyttelsen som eksisterer i melken som hindrer næring i å reagere med hverandre. Kaseinet blir deformert og ufordøyelig for kroppen gjennom pasteuriseringsprosessen og annen varmebehandling. Hvis enzymer produsert av melkesyrebakteriene i rå melk får virke på kaseinet slik kaseinet er i sin naturlige form, så vil de "klippe" opp proteinet og åpne det slik at det kan fordøyes videre i den menneskelig fordøyelsen (om kaseinet skal brytes ned tilstrekkelig slik at fordøyelsen ikke må bryte det ned selv så snakker vi om naturlig surnede melkeprodukter). Naturlig kasein fra rå melk er mye lettere fordøyelig en denaturert kasein fra pasteurisert melk. Det kreves likevel en balansert magesyrefunksjon og god tarmbalanse for at kaseinet fra rå melk skal kunne fordøyes uten problemer, da melkens egne enzymer ikke har tid nok til å bryte ned kaseinet i øvre del av magesekken før den påbegynt fordøyde melken havner i nedre del av magesekken der magesyre og enzymet pepsin befinner seg. Melken blir videre fordøyd her og klargjort for videre fordøyelse i tynntarmen. Fordøyelsen av den rå kumelken forutsetter en balansert fordøyelse, noe som er svært uvanlig blant vestlige mennesker som lever på vestlig kost, mens naturlig surnede melkeprodukter hjelper på å balansere og reparere tarmen og gi lettfordøyelig næring.

Finn en gjenngående feil med dette bildet her....løsning baklengs (srekkats enerø i tekrem re eneryd)


Pasteurisert melk inneholder, som nevnt i tidligere innlegg, ingen enzymer. I rå melk fins både enzymer som bryter ned kasein, og bakterier som produserer flere slike enzymer, så dermed kan rå søt melk fordøyes bedre enn pasteurisert melk. Tiden som trengs normalt for at kasein skal brytes ned når melken syrner naturlig er 2-3 døgn ved romtemperatur, og i en ubalansert fordøyelse kan dette ta like lang tid, dvs at melken oster seg i magen og blir der i opptil 3 døgn før den blir fordøyd om i det hele tatt komplett. Selv i en balansert fordøyelse vil pasteurisert kasein ta mininum 7 timer å fordøye, mens i en balanserte fordøyelse vil rå kasein brytes ned mye fortere iom at enzymene som skal bryte dette ned faktisk gjennkjenner molekylet (her må man alltid huske at varmebehandling av melk denaturerer kasein og gjør det ugjennkjennelig for fordøyelsesenzymene). Nedbrytelsen av kaseinet av melkens egne enzymer er ikke tilstrekkelig når det gjelder konsum av rå søt melk, så derfor anbefales det at melken gjæres først slik at kaseinet er nedbrutt nok til at kroppsegne enzymer kan gjøre resten av jobben med å bryte ned proteinene til aminosyrer og peptider som kroppen kan benytte som byggematerialer der de trengs. Som nevnt over så tåler man rå melk jo mer balansert man er i fordøyelsen, og rå melk er 10.000 ganger bedre enn pasteurisert melk grunnet årsaker som nevnt tildligere.

Også når man er balansert i fordøyelsen vil det kreve produksjon av enzymer for å bryte ned kasein, noe som ikke trengs om melken er syrnet og kaseinet og den andre næringen allerede er nedbrutt. Rådene går mot at melk alltid bør syrnes slik man tradisjonelt har gjort (konsum av rå søt melk er et moderne fenomen).

Ville du pumpet ut denne melken, kokt den og gitt den til barnet ditt?

Når vi snakker om kasein, så er det uungåelig å ikke nevne opioide peptider, som er peptider som oppstår når kasein bare brytes delvis ned til det som kalles et opioid peptid (kasomorfin heter det når det oppstår fra kasein). Disse peptidene har samme virkning i kroppen som opium, noe som gjør at konsum av pasteurisert melk fører til at man blir mildt og konstant dopet om man har jevnt konsum av pasteuriserte melkeprodukter, og til dels også rå melkeprodukter der fordøyelsen ikke er i balanse (opioide peptider er etter min kjennskap ikke bevist som resultat av fordøying av rå søt melk, da forskningen er på pasteurisert kasein, men symptomrapportene som kommer fra de som reagerer på rå melk heller i den retning, uten at det er bevist av forskningen som kun forsker på pasteurisert melk tydeligvis). Også gluten fra kornvarer brytes ned til opioide peptider i fordøyelsen. Det kan være greit å lese seg til en del kunnskap om dette, og søk i google på opioide peptider (opioid peptides eng.) og angående melkeprodukter så er det kasomorfin (casomorphin eng.). Dette vil fort gi fruktbare resulater i form av informasjon som ikke snakkes om offentlig, skjønt det er mye usannheter i mange kilder, men man kan danne seg et bilde av hvor skadelig dette er.

Opiode peptider fra kasein, så vel som fra gluten er avhengighetsskapende (kanskje ikke så rart at de er blandt de to største næringsmidlene i verden, og at vi finner gluten og kasein i ren isolert form tilsatt i de fleste foredlete produkter. Man kan jo tjene mer på å gjøre deg avhengig av maten selvsagt!). Disse binder seg til endorfinreseptorene og hindrer kroppens endorfiner i å gjøre jobben sin. Også ett av kroppens andre opioide peptider enkefalin blir hindret av opioide peptider fra mat ved at også disse reseptorene blir brukt av matens opioide peptider som da opptar reseptorplassen (som jo gjør skade og på ingen måte kan erstatte kroppens egne opioide peptider som er designet for å jobbe i kroppen ved å regulere bl.a. lykkefølelse og smerte, noe de opioide peptidene fra f.eks gluten og kasein ikke kan gjøre). Mat inneholdende gluten og kasein er således dop, skjønt fullt lovlig dop som folk ikke vet at er det en gang. Moderne brød tilsettes 10% rent glutenmel i forhold til melmengde (bare les på innholdslisten på brødet så ser du det står gluten som egen råvare der), så kan man spørre seg om det er ekstra volum de er ute etter, eller om det er den avhengighetsskapende effekten de er ute etter (og da mener jeg de som selger melet/kornet, og ikke bakeren, da det er mel-/kornprodusentene som har gitt bakeren rent glutenmel og gitt ham en grunn til å bruke det (i form av økt volum (luftporing) som gir mindre vekt per brød). Bakerene i dag er jo bare for dum til å skjønne yrket sitt som for lengst er blitt kjemi og ikke ekte bakeryrke slik jeg ser det.

Kan opioide peptider fra mat føre til avhengighet av opiater hos flere som voksen, deriblandt heroin, morfin og andre opiater? De sistnevnte kan man lett få resept på hos legen om man syter og klager litt over smertene og søvnløsheten som feil kosthold påfører en?
Kasein kan også brukes til å lage lim, akkurat slik gluten kan. Begge proteiner limer seg når de er ufordøyd/denaturert til tarmveggen og irriterer denne til den blir betent og den mister sin evne til å produsere enzymer. Når skaden får utvikle seg så fører dette til lekk tarm (leaky gut).
Så kommer vi til spørsmålet om dette kan ha noe med allergier og intoleranser å gjøre? Jeg regner med leseren for lengst har tenkt tanken selv, min (og mange fler med meg sin) tanke er i hvertfall at allergier og intoleranser er tull. Det er bare ord/diagnoser som er oppfunnet for å ta vekk fokus fra den virkelige årsaken, og ikke minst for å ta vekk fokus fra at industrien forgifter oss og ønsker å selge oss medisiner/kjemikalier. Gi folk et bilde over at det er de selv og naturen som er problemet, så slipper industrien fri fra sitt massive krigsprogram gjennom mat og drikkevarer. Jeg ser ikke på dette på noen annen måte enn at vi er utsatt for kjemisk krigføring alle som en, og industrien er de som angriper oss.

Tar du vekk pasteurisert melk fra dietten din, så vil for det første laktoseintoleranse forsvinne, men rå søt melk kan brukes i dietten og likevel kan man fordøye laktosen som forklart i innlegg om laktose. Tar du vekk pasteurisert melk i dietten, og innfører rå søt melk og vi forutsetter at du har en fungerende fordøyelse så vil proteinintoleransen/-allergien også forsvinne mot kasein. Syrner du melken naturlig uansett om den er pasteurisert eller rå, så forsvinner både intoleranse og allergi på kumelk, skjønt mesteparten av næringen i den pasteuriserte og evt homogeniserte melken er ødelagt.


Tenk deg om før du gir industrimelk til barnet ditt!

En liten advarsel på slutten før folk tar helt av og løper melkebonden ned er at om man har problemer med (noe jo egentlig alle har i større eller mindre grad) soya, raps, hvete og andre råvarer (som de svært helseskadelige kjemikaliene fra Monsanto, eksempelvis BHA, BHT og ethoxyquin) som fins i kraftfôret og/eller bakteriefloraen som oppstår i melken fra kyr som fôres med kraftfôr og silofôr tilsatt syntetisk maursyre, så kan likevel rå melk gi "allergiske" reaksjoner, og da spesielt om man har lekk tarm (leaky gut). Syrner man melken naturlig brytes også slike problematiske substanser ned, og dermed kan gjæring av melken fjerne det helseskadelige i melken ved å bryte det ned til byggesteiner vi kan bruke, men det vil aldri kunne gi tilbake tapt næring som vitaminer som er ødelagt av varmebehandlingen eller ved feil fôring og fravær av sollys på dyret som holdes innendørs mesteparten av året.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Utover googling på opioide peptider er følgende norske side rimelig ok -

http://www.npif.no/index.php?name=Forskning

Denne er på engelsk, men forskeren er norsk, Karl Ludvig Reichelt -
http://gluten-free.org/reichelt.html

"Du" kunne kanskje ha tatt med at siden opioide peptider i korn og melk binder seg til reseptorene for endorfiner i hjernen, substanser som blant mye annet regulerer velvære og smertefølelse/persepsjon, så vil velværen gå ad undas og kroppens generelle smertefølelse øke så lenge kroppens egne endorfiner ikke får påvirket reseptorene de er ment å påvirke. En dårlig kombinasjon, spesielt for barn.

Opioide peptider i mat er også, som "du" sier, avhengighetsskapende, noe de fleste som spiser korn og/eller drikker melk jevnlig kan bekrefte om du prøver å nekte dem mer av slik kost. De gjør en også lettere avhengig av nikotin og alkohol i følge forskning, og jeg mener jeg har lest noe om narkotika generelt også i forbindelse med opiatenes virkning i hjernen, men kommer ikke på logikken da det må være minst 15-20 år siden jeg leste dette.

Melk og korn, som i f.eks frokostblandinger, er en garantert tarmskadelig kombinasjon, og både kasein og gluten fremmer utallige allergier og intoleranser gjennom å lime seg til og skade tarmtottene slik at produksjonen av fordøyelsesenzymer i tarmen opphører. Og når dette først har skjedd så synker næringsopptaket så mye at det bare er snakk om tid før man utvikler alvorlige mangelsymptomer. Nå snakker jeg om næringsmangel, og i tilfelle mangel på mineraler, også om tungmetallbelastning da kroppen (dyret/planten/matveksten) tar opp tungmetaller som likner de manglende mineralene i molekylstruktur ved mineralmangel, men en lege eller en veterinær vil kalle dette (en oppdiktet) sykdom av noe slag.

En hver som tar seg bryet med å se på lister over symptomer på mangel av vitaminer og mineraler, og/eller på kjemikaliebelastning, vil raskt skjønne at alle sykdommer og helseproblemer som leger og veterinærer skylder på såkalte virus (som ikke finnes, og faktisk bare er kropens egne genkombinasjoner som den danner i respons på "stress - jrf Barbara McClintock's forskning - http://en.wikipedia.org/wiki/Barbara_McClintock), eller på såkalt patogene bakterier (som for lengst har blitt avslørt som løgn, inkludert opphavsmannen til teorien, Pasteur) faktisk er forårsaket av næringsmangel. Her kommer også unaturlige matemner og substanser inn og kompliserer helsebildet ytterligere, så som soya, transfett, planteoljer, fritt fruktose (agave, maissirup, yacon, etc) kunstige søtningsmidler, en lang rekke tilsetningsstoffer, tungmetaller og fellingskjemikalier i kommunalt drikkevann, vaksiner og såkalte "legemidler" m.m

PirkeNemesis

Anonym sa...

Ps -

Dæven døtte!, jeg glemte å ta med at alle substanser som skader tarmslimhinnene og forårsaker ulike grader av betennelser i tarmen også forårsaker mentale og følelsesmessige forstyrrelser, både gjennom det følgende næringstapet (hormoner, neurotransmittere, signalstoffer, eikosanoider, enzymer, m.m dannes fra næringsstoffer i maten man spiser og ikke minst tar opp - eller i dette tilfellet ikke tar opp) så vel som den følgende overproduksjonen av serotonin i tarmen, som igjen forårsaker serotoninforstyrrelser i hjernen. De fleste som kjenner til serotonin vet at for lave nivåer kan forårsake mange mentale og psykiske problemer, men utelatt fra det meste av informasjon som når media og medisinske lærebøker, tidsskrifter, etc er at også for høye nivåer forårsaker alvorlige mentale og følelsesmessige problemer.

Psykiatrien prøver å "fikse" serotoninubalanse i hjernen ved hjelp av hovedsaklig fluorbaserte (f.eks prozac, paxil/seroxat, zoloft/sertralin, etc) serotoninopptakshemmere, som i seg selv har svært mange alvorlige bivirkninger, hvor voldelig og aggresiv atferd, samt suicidal atferd dominerer, men unngår å gjøre noe med ubalansens årsaker, som er betennelser i tarmen.

Det er en grunn til at eldre naturmedisinske lærer som f.eks ayurveda og kinesisk medisin hver for seg har kommet frem til at sinnets kraft, eller energi, kommer fra tarmen, i ayurveda kjent som Vata (en del av livskraften Prana), og i kinesisk medisin som den nedre brennende ovn/Tan tien. I Japansk medisin (Kampo) og stridslære kalles samme kroppsområde for Hara. I begge sistnevnte naturvitenskaper sies sinnets kraft, henholdsvis Chi og Ki, å komme fra energisentre i tarmområdet. Moderne forskning har sin parallell til denne mange tusenårige kunnskapen via oppdagelsen av "Hjernen i tarmen"

Alzheimer Light

Fleksitarianerliv sa...

Ja, for ikke å snakke om magefølelsen :o)

Ida sa...

Så interessant stoff. Det forklarer i hvert fall hvorfor så mange "bare må ha" meieriprodukter (de vanlige pasteuriserte i hvert fall, inkludert meg selv for ett år siden). Jeg lurer dog på kildene dine? Det er jo veldig bastante påstander du kommer med, og selv om jeg gjerne vil tro på deg, så ville jeg gjerne tatt en kikk på kildene dine. Men de er kanskje for mange til å nevnes, og fra bøker og ikke nettsider? Takk for at du deler i alle fall.

Christer sa...

Hei. Ja det er for mange kilder til å nevne alle, men en hel rekke kilder finner du om du ser i kommentarfeltene. Mye er spesialiserte forskningsrapporter som kun går på en detalj, andre er forskningsrapporter som sier om hvordan fordøyelsen virker, så som enzymer, bakterier osv, andre er rene observasjoner, mye er gammel litteratur før pasteuriseringens tid osv. men du vil finne mye av det jeg nevner på http://westonaprice.org og på realmilk.com. Andre kilder finner du i kommentarfeltene publisert av PirkePetter og hans andre alias.

Meningen er også litt at ønsket er at leser skal sette seg inn i dette, og ikke bare ta det jeg sier for god fisk. Da finnes det en rekke stikkord i tekstene som er fint søkbare i google, og noen ganger nevner jeg det engelske navnet da det er som oftest best å google på engelsk, det gir mest treff og best treff. Reichelt sin forskning er temmelig viktig her, samt innsikten om at industrien driver kjemisk krigføring med menneskeheten og at de faktisk har en plan med det de driver på med. Det er faktisk sykt mye forskning, så kildelister er ikke lagt ut, men de vil bli gitt om det bes om kilder på visse ting, dvs konkrete ting.

Jeg ønsker at leseren skal sette seg inn i dette selv, for årsaken til at slike løgner fra industrien eksisterer er jo fordi folk bare tror det de blir fortalt uten å sjekke fakta. Jeg ber ikke leseren om å sette seg inn i alt, men nok til å kunne ta et standpunkt om det jeg sier stemmer eller ikke.

Deling av slik informasjon er essensielt om det skal skje endringer, og folket må opplyses!

Anonym sa...

Hmmm, man trenger da ikke info for å opplyse folket? Hørt om lyskastere?

L. Ysp Ære

Hildegunn sa...

Hei igjen! Angående naturlig syrnet rå melk, kjenner jeg en bonde som sa seg interessert i å starte produksjon på sin gård i Re i Vestfold. Har vurdert å være prosjektleder. Samtidig har jeg planlagt blodanalyse, men hvor objektiv er den - hvis syre-basedietten er svindel, som du sier? Blodanalysen avdekker jo syre-baseforholdet i blodet, og jeg trodde egentlig bildet av levende blodceller er umulig å diskutere? Eller er det i tolkningen av hva en sur kropp avstedkommer du mener det er forskjellige oppfatninger?

Christer sa...

Heisann :)

Blodanalyser kan sikker ha noe for seg i visse tilfeller, men at syre-base-dietten skal ha noen innvirKning på blodets pH-balanse er tull. For det første så er det første maten og drikken møter, om det er proteiner i den, magesyren, og den gjør all næring sur i prosessen. Når den delvis fordøyde maten kommer inn i tarmen så dusjes den med basisk væske iom at ellers ville syrenivået ødelagt tarmveggene (ikke at det er årsaken, men slik fungerer det). Blodet har alltid en jevn pH uansett hva du spiser da det er en viktig funksjon i kroppen, og den reguleres alltid av kroppen selv uavhengig av hva man spiser. Dvs hva du spiser har ingen/eller svært liten innvirking på pH i blodet.

Mye av det som sies kan sikkert stemme, så som sure muskler osv, men det har igjen ingen ting med syre-base-balansen å gjøre, men at man underernærer kroppen. Jeg f.eks fikk før lett sure muskler av kornprodukter, men kuttet jeg de ut så forsvant dette. Det vil ikke si at korn er syre i forhold til dietten, men det vil si at korn er degenererende på helsen om de ikke syrnes (altså syrning er bra, og ikke base). Årsaken er altså kornet, og ikke noen syre-base-balanse. En hver kjemiker eller biolog kan knuse (i hvertfall bør knuse) logikken i hele dietten, og bare det å nevne magesyren burde gi en pekepinn nok. Magesyren skal være sur, og svært sur, så ikke saboter den med å tilføre basisk føde i store mengder, da det igjen saboterer næringsopptaket om magesyren ikke blir sur nok.

Alle disse såkalte kostholdsguruene driver med lureri, de kaller seg gjerne doktor og hva som verre er, men når man går historien deres i sømmene så ser man at det er løgn, og at faktisk fler av dem er tiltalt for svindel og ettersøkt i stat etter stat. Men folk leser bare bøkene deres og faller pladask for noe de tror og håper på at vil hjelpe dem i livet. Videre så har disse falske kostholdsprofetene heller ikke fnugg av bevis og dokumentasjon for det de sier, men de er flink til å snakke masse pene ord som får folk til å tro at de har peiling. Mange mennesker har satt disse folkene til veggs, og fellesnevneren for de alle er at de har tjent seg søkkrik på å selge løgn.

Angående blodanalyser har jeg ikke mer å si om det, da jeg er ikke noen ekspert på slikt, men det fins masse forskning på den menneskelige biologi, også blodceller.

All sykdom er ubalanser i kroppen, også sure muskler. Uten at jeg har peiling i detalj, så vil jeg tro at sure muskler har med å gjøre at man spiser mat som gjør at kroppen kommer i en ubalanse der den ikke greier å kvitte musklene med melkesyre fort nok, og det betyr at det er næring som mangler for å opprettholde balansen i kroppen, og dette har som sagt nix og null med syre-base-dietten å gjøre, men kan være så enkelt som å begynne å syrne kornet man lager brød av i stedet, skjønt korn er langt fra eneste degenererende vare som kan forårsake slike ubalanser.

mer her
http://www.byebyecarbs.com/acid-base-dietary-balance-is-a-scam/
http://www.heartfeltfoods.com/

ellers vil jeg oppfordre deg å få i gang råmelkprosjekter :)

Anonym sa...

Om syre-base diettbløffen, så vel som om blodanalyser i sammenheng med denne -

http://www.healingnaturallybybee.com/articles/acid1.php
http://www.healingnaturallybybee.com/articles/menu5_1.php
http://www.intelihealth.com/IH/ihtIH/c/35320/35327/465747.html?d=dmtHMSContent
http://nourishedmagazine.com.au/blog/articles/the-acid-alkaline-theory
http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/DSH/coral2.html
http://www.alkaline-alkaline.com/AcidAlkaline.pdf

Bla nedover siden til THE ACID-ALKALINE THEORY -
http://www.westonaprice.org/basics/the-right-price
http://www.oralchelation.com/faq/answers75.htm

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1359/jbmr.090515/abstract;jsessionid=75C42459121ACC6025D6740A6FEA84D3.d02t04
http://www.nutritionj.com/content/8/1/41
http://www.nutritionj.com/content/10/1/41


Robert Young -

http://www.quackwatch.com/11Ind/young3.html
http://www.skepdic.com/robertoyoung.html
http://www.ncahf.org/digest05/05-14.html
http://www.guardian.co.uk/society/2005/jul/12/health.science
http://www.apswater.com/article.asp?id=198&title=Alkaline_Water_Hoax_-_It_Is_Simple_Science.
http://www.chem1.com/CQ/ionbunk.html

PeHå

Anonym sa...

Christer - du skriver "Når den delvis fordøyde maten kommer inn i tarmen så dusjes den med basisk væske iom at ellers ville syrenivået ødelagt tarmveggene"

Det er ikke fordi syren ville skadet tarmen som er grunnen til at mageinnholdet blandes med basisk væske i tynntarmen, men fordi enzymene fra bukspyttkjertelen ellers ville inaktiveres da disse trenger et basisk miljø for å fortsette fordøyelsen av matemnene som startet med magesyre og pepsin i magen. Om magen har for lav syreproduksjon skiller ikke bukspyttkjertelen ut de nødvendige enzymene, slik at fordøyelsen av næringsstoffene stopper helt opp og gjæring overtar. Samtidig forandres ph balansen negativt, hvor tynntarmen, som trenger et svakt basisk miljø blir for sur, og tykktarmen, som trenger et svakt surt miljø blir for basisk.

Er miljøet i tykktarmen for basisk skades tarmfloraen, candidasoppen forandrer form og begynner å kolonisere resten av fordøyelsessystemet, helt opp til munnen i mange tilfeller, og tarmcellene svekkes og degenereres inntil de muterer med skadet DNA og danner svulster. Dette fordi tarmcellene er helt avhengige av organiske syrer produsert av bakterier for å fungere. Som den seriøse vitenskapen har dokumentert gang på gang oppstår kreft kun i en tarm som er for basisk, og det samme gjør irritabel tykktarmsyndrom, tarmlekkasje, kolitt og Chron's så vel som fostoppelse.

Ironisk nok, for dem som maser om at syre er årsaken til alt fælt, og base bare er av det gode, er det slik at om man har for lav magesyreproduksjon tar man ikke opp næringsstoffer som deltar i reguleringen av kroppens ph balanse. Og når kroppens ph balansen blir forstyrret blir enzymaktiviteten i hele kroppen forstyrret. Hvilket igjen medfører en temmelig lang liste ubehageligheter av den sorten legene kaller sykdom og generelle helseproblemer.

Grunnen til at et kosthold med mye korn gir hva du kaller "sure muskler" er fordi korn ikke inneholder tilstrekkelige mengder med mineraler og andre næringsstoffer som regulerer syre-basebalansen. Dette gjelder især om kornet fremdeles inneholder enzymhemmere og fytinsyre.

A Cidose

Christer sa...

Takk for den oppklaringen, men er det ikke slik at tarmveggen i tynntarmen også skades om det som kommer dit er for surt? Grunnen til at jeg kaller det sure muskler er fordi det er det eneste jeg kommer på angående det folk kaller å være sur i kroppen, og da med tanke på egne erfaringer, skjønt den forklaringen du har på hvorfor dette skjer var ny og god informasjon for meg. Det er en lang vei å gå om man skal forstå den menneskelige biologi fullt ut (om det i det hele tatt er mulig å forstå 100% med ord og logikk).

Vi er i hvertfall totalt enige om at syre-base diett er tull, fanteri og lureri.

Jeg fikk i oppdrag av en kunde av meg en gang å lage basevann til ham (siden jeg har kjemibakgrunn og kunne slikt), så jeg begynte den gang friskt på oppgaven, men jo mer jeg satt meg inn i dette, jo mer fremstod alt som en løgn. Jeg bestemte meg for at folk vil ha det uansett, og at basevann (om ikke pH er for høy) ikke er direkte helseskadelig, så jeg sa meg villig til å lage basevann til han, men han trakk seg av frykt for Mattilsynet (og som du nevner er for mye base ikke bra). Han hadde også et slikt pH-vannapparat, som jeg lurte fælt på hvordan de kunne gjøre vannet basisk så sant det ikke var det på forhånd (da dette er en kjemisk umulighet da H+ og OH- ville være i like store mengder om man spaltet vannet som henholdsvis syre (H+) og base (OH-), og at de begge ville utlikne hverandre og ergo skulle pH i vannet forbli identisk så sant ikke mer kjemikalier ble tilsatt. Det slo meg at det var helt sinnsykt at noen kunne tro at man kunne gjøre vann basisk uten å tilsette kjemikalier. Tilsetter man Natron (Natriumbikarbonat) så kommer man maks opp i pH på 8,6 ca før løsningen er mettet, og eneste kjemikalie som oppnår baser i vann på rundt 12-13 som denne maskinen påstod at den kunne gjøre var ved å tilsette kalk i vannet. Så uten noensinne å ha åpnet en slik maskin for å studere svindelen, fant jeg ut at det må være en kalkpatron inni der som doserer kalk (evt lut) utfra hvor basisk man vil ha vannet (har aldri giddet å bekrefte den tanken, men er sikker på at det er det som stemmer). Ikke nok med det, de er dritdyre disse maskinene og totalt meningsløse. Folk kunne like gjerne tatt en kalktablett eller natron i vannet sitt, og spart mye penger, skjønt den kalken som benyttes har ikke mye nytte i kroppen, heller tvert i mot om det lille jeg har lest stemmer.

Jeg er enig med du, syre er tingen, og det er jo det jeg mye snakker om gjennom naturfermentering som kommer til å være en rød tråd i denne bloggen.

Back to the roots!

Hildegunn sa...

Spira senter er nettopp åpnet i Tønsberg, og driver med blodanalyse, meridianscanning, RawFoodkafé, PowerPatch mm. De ønsker å være et møtested og å være åpne for sannheten. Kunne dere to, Christer og Anonym, tenke dere å delta i en paneldebatt der om f.eks. syre/base-balansens betydning for helsen, og RawFood vs. syrnede matvarer? Hvordan syrner man korn, Christer?

Christer sa...

Hei, det er nok ikke aktuelt å sitte i et panel i en slik sammenheng. Poenget er at jeg ser for meg å møte en gruppe mennesker som er på en helt annen planet enn meg, og jeg ønsker ikke å diskutere raw-food, syre-base osv med en gruppe mennesker som har tatt til seg dette som sin sannhet og frelse. Det er ofte så mye motstand i disse, at uansett hvor mye og hvor godt man argumenterer så blir man redusert til en dust. Jeg fremmer råkost i form av animalsk mat, men de fleste i de gruppene du nevner lever hovedsaklig på vegetabilsk mat, og jeg vil møte mye motstand med det jeg sier. Så svaret er nei, det er derfor jeg blogger (her får jeg sagt det jeg mener uten å bli mmotsagt, før evt i kommentarfeltene , og da blir budskapet komplett, noe det aldri blir i et panel der alle får ordet og man får aldri sagt seg ferdig og argumentert ferdig), de som vil ha informasjonen kan få den, men jeg vil ikke prøve å overbevise dem som har låst seg i en annen tro.

Jeg kan gjerne holde kurs og foredrag om tema jeg kan inngående, og syrning av korn osv er en av mine sterke sider. Dette vil jo utvilsomt koste penger av dem som ønsker tjenesten, og er det utenbys fra Bergen så kommer det en hel rekke andre kostnader på toppen.

Jeg kan gjerne knekke bl.a syre-base teorien, men ikke i en sammenheng der jeg skal overbevise en hel forsamling om at jeg har rett og de har feil, sant at jeg har infunnet meg med fakta om denne dietten, og aldri gått veldig i dybden og sett på alle argumenter denne diettgruppen bruker, så jeg er heller ikke forberedt til å gå i en svært dyp diskusjon om temaet med mindre jeg setter meg enda dypere inn i det, og det ser jeg på som bortkastet tid all den tid at det er nok å vite at dietten er tull og tøys og ferdig med det. Leser man de linker som kom fra meg og PeHå så skal man ha nok info til å ta samme standpunkt selv, og det er da viktig at noen forteller en at det faktisk fins masse dokumentasjon som avfeier hele dietten ganske enkelt med fakta.

Sannheten er for alle, spørs bare om man ønsker den ;) Send de som vil høre til bloggen, det er her det skjer, og her skal informasjonen dryppes også slik at det ikke blir for mye på en gang å sette seg inn i, for jeg ønsker at leseren gjør selvstudier rundt det jeg påstår, det er veldig viktig. Jeg er ingen guru, og ønsker ikke å være det, jeg ønsker å fortelle en sannhet som ikke jeg eier på annen måte enn at jeg har kunnskapen. Dette er ikke min informasjon alene, jeg bare samler den og gjør den til min, og det ønsker jeg at leseren gjør i størst mulig grad også, altså gjør informasjonen til sin egen ved å gjøre selvstudier.

Hildegunn sa...

Skjønner ditt poeng. Fikk nok ikke understreket godt nok at disse folkene ønsker å være ÅPNE FOR SANNHETEN, selv om de er rimelig sterke i troen, og det er en egenskap jeg finner verdifull. Ved å møte kritiske synspunkter til syre-base opplegget ville de få sjansen til å demonstrere at de er åpne også i praksis. Men det kan sikkert andre også presentere for dem.
Angående syrning av korn, ligger det en oppskrift på det her på bloggen eller?

Christer sa...

hehe, min erfaring er at folk veldig ofte er låst, skjønt jeg har truffet fler dedikerte råkostfolk som har omvendt seg til det som jeg snakker om eller tilnærmet seg det som er hovedsaklig animalsk ekte tradisjonskost med tradisjonelt tilberedt plantekost som tilbehør. Sannheten har for de fleste begrensninger, dvs at man tillater seg en viss fleksibilitet innenfor det man tror på, og alt annet avfeies som usannheter. Religion som ofte mat er, er et godt eksempel på rammeverk folk setter seg for hvilke verdenssyn man kan bevege seg innenfor, og man setter opp sperrer mot å endre sin tro. Her har man kjernetro som sitter dypt, og der er f.eks smitte et godt eksempel da folk tror på løgnen om smitte og de har samlet seg massive bevis for at dette stemmer, og de ser hele tiden beviser på at det stemmer osv. Da kan jeg si at smitte ikke fins annet enn i psyken til folk, mens den jeg forteller det til vil som oftest si at jeg er gal som ikke kan se alle de bevisene den ser for at smitte må eksistere. Forskjellen der er at jeg har mottatt informasjon som forteller meg at det ikke er slik legemiddelbransjen vil ha deg til å tro, mens du ikke har mottatt denne informasjonen fra noen noensinne og dermed blitt indoktrinert med at smitte fins (og da blir du en kunde av legemiddelindustrien, heller enn å forstå hva sykdom er for noe). Da snakker vi om en kjernetro som er hard å knekke for de fleste, og jeg hadde selv denne kjernetro før informasjonen kom til meg/ble tiltrukket av meg, og jeg godtok ikke det jeg nå sier uten videre, jeg måtte sjekke fakta og det tok tid. Slike kjernetroer fins i alle mennesker som ikke er ekstremt bevisst seg selv, og i råkostgjengen, syre-base-gjengen, veganergjengen, vegetarianergjengen osv finner man mange slike kjernetroer med forskjellige masker. De opptrer også som grupper og forsterker hverandres syn, og kan fremstå som ugjennomtrengelige da de har et felles forsvarsnett der de støtter seg på hverandre. Sannheten er at bak de aller fleste slike grupper står der kostholdsguruer som liksom vet sannheten og deler den med andre om de kommer på dyre seminarer, kjøper bøkene deres og produktene deres osv og jeg trenger ikke nevne navn. Selvfølgelig fins det de som er vegetarianere grunnet at de syns synd på dyrene, og jeg er enig med dem når det gjelder industridyr, men de ofrer sin egen helse for dyrene ved å velge vekk animalsk mat heller enn å sette alle kluter inn på å få tak i animalsk mat fra lykkelige dyr som forvaltes vel. Det er så mange tanker og ideer folk har, og jeg vil ikke kverrulere med disse. Enten søker man informasjon og etterfølger den selv, eller så får man bli innenfor de rammer man selv har satt seg. De er alle velkommen her i bloggen, og du kan sende dem en link til disse kommentarene, og jeg sier igjen at om ting skjer i bloggen under kommentarfeltene og ikke bare i små paneler, så gjøres informasjonen tilgjengelig for hele det folk som kan lese skandinavisk språk. Man kan skrive anonyme innlegg (helst da med pseudonym) om man ikke ønsker å vise hvem man er. Jeg ønsker debatt her i kommentarfeltene, og absolutt alle er velkomme :) Om de virkelig søker sannheten så kan man jo fortelle dem at den var der hele tiden, men at de tydeligvis ikke leitet godt nok og satt spørsmålstegn ved hvilke tro de tok til seg. Dietter blir ofte som en greie med followers/tilhengere, der en rekke folk hiver seg på en trend startet av en som mente og trodde at den hadde funnet veien (det fins også de guruer som bevisst lyger). I mine øyne er det kun en vei, og det er tilbake til tradisjonene og den kunnskap mennesket har tilegnet seg om mat og tilberedning av mat gjennom millioner av år, den kunnskapen er perfekt for oss og sikrer oss god helse og lange lykkelige liv fri for smerte og tåkete sinn.

Christer sa...

I mine øyne vil de som ønsker sannheten få den, men de må aktivt ønske den og søke den slik at de tiltrekker seg den, det er ikke min eller andres oppgave å rekrutere folk, skjønt jo mer den gode tanke spres jo bedre er det. Fremgangsmåten her er en helt annen, og det er å spre informasjonen og gjøre den tilgjengelig uten å be noen betale for den, jeg får betalt i rikelig monn om jeg kan bidra til noe positivt som jeg jo også selv ønsker. Vi får i bloggen en slags distanse der jeg får sagt det jeg ønsker uten å bli avbrutt, og leseren får lest det den leser og kan reflektere over det uten at jeg skal være overbevisende. Noen kommenterer og er spesielt interessert, mens andre leser og sier ingenting (noen tar det til seg og noen forsvinner), men det viktige her er at det dryppes informasjon. Om man ikke tar til seg alt som sies, så tar man i mot et budskap. Jeg har fått samme budskap servert for meg i en annen drakt og innpakning, og nå er meningen at jeg skal servere budskapet i det offentlige rom i min innpakning og samtidig gjøre varer tilgjengelig gjennom nettbutikken tidsporten.no. Jeg håper at bloggen sprer seg slik at så mange som mulig ser hva som skjer og begynner å utøve sin forbrukermakt, og jeg vil ikke gjøre annet enn å fokusere på å produsere informasjon utfra den jeg selv har og så spre den.

Et fortrinn har de overnevnte diettgrupper, og det er at de allerede er bevisst hva de spiser, skjønt jeg mener råvarene er feil komponert. Men de velger øko, girftfritt og skyr industrimat, og det er jo en kjempegod begynnelse, og også årsaken til at mange som går over på slike dietter føler at de blir kvitt sykdommer osv er jo forbundet med industrimaten de velger bort. Men det de vil oppleve på sikt er tap av energi, kraft osv når mangelesymptomene begynner å bygge seg opp.

Så det å være åpen for sannheten sier meg svært lite, iom at folk stort sett begrenser seg i forhold til hva de vil tillate som sannhet, som f.eks fins smitte eller ikke?

sjekk http://tidsporten.blogspot.no for informasjon om syrning av korn.

Anonym sa...

Vann kan ikke gjøres verken basisk eller surt, men virkningen av vannet, eller rettere sagt av mineralene i vannet i kroppen kan. Om vannet er hardt, dvs at det inneholder mye kalsium og magnesium, så har det en hovedsaklig basevirkning via mineralene. Dette betyr imidertid ikke at man nødvendigvis blir mer basisk av å drikke hardt vann, kun at kroppen kan bruke disse mineralene som buffere mot en eventuell ph-forskyvning i retning acidose der dette skulle trenges. Da utover de andre buffersystemene kroppen har for å regulere ph-balansen.

Apropos natriumbikarbonat -

BAKING SODA TOXICITY
Sodium bicarbonate (baking soda) is frequently taken as a home remedy for "indigestion." Baking soda use may lead to metabolic alkalosis (increased alkalinity), hypernatremia (high levels of sodium), hypertension (high blood pressure), gastric rupture, hyporeninemia (low kidney hormone), hypokalemia (low levels of potassium in the blood), hypochloremia (low levels of chlorine in the blood), intravascular volume depletion (water deprivation) and urinary alkalinization. (American Journal of Emergency Medicine 12:57-59, 1993)

S. Yre Basepirk

Anonym sa...

Hmmm, du begynner å bli vel arrogant og besserwisser i tonen nå, hvor du snakker om å søke etter sannheten, å ikke lete godt nok, etc. Du var jo absolutt ikke en kløpper på å lete etter sannheter selv da du og jeg kom i kontakt med hverandre. Heller tvert om, og du er langt i fra verdensmester i å sjekke fakta og finne sannheter selv enda, slik du gir inntrykk av.

Husk hvor du selv startet, og ikke fremstill deg selv som noe du ikke er.

E. Go Grandiosa

Anne Marit sa...

Jeg har flere ganger (fra en såkalt kostholdsekspert) fått anbefalt å bade i natron, dvs helle større mengder natron i badevannet. Jeg har hittil ikke valgt å teste ut dette - og utfra det jeg nå leser så var det et helt riktig valg. Takk for nyttig informasjon. Mvh Anne Marit

Christer sa...

faen hva du ser, ser jo ikke det slik selv, så det er langt fra bevisst, men ser jo at jeg har vært noe ubevisst, så hadde bare godt av den !

Mari sa...

Hei! Det var svært spennende lesning, særlig om opiode peptider, noe som var nytt for meg. Kjenner til peptider fra boken molecules of emotion og unngår avhengighetskapende mat med smaksforsterkere(Russell Blaylock :The taste that kills bra om smaksforsterkere). At idustrien driver en kjemisk krigføring er en åpenbar sannhet for meg. Jeg spiser ikke gluten, melk eller sukker.
Jeg, som deg er også opptatt av å spise det som er naturlig for mennesket og det vi er genetisk tilpasset. Mye forskning viser at korn og melk ikke er genetisk tilpasset oss. Det er rett og slett skremmende når vi ser på vårt nordiske kosthold.

Men når du sier vi skal se på hvordan vi har spist i millioner av år, så tenker jeg ikke varmebehandlet mat som nøtter, frø, grønt, bær, frukt og kjøtt når ikke dette var tilgjenlig. Jeg spiser heller ikke kjøtt med unntak av kortreist ikke oppdretts fisk. Fant din tone ovenfor veganere/vegetarianere noe nedlatende, var det ment slik?
Det å velge en vegansk livsstil stikker mye dypere enn at man "synes synd på dyra". Det er mer et helhetlig valg der man ønsker å leve i tråd med en dypere forståelse av verden og vår tilknytning til hverandre. Man ser hvordan små valg påvirker helheten og tar avstand fra industriene som bryter med de verdiene man ønsker å leve etter.

Du skriver at vi ofrer egen helse for dyrene, mener du at det ikke er mulig for mennesker å dekke sine behov uten animalsk føde? Bare nysgjerrig på hva du mener, det virker jo som om du har peiling :)

Christer sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Christer sa...

Nei det er ikke meningen å være nedlatende, men de får alvorlige næringsmangler om de ikke spiser animalsk mat, og de tar ofte til seg løgner som at det fins vegetabilske kilder til A-vit, D-vit, K-vit og B12 som gjør nytte i kroppen, for slike vegetabilske kilder fins ikke. Det er også en rekke viktige aminosyrer som mangler. Utover det er animalsk mat tettpakket i næring, mens vegetabilsk mat er veldig næringsfattig til sammeligning. For å få dekket næringebehovet gjennom vegetabilsk kost, så er det for det første umulig, men man må også spise sinnsyke mengder med mat daglig for å ikke få næringsmangler på de næringsstoffer som er tilgjengelig gjennom vegetabilsk mat. Utover det så fins det en rekke med næring i vegetabilsk mat som blokkerer opptak av mineraler og vitaminer, og disse må innaktiveres eller brytes ned for at maten skal være bra for helsen vår.

Å ofre dyrene for egen helse er når dyrevelferden er grunn til at man ikke spiser animalsk. Jeg oppfordrer jo folk å spise animalsk mat som er kortreist og vill eller alet opp så naturlig som mulig på gård. Jeg er klar over at fins andre årsaker til at folk er vegetarianere og veganere, men disse baserer seg ikke på fakta om hvordan kroppens kjemi fungerer. Så min mening er at man kan ikke leve på bare vegetabilsk, men man kan leve utelukkende på animalsk om man ønsker det. Jeg foretrekker selv mest animalsk med tradisjonelt tilberedt vegetabilsk som suplement til kjøtt og fisk.

Når det gjelder å bryte med industrien, så gjør man ikke det som vegetarianer, man støtter den for fullt gjennnom å la beitemarker bli dyrkingsarealer til vegetabilsk "mat" av hybridfrø, og dette gis igjen til dyrene som kraftfor som skader helsen på dyr og mennesker, heller enn å la være å dyrke maten til dyrene og la de beite naturlig og på den måten spare plass og øke næringsverdien i matfatet vårt. Vi er kjøttspisere, så jeg er ikke helt med på at valget er helhetlig om man utelukker kjøtt, men jeg kan kjøpe den at bevisstheten på mat er sterkere hos vegetarianer/veganere enn den er i befolkningen generelt, men det betyr ikke at de råd og ideer de følger er rett for helsen. Det er 4 bloggdamer som alle var på råkost og vegetarmat før, som nå har lagt om til tradisjonskost, og om man leser deres innlegg og kommentarene fra andre lesere i bloggene deres, så får man svart på hvitt hvordan livene deres endelig begynner å komme i balanse, noe de aldri oppnådde før de involverte tradisjonell animalsk mat, nå blomstrer de og rapporterer om store forbedringer ikke bare for seg selv men også for barna deres som spiser samme mat. Jeg mener at vegetarianerisme er lite gjennomtenkt med tanke på egen helse, og det kan jeg dokumentere med masse forskning, men jeg sier ikke dette for å være nedlatende eller vise lite respekt, jeg sier det ganske enkelt fordi det er sant, og alle fortjener å høre sannheten om den smaker godt eller ikke. Jeg forstår jo at du spiser animalsk, men velger regionalt og villt, det er slik det skal være, men ikke mulig for alle i dagens samfunn, men det er jo et slikt samfunn vi arbeider mot.

;)

Christer sa...

Du finner disse blogdamene som Wicked Mums på facebook og på:

viblans.blogspot.com
fleksitarianerliv.blogspot.com
grontvann.com
senseoflife.blogg.no :)

Anonym sa...

Hei! Er det slik at ferskmelken kan godt være uøkologisk, og fortsatt være sunn hvis man syrner den? :-)

Christer sa...

Ja, men jo mer naturlig foringen av kyrene er jo sunnere vil sluttproduktet være, og jo værre foringen av dyrene er jo mindre bra er den. Mangel på vitaminer som A og D, feil sammensetning av fettsyrer mm er faktorer som varierer fra melk til melk grunnet foret kyrene får. Selv pasteurisert melk som syrnes naturlig gir nyttig næring, men på langt nær så mye som man finner i melk fra f.eks beitende kyr som beiter på kulturbeite. Sunn vil den altså være, men ikke helt så sunn som vi gjerne vil ha den. Økologiske kyr fores ikke særlig mye bedre enn kjemikaliebelastede dyr, men det er mindre kjemikalier i økologisk melk.